Jak Zarabiacie: Ankieta

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

JAK ZARABIACIE :

STACJE/FABRYKI/HANDEL
20
35%
MISJE KILERSKIE
4
7%
TAXI/WYCIECZKI
0
No votes
PIRACTWO/NIEWOLNICY/MUCHY
3
5%
EXTERMINACJA:XENONI/KHAAAK
3
5%
WSZYSTKO byle sie nie nudzic
27
47%

Total votes: 57

j77jack
x2

Post by j77jack »

Jak zarabiacie za zabawki ? moze byc ciekawie zobaczyc co porabiacie i kogo najwiecej na forum? przedsiebiorcow czy tych co najpierw strzelaja a potem pytaja. :idea:
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

To nie takie proste. Odkad pojawily sie misje xenonskie, to inne zrodla zarobku sa mniej atrakcyjne. Tak naprawde to u mnie bylo/jest tak:
- w wersji 1.3 zrodlem kasy byly fabryki
- na poczatku 1.4 najprzyjemniej zarabialo sie na misjach kilerskich
- po znalezieniu stacji z inwazjami xenonskimi wszystkie inne zrodla zarobku staly sie mniej atrakcyjne :P
A po zrobieniu paru takich misji problem kasy przestal istniec ;)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Ja na razie podejmuję się misji killerskich i na nich zarabiam (około 6 - 7 mln za jedną), dodatkowo mam parę fabryczek ogniw. Szukam ponad to inwazji Xenońskich, żeby całkowicie rozwiązać problem kasy, chociaż trochę się obawiam, że zabije to przyjemność grania... X2 to gra, w której ma się parę celów i do nich się dąży: na początku chce się ukończyć fabułę, potem różnie, np. stworzyć flotę lub imperium handlowe... zawsze na drodze stoi brak kasy. Chociaż zawsze można próbować zostać najbogatszym we wszechświecie :) Te kilkaset miliardów kredytów... hehe :)
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Misje xenońskie są zbyt łatwe, trochę psują klimacik gwiezdnego kupiectwa właśnie ilością kasiorki jaką można zarobić. W zasadzie nie trzeba nawet angażować się w walkę w systemie gdzie jest inwazja - inne statki i tak sobie poradzą :wink: , a od razu po zgłoszeniu przeskoczyć do xenońskiego sektora obok i wykończyć jakiegoś K albo J plus można dodatkowo jakąś stację 8) . Zaraz potem jest informacja o zakończeniu inwazji z ilością: 1 zestrzeleń, a na koncie kilkanaście mln kr :roll:
W ten sposób zarobiłem na Herkulesa, dwa Smoki i wypakowałem ładownię swojego Delfina najlepszą bronią z połowy sektorów - myślac o przyszłym M1 lub M2 8). Niestety od razu były i ofiary:
Jeden z moich Smoków, za ok 10 mln - zestrzelony w doku zaopatrzeniowym przez dwa inne wrogie Smoki, przeoczone po jednej z misji killerskich :wink:
Wypakowany bronią Delfin (zawartość warta jakieś 15 mln kr. :!: ) został przytrzaśnięty wrotami mojego Herkulesa, gdy do niego dokował po swoim długim sektorowym tournee, i zginął na miejscu. 15 baniek rozpłynęło się w gwiezdnym mroku :wink:, a dodam, że to był mój Pierwszy Delfin, na którym zaczynałem handel. Winowajcą jestem ja sam, wydając błedne polecenie w niewłaściwym czasie :wink:
Oczywiście gram dalej, żadnego loadowania po tym incydencie 8)
I chyba znów trzeba będzie udać się do Getsu Fune :twisted:
MRYt
x2

Post by MRYt »

W 1.3 mialem kilkanascie fabryk, ktore sprzedawaly rozne rzeczy. Ale taka ekonomia nie bardzo mnie bawi, bo obce stacje powinny kupowac towar na rynku kiedy cena jest niska, a nie dopiero jak magazyn swieci pustkami. Sprzedaz komus towaru duzo powyzej ceny rynkowej jest nieco nienaturalna, wiec zarzucilem ten sposob zarobkowania. W 1.4 mam na razie 4 fabryki, ktore (celowo, utrudniam sobie gre) nie prowadza akwizycji, tylko czekaja, az ktos przyleci po towar. Postawilem je u Paranidian i Splitow, zeby moja reputacja rosla. Teraz latam Bajamonkiem, a moim glownym zrodlem zysku sa zuzyte puszki po piratach.
Niedawno skompletowalem pirata z 2xWMP i pelnymi tarczami, odpicowany i wypasiony czeka na swoj dziewiczy rejs. Fabryki bede rozbudowywac, a pozniej mam zamiar kupic korwete u Paranidian.
A wtedy wezme sie za koszenie krzaczkow. :P
Enzo
x3tc

Post by Enzo »

Chociaż mam 3 fabryczki, z których zbyt wielkich zyskó nie mam zdecydowałem się na inne formy zrobkowania. Na dwie Novy zarobiłem robiąc misje podwożenia osobników do stacji (znalazł się co płacił 90 tys. za 1 przewóz!). Zarobiłem tak ponad 5 milionów, przez 8 godzin grania. Potem zacząłem rozwalać statki pirackie. Po kilku dniach znudziło mi się. Znowu wróciłem do taksówki. Zarobiłem na Osprey'a (nie pytajcie ile grałem bo zatraciłem przy tym poczucie czasu). Poleciałem Osprey'em i obstawą do sektora Xenońskiego aby porozwalać Xenonów dla samej przyjemności. W końcu doszedłem do wniosku, że trzeba się wziąć za fabułe. No to kazali mi skoczyć do sektora Krzaków wypożyczonym statkiem. Po wykonaniu misji, od razu poleciałem do Doku Zaopatrzeniowego i sprzedałem calusieńki osprzęt z tego statku (2 miliony). Po wykonaniu tej misji kazali mi uratować Omicron. I tu się kończy moja historia, bo zostałem okrutnie okradziony z wolnego czasu przez szkołę.

