Jaki Statek Wg Was Najlepszy

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Zdania są podzielone. Jedni nadal wolą X3R. Ja wolę TC, szczególnie po doładowaniu kilkoma skryptami.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

O to moj dosc luzny rant na temat ww. gier. Luzno i sloganowo.

Ja tam wole Reuniona. Poki co gram w TC bo wywalilem Reuniona na razie, ale do niego powroce. Smiem wrecz twierdzic ze X3 jak dobre wino, im starszy tym lepszy!

Kurde w Reunionie to bylo! W skryptach to jak w ulegałkach przebierac, co chciales drogi panie! Inwazje, komendy, upgrady. W dziale TC ledwe czesc tego co plodne community wydalo dla R.

Do tego rewelacyjna wydajnosc, wielkie zadymy zero zaciecia! Na prozno szukac wydajnosci w trkacie wielkich zadym w TC. Chyba ze masz 8 Gb ramu C7i i radka 5850.

Zaczalem pakowac Tc skryptami i tak czuje, ze to nie to co mialem w Reunionku. Brakuje tego i owego.

Jest pare fajnych bajerow w TC. Pare fajnych maszyn do oblatania, dobre fabulki, niezla jaja z boardingiem i technikami walki majac do dyspozycji cala game rakiet i broni choc wciaz AC, PDFy i WMP wymiataja na maxa. W Tc organizowanie floty w skrzydla to jest to. W eRce tego nie ma. Trzeba kombinowac by zaprzec kilka statkow w "skrzydlo"

Fabuly w Tc sa dobre, btw zrobione na wzor misji Xtended dla X3R. Jesli lubisz dlugo dlubac inad fabula i pracowac jak mrowka to moze byc cos dla ciebie. Nie uświadczysz tu takiej lipy jak mialo to miejsce zwyklej fabule Reuniona. Z kolei w Xtm miaje tez sa ciekawe i godne uwagi. Np. przyjdzie ci wejsc w konszachty z tajemniczym sohnenem badz zdobyc legendarnego Arana!

Wydajnosc TC to kupa, dali lepsze shadery nieco wiecej polygonow. Egosoft dal pupsko na calej lini! Jak chcesz sie w to bawic dobrze to lepiej zdobadz C7i (choc gra nie wspiera multi core, musi byc jeden rdzen o mocy byka, dobra alt. jest podkrecone e8200) i conajmniej hd4850 czy gts. Mimo to gra wciaz bedzie podsrywac jak chociaz w przytloczonych sektorach.

TC dopiero sie robi ciekawe jak nafaszerujesz gre jakimis solidnymi skryptami, ktore powoduja ze gra ma rece i nogi. Chodzi tu o usuniecie niepotrzebnych jednostek i lepsza logike Ai. Skrypty takie jak Military Logic, wreszcie sprawaiaja ze sily wojskowe raz zaczyna myslec i sa odp. zredukowane, a nie krazyc w jednym sektorze kolo tego M1 jak smrod po gaciach!

Nawet sie o Bonus Packa nie postarali. Zreszta z czego ten Bonus pack mieli by zrobic z kobyl takich jak RRF? To skandal zeby statki w TC nie mialy obrony przeciwrakietowej moskit (maja jak se wgrasz skrypt ww. obrony).

Brak Bbs, chyba ze sobie panie wrzucisz skrypt ktory jest przeniesiony zywcem z reunionkowego bbsu.

Robisz kilka misji np obrona stacji i juz mozesz kupic sobie conajmniej M7. W Reunionku byc cie wysmiali za takie cos.

Jesli Reunion to tylko Xtended bo bez tego gra jest dosc czerstwa. tak samo czerstwe jak TC bez fury skryptow. Na dobra sprawa z TC zabawa zacznie sie tez z Xtended, gdy ten sie ukaze. Wowczas mam nadzieje bede cmokal nad TC + Xtm jak cmokam na X3 + Xtm obecnie he he he.

Skoro nie grales w mod Xtended dla X3R to ja goraco polecam. To zupelnie nowa gra, ktory bardzo pozytywnie zaskakuje za kazdym razem jak w nia grasz, do tego ta wydajnosc. X3R+ XTM to lot na pelnych skrzydlach. Wszystko jest przemyslane, Ai wrecz barwne. Masz np. pirackie akcje lupieskie, migrujacych xenoniuszy czy Krzaackie eskapady w srodku ruchliwych sektorow albo polmozgich terran (hitlerowcy swiata X) pustoszacych wszechswiat! Skoro ci malo wrazen to stan oko w oko z Predatorem swiata X czyli wscieklym Sohnenem wypalajacym sektory do bialej kosci! Do tego mnogosc oldschoolowych misji, ofert, propozycji handlowych, wymian, dilu ziolem kosmicznym - i wszytsko to na boskim BBS'ie! Wrzuc jeszcze sobie gildie Cycrowa, BSE i SCS i hulaj dusza!

Xtm dla R oferuje rownie duza doze wieeelu rzeczy, wprowadza swiezosc i innowacje. Szukasz wyzwan ? Xtm da ci ich co nie miara. Bedziesz mogl sie sprawdzic albo zginac niezapamietany. Zapraszam i polecam - Sorkvild :)
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
volverin

Post by volverin »

Dzieki za takie zestawienie :)
Teraz wiem Reunion wersja 2.5 bonus pack egosoftu i mod kocham fabule dobra i walke upierdliwa(czyli ze duzo walki) z jednostkami klasy nie M1/M2 :wink:
A i czy mozna miec XTM oraz Xtended jednoczesnie?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

volverin wrote:A i czy mozna miec XTM oraz Xtended jednoczesnie?
XTM = Xtended Team Mod. Xtended to nazwa grupy fanów tworząca ten mod, w skrócie nazywa się go XTM.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
volverin

Post by volverin »

tak lecz mi mowili ze sa dwie wersje wlasnie czytam se o tym XTM. Generator Impulsow Elektromagnetycznych skuteczny jedynie na mniejsze statki czy na flagowce dziala?
kurde polowa plikow PL pod skryptami pousuwana i teraz szukaj czlowieku po wszechswiecie...

