Chciałbym się teoretycznie spytać:
1) Rozumiem grafike ma tą samą
2) TC wymaga 2.3 quad procesor. RE chodzi bez zarzutu, lecz mam 1.9 duo, więc czy byłyby problemy jakbym miał TC? Wiadomo że nie są to minimalne do końca dane, lecz czy po dłuższej grze byłyby "lagi"?
3) Wiem że TC jest nowsze, ale nie zawsze lepsze... więc czym się różni i czy naprawdę jest lepsze? Poproszę max 2 zdania
[X3:TC/RE]Różnice i wymagania
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
1. Grafika jest w zasadzie taka sama jaka była w RE, tylko że w nieco lepszej jakości.
2. Jeśli RE chodził Ci bez zarzutu to z TC też nie będzie problemu, chociaż miejscami gra może brzydko przyciąć. W tym wypadku polecałbym rozejrzeć się za paroma dodatkami i skryptami, które mogą znacznie 'upłynnić' rozgrywkę. Po ich wgraniu TC będzie śmigać tak samo jak RE.
3. Długo by wymieniać różnice, bo tych jest dość sporo np. wprowadzono możliwość wykorzystywania komandosów do abordażu większych statków - sprawdza się dobrze, ale jest dużo skryptów znacznie to usprawniających i ułatwiających oczywiście
Sterowanie i interfejs także uległy zmianie, musiałbyś się przyzwyczaić ale jak coś to da się łatwo przywrócić sterowanie statkiem a'la RE.
No i rzecz, która mnie dość zabolała - brak rozsądnej fabuły w porównaniu do RE - ale cóż, to gra czysto sandboxowa więc nie jest to raczej najważniejsze
Ogólnie rzecz ujmując TC samo w sobie jest według mnie znacznie lepsze od RE. Sam długi czas nie mogłem się do TC przekonać (głównie ze względu na zmniejszoną płynność rozgrywki w porównaniu do RE) ale po wgraniu odpowiednich patchy, dodatków i skryptów gra od razu stała się i płynniejsza i przyjemniejsza
Ale to moje zdanie, najlepiej zrobisz sprawdzając TC osobiście
Pozdrawiam
2. Jeśli RE chodził Ci bez zarzutu to z TC też nie będzie problemu, chociaż miejscami gra może brzydko przyciąć. W tym wypadku polecałbym rozejrzeć się za paroma dodatkami i skryptami, które mogą znacznie 'upłynnić' rozgrywkę. Po ich wgraniu TC będzie śmigać tak samo jak RE.
3. Długo by wymieniać różnice, bo tych jest dość sporo np. wprowadzono możliwość wykorzystywania komandosów do abordażu większych statków - sprawdza się dobrze, ale jest dużo skryptów znacznie to usprawniających i ułatwiających oczywiście

Sterowanie i interfejs także uległy zmianie, musiałbyś się przyzwyczaić ale jak coś to da się łatwo przywrócić sterowanie statkiem a'la RE.
No i rzecz, która mnie dość zabolała - brak rozsądnej fabuły w porównaniu do RE - ale cóż, to gra czysto sandboxowa więc nie jest to raczej najważniejsze

Ogólnie rzecz ujmując TC samo w sobie jest według mnie znacznie lepsze od RE. Sam długi czas nie mogłem się do TC przekonać (głównie ze względu na zmniejszoną płynność rozgrywki w porównaniu do RE) ale po wgraniu odpowiednich patchy, dodatków i skryptów gra od razu stała się i płynniejsza i przyjemniejsza