PS. A tak poza tym to polecam MS Flight Simulator.
j77jack
x2

Post by j77jack »

:D :D :D dobrze wiedziec ze nie jestem jedyny, ktory po budowie ilus tam fabryk/43szt./ zaczal z nudu uprzykrzac zycie innym w X2 :twisted:
ach te muszki i ci biedni piraci, xenoni... i .... beda nastepni jak tych braknie :twisted: :P :twisted:
Urban
x4

Post by Urban »

Ja zarabiam na misjach kilerski, a wydane pieniadze mam zamiar wydac na budowe wlasnego sektora. No wiecie stacja handlowa, dok zaopatrzeniowy, i fabryki do producji MM i amunicji do nich i jeszcze fabryke wiezyczek, wiec nie narzekam na nadmiar gotówki. Innymi słowy przygotowuje się na powrtót :)
qui-stay-gon
x2

Post by qui-stay-gon »

a ja latam sobie moim sępem i dryluje asteroidy i wszystko inne co wygląda jak asteroida no i przyokazji mam 12 fabryk i jakieś 20 transportowców i ok 20 baniek w kieszenie.
a i jedną nove na składzie. inwentarz skromny ale zawsze i wole handel w sępie. od koszenia kszaków ( ale to się zmieni)
niech zysk będzie z wami
Lukash
x2

Post by Lukash »

Na razie robię za chłopca na posyłki, i od czasu do czasu próbóje sprzejąć jakiś piracki statek.
centus
x2

Post by centus »

Ja nie wiem jak dobrze zarobić :(
Niech ktoś żółtodzobowi podpowie. Chciałem zbierać na stacje, ale za dlugo latac na taxi. Pomóżcie. Please
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

A jaki masz statek??? Po drugiej misji powinieneś mieć już ts.
TS tym zacznij handlować, a całą kasę jaką zarobisz pakuj w swój statek.
gdy będziesz miał TS na max, to zacznij handel do zakupu elektrowni. Mi jedna taka dała novę. gdy będziesz miał 0,5 mln kup elektrownię i dwa TS.
Elektrownię umieść w którymś z dwóch północnych sektorów argońskich od Argon Prime
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Olej handel. Sprzedaj TS kasę włóż w zwięszenie ładowności i prędkości w disco nakup os , zdobądź piracke m3 , potem zdobądź jeszcze ich kilka sprzedaj wszystkie pozatym w najlepszym stanie , złup TP z drugiej misji z osłon , za kasę ze sprzedaży orinoko kup bgfu i ion distruptor lun a hept i poluj na khackie m3 . W godzinę zarobisz więcej na zdobycznym uzbrojeniu niż na elektrowniach przez miesiąc :D
centus
x2

Post by centus »

Fabrykę jedną przed wczoraj kupiłem. Postawiłam Kopalnie Krzemu w Ora Belt (asteroid ma 56 wydajności) Jak na razie wyprodukowałem 2 płytki krzemowe :lol:

Black-Templar: JESTEŚ GENIALNY!!!!!! Przechwyciłem jednego Orinoko i wybulili mnie 350000 za to!!!!!!!!
DZIĘKI!!!!DZIĘKI!!!!DZIĘKI!!!!
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Centus:
Jak fabryka to na początek najlepiej SPP - najszybciej zacznie zarabiać - no i jest tania. Dobrymi lokalizacjami są Kingdoms End i Red Light.

A tak poza tym to witam ponownie wszystkich :D Po dłuzszej przerwie wróciłem do X2 - niestety po stracie sejwów muszę grać od poczatku....
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Pavlo76 wrote:A tak poza tym to witam ponownie wszystkich :D
A witamy, witamy ponownie :) .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

A dziękuje dziękuje :)

btw Sauron - zauważyłem że kilka osób zmieniło nick - rozumiem że jesteś w to jakoś zamieszany :D Jakby się dąło u mnie skasować te nieszczęsne cyferki 76 z nicka...
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Pavlo76 wrote:btw Sauron - zauważyłem że kilka osób zmieniło nick - rozumiem że jesteś w to jakoś zamieszany :D Jakby się dąło u mnie skasować te nieszczęsne cyferki 76 z nicka...
Ja nie mam z tym nic wspólnego, naprawdę :wink:
A próbowałeś może samodzielnie usunąć te cyfry w loginie w swoim profilu?
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

:lol:
Dzięki Sau :D
Nie spodziewałem się ze samemu można :D
nairamkai
x4

Post by nairamkai »

na moim poziomie rozwoju (1 rybołów, 2 novy, 1 barakuda , do tego 12 roznych fabryk i z 50 TS'ów) nadal najlepszym sposobem zarobkowania sa kszaki glaskane falami beta - w moim ore belt potrafi sie pojawic i 4-5 klastrow kszakow na godzine, z kazdego wyjac po 2-3 scouty (a jak kosmos laskawy to i mysliwiec), odeslac do doku zaopatrzeniowego, sprzedac te ich giwerki po z gora 500.000, wyremontowac scouty i do patroli. Drobne z fabryk starczaja mi na ogniwa, gdy wyskakuje na spotkanie n.p. smokom z misji killerskich (swoja droga MK1 Engine Booster to fajna zabwka, jak sie lata rybolowem :) )

Return to “Polskie / Polish X-Forum”