Zakup "Stacja handlowa" - mozliwa od p. 1.4

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Traeki
x2

Zakup "Stacja handlowa" - mozliwa od p. 1.4

Post by Traeki »

Witam wszystkich - co prawda pisze po raz pierwszy ale czytam forum juz dlugo - poprostu na pytania ktore bym mial zawsze byla juz odp. na forum :). No ale na to co w temacie nie ma, a wiec :
Nie stac mnie jeszcze na zakup stacji handlowej (no ale juz nie dlugo) i tu pytanie z czym to sie je (stacja) ??? Produkuje cos ? Czy tylko posredniczy w handlu ? Czy potrzebuje jakis produktow zeby dzialac czy tez wystarcza ustawienia kup tyle i tyle za tyle i tyle po czym sprzedaj drozej a dalej juz sie kreci (jaki orientacyjnie zarobek?).

P.S. 1
Upolowalem pierwsza misje ochrony sektorow, xenonow nie bylo wiele bo jeden K i z 10 L (ten K to szybko pekl wystarczylo podleciec b.blisko od tyl wtedy jego dziala praktycznie nie wyrzadzaly szkody). Zestrzelilem ten K i 3sztuki L no i dostalem zaplate w wysokosci 910 000 w/g tego co napisali a faktycznie 19 000 000.
P.S. 2 Sprzedajac khacki badziew z dzialkiem dostaje sie jakies 500 000
(fakt ze kadlub to sie nadaje raczej na cedzak do makaronu) - wiec lepiej sprzedac bron osobno w doku zaopatrzeniowym - placa ponad 800 000 + jakies 2000 -3000 za cedzak.

Pozdrawiam.
Foaloke
x2

Post by Foaloke »

Podobno (czytałem angielskojęzyczne forum) to nie przynosi jakichś sensownych dochodów i przydaje się przede wszystkim do skupowania żadkich typów broni i osłon, ale do tego trzeba użyć skryptów dodających typy towarów do stacji.
No i tak, potrzeba tam trochę funduszy (przynajmniej na starcie).
Alloces
x2

Post by Alloces »

Nie trzeba używać skryptów. Wystarczy kupić 1 szt danego towaru i zostawić ją w magazynie stacji handlowej. Później można już kazać statkom ze stacji kupować dane towary np po najlepszej cenie itd ...
Viger
x2

Post by Viger »

Lekki OT co do PS'ow

Misje obrony sektorow - kiedys wzialem 104 misje obrony Black Hole Sun :) Zadokowalem do stacji, musialem odejsc od kompa wiec zostawilem X'a wlaczonego z uruchomiona SETA. Gdy wrocilem stracilem wprawdzie 3 transportowce (Ore Belt) ale bylem 4 000 000 do przodu a w BBS'ie mailem 104 misje obrony Black Hole Sun :). Ambitnie podjalem wszytskie. Komp juz po wyleceniu ze stacji zaczal stekac a gdy skoczylem do BHS wszytsko tak zaczelo skakac ze nawet nie udalo mi sie screenow zrobic. W kazdym razie bylo tego tam duzo choc raczej nie zespawnowalo 104 Zenonskich K. Szkoda tych screenow :/

Co do lapania Khackow pare razy udalo mi sie zlapac M3 w calkiem dobrym stanie (bez oslon ale z dzialkami) poszly po 3 miliony. M2 z dzialkami nieco ponad 1 mil.
Alloces
x2

Post by Alloces »

Viger wrote:Lekki OT co do PS'ow

Co do lapania Khackow pare razy udalo mi sie zlapac M3 w calkiem dobrym stanie (bez oslon ale z dzialkami) poszly po 3 miliony. M2 z dzialkami nieco ponad 1 mil.
Nie opłaca się sprzedać statków w całości. Beta Kyony chodzą "luzem" po 1,6 mln - a więc za Khaaka M3 "na dzień dobry" masz 4,8 mln (są 3 szt. na pokładzie) + (w zależności od stanu kadłuba) około 150 - 300 tyś za resztę.
piotr11
x4

Post by piotr11 »