Ale to moje zdanie, najlepiej zrobisz sprawdzając TC osobiście

Pozdrawiam
-
PS: Dziękuję za brak przyczepiania się w stylu "był podobny temat/czytaj specyfikacje TC"(czyli profesjonalną odpowiedź)
Gram w RE ledwo od 7 dni... prawie wszystko sobie przyswoiłem: gospodarkę, walki, przejmowanie statków, itp. ale nurtuje mnie to iż nie lubie tak grać gdy wiem że jest to samo o wiele bardziej rozbudowane
(RE mam od znajomego)
- Zdanie graczy chyba najbardziej trafia w sedno sprawy dlatego pytam
----------------------------------------------------------------------------
1) To jest dla mnie bardzo ważne ponieważ mam zintegrowaną pamięć grafiki z RAM(korzysta z RAMu a nie swojej pamięci (ok 300 max))
2) Jeszcze TC nie mam ale od razu prosiłbym namiary o takowe skrypty o ile są pod ręką
Rozumiem są to skrypty poprawiające sztuczną inteligencję(aby mniej lagowała)
3) Fabuła poboczna(wygrywana) niby się liczy, ale mija i co dalej?
Fabuła główna się jednak znacznie liczy z powodu iż ciągle obowiązuje i ją "widać", więc doputy fabuła główna(globalna) jest OK to poboczna mi wisi 
Co do interfejsu to się nie martwię. 1h nauki i śmigam(tak jak na RE miało miejsce)
Tylko mam jedno główne pytanie o to co miałeś na myśli mówiąc że TC jest mniej płynne? w działaniu(wymaganiach) czy i także w np. szybkości lotu, itp.?
Od razu mówię że w skryptach do x3 jestem na razie zielony, ale se poradzę
Więc poproszę od razu na namiary, jakie skrypty Wg. ciebie przydałyby mi się
(Od razu odpowiem na pytanie: Tak w RE grałem na ver. 2.5 bez skryptów)
Gram w RE ledwo od 7 dni... prawie wszystko sobie przyswoiłem: gospodarkę, walki, przejmowanie statków, itp. ale nurtuje mnie to iż nie lubie tak grać gdy wiem że jest to samo o wiele bardziej rozbudowane

- Zdanie graczy chyba najbardziej trafia w sedno sprawy dlatego pytam
----------------------------------------------------------------------------
1) To jest dla mnie bardzo ważne ponieważ mam zintegrowaną pamięć grafiki z RAM(korzysta z RAMu a nie swojej pamięci (ok 300 max))
2) Jeszcze TC nie mam ale od razu prosiłbym namiary o takowe skrypty o ile są pod ręką

3) Fabuła poboczna(wygrywana) niby się liczy, ale mija i co dalej?

Co do interfejsu to się nie martwię. 1h nauki i śmigam(tak jak na RE miało miejsce)
Tylko mam jedno główne pytanie o to co miałeś na myśli mówiąc że TC jest mniej płynne? w działaniu(wymaganiach) czy i także w np. szybkości lotu, itp.?
Od razu mówię że w skryptach do x3 jestem na razie zielony, ale se poradzę

-
Ciężko powiedzieć jak TC by u Ciebie chodziło, nie podałeś pełnej specyfikacji swojego komputera
Karta grafiki nie ma aż tak wielkiego znaczenia, najważniejsze są RAM i procesor. Aby pograć w miarę komfortowo (bez długiego wczytywania sektorów po skokach, itd) w przypadku Windowsa XP dobrze jest mieć jej przynajmniej 2GB, Vista i Windows 7 odpowiednio więcej. Z procesorem może być ciężko, X3 nie korzysta z wielu rdzeni, ważna jest prędkość pojedynczego. Te 1.9 GHz może się okazać trochę za mało, zwłaszcza po dłuższym czasie gry gdy zwiększa się ilość obiektów we wszechświecie i procesor musi wykonywać coraz więcej obliczeń.
Zerknij do tego tematu, może znajdziesz podobną konfigurację do swojej. Oczywiście wynik z dema nie jest dokładnym odzwierciedleniem tego jak będzie działa pełna wersja, ale daje jako takie pojęcie.
Zbiór modów i skryptów poprawiających wydajność wraz z krótkimi opisami znajdziesz tu
Jeśli chodzi o fabuły w TC nie ma jednej głównej, pojawia się ich kilka. Nie są przymusowe, po spełnieniu pewnych warunków i otrzymaniu zaproszenia można zacząć wykonywać misje w dowolnym momencie, ale równie dobrze można grać nie zwracając na nie uwagi. Niektóre z nich odblokowują pewne obszary wszechświata, inne dają unikalne statki i wyposażenie, a nawet własny sektor czy kwaterę główną.
Jak już pisał zwierzu, ciężko wymienić wszystkie różnice pomiędzy Reunion, a TC, ale dorzucę jeszcze kilka:
- nowy system misji, jest ich więcej rodzajów i można je brać bez dokowania na stacjach, a także od statków znajdujących się w przestrzeni
- brak BBS na stacjach
- nowe statki i zmieniony system broni (m.in. nie ma już wersji alpha/beta/gamma)
- nowe sektory
- nowa rasa- Terranie
Jeśli stwierdzisz, że TC jednak nie pójdzie, a Reunion zacznie Cię trochę nudzić to rozejrzyj się za modem XTM. Daje on naprawdę kupę frajdy i czyni wszechświat dużo ciekawszym i niebezpiecznym. Sporo pomysłów w nim zawartych Egosoft wykorzystał w tej czy innej formie w TC
Na forum XUDB powinieneś znaleźć link do jego spolszczenia.

