X2: The Return - Quickmenus

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

szafran
x2

X2: The Return - Quickmenus

Post by szafran »

Czytaliście?
http://www.egosoft.com/x/xnews/200410_4 ... lNews.html
Krew mnie zalała.
Co to za syf?
Da się to całkowicie wyłączyć, żeby nie śmieciło?
Ktoś coś wie?
Ja jestem chyba rzeczywiście z kosmosu, bo trudno mi sobie wyobrazić, jak ktoś chciałby przebijać przez jakieś menusy, zamiast pocisnąć po prostu "r", "o" czy inne "f' na klawiaturze.
Tak ma być łatwiej?
Wielkie dzięki.
Na szczęście stary system pozostanie. "Jako alternatywa". Haha. :shock:

pozdrawiam
szafran

Edit: aha, alt+s wysyła wiadomość bez potwierdzenia. Teraz to wiem.
BQB
x2

Post by BQB »

Hmm... baaardzo slabo znam angielski, moglbys jakos w skrocie po polsku to napisac?
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Cierpliwosci. Przeciez juz Ktos sie podjal tlumaczenia newsow na polski...
O ile Go znam, polska wersja newsow bedzie dostepna ;)
Foaloke
x2

Post by Foaloke »

No cóż, ogólnie chodzi tu o to, że zamiast dawnego systemu nawigacji w menusach egosoft chce wprowadzic takie coś, co widac na screenach. Ma to byc o wiele prostsze w obsłudze i szybsze. A także intuicyjne i blabla.. (wstaw dowolny tekst promujący nowe rozwiązania w grach). A klikając na link na dole tekstu możesz zagłosowac na myszkę lub klawiaturę (dwie opcje obsługiwania tego systemu).
BQB
x2

Post by BQB »

Zdaje sobie sprawe, ze przetlumaczy :D
trza poczekac.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ciekawe o kogo chodzi :?: :wink:

Ok, sprawa ze "special news" jest niejasna, news wyszedł po angielsku i niemiecku, bez wzmianki o tym jakoby miał być tłumaczony na inne języki, przynajmniej nie dotarło to do mnie. Staram się to właśnie wyjaśnić z Ego.

Aktualnie na moim grafiku są inne newsy, wedle wzmianki w nr 15 (co oczywiście nie znaczy, że w międzyczasie nie mógłbym zrobić i 16stki) :)
szafran
x2

Post by szafran »

No dobra, szybkie tłumaczenie tego kawałka (robione "z palca", więc nie czepiać się).

--- początek http://www.egosoft.com/x/xnews/200410_4 ... lNews.html ---

X2: Powrót - Quickmenu
Głosuj na mysz albo joystick

Wielu ludzi narzekało, że w naszym systemie menu jest zbyt wiele tekstu i jest zbyt trudny dla początkujących graczy, którzy nie przeszli (czasem trudnej) szkoły X-Beyond the Frontier.
To było powodem pomysłu na wyjątkowo ważne nowe rozwiązanie w X2: The Return. Quickmenu będzie paskiem u dołu ekranu, złożonym z dużych ikon. Możesz przesuwać ten pasek w lewo i prawo, żeby zobaczyć opcje na danym poziomie menu i przejść w górę do podpoziomów menu (albo w dół, żeby wrócić).
Mamy nadzieję, że w ten sposób oczyścimy menu X2 i sprawimy, żeby wyglądał bardziej jak gra, niż jak skomplikowana symulacja.

Co możesz zrobić z tym menu?
Początkowo jest to zamiennik prostych, ale zazwyczaj używanych menu w X2. Zawiera jedynie ikony, służące zarówno do nawigowania wśród ekranów informacyjnych, jak i do przełączania takich rzeczy, jak np. ładownia statku. W dłuższym terminie zakładamy, że gdziekolwiek się da zastąpi stary system menu wąskim paskiem złożonym z grafik.

