Do czego U DIABŁA służy TL??>//?!!!1!!

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

daemonik
x3ap

Do czego U DIABŁA służy TL??>//?!!!1!!

Post by daemonik »

Otóż właśnie zauważyłem patch 1.4PL do Xa, wziąłem wygrzebałem opakowanie, zainstalowałem i odpaliłem nową grę - kiedyś to już skończyłem
Spoiler
Show
nemezisem z falą uderzeniową (mój młodszy brat ochrzcił go "suszarka") rozwaliłem ten Straszny Statek Khaków w 10s
no i nie myślałem że kiedyś w to jeszcze zagram. Ale wystartowałem nową grę 1.4 + oficialne skrypty + jakiś Goner cośtam, olałem fabułę (dla odmiany postanowiłem zostać BOGATY)
Spoiler
Show
zatankowałem Os do pełna na Odkrywcy, zpiratowałem 6 Nów (Nowych?), kilka Orinoków, wreszcie trafił mi się jakiś Striker, mówię wam trzymajcie się zdala od tego czegoś - z 5 miotaczami plazmy, albo 3xplazma + 2xfala mało co może podskoczyć
a najzabawniejsze to było jak podleciałem do Khaków w Kupie i włączyłem suszarkę, rozkleili się i było dużo takich "bum" i namierza mi się coś na niebiesko a głosik mówi "annołn enemi szip", mówię do siebie "co do ..." i włączam mapke a tam PRAWIE POŁOWA pozostałych przy życiu m5 na zielono!!! Niestety parę sekund później nie został ani jeden bo te ciągle wierne szatanowi szybko moje nawrócone wtranżoliły. No więc takie spore miałem "zdziwko" w tym 1.4.
W każdym razie z tamtym statkiem walka już nie była szczególnie zabawna (może poza misjami "XY musi umrzeć" kontra dwa Rybołowy) i w dwa dni zarobiłem więcej niż przez całą poprzednią grę (na admirale misja "kill them all" po 600.000 + średnio drugie tyle za schwytane m3), zabrałem się znowu za handel i żeby spróbować czegoś nowego, zamyśliłem kupić se TL. No ale teraz do czego takie coś może służyć, znazcy nie wydam 17 milionów na Herkulesa po to tylko żeby zaoszczędzić kilka tysięcy na transportowcu wynajętym do przewozu stacji???????

Macie coś takiego?
(Jeśli tak,) do czego czego używacie??
Opłaca się to-to???
Marcybiskup
x3ap

Re: Do czego U DIABŁA służy TL??>//?!!!1!!

Post by Marcybiskup »

daemonik wrote:No ale teraz do czego takie coś może służyć, znazcy nie wydam 17 milionów na Herkulesa po to tylko żeby zaoszczędzić kilka tysięcy na transportowcu wynajętym do przewozu stacji???????
Macie coś takiego?
(Jeśli tak,) do czego czego używacie??
Opłaca się to-to???
Raczej nie chodzi o to, by oszczedzac na transportowcu. Bardziej o to, ze wlasnym mozesz wykonywac dalekie loty (czyli skakac) do dowolnej stoczni - a nie czekac, az sie Mamut gdzies doczlapie. Czyli oszczedzasz czas i swoje nerwy. Dodatkowo TL jest takim pollotniskowcem - mozesz kupic z dziesiec transportowcow i kazac im zadokowac do TLa, a potem skok i co sobie stryjenka zyczy. I znow oszczedzasz czas i nerwy, zamiast czekac, az Merkurki doleca do Argon Prime z Omicron Lyre.
A jak kupisz sobie Albatrosa (ciutke drozszy niz Herkules, he he) to mozesz poleciec na lapanie Khaakow. Mocne to to, silne to to, dokupisz zaloge i zaden mysliwiec - nawet w kupie - Ci nie podskoczy. A zadokowac wszystko moze i przewozic wszystko moze. Generalnie przydaje sie, ale beda momenty, ze go zaparkujesz az do nastepnej okazji, gdy Ci bedzie potrzebny. Ale tak jest ze wszystkim statkami.
daemonik
x3ap

Post by daemonik »