Zerknij do tego tematu, może znajdziesz podobną konfigurację do swojej. Oczywiście wynik z dema nie jest dokładnym odzwierciedleniem tego jak będzie działa pełna wersja, ale daje jako takie pojęcie.
Zbiór modów i skryptów poprawiających wydajność wraz z krótkimi opisami znajdziesz tu
Jeśli chodzi o fabuły w TC nie ma jednej głównej, pojawia się ich kilka. Nie są przymusowe, po spełnieniu pewnych warunków i otrzymaniu zaproszenia można zacząć wykonywać misje w dowolnym momencie, ale równie dobrze można grać nie zwracając na nie uwagi. Niektóre z nich odblokowują pewne obszary wszechświata, inne dają unikalne statki i wyposażenie, a nawet własny sektor czy kwaterę główną.
Jak już pisał zwierzu, ciężko wymienić wszystkie różnice pomiędzy Reunion, a TC, ale dorzucę jeszcze kilka:
- nowy system misji, jest ich więcej rodzajów i można je brać bez dokowania na stacjach, a także od statków znajdujących się w przestrzeni
- brak BBS na stacjach
- nowe statki i zmieniony system broni (m.in. nie ma już wersji alpha/beta/gamma)
- nowe sektory
- nowa rasa- Terranie
Jeśli stwierdzisz, że TC jednak nie pójdzie, a Reunion zacznie Cię trochę nudzić to rozejrzyj się za modem XTM. Daje on naprawdę kupę frajdy i czyni wszechświat dużo ciekawszym i niebezpiecznym. Sporo pomysłów w nim zawartych Egosoft wykorzystał w tej czy innej formie w TC

-
Dziękuję ze szybką odpowiedź.
Mam 1.9 duo i 2GB Ram z czego jest mniej tego ramu ok. 1.7 GB ponieważ karta graficzna korzysta
Nie jest to komp dla gier... ale miejmy nadzieję że jakoś pójdzie... Jak tak to uznam że jest to wspaniały silnik
Na Ustawieniach LOW/LOW i inne off na rozdzielczości 1366 x 768 (Tak to laptop czyli nie do grania
ale daje rade spokojnie z RE - lagi jedynie trochę w ore belt )
Najbliższa specyfikacja:
Co do misji, cieszę się że tak zrobili... uciążliwe było na początku ciągłe dokowanie
Co do "fabuł" do wykonania zaciekawiłeś mnie tylko specjalnymi obszarami i statkami
Jedyny problem to właśnie ten że po dłuższym czasie Gry może narosnąć liczba NPC i będzie lagowało... I tu przydałby się skrypt limitujący namnażanie/itp
PS: Dla mnie tam grafika specjalnie się nie liczy... Najważniejsze to grywalność, dynamika i to co uwielbiam czyli olbrzymia gama możliwości
Mam 1.9 duo i 2GB Ram z czego jest mniej tego ramu ok. 1.7 GB ponieważ karta graficzna korzysta

Nie jest to komp dla gier... ale miejmy nadzieję że jakoś pójdzie... Jak tak to uznam że jest to wspaniały silnik

Na Ustawieniach LOW/LOW i inne off na rozdzielczości 1366 x 768 (Tak to laptop czyli nie do grania