Przewagi: Quickmenu są szybkie (zwróć uwagę na nazwę). Otwieranie i nawigacja między poziomami są znacznie szybsze niż w starym systemie. Quickmenu są małe: pasek quickmenu zawsze będzie zajmował jedynie mały obszar okna, w przeciwieństwie do starych menu, zajmujących cały ekran. Quickmenu są ładne: zamiast czytania sporych ilości tekstu gracz nauczy się znaczenia ikon i będzie zadowolony z szybkiej metody nawigacji.

Czym to jest kontrolowane: teraz następuje ciekawsza część historii i właściwy powód tego całego artykułu, bo to CIEBIE chcemy spytać o opinię w tym temacie. Są dwa krańcowo różne sposoby na kontrolowanie quickmenu. Kursor myszy albo klawisze. To był prawie religijny powód zeszłych dyskusji tu w EGOSOTCIE. Czy chcemy mieć kursor myszy w grach wszechświata X?

Nie chciałbym wpływać na jedną bądź drugą decyzję. Ten sam system quick menu może być zarządzany przez podświetlenie ikony zarówno za pomocą klawiszy kursorów i cyfrowego joysticka, dokładnie tak jak w starych menu X ALBO może być kontrolowany korsorem myszy. Ten kursor pojawiałby się tylko wtedy, kiedy quickmenu byłoby otwarte (np. przez przyciśnięcie prawego klawisza myszy) i mógłbyś nawigować przez poziomu menu klikając ikony.

No to kogo chcesz na prezydenta? Mysz czy klawisze? Głusuj tutaj:
http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtopic.php?t=67708

Czy muszę tego używać?
A teraz parę słów do konserwatystów wśród was (nie mówię teraz o polityce ;-). Tak, stary system menu będzie dostępny jako alternatywa.Dopóki X2: Powrót MOŻE być instalowany jako dodatek (czyli może importować zachowane gry z X2: The Threat) możesz go ustawić na tak zgodny ze starą grą, jak to tylko możliwe. Zawiera menu w starym stylu, zarządzane klawiaturą.

--- koniec http://www.egosoft.com/x/xnews/200410_4 ... lNews.html ---

Jak dla mnie: bull. Przebijać się przez jakieś menusy, żeby otworzyć głupią ładownię? No bez jaj.

pozdrawiam
szafran

Edit: składnia.
Last edited by szafran on Fri, 29. Oct 04, 21:52, edited 2 times in total.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Konkluzja: nigdzie nie jest powiedziane, że 10-o letni Murzynek-analfabeta nie może grać w "X".
Rozwinięcie: a więc stało się! Seria "X" czy tego chcemy, czy nie przestaje być grą niszową. Powstawać będą nowe ułatwienia, aż w końcu zostanie wydana na konsole. A na tym szacownym forum zagoszczą tłumy rozgarniętych inaczej... Być może jest to tylko czarnowidztwo z mojej strony, oby. Ale chyba każdy zna przykłady na potwierdzenie moich słów. Zresztą, gdybym był szefem Ego nie wiem czy nie zacząłbym zmierzać w stronę konsoli (to jest ogromny rynek!!!) łudząc się, że uda mi się mimo wszystko zachować charakter gry.
Najbliższy jest mi przykład serii SSI General. Wszystko było dobrze do trzeciej części Panzer General (pomijam inne). Była to znakomita strategia turowa rozgrywana planszy z heksami. No, ale trzeba było przecież wstawić wreszcie 3D!!! Przestałem grać. To już nie była moja gra. Podobnie Chamionship Manager. W CM4 miało być wprowadzone boisko 3D (do tej pory były jedynie relacje komentatorskie). Na szczęście sprzeciw fanów był konkretny i wprowadzono boisko 2D. Owszem uprzyjemnia to i ułatwia nieco grę, ale i tak z niepokojem patrzę w przyszłość.
W naszym wypadku idealnym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie wyboru. Gracz mógłby korzystać z nowego (poprzez aktywowanie go jakimś klawiszem) lub starego (bez zmian) menu.
Oby Egosoft nigdy nie zapomniał o swoich starych, wiernych fanach!
Mam prośbę; każdy kto zna angielski i podziela moje obawy (przemyślcie to jeszcze!) niech postawi posta w topicu o wyborze między myszą i klawiaturą i opisze pokrótce swoje/nasze strachy.

