Reunion czy TC

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

nataq

Post by nataq »

chyba 40-50 w szczytach
a srednio to z 20.

a moj mega szybki fenom jest szybszy od E8400 i daje rade emulowac 90% gier z pleyaka 2 na predkosci wyzszej niz 60 fps.

pozatym to nie wazne, mam kompa 10x lepszego od tego co jest podany w "rekomendowanych". I nie zadowala mnie taka mizerna predkosc gry, autorzy mogli sie bardziej postarac o optymalizacje i tyle.
Jak polecisz na dużą inwazję Xenonów to i quad z GT2xx nie pomoże
fakt, poniewaz Terran conflict jest grą na zacofanym enginie i wykorzystuje tylko JEDEN rdzen procesora
bufi
x4

Post by bufi »

nataq wrote:chyba 40-50 w szczytach
a srednio to z 20.
--------------------------
X3 - Terran Conflict
Game Version: 1.2.0.0

Operating System: Windows XP Professional (5.1, Build 2600) Dodatek Service Pack 2 (2600.xpsp_sp2_rtm.040803-2158)
DirectX Version: DirectX 10.0 (4.10.0000.18000)
Graphics Card Info: NVIDIA GeForce 8800 GT [512 MB] Driver: 6.14.0011.6921
CPU Info: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8200 @ 2.66GHz (2 CPUs)
Usable System Memory: 3326 MB

Video Settings During Benchmark:
Screen Resolution: 1280 x 1024 * [32], fullscreen
Using Shader Profile: 3.0
Antialias Mode: 2x
Anisotropic Mode: 8x

Graphics & Shader Settings:
Texture Quality: high
Shader Quality: high
High Quality Bumpmaps: enabled
Environment Mapping: enabled
Glow Filter: enabled
Ship Color Variations: enabled
More Dynamic Lights: enabled
Used Vertexsize: 40 bytes

Framerates
--------------------------------------------------------------------------------
Scene "Trade" 39.3 average fps 1.0 minimum fps 84.0 maximum fps
Scene "Fight" 73.7 average fps 28.0 minimum fps 159.0 maximum fps
Scene "Build" 66.4 average fps 41.0 minimum fps 94.0 maximum fps
Scene "Think" 30.8 average fps 20.0 minimum fps 55.0 maximum fps

Overall average framerate: 52.6 fps

(c)2008 EGOSOFT
For more information visit http://www.egosoft.com

-------------------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam
Urban
x4

Post by Urban »

nataq wrote: pozatym to nie wazne, mam kompa 10x lepszego od tego co jest podany w "rekomendowanych".
fakt, poniewaz Terran conflict jest grą na zacofanym enginie i wykorzystuje tylko JEDEN rdzen procesora

Jak zmierzyłeś ile razy masz lepszy komputer od opisanego w wymaganiach?

Poza tym nie chce ciebie zmartwić, ale dość sporo gier nad którymi się rozpływasz bo osiągają wymagane FPSy wykorzystuje JEDEN rdzeń procesora.

Trudno się nie zgodzić, że w Xsach jest spory kłopot z optymalizacją wszystkich obliczen, ale mając do wyboru X3 czy X3:TC (i mając odpowiedniego PCta) sądzę, że bym zdecydował się na X3:TC. Jedyne co mnie teraz powstrzymuje to zbieranie kasy na nowy komp by cieszyć się płynną animacja na poziomie min 30fpsów przez cały czas. (albo przez 90%) :wink:
nataq

Post by nataq »

bufi
Proca mam o jakies 40% lepszego, twoj bylby porownywalny do mojego jakbys podkrecil do 3.5ghz

Karte graficzna mam lekko lepszą.

Ramu masz 1gb wiecej ale zobacz sobie w task managerze ile X zabiera ramu, 2gb wystarcza z nadmiarem.

