[X2] X2+1.4pl+bonuspack+MWM

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Marcy co misji ze zwiadowcą to jeśli dobrze pamiętam to ja dostawałem komunikat o martwym pilocie jeszcze w sektorze khaaków. Po zabraniu danego statku do danego sektora i danj stacji dostawałeś gratyfikację pieniężną (nędzną) , troszkę punktów u danej rasy i ten odratowany stateczek. Misję tę wykonałem tylko 2 razy ze względu na małą jej opłacalność a duże ( za duże ) ryzyko utraty życia.( a hardcore extreme uczy jak je szanować)
In the grim darkness of the far future, there is only war...
DRACOOL
x3tc

Sposób na zmuszenie gry do wysłania sms o transportach wojsk

Post by DRACOOL »

Jak obiecywałem w piątek, tak pisze.
Spoiler
Show
zaczynamy od uruchomienia edytora skryptów (tak łatwo to nie ma :D ), jak to zrobić, wszyscy już wiedzą.
następnie znajdujęmy w edytorze skrypt o nazwie : al.militransports.cmdreport.wciskamy "r".
zaznaczamy wybierz statek lub stację (enter).
zaznaczamy na mapie statek w którym siedzimy (enter).
(nie wiem czy to działa w innym wypadku, tzn jeżeli zaznaczymy coś innego)
potwierdzamy enterem uruchomienie skryptu, wychodzimy z konsoli i już.
po chwili otrzymujemy standardowego sms-a z informacją co gdzie kiedy :D .
mnie jak dotąd kosztuje to 25000 kr za sztukę, więc to chyba nie jest oszustwo, a naprawienie błędu w massiwie
pozdrawiam i życze wszystkim udanych łowów.
ps. jeśli się wygłupiłem z tym postem(bo ta "wiedza" jet ogólnie dostępna) to proszę tylko o łagodny wymiar kary :roll:
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
DRACOOL
x3tc

żeby nie pomieszać save'ów z normala i mmw itp

Post by DRACOOL »

Żeby nie pomieszać zapisów z normala i innych modów(przed czym przestrzegałniejednokrotnie marcy, można poprostu przekopiować sobie pliki save do jakiegoś nowego folderu z odpowiednim podpisem (np x2 mmw, x2 gonner itp)ja mam w folderze z grą takie podfolderyporobione, i jak mi przychodzi chęc pograć w coś innego to sobie wymieniam :D .
gra pozwala to zrobić nawet po uruchomieniu, po zminimalizowaniu, wię cnie ma problemu.
w ten sposób na pewno nic sobie nie zamieszamy w modach.(no chyba, że o czymś jeszcze nie wiem :?:
co o tym sądzicie?
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Kris Maloni
x3tc

Post by Kris Maloni »

OK fajnie jest ,ale co to dokładnie jest MWM i z kąd to zwiąc.Ciągne Terradine i ni wim na co sie zdecydować ? :?:
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

OK fajnie jest ,ale co to dokładnie jest MWM i z kąd to zwiąc.Ciągne Terradine i ni wim na co sie zdecydować ?
nie jestem dobry w opisywniu, ale proponuje przejść do początku tego tematu...tam jest bardzo dobra reklama mmw(bodaj made by marcy...jeśli się nie myle). czytając dalej dojdziesz też do odpowiednich linków :D .
terradine jest chyba jeszcze nie dokończony, więc nie wiem jak się sprawdza, natomiast massiw to jak już ktoś powiedział prawie nowe x2-więcej przestrzeni, więcej systemów, prawdziwe walki...inny klimat, mniej sterylny.. :)
[ external image ]
DRACOOL
x3tc

help

Post by DRACOOL »

czy ktoś mógłby wyjaśnić o co chodz?
These files incorporate the changes the 1.4 patch made to the tships file (namely the TS and TP changes) ships in addition to the MWM 1.8 ship changes except for the following:

Teladi M5 (Harrier) and Split TP (Iguana) remain at the default X2 1.4 settings.

