Problem z dzwiekiem - rozwiązanie!
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Problem z dzwiekiem - rozwiązanie!
Mam taki maly problem czasem jak wlatuje do innego sektora to zaczyna mi sie dzwiek chrzanic jakies dziwne dzwieki cos jakby zaklucenia. Jezeli ktos wie co to moze byc to prosze o pomoc.
-
Może to wina skopanej muzyki... sprawdz w ustawieniach gry, czy masz włączoną muzę, jeśli tak to ją wyłącz (ustaw 0% głośności).
BTW, jeżeli macie jakieś problemy z dźwiękiem, to proponuję sprawdzić, czy przeniesienie pliku wymiany na inny dysk lub partycję nie naprawi tego problemu. Odkryłem to przez przypadek, wczoraj
Przeniosłem plik na inną partycję i naprawił się dźwięk w intro...
BTW, jeżeli macie jakieś problemy z dźwiękiem, to proponuję sprawdzić, czy przeniesienie pliku wymiany na inny dysk lub partycję nie naprawi tego problemu. Odkryłem to przez przypadek, wczoraj

سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
-
Wiem, że wspomniałem o tym już w innym wątku, ale skoro ten również traktuje o kłopotach z dźwiękiem w X2...
Otóż moim zdaniem najskuteczniejsze rozwiązanie kłopotów ze znikającymi dialogami w grze, to ponowna instalacja windy. Dlategoż proponuję stworzyć osobną partycję na której będzie tyle miejsca, żeby zainstalować windę, X2 oraz Doom'a 3 (jeżeli macie kłopot z dźwiękiem w X2 i macie również zainstalowanego D3, to prawie na pewno w nim także padł dźwięk - przynajmniej u mnie tak było, co prawda nie z grą, ale z demkiem D3). Przy uruchamianiu komputera będziecie mieć dwa systemy do wyboru - proponuję ten z grą nazwać np.: "X2" (jeżeli ktoś używa kilku systemów, to wie jak to wygląda - jest za to odpowiedzialny 'bootloader' czy coś w tym stylu). Jeżeli więc zdarzy się następny pad dźwięku w X2, to nie musicie reinstalować całego systemu, a jedynie system z tej oddzielnej partycji - nie tracicie zainstalowanych programów).
Trochę to kłopotliwe, ale jest to chyba jedyne 100% skuteczne rozwiązanie.
Otóż moim zdaniem najskuteczniejsze rozwiązanie kłopotów ze znikającymi dialogami w grze, to ponowna instalacja windy. Dlategoż proponuję stworzyć osobną partycję na której będzie tyle miejsca, żeby zainstalować windę, X2 oraz Doom'a 3 (jeżeli macie kłopot z dźwiękiem w X2 i macie również zainstalowanego D3, to prawie na pewno w nim także padł dźwięk - przynajmniej u mnie tak było, co prawda nie z grą, ale z demkiem D3). Przy uruchamianiu komputera będziecie mieć dwa systemy do wyboru - proponuję ten z grą nazwać np.: "X2" (jeżeli ktoś używa kilku systemów, to wie jak to wygląda - jest za to odpowiedzialny 'bootloader' czy coś w tym stylu). Jeżeli więc zdarzy się następny pad dźwięku w X2, to nie musicie reinstalować całego systemu, a jedynie system z tej oddzielnej partycji - nie tracicie zainstalowanych programów).
Trochę to kłopotliwe, ale jest to chyba jedyne 100% skuteczne rozwiązanie.
-
Niestety, to nie jest prawda - przynajmniej w moim przypadku. Jestem po reinstalce systemu i dialogów nie mam
. Oczywiście przed reinstalką były, a teraz je wcieło i nie chcą przydreptać z powrotem. Jestem już po parokrotnym przeintalowaniu gry i tego dodatku do WMP. Zastanawiam się czy wina nie leży w tym, że mam WMP10 i DX 9c.

