[X3 TC] Kilka pytan... (skrypty)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Remx

[X3 TC] Kilka pytan... (skrypty)

Post by Remx »

Witam

Nie mogę odnaleźć skryptu który umożliwia skakanie po bramach w obszarze ziemskim, nie znam zbytnio angielskiego a pod słowem "Earth" nic nie widzę :/

Mam też pytanie dotyczące Anty Skanera policyjnego czy jak mu tam hehe :)
Czy w czystym X3 TC piraci tez sprzedają to cudo ? (BBS) oraz czy jest jakis skrypt który to dodaje bez zbędnych smieci :/ ?

Thx.
-= X3 TC =-
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

1. Zobacz do tego tematu: Nasze skrypty i mody, znajdziesz nawet dwa takie skrypty, polecam Gatels Jumpgate.

2. Jest dostępny bez skryptów, ale tylko w HQ Księcia.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Remx

Post by Remx »

Dzięki za podpowiedź :)

Jeszcze 2 pytanka co gdzie i jak...

1). Gdzie znajdę HQ Księcia oraz czy są jakieś wymogi aby tam zadokować ?

2). Dla czego wszystkie stacje są puste a mianowicie nie mają towarów, :(
aby odnaleźć jakiś przedmiot trzeba poświecić pół dnia :P i tone ogniw na skoki pomiędzy sektorami eh.... :(
Dostałem niby statek Claymore ale co mi po nim jak niema rakiet do niego :(

Dziękuje.
-= X3 TC =-
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Remx wrote:1). Gdzie znajdę HQ Księcia oraz czy są jakieś wymogi aby tam zadokować ?
Sektor nieznany za sektorem Paranidian Heaven's Assertion. Nie wiesz gdzie to jest? Polecam Mepę Scorpa. Nie chcesz skryptów? To szukaj na mapie online
A wymagania? Oczywiście że są, musisz mieć wysoka rangę u korsarzy Księcia. Jak ją podnieść? Podnosząc reputacje u piratów. Jak? Poczytaj ten temat: "Kiepska" ranga u piratow., wszystko zostało tam szczegółowo przeanalizowane i opisane.
Remx wrote:2). Dla czego wszystkie stacje są puste a mianowicie nie mają towarów, :(
Bo jest kryzys :)

1. Nie grasz pewnie zbyt długo, więc nie jeszcze tylu traderów. Przy starcie nowej gry tworzone są pewne ilości statków we wszechświecie, w miarę upływu czasu ich ilość wzrasta, powoli, bo te są budowane w stoczniach. Ilość może też maleć, wszak piraci i inni szaleją (w czystej grze to raczej marnie szaleją).

2. Latasz zdaje się po sektorach terran (bo szukałeś uzbrojenia do Claymore), a tam na początku to zawsze pustawo, mnie dopiero zaroiło się w ich sektorach po długim czasie gry, inna sprawa że też dzięki pewnemu modowi.

3. Gra zawsze zostawia pewien margines luzu dla przedsiębiorczości gracza:
Chcesz aby fabryki NPC produkowały, kup TS-y i zadbaj o to by miały zawsze pełne magazyny surowców. Możesz użyć do tego poleceń "Uruchom handlarza sektorowe" lub "Handel ręczny".
Chcesz mieć zawsze dostępne uzbrojenie dla Swoich statków, wybuduj fabrykę produkującą tę broń i przypisz do niej kilka TS-ów do zaopatrywania jej w surowce lub jeszcze lepiej samowystarczalny kompleks fabryk.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Remx

Post by Remx »

Kolejne pytanko...

Zakupiłem statek M7 i nie mogę nim teraz dokować do stacji ale mam do tego drony Frachtowe, wszystko OK po za takim faktem,
w opcjach drony wcisnę "wracaj do domu" to leci grom go wie gdzie :( a w rozkazach obecnie wykonywanych ma napisane "wraca do Tygrysa".

Jest może rada na to ? oraz czy jest możliwość wydania podobnej komendy dla zwykłych dron ?
Bo czasami wyśle 5-10 dron dla odwrócenia uwagi a później męczę się z zbieraniem ich a to na początek każdą drone muszę zatrzymać a następnie złapać e :(

Co jeszcze mnie wnerwia w M7 niektóre misje wymagają zadokowania do stacji eh... szkoda że wszystkie M7 nie mają chociaż 1 doku na najmniejszy stateczek. :(

Jeszcze pytanko o poradę:
Wczytałem poprzedniego save z przed zakupu Tygrysa bo zastanawia mnie czy może są lepsze statki M7.

Np:

Boroński Kosogon ze swoim uzbrojeniem jonowym do sciągania Shielda oraz mocne działo Jonowe.

Paradiajński Deimos z mocnym shieldem oraz dokami na 6 statków (ciekawe czy M6 i M3+ może do niego zadokować).