The only alterations made by me were to the tships file. All ideas, concepts, and files were created by their respective authors. I do not take any credit.

I've included the mod files I recombined with the new tships file use in addition to the tships.txt itself. Caution: it should be noted that the version of MWM I was using was 'without plot' and utilized the sound patch. If you're using another combination of plot and/or the sound patch (or lack thereof), the mod files may not work. Hence the reason I included the tships.txt. See the resources below for more information.

Another note, for reasons unknown to this inexperienced modder, the 'no modified tag' that the MWM mod file typically incorporates seems to have ceased functioning in the mod files I have included. If someone can determine what went wrong, I'd appreciate an e-mail. In the meantime, I've included an alternative 'no modified tag' solution by "Someone_Else". I'm using this myself, presently.

Also, I haven't had much time for serious testing. If anyone notes any problems or inconsistencies relating to the changes I've made, please feel free to e-mail me. I'd love to fix it up properly so I can enjoy it myself. However, my schedule is fairly rigid, so I cannot make any guarantees.

Overall, I've enjoyed this little 'crash course' into the modding scene, and I hope you do too.

Naturally, use any of these included files at your own risk.

Useful resources:

http://www.the-commander.com/ (menu: downloads/mods) X2-The TShips File exposed - Written by Shadowtech

www.egosoft.com - I'd recommend downloading the X2 Modder kit. The included .pdf files have very good instructions.

http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtopic.php?t=48593 - Resources thread in the scripts/mods forum.

Cheers,
Clovis
darwin@mynetaddress.com
czy to jakiś upgrade do massiwa??
może naprawia mapę, albo dodaje stację/doki??
[ external image ]
Neiklot
x3ap

Post by Neiklot »

Wolne tłumaczenie:
Can anyone explain me, what's going on here?

Pliki te złączają to, co patch 1.4 zmienił w pliku tships (mianowicie zmiany TS i TP) ze statkami w dodatku do MWM 1.8. Statki zmienione poza poniższymi:

Teladiański M5 (Błotniak?) i Splicki TP (Igunana) pozostają na nie zmienionych opcjach zwykłego X2 1.4.

Jedyne, co zmieniałem, to plik tships. Wszystkie idee, koncepcje i pliki zostały stworzone przez poszególnych autorów. Nie dam im żadnego credits'a (:P).

Dodałem pliki moda i zmieniłem z nowym plikiem tships, gdzie dodałem właśnie plik tships.txt. Uwaga: powinno się zanotować, że używałem wersji MWM 'without plot' (czyli bez zmienionej przygody) i użyłem 'sound patcha' (poprawiającego dźwięk, jeśli się "krzaczy"). Jeżeli używasz innej kombinacji przygody i/lub 'sound patcha' (albo obu), mod może nie działać. Oto powód, dlaczego dodałem plik tships.txt. Patrz źródła poniżej dla dalszych informacji.

Kolejna uwaga: dla nie znanych niedoświadczonemu modderowi przyczyn 'no modified tag' (mod umożliwiający w granie bez napisu "Modified"), który normalnie dołączony jest do modu, przestał działać w plikach modziu, które dołączam. Jeśli ktoś wie, co robię źle, niech wytłumaczy mi to e-mailem. W międzyczasie dołączam alternatywną solucję 'no modified tag', którą stworzył "Someone_Else". Sam tego aktualnie używam.

Dodatkowo, nie miałem dużo czasu dla wnikliwych testów. Jeśli ktokolwiek zanotował jakieś problemy lub niekonsekwencję stworzonych przez mnie zmian, czujcie się upoważnieni do napisania mi e-maila. Z chęcią poprawię to odpowiednio, więc będę mógł cieszyć się również sam. Jednakże mój harmonogram zajęć jest ściśle napięty, więc nie mogę dać na to żadnej gwarancji.

Ogółem zabawiłem się podczas tworzenia tego "kursu kolizyjnego" na scenę modderów, więc mam nadzieję, że Wy też.

Oczywiście używajcie którykolwiek z dodanych plików na swoje własne ryzyko.