-
Rzeczywiście niezły problem. Jeżeli nie jest to problem z softwarem to może z hardwarem? Jak pamiętam u mnie wymiana RAMU na nowy i szybszy rozwiązała problemy z dźwiękiem.Andrzej Girsa wrote:Jestem już po parokrotnym przeintalowaniu gry i tego dodatku do WMP. Zastanawiam się czy wina nie leży w tym, że mam WMP10 i DX 9c.
-
Ja właśnie mam zainstalowane WMP10 i DX9.0c - instalowałem je przed instalacją gry. Specjalnie nie pozwoliłem instalatorowi gry na przeprowadzenie RunTime Tests (czy jakoś tak). I wszycho działa znakomicie! Poza tym, jeżeli się ma dwa oddzialne systemy w kompie (na różnych partycjach) w tym jeden specjalnie pod grę X2, to chyba nie powinno byc takich problemów... po sformatowaniu partycji pod system i instalacji windy komputer jest - jak by to ująć - 'dziewiczy'; trzeba instalować cały sprzęt, stery, itp... tworzy się także nowy plik wymiany.
-
Przed reinstalką dodałem moduł RAMu do kompa i teraz mam 2 x 256, ale pierwszy RAM to 266 MHz, a kupiony już jest 400 MHz... Ale chyba nie tu jest problem skoro przed reinstalowaniem okien wszystko było w porządku. Reszta hardware`u też jest ok.Sauron11 wrote:Rzeczywiście niezły problem. Jeżeli nie jest to problem z softwarem to może z hardwarem? Jak pamiętam u mnie wymiana RAMU na nowy i szybszy rozwiązała problemy z dźwiękiem.Andrzej Girsa wrote:Jestem już po parokrotnym przeintalowaniu gry i tego dodatku do WMP. Zastanawiam się czy wina nie leży w tym, że mam WMP10 i DX 9c.
A może winny jest SP2

-
Z SP2 nie wiem, moj XPek nie ma na pokładzie nawet SP1Andrzej Girsa wrote:Przed reinstalką dodałem moduł RAMu do kompa i teraz mam 2 x 256, ale pierwszy RAM to 266 MHz, a kupiony już jest 400 MHz... Ale chyba nie tu jest problem skoro przed reinstalowaniem okien wszystko było w porządku. Reszta hardware`u też jest ok.
A może winny jest SP2

Sam nie instalowałem żadnych media playerów, wyłącznie to co było na płytce z grą.
Spróbuj równolegle zapytać o to na angielskim forum "X2 Technical Support", tam na pewno najszybciej znajdą rozwiązanie.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
OK Argoni, Boroni i wszelkie Istoty Wszechświata X
Rozwiązałem ten piekielny problem z głosem w grze!
Sauron11 - dzięki za pomysł
Wlazłem na angielskie forum by poszukać rozwiązania u nich i jeden z graczy miał podobny problem. W odpowiedzi dostał link do FAQu, a tam napisali, że jak nic nie pomoże to należy ściągnąć pakiet kodeków ACE Mega CodecS Pack 5.95 lub wyższy. Zrobiłem tak i powrócił do mnie głosik mojego kompa pokładowego
.
Podaję link do tego FAQu:
http://www.egosoft.com/support/faq/faq_ ... &version=4
i skąd można ściągnąć pakiet:
http://www.free-codecs.com/ACE_Mega_CoD ... wnload.htm
Jest tylko jeden szkopuł z tym plikiem: waży 50 MB i dłuuuugo się ściąga,
a poza tym jest super
.
Jeszcze raz - dzięki Sauron11.
PS.: Patrząc jakie problemy mają ludziki z głosami w grze pomyślałem, że dobrze byłoby stworzyć taki temat jako przyklejony.Każdy mógłby opisać jak rozwiązał ten problem u siebie. Takie coś mogłoby pomóc wielu graczom, gdyby wszystkie możliwe rozwiązania znalazły się w jednym miejscu.

