Jak sprzedać pierwszy statek

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

LukaszLenart

Jak sprzedać pierwszy statek

Post by LukaszLenart »

Witam!

Szukałem ale nie znalazłem, więc jeśli już jest odpowiedź na moje pytanie to przepraszam.

Jak sprzedać pierwszy i jedyny statek? Na początku gry posiadam Bustera, który średnio nadaje się do handlu, jak można go sprzedać i kupić jakiś normalny transportowiec?

Pozdrawiam
--
Łukasz
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Nie sie sprzedac statku w ktorym sie znajdujesz.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Sorkvild wrote:Nie sie sprzedac statku w ktorym sie znajdujesz.
Ależ oczywiście że się da. Wystarczy podlecieć statkiem pod stocznię, wysiąść z niego w przestrzeń kosmiczną, wydać mu rozkaz dokowania do stoczni i samemu w skafandrze też zadokować. Sprzedać statek, kupić nowy, wydać mu rozkaz lotu do pozycji w pobliżu stoczni i na piechotę udać się do niego.
Jednak jest to mało opłacalne bo:
1. Czas - skafander nie ma SETA, więc będzie to długotrwała operacja.
2. Kasa, jeśli nie stać nas przed kupno nowego statku to nie należy do pieniędzy jakie mamy na koncie doliczać wartości naszego statku wg cen nowych takich statków w stoczni. Stocznie skupują statku po około 50-60% ceny nowego statku.
3. Wyposażenie - w starym statku mamy na pewno jakąś broń, wyposażenie, polecenia itp. Będziemy musieli je sprzedać wraz ze statkiem, a nowy w najlepszym wypadku kupimy z osłonami, kilkoma sztukami broni i podstawowym wyposażeniem.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Reconet

Post by Reconet »

Możesz wyrzucić SETA z bustera.. złapać go i masz skafander z SETA ;p
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Ha ha ha :D ale metoda pierwsze slysze, no coz ktos musi byc mega zdesperowany by przeprowadzac procedure sprzedazy jedynego statku.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
LukaszLenart

Post by LukaszLenart »

Hmm.... dziwne, że są takie problemy z tym. Swego czasu grałem w EVE i nie było to tak skomplikowane.

A co do desperacji to można tak to nazwać, skoro na starcie nie mogę wybrać statku, tylko ktoś z góry założył, że wszyscy we wszechświecie będą walczyć :D

Zresztą wydaje mi się to naturalne, że chcę mieć sprzęt, który spełnia moje oczekiwania a nie odwrotnie. Jeśli ktoś lubi być handlarzem a lata tam i z powrotem myśliwcem, który jest obładowany towarem, wygląda jak jarmarczny sprzedawca :P

Dziękuję za informacje, spróbuję je wdrożyć!

Pozdrawiam
--
Łukasz
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Jak to na starcie nie możesz wybrać jakim statkiem chcesz latać? Jest przecież kilka opcji startowych dostępnych. Nie we wszystkich masz na początku statek bojowy, są też opcje ze statkiem handlowym.
No chyba że gracz w X3R i startujesz z fabułą, ale ponieważ nie zaznaczyłeś w temacie postu o jaką grę ci chodzi, to mogę tylko gdybać.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
LukaszLenart

Post by LukaszLenart »

O przepraszam, jakoś założyłem, że wszyscy grają w najnowszą odsłonę ;-)

Pytanie dotyczy X3 Terran Conflict
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

No to pamiętaj aby w nazwie tematu dodawać na początku [X3TC] będzie łatwiej odpowiadającym.
Możesz więc wystartować z dowolnego profilu, w każdym będzie dostęp do fabuł TC. O tym jaki statek jest w danym profilu można przeczytać w temacie o profilach startowych, a o tym jak odblokować wszystkie profile startowe w FAQ#28.
[ external image ]
Z³omi
x4

Post by Z³omi »

Na twoim miejscu, zrobił bym ze dwa zadania z fabuły lub poboczne misje z róznych stacji. Jak nie masz ochoty walczyć to zainwestuj w skaner materiałów lub system podtrzymywania życia, dzieki tym wyposażeniom bedziesz mógł przeskanować na zlecenie asteroidy lub przewieźć jakiegoś napalonego autostopowicza z punktu A do punktu B.
W ten sposób moment zarobisz na ten twój statek handlowy.
LukaszLenart

Post by LukaszLenart »

Yacek wrote:Możesz więc wystartować z dowolnego profilu
A czy muszę wypełniać zadania w danym scenariuszu? Ja po prostu chcę sobie polatać i zabudować imperium ;-)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Nie ma przymusu.
[ external image ]
LukaszLenart

Post by LukaszLenart »

Yacek wrote:
Sorkvild wrote:Nie sie sprzedac statku w ktorym sie znajdujesz.
Ależ oczywiście że się da.
Rzeczywiście da się i nie jest to takie skomplikowane ;-) Wszystko zajęło ok 2 minut :D

Return to “Polskie / Polish X-Forum”