[X3 TC] Nowy komp

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Andrew2

Post by Andrew2 »

To musisz mieć spory minitor jak przy tej rozdziałce robi ci 100hz ja też mam CRT bo się przyzwyczaiłem już do niego i wydaje mi się że nadal crtki lepiej skalują rozdzielczości niż te LCD chociaż już widziałem i dość niezłe LCDKi tylko że ceny są lol. Stawiam że masz monitor 19 cali w zwyż.

A z ta synchronizacją to zależnie od gry bo zdarzają się takie zwłaszcza strategie w których bez vsynca nie da się grac tak bardzo widoczne są błędy nawet tu jest filmik który pokazuje te błędy (a są już znaczne).
http://www.youtube.com/watch?v=L0ZhDGTVm4M
Last edited by Andrew2 on Thu, 3. Sep 09, 14:44, edited 1 time in total.
nataq

Post by nataq »

wygiął mi troche biurko ale i tak go lubie.
Urban
x4

Post by Urban »

heh ten naskakujący kotek nawet pasuje na avatarek.

Gra od 30 FPSów jest płynna jak to już było napisane. 30 fpsów jest już płynną animacja.

Przeczytałem link który podałeś nataq tam totalnie nie ma nic na temat tego że od 45 klatek człowiek widzi. I twój CRTek według tej strony i tak jest do d*** bo żeby nie zobaczyć błysku i mięć na 100% płynny obraz nie powinieneś schodzić poniżej 500 fpsów. Poza tym cytując co tam jest:

"If your screen refreshes at 85Hz and your game runs at 50Hz (=50fps): Are you sure that you don't need to synchronize them? Are you sure, you don't need to play with a multiple of 85 to enjoy synchronized refresh updates? So the game running at 85fps may better than at 100fps. Maybe even a TFT display was better. It displays only with about 40fps but progressively."

Może masz za dobry monitor by cieszyć się płynną animacją poniżej 45 fps?
nataq

Post by nataq »

Gra od 30 FPSów jest płynna jak to już było napisane. 30 fpsów jest już płynną animacja.
Chodzby nie wiem jak byś sie zapierał nogami, tak jak biale jest białe i czarne jest czarne, 30 fps nie jest płynne.
"If your screen refreshes at 85Hz and your game runs at 50Hz (=50fps): Are you sure that you don't need to synchronize them? Are you sure, you don't need to play with a multiple of 85 to enjoy synchronized refresh updates? So the game running at 85fps may better than at 100fps. Maybe even a TFT display was better. It displays only with about 40fps but progressively."
Nie zrozumiales o co chodzi, vsync w zaden sposob nie zwieksza plynnosci gry, problemy wynikajace z jego braku są takie jak w filmiku ktory wkleil adrew, ( z tym tylko ze ten filmik ma wyolbrzymiony te problemy, u mnie te "anomalie" sa praktycznie niewidoczne wlasnie dzieki temu ze mam wysokie odswiezanie, na tym filmiku koles pewnie w jakis sztuczny sposob jak ustawianie niskiego odswiezania uzyskał taki paskudny efekt (widzicie te zielone paski na "efekcie bez vsynca"? sa widoczne poniewaz odswiezanie monitora jest bardzo niskie, tak niskie ze kamera jest w stanie je wylapac, w wersi z "vsyncem" koles także zwiekszył odrazu odswiezanie, dlatego juz ich nie widac) u mnie bez vsynca wyglada jak na filmiku z vsyncem ). Tak wiec mozesz grac z wlaczonym i wylaczonym vsyncem i nie zauwazysz roznicy w plynnosci gry.
Może masz za dobry monitor by cieszyć się płynną animacją poniżej 45 fps?
Naucz sie jak to działa...
Przeczytałem link który podałeś nataq tam totalnie nie ma nic na temat tego że od 45 klatek człowiek widzi. I twój CRTek według tej strony i tak jest do d*** bo żeby nie zobaczyć błysku i mięć na 100% płynny obraz nie powinieneś schodzić poniżej 500 fpsów.
Nie ma nic na temat gdy ma sie problemy z czytaniem ze zrozumieniem angielskiego tekstu.
Urban
x4

Post by Urban »

To jak to rozumiesz

"So the conclusion is: To make movies/Virtual Reality perfect, you'd have to know what you want. To have a perfect illusion of everything that can flash, blink and move you shouldn't go below 500 fps."
zwierzu
x4

Post by zwierzu »