Najbliższa specyfikacja:
Z czego mam mniejszą rozdzielczość, lecz słabszy procek i Windows 7(ale wyłączyłem te bzdety jak aero i inne)--------------------------
X3 - Terran Conflict
--------------------------
Game Version: 1.2.0.0
Operating System: Windows XP Home Edition (5.1, Build 2600) Dodatek Service Pack 2 (2600.xpsp_sp2_gdr.070227-2254)
DirectX Version: DirectX 10.0 (4.10.0000.6000)
Graphics Card Info: NVIDIA GeForce 8800 GT [512 MB] Driver: 6.14.0011.7824
CPU Info: Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4 CPUs)
Usable System Memory: 2046 MB
Video Settings During Benchmark:
Screen Resolution: 1680 x 1050 * [32], fullscreen
Using Shader Profile: 1.1
Antialias Mode: NONE
Anisotropic Mode: NONE
Graphics & Shader Settings:
Texture Quality: low
Shader Quality: low
High Quality Bumpmaps: disabled
Environment Mapping: disabled
Glow Filter: disabled
Ship Color Variations: disabled
More Dynamic Lights: disabled
Used Vertexsize: 64 bytes
Framerates
--------------------------------------------------------------------------------
Scene "Trade" 42.5 average fps 14.0 minimum fps 94.0 maximum fps
Scene "Fight" 89.8 average fps 33.0 minimum fps 216.0 maximum fps
Scene "Build" 128.5 average fps 72.0 minimum fps 295.0 maximum fps
Scene "Think" 61.3 average fps 32.0 minimum fps 113.0 maximum fps
Overall average framerate: 80.6 fps
(c)2008 EGOSOFT
For more information visit http://www.egosoft.com
Co do misji, cieszę się że tak zrobili... uciążliwe było na początku ciągłe dokowanie
Co do "fabuł" do wykonania zaciekawiłeś mnie tylko specjalnymi obszarami i statkami

Jedyny problem to właśnie ten że po dłuższym czasie Gry może narosnąć liczba NPC i będzie lagowało... I tu przydałby się skrypt limitujący namnażanie/itp
PS: Dla mnie tam grafika specjalnie się nie liczy... Najważniejsze to grywalność, dynamika i to co uwielbiam czyli olbrzymia gama możliwości

-
Możesz sam przetestować, ściągnij demo TC i odpal jako benchmark używając odpowiedniej opcji. Jeśli masz Windowsa 7 to obawiam się, że te 1.7GB będzie bolało. Jak już pisałem, przy XP w miarę komfortowo gra się dopiero przy 2GB, a Siódemka ma pod tym względem większe wymagania.
Nie miałem zamiaru zaciekawić fabułami, ba nie wiem czy jest to w ogóle możliwe
Osobiście kiedyś zrobiłem z ciekawości część z nich, a teraz w każdej nowej rozgrywce przez większość czasu gram tak jakby ich wcale nie było. W X'ach zawsze interesowała mnie ta sandboxowa część, fabuły były mniej lub bardziej ciekawym dodatkiem 
Co do misji, z jednej strony to na pewno spore ułatwienie i oszczędność czasu, ale jednak z tym i usunięciem BBS gdzieś uciekło trochę klimatu
Nie miałem zamiaru zaciekawić fabułami, ba nie wiem czy jest to w ogóle możliwe

Co do misji, z jednej strony to na pewno spore ułatwienie i oszczędność czasu, ale jednak z tym i usunięciem BBS gdzieś uciekło trochę klimatu

-
Według mnie jest jeszcze jedna różnica.
Spoiler
Show
W TC dużo łatwiej zarobić wykonując zadania ze stacji. Trafiaja sie czasem naprawdę intratne zlecenia, zwłaszcza "znajdź dogoń i załatw":twisted:
(bywa , że za kilkanaście milionów kredytów) czyli te oznaczone czerwonym celownikiem.Oczywiście wysokość honorariów jak i stopień trudności są ściśle zależne od rang.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem.
Pesymista wie, co to za otwór...
Pesymista wie, co to za otwór...