FPSy w benchmarku masz cienkie ( zwlaszcza minimalne ), maksymalne sa zawyżone bo benchmark chodzi kilkakrotnie lepiej od samej gry gdyż podczas benchmarka proc nie jest obciązony liczeniem dynamicznego swiata. Kazdy kto gral w TC i puszczal benchmarka wie ze ten benchmark nie nadaje sie do testowania tego "jak faktyczna gra bedzie chodzic". Tak samo w symulatorze ma sie ponad 100 klatek. Podziel Overall average framerate: 52.6 fps przez 2 to bedziesz miec optymalny wynik na granie w sama grę.
Zmierzyłem linijką. Sa testy sprzetów w internecie i mniej wiecej wiem na ile stać kompa z rekomendowanych wymagan, takze wartosc jaka podałem jest "taka o na oko" zeby podkreslic ze sprzeta mam "duzo" leszego od rekomendowanych wymagan.
Poza tym nie chce ciebie zmartwić, ale dość sporo gier nad którymi się rozpływasz bo osiągają wymagane FPSy wykorzystuje JEDEN rdzeń procesora.
No prosze, kolejny jasnowidz, powiedz mi o prosze cie jakimi to grami sie podniecam co wykorzystuja tylko 1 rdzen?
Urban
x4

Post by Urban »

nataq wrote:
Zmierzyłem linijką. Sa testy sprzetów w internecie i mniej wiecej wiem na ile stać kompa z rekomendowanych wymagan, takze wartosc jaka podałem jest "taka o na oko" zeby podkreslic ze sprzeta mam "duzo" leszego od rekomendowanych wymagan.
Przepraszam, mój błąd. Sądziłem, że jak we wszystkim jesteś taki dokładny, to w tym "na oko" też.
nataq wrote:Dla mnie granica grywalnosci jest 45 klatek, wszystko co ponizej to tnie, wszystko co spada ponizej 30 klatek wyrzucam do śmieci, wszystko co powyzej 45 jest grywalne, a to co juz powyzej 60 to miodzio
Wybacz znów mój błąd, niestety ja też czasem coś wyolbrzymię. To "rozpływasz" chodziło mi o to, że dla ciebie "miodzio" gry które osiągają powyżej 60 fpsów. Szukanie gier, które faktycznie wykorzystują wiele rdzeni mogło by zając zbyt wiele czasu, ale z chęcią posłucham jak je znajdziesz :P
nataq

Post by nataq »

gry z wykorzystaniem minimum 2 rdzeni ( niektore wykorzystuja nawet po 8 rdzeni ( np procki typu i7) ):

Call of Duty 2
Call of Duty WaW i MW
Crysis
Gears of War
GTA4
Unreal tournament najnowszy
Emulator Playstation 2
GRID
Fallout 3
ArmA 2
Stalker ( nie wykorzystuje w pełni potencjału ale wykorzystuje 2 rdzenie )
Quake 4
Assassin's Creed
Dark Messiah of Might and Magic
Left 4 Dead
Team Fortress
Portal
Bioshock
Company of Heroes
DiRT
Flight Simulator X
Lost Planet
MOH: Airborn
Supreme Commander
World in Conflict
Age of Empires 3
Enemy Territory: Quake Wars
EVE online
Galactic Civilizations II
Gothic 3
Titan Quest
World of Warcraft
Battlefield 2*
Battlefield 2 Special Forces
Black & White 2
City of Villains
Farcry 2
Half-Life 2: Episode 2
Serious Sam 2
The Elder Scrolls IV: Oblivion ( nie wykorzystuje w pelni potencjalu ale wykorzystuje )
Tom Clancy’s Ghost Recon Advanced Warfighter
Rainbow Six 3: Athena Sword
Tony Hawk’s American Wasteland
Vanguard Saga of Heroes
HAWX
Empire Total War
Velvet Assasin
nowy Batman
nowy Wolfenstein
Dead Space
Rise of the Argonauts
Mirror's Edge
Aion

dodam tez ze praktycznie od 2008 roku gry wykorzystujące 1 rdzen przestały wychodzic nieliczac pomniejszych cienkich gierek o ktorych nikt nawet nie słyszał.