Ja tam mam 22 calowego 'badziewnego LCD z wyprzedaży', który bez problemu chodzi już ponad trzy lata i dla mnie 30+ fps to całkowita płynność.. Ostatnio zrobiłem sobie maraton po starych, klasycznych gierkach (Freespace 2 dla przykładu, piękna gra!) i osiągam w nich ponad 200fps...
I powiem wam z całkowitym przekonaniem, że między 200fps w Freespace 2 a 40fps w X3:TC to jest po prostu MINIMALNA różnica w płynności, tak mała że prawie niewidoczna dla zwykłego człowieka.
Zatem proszę nie wciskać ludziom kitu, że poniżej 40fps gra się staje niegrywalna i w ogóle pokaz slajdów i prymityw ;p

I jak kolega nataq zresztą wspomniał, ma monitor CRT, a tych wymagania w stosunku do gier są ciut wyższe niż dla 'badziewnych LCD z wyprzedaży'.
A że w LCD obraz czasem lubi się 'rozmazywać' podczas np. gwałtownego obrotu myszką? No cóż, spróbuj w realu szybko obrócić głowę to też obraz ci się rozmaże :P

30fps to już pełen stopień grywalności.

No i warto zauważyć że nie wszyscy mają fundusze na komputer który udźwignie ponad 100fps dla każdej gry... i nie każdy ma czas i chęci na OC tego sprzętu, żeby te 150fps dodatkowo wycisnąć :P

Rzekłem.
nataq

Post by nataq »

Urban wrote:To jak to rozumiesz

"So the conclusion is: To make movies/Virtual Reality perfect, you'd have to know what you want. To have a perfect illusion of everything that can flash, blink and move you shouldn't go below 500 fps."
rozumiem to tak ze zeby miec PERFEKCYJNA iluzje płynnego obrazu ( czyli MAKSIMUM jakie moze zobaczyc ludzkie oko ) nie nalezy schodzic ponizej 500fps, oczywiscie jest to liczba mocno niedokładna i zaokrąglona, nie zmienia to jednak faktu ze dzieki takim efektom w ludzkim oku jak "after image" ( popatrz sie np chwilke na slonce ) mozna doswiadczyc iluzji plynnego obrazu przy nizszych FPSach, dlatego ze gdy obraz juz wydaje sie nam plynny przy 60 fps, to i tak jestesmy w stanie mimo iluzji plynnosci zaobserwowac wzrost plynnosci jesli ilosc fps ( i herców ) wzrosnie. NIE OZNACZA TO ZE ZEBY OBRAZ WYDAWAL SIE PLYNNY TO MUSI BYC KONIECZNIE 500 KLATEK. Tak wiec wracaj do podstawowki uczyc sie czytania ze zrozumieniem.

A co do komfortu grania na danym FPSie to juz raz o tym pisałem
dla jednych komfortowe są taborety ( 30fps ) a dla drugich fotele ( 60fps ), ja wole fotele i taborety są dla mnie calkowicie niewygodne.

zwierzu
a ty przeczytaj temat od nowa i wyciagnij cos z niego...

Masz LCDka wiec zakladam ze twoje maxymalne odswiezanie to 60hz, tak wiec twoj monitor nie jest w stanie wyswietlic wiecej niz 60 klatek na sekunde przez co nawet gdyby twoj komp byl w stanie wyrenderowac 500000 klatek na sekunde to twoj monitor i tak bylby w stanie wyswietlic tylko 60, dzieki temu nie widzisz kolosalnej roznicy pomiedzy 40 a 200, bo to na co ci pozwala twoj monitor to zaobserwowanie roznicy pomiedzy 40 a 60...
I jak kolega nataq zresztą wspomniał, ma monitor CRT, a tych wymagania w stosunku do gier są ciut wyższe niż dla 'badziewnych LCD z wyprzedaży'.
Dawno nie czytałem takich dyrdymał, nie ma czegos takiego jak "wymagania monitorów do gier", nie wiem w ogole o co ci tutaj chodzi, monitor nie ma zadnego wplywu na to jak szybko twoj komputer potrafi wyrenderowac dana scene w grze.
No i warto zauważyć że nie wszyscy mają fundusze na komputer który udźwignie ponad 100fps dla każdej gry... i nie każdy ma czas i chęci na OC tego sprzętu, żeby te 150fps dodatkowo wycisnąć
Jak nie maja to graja na 30 fps i potem wypisuja po forach takie bzdury ze im sie fajnie gra na 30 fps i ze jest to "plynna animacja" i oszukuja sami siebie zeby sie poczuc lepiej z samym soba.
Urban
x4