A i czy polecacie skrypt o BenCo Industries? Mi podpada to pod firme Microsoft :P :P
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A kto tak mówił?
Czytaj dokładnie i ze zrozumieniem. Jest mod i aktualizacja. To drugie dla tych, którzy mieli już zainstalowaną wcześniejszą wersję XTM-a.
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Uważaj na skrypty BenCo. Żrą się z XTM. Na forum XTM pisali o tym.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Pozatym XTM mozesz w ustawieniach AI wlaczyc cos podobnego. Rownolegle z toba bedzie sie rozbudowywac wrogo nastawiona kompania. Mozna ich tluc.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
volverin

Post by volverin »

BenCo to glupie jest!
Jak dyktatura Microsoft'a i dziwne metody dzialania.

wroga kompania ;>??
<jupi> wkoncu bede mogl robic zmasowane wypady na wroga :P :P
Krzaczki Xenonjusze oraz Piraty to dla mnie za malo :D
To po zainstalowaniu XTM trzeba od nowa grac?

---
widzialem link http://forum.xudb.pl/viewtopic.php?f=19 ... f2c6b1dfea
jest tam skrypt dodajacy 5ciu graczy walczacych ze soba jako konkurencja tylko ze spolszczeniem klopot bo pisze ze jakies klopoty...itd
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

volverin wrote:To po zainstalowaniu XTM trzeba od nowa grac?
FAQ#69, czytaj dokładnie. Jak byk napisane:

Code: Select all

Po przeprowadzonej poprawnie instalacji należy rozpocząć koniecznie nową grę
volverin wrote:widzialem link http://forum.xudb.pl/viewtopic.php?f=19 ... f2c6b1dfea
jest tam skrypt dodajacy 5ciu graczy walczacych ze soba jako konkurencja tylko ze spolszczeniem klopot bo pisze ze jakies klopoty...itd
A co konkretnie pisze? Link do tego spolszczenia działa, więc pobierać, wrzucać i grać.[/code]
Last edited by Yacek on Sat, 24. Oct 09, 10:03, edited 1 time in total.
[ external image ]
volverin

Post by volverin »

No to gramy :wink:
volverin

Post by volverin »

A skad pobrac XTM ostatnia wersje? bo widzialem 7.3
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Już ci kilka razy podawałem linka do FAQ, czy tak trudno zapamiętać.
Najświeższe linki do XTM-a są w #69
[ external image ]
volverin

Post by volverin »

Bo zamyslony jestem i zbieram kawalki na kolejny set.
stalkerkogut
x3tc

Post by stalkerkogut »

gram agamemnonem,w przedniej wieżyczce mam 4 pirackie wyrzutnie bomb zapalających o zasięgu 5 kilometrów,nic nie jest w stanie się oprzeć.nie wiem gdzie można zdobyć te działa,bo po zdobyciu agamemnona były już zainstalowane.w głównych slotach mam 8 szynowych dział jonowych a na bocznych wiezyczkach i z tyłu artylerię zaporową i generator fali uderzeniowej.przesiadłem się do A z Aegira i nie żałuję,ostatnio wymiotłem cały sektor X łącznie z M2 i rozwaleniem stacji.Wg mnie Agamemnon najlepszy okręt w grze,dwie wady:mała ładownia i bardzo wolna regeneracja osłon.Ale to ostatnie w pełni rekompensuje 6 GJ mocy w osłonach,jedyny taki M7.Do tego polecam torpedę Pożoga,najsilniejsza rakieta w grze - najlepiej zbudować własną fabrykę,bo bardzo powoli się konstruuje - fabryka dostępna w Omycron Lyrae.Chwała Agamemnonowi!
volverin

Post by volverin »

Nie znam tego statku jest tak wspanialy?????
stalkerkogut
x3tc

Post by stalkerkogut »

Polataj po paranidiańskich sektorach,Agamemnon lubi się przemieszczać w samotności.tylko musisz mieć w miarę dobre stosunki z Paranidianami,żeby wlecieć do niektórych sektorów.
Z³omi
x4

Post by Z³omi »

To samo co Par. Deimos tylko mniej wieżyczek a więcej dział, nawet wygladem troche podobny
volverin

Post by volverin »

Odwiedzalem Splitow ale ok
Aganemnon ma tylko 2oslony 500MJ Wojskowe
Demois ma 6 takich i hangar na 7 statkow.
A moze miec wyrzutnie?
Patanidi mi nie podpasowali bo to narcyze xD

Po potyczce frachtowca z piratami pozostaly 3 Wojskowe Oslony 500MJ
wczoraj kupilem statek kuznie uzbrojenia :wink:

Aganemnon to fregata pomocnicza jak np pantera czy ten do dronow MK II?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

To zależy o jakiej grze każdy z was pisze. Bo wygląda że jeden o TC, a drugi o X3XTM. A Agamemnon z Tc to nie jest taki sam statek jak w X3XTM.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”