Marcybiskup wrote: Czyli oszczedzasz czas i swoje nerwy.
Hi hi, żeby oszczędzić czas wyłączam X2 :wink:
Marcybiskup wrote: Dodatkowo TL jest takim pollotniskowcem - mozesz kupic z dziesiec transportowcow i kazac im zadokowac do TLa, a potem skok i co sobie stryjenka zyczy.
No właśnie, może stryjek coś zaproponuje. Przyszło mi do głowy że taki TL mógłby nakupić różnych dóbr do swoich przepaścistych ładowni a potem dżampować po kosmosie i rozsprzedawać je po spekulacyjnych cenach przy pomocy floty TS. Ale czy to da się automatycznie robić, np. przy pomocy software'u mk3? W przeciwnym razie za duży stosunek wysiłku do zysssku, już raczej wrócę do piractwa.
Marcybiskup wrote: A jak kupisz sobie Albatrosa (ciutke drozszy niz Herkules, he he) to mozesz poleciec na lapanie Khaakow. Mocne to to, silne to to, dokupisz zaloge i zaden mysliwiec - nawet w kupie - Ci nie podskoczy. A zadokowac wszystko moze i przewozic wszystko moze.
Ok, na to nie wpadłem, w sumie śliczny pomysł. Często zdarza się znaleźć jakąś żyłę złota (w postaci strumyka żelaza) typu naloty zenków albo wyjątkowo aktywne bazy pirackie, z tego idzie rupieć za rupieciem, ale wozury mijają zanim rupieć do stoczni się dowlecze (i to jeśli go nic po drodze nie dokończy). A można nakosić, zapakować do TL i jump.
Ale czy ja wiem czy chcę tylko po to kupić TL (zamiast dwóch M6)?

Ma ktoś jeszcze jakieś sprytne zastosowania?
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

daemonik wrote:Ma ktoś jeszcze jakieś sprytne zastosowania?
Mając naprawdę większą gotówkę i TLa, można:
- zanabyć swoją własną stację handlową,
- wybrać się TLem z obstawą na zakupy
- odwiedzając coraz to nowe sektory wynajdywać coraz to ciekawsze towary i wyposażenie i ładować na TL i statki pomocnicze.
- towary sukcesywnie przeładowywać do stacji i kontynuować swoje tournee
- mając już w stacji na full wszystkich towarów, wszelkiej broni i osprzętu za kilkadziesiąt milionów kr. można... rozejrzeć się za nowym zajęciem.

Dla mnie tego typu poszukiwania towarów i zakupy dla stacji, połączone z ochroną TLa przed napastnikami to wiele godzin fajnej alternatywnej rozrywki :wink:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Vill
x2

Post by Vill »

Hehe, tu się zastanawiają nad celowością posiadania TLa a na Devnecie jeden człowiek chce wprowadzić TXLa. Straszliwe bydlę powiadam wam :)
(statek znaczy) :wink:
Temporalily suspended in a time lapse...
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Pewnie planety toto bedzie wozic :twisted:
Ale czy zmiesci sie do bramy? :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

A masz do tego link???
daemonik
x3ap

Post by daemonik »

RAFIO wrote: A masz do tego link???
http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtopic.php?t=80120

A jeśli chodzi o wykorzystanie TL to mam taką opcję.
No więc jest ten skrypt Xai-Corp. Automining (jak myślicie: czy to już cheat?). Bierze się to zapuszcza na statku wyposarzonym w laser wiertniczy i odkurzacz do okruszków i wysyła w asteroidy. TL dostaje komendę "podążaj za..." tamtą wiertarką. Skrypcik automining jest na tyle sprytny, że TL co jakiś czas dostaję komendę "stój, bydlaku", w rezultacie czego podąża jakieś parę kilometrów za wiertarką i nie wpakuje się w nią ani w asteroidy (przy odrobinie szczęścia).

Wiertarka chrupie i wsysa ile może, a jak już nie może, podlatuje do TL i wyładowuje rudę urządzeniem transportowym (które wiedzeni dziwnym przeczuciem w niej zainstalowaliśmy). Wypychamy całe 13 000 jednostek Herkulesa (nie rozumiem jak możecie wywalać kasę na cokolwiek innego!) i ruszamy w podSkokach tam, gdzie znajdą się frajerzy co to kupią. Używamy TSa/TSy z bazą ustawioną na TL i komendy handlowej, "sprzedaj najdrożej jak się da, a najlepiej to weź kasę za nic".

I tak w kółko, aż się znudzi albo zabraknie asteroidów we Wszechświecie... Ja już na przykład wyczyściłem Seizewell... Niech mi ktoś powie że to odrośnie... Takie pustki uczyniłem w tem sektorze zjawieniem się swojem... Przeciągi... I w ogóle.

Oczywiście jak ktoś lubi wszystko własną ręką robić :twisted: to voila, ma pole do popisu bez skryptów i tylko z lokalizatorem cen i jeszcze może ogryzać pirackie sektory albo inne ore belty z astroidków, a tam aż czerwono od czerwonych, ubaw po pachy.

A przynajmniej dla mnie działa :P
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

daemonik wrote:Niech mi ktoś powie że to odrośnie...
Odrosnie, odrosnie. Tyle ze wtedy Ty bedziesz juz takim magnatem, ze nie bedziesz zainteresowany zarabianiem "groszy".

Chcialbym dodac, ze skrypt Automining jest czescia MWM i tez swietnie tam dziala - milo jest patrzec, jak Twoje statki zachowuja sie naprawde "inteligentnie".

Return to “Polskie / Polish X-Forum”