Post by Urban »

nataq wrote:
Urban wrote:To jak to rozumiesz

rozumiem to tak ze zeby miec PERFEKCYJNA iluzje płynnego obrazu ( czyli MAKSIMUM jakie moze zobaczyc ludzkie oko ) nie nalezy schodzic ponizej 500fps, oczywiscie jest to liczba mocno niedokładna i zaokrąglona, nie zmienia to jednak faktu ze dzieki takim efektom w ludzkim oku jak "after image" ( popatrz sie np chwilke na slonce ) mozna doswiadczyc iluzji plynnego obrazu przy nizszych FPSach, dlatego ze gdy obraz juz wydaje sie nam plynny przy 60 fps, to i tak jestesmy w stanie mimo iluzji plynnosci zaobserwowac wzrost plynnosci jesli ilosc fps ( i herców ) wzrosnie. NIE OZNACZA TO ZE ZEBY OBRAZ WYDAWAL SIE PLYNNY TO MUSI BYC KONIECZNIE 500 KLATEK. Tak wiec wracaj do podstawowki uczyc sie czytania ze zrozumieniem.
Ja ją skończyłem już dawno temu, dziękuje. Szacunku też tam uczyli. Jesteś tak marudny typem, tak się czepiasz, że myślałem, że chodzi tobie właśnie o te PERFEKCYJNE złudzenie płynnego obrazu. No cóż ... komentować dalej nie będę.
zwierzu
x4

Post by zwierzu »

Drogi kolego nataqu, zdaję sobie sprawę że być może twoja wiedza o komputerach i sprzęcie jest ponadprzeciętna. Jednakowoż twoje podejście do innych forumowiczów jest, delikatnie mówiąc, karygodne, bowiem za wszelką cenę próbujesz im wytknąć ich niewiedzę, laictwo i pokazać jaki z Ciebie ekspert nie licząc się ze zdaniem innych. Krótko mówiąc - typowy troll :>
Pocieszę Cię jednak i powiem, że takich ludzi jak ty jest na forach multum, zatem twoje komentarze jeśli miały na celu chociaż niewielkie wywołanie zdenerwowania u czytelnika to się przeliczyłeś.

Tak, chociaż ciężko takim osobom jak ty, co zapewne posiadają sprzęt za kilka tysięcy, uwierzyć że nowszym konfiguracjom działa się znacznie lepiej na monitorach LCD niż na CRT - jest to absolutna prawda. Faktem jednak jest, że na takich high-endowych komputerach, jaki zapewne Ty posiadasz również mój drogi ekspercie, gry na CRT działają zadowalająco i wyciągają ze sprzętu ostatnie soki. Jednakowoż kiedy pod taki sam sprzęt podłączysz monitor LCD to MIMO że powyżej iluśtam fps nie wyciągniesz to zachowa więcej zasobów systemowych. Mimo troche obniżonej jakości, gry działają lepiej obciążając mniej komputer jako całość.

I tak, prawdą jest również że 30-40 fps umożliwia wyświetlanie gier w całkowitej płynności. Ty oczywiście tego nie rozumiesz, bowiem jak sam przyznałeś PRZYZWYCZAIŁEŚ się do grania w 100+fps i wartości poniżej to już pokaz slajdów. Niestety, ale jak wcześniej wspomniałem, nie potrafię zrozumieć takich ludzi, bowiem z tego co ja zauważyłem w ciągu kilkunastu lat grania na komputerze to różnica między 50fps a 100fps jest ABSOLUTNIE ZEROWA, dosłownie ułamek procenta. I nie mam zamiaru się droczyć z tobą na ten temat - bowiem ty przyzwyczaiłeś się do najlepszej jakości a jak założyciel tematu podkreślił, poszukuje komputera nie za wygórowaną cenę.

Dlatego podkreślę raz jeszcze - różnica między 40-50 fps a 100 fps to ułamek procenta, praktycznie niezauważalna zmiana dla LUDZI NORMALNYCH, nie mających że się tak brzydko wyrażę, pierdolca na punkcie płynności i optymalizacji sprzętu.

Dlatego przestań wciskać ludziom techniczny kit poparty benchmarkami i innymi 'dyrdymałami' - jak chcesz prowadzić takie dyskusje to zapraszam na www.forumpc.pl - idealne miejsce dla 'ekspertów' twojego pokroju. Dla normalnego użytkownika najważniejszy jest stosunek ceny do jakości a ja od lat staram się tak optymalizować swój sprzęt żeby była pełna płynność jak najniższym kosztem.

I przestań wyskakiwać z taboretami i fotelami bo przypomina mi się anegdotka o zachowaniu małpy wpuszczonej do plantacji bananów :P
Techniczny żargon zachowaj dla siebie.

Pewnie już obmyślasz jakąś ciętą ripostę popartą technicznym bełkotem i dowodami z kosmosu - czekam z niecierpliwością :>
A w międzyczasie dla uprzyjemnienia oczekiwania wkleję malutki obrazeczek:

[ external image ]

Smutne ale jakże prawdziwe, panie troll ;p
nataq

Post by nataq »

nie dam sie strollowac. Życze wygranej w wyscigu. Żyjcie w błogiej ignorancji.
PS. Wall of text, tl;dr
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Tak, tak...