Splicka Panterta która może i nie ma głównych dział (ale i tak trudno strzelać z M7 za słaba sterowność) ale posiada doki na 32 statki również mnie ciekawi jakie statki max. mogą zadokować :)

Teladiańska Dzierzba może i wolna ale za to ma troche jonowych działek spowalniających cel oraz mocne działo Gausa które zadaje naprawdę duże obrażenia oraz doki na statki :)

Właśnie mnie dziwi dla czego wiele osób wybiera Tygrysa :/ a i jeszcze słowo o ziemskich statkach, może i są mocne energia praktycznie nigdy nie spada ale ich działa w moim odczuciu to tragedia, działka z myśliwców zamontowane na fregatach i nic mocniejszego :(

Dziękuje i pozdrawiam.
-= X3 TC =-
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Dlatego właśnie wole latać Hyperionem. W miarę mocny, dobrze uzbrojony, duża ładownia, a M6. Mimo to może dokować dwa statki M3, a sam może zadokować do każdej stacji.

Jeśli chodzi o droidy to nie pomogę, nie używam, sporadycznie Droidów Frachtowych : Jokohama - nie można zadokować do stacji produkcyjnych..

Co do Deimosa to mogą dokować do niego max statki M3. Bez skryptów to zapomnij o dokowaniu M6 do innych statków (wyjątki to Valhalla i Aran).
[ external image ]
Remx

Post by Remx »

...heh

Ze 2 godziny męczyłem się z ustrzeleniem Hyperiona tak aby pilot wyskoczyl i nic.
Dopiero po zainstalowaniu skryptu Balling :) wyskoczyło ze 3 astronautów a statek zatrzymał się a po chwili zregenerował tarcze. (statek widmo)

Nie można statku przejąć metodą "podleć i przejmij" :/
Nie mam jeszcze az tyle gotówki na zakup statku do abordażu, postanowiłem i tak wskoczyć na statek z ekipą, może i wskoczyli raz ale struktura spadła do 3% i zakończył się abordaż fiaskiem, trzech z pięciu poległo :(

Czy takie statki trzeba abordazować ? czy może jest inny sposób ?

Thx
-= X3 TC =-
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Eh, człowiek się namęczy, napisze, a i tak nikt nie czyta:
FAQ#6
[ external image ]
Remx

Post by Remx »

Dzięki i sorki za problem :(

Instalowałem ten skrypt ale coś mi nie chciał działać teraz wiem dla czego eh... :/
-= X3 TC =-
Remx

Post by Remx »

Eh no i mam Hyperiona ale co mnie zaskoczyło a za razem odpycha od niego ? widok z kokpitu (główny).

Można powiedzieć że kokpit znajduje się prawie nad tylnymi silnikami :(

[ external image ]

Czy da się zmienić ten widok na taki jak był w X3 Reunion ?

[ external image ]

Dzięki
-= X3 TC =-
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ja mam widok w Hyperionie taki jak w X3R.
Po instalacji patcha 1.4 zmienił mi się (bo ten patch dodawał "Gazz's Turret Fixing Mod included"), po instalacji kolejnego patcha widok powrócił do normalnego.
Jak instalowałeś patche?
Instalowałeś kolejne po kolei, czy od razu patch 1.01->2.1?
A może używasz właśnie moda[MOD] Turret Fix - 75 ships?
Bo nawet jak miałem zmieniony widok przez patch to aż tak daleko kamera nie była. Natomiast chyba właśnie gdy sprawdzałem ten mod to taki miałem widok i dlatego z niego zrezygnowałem.
[ external image ]
Andrew2

Post by Andrew2 »

Ja się chciałem spytać o coś w zasadzie oftopowo ale tylko dlatego że uważam że niema sensu zakładać nowego tematu.

Czy w misjach poboczny (patrol) w wersji podstawowej gry bez skryptów występują statki większe niż M6 czy M7 bo gdzieś czytałem że nie a jest to dla mnie bardzo ważne ???
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Występują, ale to zależne jest od rangi bojowej.
[ external image ]
macin
x3tc

Post by macin »

witajta
Mam problem , który z pewnością można łatwo rozwiązać, ale trzeba wiedzieć jak szukać. Chcę zainstalować ten skrypt:
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=226336
Po wczytaniu gry otrzymuję wiadomość (eng.)
Plik językowy do Prospectora nie istnieje. Nie mogę uruchomić minera (brak polecenia w komendach specjalnych). Próbowałem zmienić w katalogu t plik (po rozpakowaniu skryptu i bibliotek) 8006-L0049.pck na ...L0048.pck i nic. Co powinienem zrobić żeby zainstalować angielskie skrypty?

Kurde wiedziałem, że proste - wystarczyło w jedit zmienić język na 48 i nazwę pliku na ...L0048.pck Sorki za zaśmiecenie.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”