Przydatne źródła:

http://www.the-commander.com/ (menu: downlads/mods) X2-The TShips File exposed - napisane przez Shadowtech'a

www.egosoft.com - Rekomenduję ściągnięcie X2 Modder Kit. Dołączone pliki .pdf zawierają bardzo dobre instrukcje.

http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtopic.php?t=48593 - Źródłowe tematy w scripts/mods forum.

Pozdrowienia,
Clovis
darwin@mynetaddress.com

Is it any upgrade to Massive??
Maybe it repairs the map or add station/docks??
Mam nadzieję, że pomoże Ci to w zrozumieniu tekstu :P.

EDIT: Pytanko: jak jest regulamin po angielsku?

- Pozdro
- Neiklot
[ external image ]
----------------------
Konflikt Splicki jeszcze trwa!
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

dzięki za tłumaczenie, szkoda że sam nie kumam englisz...(kurcze, ułatwiło by to życie).
wygląda na to, że dostanę ewentualnie zmienione statki, a sprawa mapy nie będzie załatwiona(szkoda).
na marginesie- jak do cholery znajdujecie te khackie sektory z zaginionymi statkami?
trzeba po kolei odwiedzać wszystkie "unkown" sektory?-do skutku?
bo te współrzędne podawane chyba nijak się nie mają do mapy massiw(x20 y6-u mnie mapa kończy się na 19-więc nie tędy droga...)
ach nie pamiętam czy dziękowałem ci za goner sekret(ale ponoć lepiej późno niż wcale :D )
pozdro.
Chyba sam sobie odpowiem... :D
wydaje się że mapa w exelu ma współrzedne X0-19, Y0- do nie pamiętam ile,natomiast w grze współrzedne zaczynają się od X1,Y1.
czy mam rację??
Last edited by DRACOOL on Mon, 23. May 05, 09:22, edited 1 time in total.
[ external image ]
BQB
x2

Post by BQB »

Odnośnie tłumaczenia sobie jakiegoś słowa, to polecam http://slowniki.onet.pl
Jak mam problem, to zawsze z tego korzystam.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

BQB wrote:Odnośnie tłumaczenia sobie jakiegoś słowa, to polecam http://slowniki.onet.pl
Jak mam problem, to zawsze z tego korzystam.
Spróbuj jakieś frazy techniczne, komedia :lol:

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Marcy wielkie dzięki za instrukcję, wszystko poszło jak po maśle :wink: żebym jeszcze pamiętał jak się lata...
W każdym razie wróciłem :lol:
Pierwsze wrażenia; MAMO, jakie to wielkieee. Siedzę w statku usilnie starając sobie przypomnieć co trzeba ponaciskać żeby cokolwiek zrobić, a tu jakaś informacja nadchodzi. Pewnie od jakiegoś Borona bo nic nie zrozumiałem... Popsuł się czy co? Dużo tam było wykrzykników, dlatego tak myślę. I tak nie umiałbym mu pomóc, nie bardzo wiem jak. Niedaleko się łomotali więc pozbierałem trochę rakiet i oczywiście NIE kupiłem skanera dupleksowego, poważny błąd. Potem sobie troszkę polatałem, ale nie za daleko, nie.
Czy w Argon Prime jest więcej niż 5 stacji? Nie mówcie, kupię skaner, kiedyś, to sam się przekonam :wink:

Pozdrawiam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jones Abrahams wrote:Czy w Argon Prime jest więcej niż 5 stacji? Nie mówcie, kupię skaner, kiedyś, to sam się przekonam :wink:
Hehe, ja kupiłem duplexa ale w MWM to chyba i triplex za mały na cały sektor :D
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

No właśnie :D . Przydałby się jakiś Radar BoostExtension, poszerzający zasięg skanowania x2. Kerrick...? ;)
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Eee, tak jest ciekawiej, nie wiesz co cię może czekać, zwłaszcza gdy masz 15-o calowe (w teorii) okno :D
Marcybiskup
x3ap

Re: help

Post by Marcybiskup »

DRACOOL wrote:czy ktoś mógłby wyjaśnić o co chodz?
These files incorporate the changes the 1.4 patch made to the tships file (namely the TS and TP changes) ships in addition to the MWM 1.8 ship changes except for the following...
O ile pamietam, po wprowadzeniu patcha 1.4 (ktory zmienil m. in. statystyki niektorych statkow - najwazniejsza zmiana to Manta, ktora nie moze juz wozic towrow XL), ktos prowadzil poprawke do MWM polegajaca na uwzglednieniu tych zmian. DRACOOL znalazl wlasnie tego patcha.