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Myszy won z X! :P

Ulatwienia w nawigacji zlozonym menu bardzo by sie przydaly. Jesli przez to szybciej da sie np. przelaczac bron albo wyrzucac cargo (he he) to mi sie to podoba.
Podoba mi sie tez idea rozwiazania graficznego - ze wszystko jest malym paskiem, wiec wreszcie nie zaslania widoku z kokpitu (uwazaj, jak lecisz, baranie!), a takze to, ze beda to ikony, nie tekst.

Natomiast nigdy, nigdy nie zgodze sie na uruchamianie tego menu z myszki! Ja chowam myszke, gdy gram w X!

Niby madrale, ale ciagle nie rozwiazali problemu sterowania statkiem podczas korzystania z menu. Ilu zdolnych pilotow stracilo przez to swoje cenne polisy ubezpieczeniowe... Mowie o graczach klawiaturowych, oczywiscie, bo myszkownicy nie maja tego problemu.

Mam nadzieje, ze na wszelki wypadek jednak zostawia klasyczne menu.

M, absolwent starej szkoly X Beyond
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Marcybiskup wrote:Myszy won z X! :P

Ulatwienia w nawigacji zlozonym menu bardzo by sie przydaly. Jesli przez to szybciej da sie np. przelaczac bron albo wyrzucac cargo (he he) to mi sie to podoba.
Podoba mi sie tez idea rozwiazania graficznego - ze wszystko jest malym paskiem, wiec wreszcie nie zaslania widoku z kokpitu (uwazaj, jak lecisz, baranie!), a takze to, ze beda to ikony, nie tekst....
M, absolwent starej szkoly X Beyond
Zgadzam się z moim przedmówcą!
Aczkolwiek nie wydaje mi się by mozna było to uprościć. Chyba że poprzez indywidualne programowanie menu (jeden chce to robić szybko inny tamto...), w przeciwnym wypadku może to trwać nawet dłużej. Teraz "s", "f", najeżdżasz na towar i voila, albo "s", "g", i przełączasz bronie, bez skrótów literowych będziesz walić w kursory szukając ikony.

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Boba_Fett_
x2

Post by Boba_Fett_ »

Coz, ja, skromny, malowidoczny, nieznany i wogole wogole. Czyli mile dziecko (kiedys:P) mowie NIEEEEEE!!!! zadnych myszy w X, nigdy, przenigdy, rwijcie konmi, wieszajcie, nigdy sie nie zgodze. W pelni popieram swym zacnych przedmowcow.
Kiedy mężczyźni bawią się w wojne, zawsze giną ludzie...
MRYt
x2

Post by MRYt »

Co tu wiele mowic... Jestem jak najbardziej za uzywaniem myszy wszedzie tam, gdzie to mozliwe.

Ale w X2 uzywanie myszy jednoczesnie z joy'em i klawiatura jest NIEMOZLIWE!
Kiedy gram, bezuzyteczny gryzon kuli sie gdzies w kacie biurka i czeka na lepsze czasy.

Obecny sytem menu jest wygodny, a kiedy latam/walcze zadne niepotrzebne ikonki nie zaslaniaja mi przestrzeni/pola walki.

A w ogole to przeciez X2 to gra symulacyjna! Argument, ze X2 nie bedzie wygladac jak symulacja jest chybiony.

Co powiedziawszy, zegnam tradycyjnym: GRYZONIE DO DZIURY! [ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”