Problem z czcionkami
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Problem z czcionkami
Witam !
Po pierwszym uruchomieniu gry wszystko było OK. Jak ją uruchomiłem następnego dnia wszystkie napisy są czarne na niebieskim tle i strasznie kijowo się to czyta. Wcześniej było normalnie ! Międzyczasie nic nie instalowałem na komputerze. Jak można sobie z tym poradzić? Odinstalowanie i ponowne zainstalowanie nie pomogło ...
Sprzęt to Radeon8500, Athlon XP 1800+, 512 MB Ram, ale to pewnie nie ma znaczenia.
Pomóżcie, bo wszystko jest nieczytelne !
Pozdrawiam,
Muzzy
Po pierwszym uruchomieniu gry wszystko było OK. Jak ją uruchomiłem następnego dnia wszystkie napisy są czarne na niebieskim tle i strasznie kijowo się to czyta. Wcześniej było normalnie ! Międzyczasie nic nie instalowałem na komputerze. Jak można sobie z tym poradzić? Odinstalowanie i ponowne zainstalowanie nie pomogło ...
Sprzęt to Radeon8500, Athlon XP 1800+, 512 MB Ram, ale to pewnie nie ma znaczenia.
Pozdrawiam,
Muzzy
-
- Moderator (Polski)
-
Zmiana rozdzielczosci
Witam
Faktycznie pomogla zmiana rozdzielczosci, ale wolalbym grac w nizszej, bo plynniej chodzi, w tej nawyzszej sprzet juz troche niewydala ...
Faktycznie pomogla zmiana rozdzielczosci, ale wolalbym grac w nizszej, bo plynniej chodzi, w tej nawyzszej sprzet juz troche niewydala ...
-
Re: Problem z czcionkami
Najpierw to może spróbuj w grze wyłączyć czcionke 3D. Mi to dało zadawalające rezultaty.Muzzy wrote:Witam !
Muzzy

DeathEnder
-
Czcionka 3D
Nie no, pierwsze co zrobilem to wylaczylem czcionke 3D 

-
Re: Czcionka 3D
Wiesz niektórzy mogą przeoczyć taki duperel. Rózne rzeczy się dzieją.Muzzy wrote:Nie no, pierwsze co zrobilem to wylaczylem czcionke 3D

POZDRAWIAM
DeathEnder
-
-
-
- Moderator (Polski)
Z twojego screenu wynikalo, ze masz wlaczony bump-mapping (poznalem po wygladzie asteroidow). Przez wylaczenie tej opcji X2 powinno dzialac plynniej. Rozdzielczosc ktora wybrales jest niestandardowa i nizsza od minimalnej, ktora sie da wybrac w opcjach. Ustaw chociaz na 640x480 i wylacz bump-mapping.Faktycznie pomogla zmiana rozdzielczosci, ale wolalbym grac w nizszej, bo plynniej chodzi, w tej nawyzszej sprzet juz troche niewydala ...
-
-
-
Czy coś się ruszyło w tym temacie?
Też mam ten problem; myślę, że to wina karty graficznej - mam Radka 9000 i krzaczenie w rozdzielczości 640x480x32bit. Nie sprawdzałem 16bit, ale chyba też się krzaczy. I potwierdzam: przy pierwszym uruchomieniu czcionka była okiej! Dopiero potem się skopało, jak przestrawiłem AA z poziomu sterownika. Potem zmieniłem na AAx0 ale czcionka pozostała już skopana. Mam najnowsze stery ATI z modem Omega.
Pozdro!
Też mam ten problem; myślę, że to wina karty graficznej - mam Radka 9000 i krzaczenie w rozdzielczości 640x480x32bit. Nie sprawdzałem 16bit, ale chyba też się krzaczy. I potwierdzam: przy pierwszym uruchomieniu czcionka była okiej! Dopiero potem się skopało, jak przestrawiłem AA z poziomu sterownika. Potem zmieniłem na AAx0 ale czcionka pozostała już skopana. Mam najnowsze stery ATI z modem Omega.
Pozdro!
-
-
Dobrze napisałem - chodziło mi o to, że mam stery od Omegi (czyli zmodowane stery Ati Catalyst 4.7). Tu nie chodziło o mod karty, ale sterów. Ale faktycznie, sorki za nieścisłość... a wracając do czcionek - format c: i reinstalka systemu też nie pomogła
Widocznie raz się uda i można grać pod 640x480, a innym razem nie. Może pod win98 nie ma tego problemu?
PS. Czy jest ktoś kto gra w rozdzielczości 640x480?

PS. Czy jest ktoś kto gra w rozdzielczości 640x480?
-
Spoko, małe nieporozumienie.
Ja akurat lecę na Radku 9500 i korzystam z moda Omegi (8 potokow), ale wydajność mam do kitu, bo procek do d**y (Celeron 2GHz Northwood). Gram w 800x600 i czasem, przy ostrej zadymie, mam nawet 4-5 fps... bez AA, bez cieni, bez BumpMapping...
No cóż, jak będę miał deczko kasy, zara zmienię tego proca na Celerona D325 (dla nieobeznanych: taktowanie 2.53GHz, rdzeń Prescott, 256kb L2 Cache, wydajność lepsza nawet od Celerona Northwood 2.8GHz). 
-Pozdrawiam,
-Piquś

-Pozdrawiam,
-Piquś
Przeżyłem Incydent Smoka! 
X2 1.4 + Bonus-Pack PL + MWM (standardowa mapa)
27 Stacji, jakieś 50 TS'ów, 1xM6, 3xM3, 1xM4, 4xM5 i kilka innych badziewi.

X2 1.4 + Bonus-Pack PL + MWM (standardowa mapa)
27 Stacji, jakieś 50 TS'ów, 1xM6, 3xM3, 1xM4, 4xM5 i kilka innych badziewi.

-
-
Problem z skrzaczonymi czcionami występuje w rozdzielczościach niższych niż 800x600 , niezależnie od trybu koloru i wersji sterów, na kartach z chipsetem ATI (chyba na wszystkich - nie mam możliwości sprawdzenia). Czy patch 1.4 naprawia ten problem? Czy ten problem w ogóle znany jest Egosoft'owi?
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
-
ja mam AMD Athlona 2400 XP i tez wydajnosc nie jest rewelacyjna, mam radka 9800. W zasadzie gra chodzi dobrze, niestety, w boronskich sektorach odczuwam wyrazny dyskomfortPiquś wrote:Spoko, małe nieporozumienie.Ja akurat lecę na Radku 9500 i korzystam z moda Omegi (8 potokow), ale wydajność mam do kitu, bo procek do d**y

Mam taka osobista teorie ze na nvidi ta gra dziala lepiej, dlatego postanowilem sciagnac przez kolege z USA gf 6800 (ta tansza, 12 potokowa wersje) , poniewaz tam cena jest juz dosc przystepna. Relacja niebawem