Rozwiązałem ten piekielny problem z głosem w grze!
Sauron11 - dzięki za pomysł

Wlazłem na angielskie forum by poszukać rozwiązania u nich i jeden z graczy miał podobny problem. W odpowiedzi dostał link do FAQu, a tam napisali, że jak nic nie pomoże to należy ściągnąć pakiet kodeków ACE Mega CodecS Pack 5.95 lub wyższy. Zrobiłem tak i powrócił do mnie głosik mojego kompa pokładowego

Podaję link do tego FAQu:

i skąd można ściągnąć pakiet:

Jest tylko jeden szkopuł z tym plikiem: waży 50 MB i dłuuuugo się ściąga,
a poza tym jest super

Jeszcze raz - dzięki Sauron11.
PS.: Patrząc jakie problemy mają ludziki z głosami w grze pomyślałem, że dobrze byłoby stworzyć taki temat jako przyklejony.Każdy mógłby opisać jak rozwiązał ten problem u siebie. Takie coś mogłoby pomóc wielu graczom, gdyby wszystkie możliwe rozwiązania znalazły się w jednym miejscu.
Last edited by Andrzej Girsa on Thu, 20. Jan 05, 13:36, edited 10 times in total.
-
Sau, moze faktycznie przykleić ten wątek? To wygląda na najlepsze rozwiązanie wszystkich bolączek ze znikającym i chrzaniącym się dźwiękiem. Acha, jeszcze zmienił bym tytuł wątku; dodał bym:
" - rozwiązanie!"
Pozdrawiam wszystkich cierpiących na chory dźwięk w X2! Tu znajdziesz lekarstwo!
" - rozwiązanie!"
Pozdrawiam wszystkich cierpiących na chory dźwięk w X2! Tu znajdziesz lekarstwo!

-
Dobry pomysł
Faq z czasem będzie w całości po polsku, także ten zlinkowany wpis - z sekcji Technical and Support.
Edit: Jak ktoś woli - wyjaśnienie problemów z dźwiękiem w wer. pl
:
http://www.egosoft.com/support/faq/inde ... &version=4

Faq z czasem będzie w całości po polsku, także ten zlinkowany wpis - z sekcji Technical and Support.
Edit: Jak ktoś woli - wyjaśnienie problemów z dźwiękiem w wer. pl

-
Możliwe że jest lepszy, ale by go zarekomendować bardziej oficjalnie musiałby być sprawdzony przez kilka osób. ACE jest sprawdzony. Czy próbowałeś może użyć tego FFDSHOW w podobnej sytuacji?BQB wrote:Zamiast instalować ACE, wydaje mi się, że wystarczy FFDSHOW
-
A mógłbyś podać mi swoją konfigurację, BQB? Bo wiesz, ja te głośniki mam od wczoraj (AC3 od dłuższego czasu, ale go nie użwywałem) i nic nie umiem jeszcze zrobić... Ważne, że te głośniki działają i w moim kinie domowym, i do komputera... Sam podłączałem i będzie to działało jeszcze trochę (czyt. aż do wybuchu
).
- Pozdro
- Neiklot

- Pozdro
- Neiklot
-
-
-
Jeżeli nadal nie masz dźwięku to znaczy,że:Kris Maloni wrote:Taaaa zainstalowalem ACEMCP601PRO i jak dzwieku nie bylo tak niema moze nienalezy instalowac wszystkich kodekow, a moze ta sztuczka niedziala z Terradine Mod ??

Ad.1.: Jeżeli nie zainstalowałeś wmfdist.exe to zainstaluj;
AD.2.: Zainstaluj TYLKO kodeki Microsoftu z paczki ACE'a i ŻADNYCH innych, a w szczególności omijaj kodeki Fraunhofera.
Jeżeli nie czytałeś to przeczytaj to:
PS: Powinno działać z każdym modem.Sauron11 wrote: Edit: Jak ktoś woli - wyjaśnienie problemów z dźwiękiem w wer. pl![]()
PS2: Mam nadzieję, że w X3 nie trzeba żonglować kodekami.