To ja pozwolę sobie, wyciągnąć wnioski z tej dyskusji:
Wniosek 1
nataq ma zajebisty monitor
Wniosek 2
nataq ma zajebisty procesor
Wniosek 3
nataq w ogóle jest zajebisty
Wniosek 4
Wszyscy inni niż wymienieni we wniosku nr 3 to idioci
Wniosek 5
nataq lubi chleb z masłem (jakaś mania?)
Wniosek 6
nataq nie lubi chleba z masłem (może jakieś traumatyczne przeżycie) - UWAGA, wyklucza się z wnioskiem nr 5
Wniosek 7
nataq nie lubi grać w TC (też może jakieś traumatyczne doświadczenie?)
Wniosek 8
Implikacja z wniosku 7, to forum jest dla ludzi chcących podyskutować normalnie o serii X
Wniosek 9
Implikacja z wniosku 8, widzę, że się męczysz tutaj. Daruj sobie i pójdź na forum.wp.pl
Wniosek 10
Zachwyca mnie Twoja informatyczna wiedza :)
Wniosek 11
Nie lubię troli
Wniosek 12
Wniosek 1 => Wniosek 2 => Wniosek 3 => Wniosek 4 => Wniosek 5 => Wniosek 6 => Wniosek 7 => Wniosek 8 => Wniosek 9 => Wniosek 10 => Wniosek 11 <=> zjedz budyń, może się uśmiechniesz wtedy
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
nataq

Post by nataq »

Jesli nie masz mozliwosci zaatakowania argumentu, zaatakuj osobe ktora go przedstawila
żałosne, ale jakże typowe dla fanbojów.
Andrew2

Post by Andrew2 »

Jeśli twój sprzęt się nie zmienił od tego który masz w sygnaturce to wydaje mi się że grasz tylko w Csa nataq bo pomimo wszystko ale twój sprzęt nie pozwala na płynne granie w rozdzielczości 1280 na 1024 choćby w Crysisa czy Farcraya II nie mówiąc już o innych tytułach które są dość nowe GTA IV to pewnie nawet nie odpalasz bo jak można grać przy 40 klatkach.

Rozumiem że nie grasz w gry nowsze niż rok 2007 gdyż twój sprzęt nie pozwala na płynna rozgrywkę (co to za granie gdy się ma mniej niż 100klatek).

Ja tam wole się męczyć na swoim Phenomie II x3 720 (3,6ghz)
4GB ram 1666mhz
i Geforsie 8800gt
i grać w nowe tytuły które spadają mi do jakże nie płynnej ilości 30 klatek i przy tym dobrze się bawić.

To teraz argument :
Rozumiem że nigdy ale to przenigdy nie będziesz miał konsoli głównie z tego powodu że niektóre gry mają tam blokadę do max 30 klatek jak na przykład GTA 4 a to oznacza całkowicie nie płynną animację.

Zapewne zaraz powiesz że telewizor tuszuje nie doskonałość w niedoborze klatek to ja ci odpowiem że niestety ale takie coś może tylko zatuszować sposób nagrywania a gry pomimo wszystko nie dadzą takiego efektu rozmazywania jak dobry stary film z ilością 25 klatek.
A przynajmniej nie na konsoli jeszcze.

A z tymi fanbojami rozumiem że ci chodzi o fanbojów połamanych stołków, bo jedyne co mi jeszcze do głowy przychodzi to fanboje niskiej ilości klatek???
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Ale dno w tym temacie....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Mani_
x2

Post by Mani_ »

LeWaR wrote:Ale dno w tym temacie....
Ja tam bym szukał pozytywnych stron. Dawno nie było takiego ruchu na forum :).
Poza tym zabawnie jest czytać nataqkaqkaqka qka kuk kuk kuka :)

//EDIT
Chyba w jakimś dziele literackim był kiedyś taki ktoś jak kapitan nataq, ****? Nie pamiętam, dawno to było.
ergo
x3tc

Post by ergo »

nataq wrote: żałosne, ale jakże typowe dla fanbojów.
-ten cytat i inne posty ...

nie odpowiadajcie mu w żadnym temacie, potrolluje sobie trochę a potem się znudzi i sobie pójdzie :)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

ergo wrote:
nataq wrote: żałosne, ale jakże typowe dla fanbojów.
-ten cytat i inne posty ...

nie odpowiadajcie mu w żadnym temacie, potrolluje sobie trochę a potem się znudzi i sobie pójdzie :)
Amen bracie
BAAL-Melkart

Post by BAAL-Melkart »

Wątek od trzeciej strony robi się zabawny :D
"Nie wszystko, zaiste, bogowie dali jednemu: umiesz zwyciężać, Hannibalu, nie umiesz ze zwycięstwa korzystać."

Return to “Polskie / Polish X-Forum”