Pojawił się skrypt w downloadzie na stronie ego nazywa się
ware_manager_v1 dodaje do stacji handlowych i doków zaopatrzeniowych
towary
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

piotr11 wrote:Pojawił się skrypt w downloadzie na stronie ego nazywa się
ware_manager_v1 dodaje do stacji handlowych i doków zaopatrzeniowych
towary
Niestety wedlug opisu obsluguje wersje gry - EN i DE
xanth
x3tc

Post by xanth »

Zmieniajac w skrypcie w katalogu "t" nazwe pliku 44*.xml na 48*.xml oraz w samym pliku w linijce "language id" 44 na 48 uzyskasz, ze skrypt bedzie dzialal w wersji PL bez problemow (bez "ReadText***"), tyle, ze elementy w menu beda po angielsku :)

X.

PS. Oczywiscie mozesz sobie przetlumaczyc zawartosc tego pliku i wtedy bedzie po naszemu. Szczegolnie, ze duzo tekstu tam nie ma ;)
kamil_-
x2

Post by kamil_- »

Kupilem sobie Teladianska stacje handlowa.. dodalem do niej recznie pewne produkty.. ale brakowalo mi tylko tego co zazwyczaj jest w innych stacjach handlowych, czyli tuningu.
Dodalem go za pomoca skryptu. Niby wszystko ladnie wyglada ale co do uzydkowania to warunek byl jeden, by miec wolna przeszczen w ladowni statku?! (dziwne) A zeby bylo jeszcze ciekawiej po zaladowaniu calej ladowni i zaakceptowaniu tuningu, z ladowni zwalnialo sie pozornie zajmowane przez nie miejsce.. w kazdym razie zaladowalem cale 1000 komponentow tuningu (pisze tu ciagle o pretkosci, np ladowni sie nie dalo rozszezyc)
i oto nasz super bug prekroczylem limit mozliwej do podkrecenia predkosci w moim bajamon'dzie.... magiczne 900 m/s? to juz przeszlosc :P uzyskalem 10512,43 m/s na liczniku :twisted: Z czego bida wyciagal jedyne 9863 (i tak za szybko :P). Zazwyczaj w sektoze jest jakas planeta nie? No wiec mozna ja obkrazyc i wrocic w jakies niecale 2 min. Fajnie miec mozliwosc podkrecenia sobie toi owego troszke ponad norme. Ale nie do przesady powinien byc jakis limit bo troszke kusi.. a jak sie przesadzi to sie puzniej ma wyzuty. Ja mialem :P
Moral z tego taki ze te niedopracowane skrypty jednak moga popsuc gre taksamo jak te konflikty jezykow (wiem ze jest obejscie tego ze zmiana w pliczku 44 na 48 ale zawsze) troche to smutne ze w ego jest tak malo tego PL w downloads :cry:
xanth
x3tc

Post by xanth »

kamil_- wrote: troche to smutne ze w ego jest tak malo tego PL w downloads :cry:
To tylko dlatego, ze nie ma komu przetlumaczyc. W wolnych chwilach sobie tlumacze zawartosc katalogu "t" na pl, jak skoncze to udostepnie.

X.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

xanth wrote:To tylko dlatego, ze nie ma komu przetlumaczyc.
@xanth Mylisz się, Egosoft nie jest zainteresowane lokalizacją tych dodatków, kilkakrotnie już proponowałem.

@kamil_- "Tuning" prędkości był dostępny dla beta testerów X2 już jakieś 2 lata temu, stanowił całkiem fajną zabawę ale i zabijał przyjemność z gry.
xanth
x3tc

Post by xanth »

Sauron11 wrote: Mylisz się, Egosoft nie jest zainteresowane lokalizacją tych dodatków, kilkakrotnie już proponowałem.
Tego tez sie domyslalem, dlatego czas byl zakasac rekawy i samemu zaczac sobie tlumaczyc ;)