O ile wiem, poprawka ta nie zmienia nic wiecej w grze (np. nie dodaje mozliwosci kupowania stacji stacji, choc mialem taka nadzieje).

Obawiam sie jednak, ze uwzglednienie 1.4 zabiera oryginalne wersje statkow z MWM (np. wypasiona bojowa Iguana czy Blotniak z superpowiekszona ladownoscia). No i jak wynika z cytowanego read me, po zainstalowaniau poprawki wraca napis "modified".

Krotko mowiac, ja jej nie mam i nie polecam.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Marcy, jedno pytanie:
jeżeli gram w konfiguracji X2PL+p1.4PL+BonusPack+MWM+GSM+NoCDpatch, to czy nic mi się nie skasztani z grze? Chodzi mi o statki z MWM i GSM - te dwa mody mogą 'działać' jednocześnie? Bo do tej pory nie zauważyłem niczego podejrzanego, widuję statki Gonnerów, jak np. Striker, czy Bellum (GSM) i mam wezwania astronautów o pomoc (MWM)... gram we "własny wszechświat", massiwe, bez fabuły.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Jesli w MWM widzisz nowe statki Gonerow, to juz sie skrypty przemieszaly... nie wiem, czy o to Ci chodzilo.

Same mody nie mieszaja sie. Ale na mody sklada sie olbrzymia ilosc skryptow, ktore sa w nich aktywne. Jesli otworzysz sejwa z GSM (w ktorym dzialaja juz skrypty i pojawiaja sie nowe obiekty) z zaznaczonym modem MWM, to nie ma sily, zeby cos sie w niekontrolowany sposob nie wlaczylo.

Najwazniejsze to nie otwierac sejwow z GSM w MWM - i na odwrot.

Przyznam sie, ze nie mam zainstalowanego GSM. Ale mam oddzielne sejwy do normalnej gry i oddzielne do MWM - i nigdy skrypty MWM nie ujawnily sie w normalu.

Nie korzystam z NoCDpatch.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Czyli jeśli zainstalowałem najpierw MWM, a potem GSM, to nie ma bata, coś się musiało rypnąć? Pytanie: co? Ktoś to wie??

EDIT: Mam tylko 1 sejw... :/
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Stalovy wrote:EDIT: Mam tylko 1 sejw... :/
No wlasnie... 1 sejw, a dwie rozne rozgrywki (a nawet trzy z normalem)...
Jesli bylo tak: zainstalowales MWM (lub GSM jako pierwsze), troche pograles i zrobiles sejwa. Potem zainstalowales GSM (lub MWM jako drugie) i otworzyles tego sejwa - to w tym momencie przemieszales skrypty z roznych modow.

Dwa mody to dwie ROZNE rozgrywki, powinno sie je oddzielnie sejwowac.

Chyba ze spodoba Ci sie wynik tego przemieszania. To tez moze byc ciekawe. Sek w tym, ze jest to dzialanie niekontrolowane i wbrew instrukcji, wiec kasa nie zwraca za bilety ;)
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

mam taką samą konfiguracje,ale musze wybierać:
albo zaznaczam Goner Secret w MOD -mam wtedy na mapie massive zabawki od gonerów itp, ale odpadają stateczki z massiwa(jest np tylko zwykła iguana)
Albo zaznaczam MMW MOD- i gram w niego,(też na mapie massiwe) ale z kolei bez gonerów :( .
chyba nikt tego jakoś nie połączył..
pozdrawiam :D
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”