X.
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

kamil_- wrote:Kupilem sobie Teladianska stacje handlowa.. dodalem do niej recznie pewne produkty.. ale brakowalo mi tylko tego co zazwyczaj jest w innych stacjach handlowych, czyli tuningu.
Dodalem go za pomoca skryptu.
Jakim skryptem mozna dodawac tuning do stacji?
Próbowalem tym z oficjalnej strony Egosoft ale on dodaje tylko towary i bron, nie dajac mozliwosci dodania jkichkolwiek upgradeów statku :(
A tak bardzo chcialbym móc wytuningowac statki we wlasnym doku zaopatrzeniowym :roll:
O$$I
x2

Post by O$$I »

Jest taki nieoficjalny scrpypt który dodaje wszytskie towary do stacji.
link: http://www.hrh1000.com/x2/zips/cheat.ad ... kor414.zip
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Ludzie, po co wam skrypty? Doki i stacje dzialaja bez nich wysmienicie. Wystarczy zrzucic towar do magazynu. Chyba ze chcecie zarabiac na tuningach :headbang:
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

O$$I[EAA] wrote:Jest taki nieoficjalny scrpypt który dodaje wszytskie towary do stacji.
link: http://www.hrh1000.com/x2/zips/cheat.ad ... kor414.zip
Wielkie dzieki :)

Marcybiskup wrote:Ludzie, po co wam skrypty? Doki i stacje dzialaja bez nich wysmienicie. Wystarczy zrzucic towar do magazynu. Chyba ze chcecie zarabiac na tuningach :headbang:
Nie ma to jak podrasowac wózek we wlasnym garazu :D
j77jack
x2

Post by j77jack »

Mam pytanie czym roznia sie doki zaopatrzeniowe lub stacje ras (poza cena i wygladem) :o . Mam zamiar dopiero teraz to kupic: i teladi lub sliptow kosztuje cos okolo 48baniek, a argonow 51 (czy ma ladniejszy kolor czy jak???)moze wiecej statkow przyjmuje ,czy ma np. inna liste towarow na skladzie????
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

j77jack wrote:Mam pytanie czym roznia sie doki zaopatrzeniowe lub stacje ras (poza cena i wygladem) :o . Mam zamiar dopiero teraz to kupic: i teladi lub sliptow kosztuje cos okolo 48baniek, a argonow 51 (czy ma ladniejszy kolor czy jak???)moze wiecej statkow przyjmuje ,czy ma np. inna liste towarow na skladzie????
Nie widzialem jeszcze stacji, która mialaby jakiekolwiek ograniczenia w ilosci przyjmowanych statków. Troche to dziwne wedlug mnie bo niby gdzie mieszcza sie te wszystkie statki, których nie widac na wolnych stanowiskach ladowniczych? :?
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

Takie statki są zaraz po wlocie do stacji zamieniane w energię, którą się manipuluje, tak że po ponownym "złorzeniu" są juz załadowane, to dotyczy oczywiście statków sterowanych komputerowo. Dowód? Wledźcie do jakiejś stacji, zadokujcie, wyjdźcie z swojego statku i dajcie mu jakiś rozkaz (np leć do sąsiedniej staci) a on zniknie :lol:

ps. A może on użył napędu skokowego? :? Albo go te syplickie łajdaki zakosiły :D
:)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Hehe... niezłe, szczególnie to w PS :D

Ja jednak myślę, że działa w stacjach jakaś technika upychania kilku statków w jednym miejscu, ale w innych wymiarach, różniących się "fazą", tak że praktycznie na raz można w jednym stanowisku lądowniczym upchać z 10 - 11 statków (każdy w innej "fazie", więc nie kolidują ze sobą fizycznie). To by wyjaśniało za jednym zamachem te dziwne "zderzenia" podczas dokowania do stacji (ten dźwięk/odgłos, jak podczas uderzenia w ścianę, chyba każdy tego doświadczył podczas dokowania; BTW, ja za pierwszym razem myślałem, że naprawdę zahaczyłem burtą o ścianę śluzy i trochę się spociłem, bo nie miałem żadnych osłon w Disco...) - po prostu niedokładności w przechodzeniu pomiędzy wymiarami...
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ

Return to “Polskie / Polish X-Forum”