Lista robiona na poczekaniu, wiecej gier nie jestem sobie w stanie przypomniec. Najsmieszniejsze jest to ze mala czesc z tych gier ( np quake 4 czy cod 2 ) nie mialo obslugi 2 rdzeni odrazu po premierze, ta funkcja doszła dopiero w jednym z patchy, czyli zrobione zostalo cos przed czym developerzy X3 bronili sie jak przed ogniem, co imho jeszcze bardziej udowadnia ze na robieniu gier to sie oni nie znaja i poprostu nie potrafia wprowadzic obslugi wielordzeniowosci.
zwierzu
x4

Post by zwierzu »

Wracając do tematu - grałem zarówno w X3:Reunion + XTM 0.7.5 oraz w X3:TC plus kilka małych skryptów. I potwierdza się to co napisali przedmówcy: X3:TC jest ZA ŁATWY!
Fakt, że wnosi duży powiew świeżości do serii, dodaje nowe statki, stacje oraz kilka innych ciekawych rozwiązań, ale tak czy siak jest to odsłona znacznie prostsza i <WEDŁUG MNIE> dająca mniej satysfakcji niż X3:R.
Warto również dodać, co dla niektórych może być najważniejsze, że X3:R w porównaniu do X3:TC ma malutkie wymagania i nawet wersja podpakowana bardzo wieloma skryptami będzie działać w pełni płynnie nawet na starszych konfiguracjach.

Zatem, jeśli ktoś nie grał ani w X3:R ani w X3:TC to zdecydowanie polecałbym bliższe zapoznanie się z X3:R + XTM + skrypty, bowiem gra po prostu daje więcej satysfakcji - nie jest ani przesadnie łatwo (jak to jest w X3:TC) ani przesadnie trudno, dodatkowo X3:R łatwiej wprowadza w realia gry i prawa nią rządzące. Nawet główny wątek fabularny jest o niebo lepszy od tego co jest w X3:TC xP
A dodatek XTM to miodzio. O mnogości świetnych skryptów nie będę nawet wspominać.

Polecam X3:R.
PawelKult

Post by PawelKult »

Dzięki za wasze opinie :) W między czasie od wczoraj gram w X3 XTM, przekonuje mnie przede wszystkim to że jest trudniejsza, wtedy każda udana transakcja daje dużą satysfakcje :)

Zacząłem grę normalną, zamieniłem swojego pogromce na merkurego i z kapitałem 200 000 bawię się w ferengi :D Dzisiaj będę holował kopalnie rudy L z Hearts of Light do Ore Belt a to za sprawą opuszczonego statku i kilku dobrych transakcji, trochę to uproszczenie ale za pierwszym razem dorobiłem się kopalni i elektrowni na samych transakcjach i walce tak że teraz troszkę przyśpieszyłem bo mam bardziej ambitne plany :D
nataq

Post by nataq »

reunion tez jest prosty jesli sie podąza konkretną scieżką rozwoju czyli

robisz 2 pierwsze misje fabuly zeby dorwac darmowy jumpdrive
oprozniasz bustera z bonusó sprzedajesz bustera
kupujesz merkurego i wladowujesz w niego podzespoly z bustera
i lecisz sprzedawac wóde az uzbierasz pierwsze 2 miliony w pierwszym dniu i sobie robisz ST i UT i zostawiasz gre na noc na SETA10 zeby juz na rano miec 50 milionow, potem juz tylko kilka dodatkowych UT, potem mega samowystarczalny kompleks kosmicznej wódy i jesteś ustawiony na cała gre i mozesz sie skoncentrowac na uzbrajanie swoich tytanów( chociaż ja wole odyseusze bo lepiej wygladaja ) i czyszczeniu boronskich sektorów z morskich ślimaków.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

To co opisałeś to najlepszy sposób na zabicie przyjemności z gry. Ja rozpoczynałem w X3R nową grę kilka razy (z fabułą tylko raz), za każdym razem największą przyjemność miałem właśnie na początku, latając marnym myśliwcem i mozolnie ciułając każdy kredyt. Kiedy po długim czasie dorabiałem się małego imperium i stać mnie było na dowolny statek w grze, gra robiła się nudna i nadchodził czas na kolejne bankructwo.

Co do łatwości TC, owszem, zgadzam się, czysta gra jest łatwa, jakby dla dzieci (w sumie większość graczy to dzieci), ale po dodaniu kilku skryptów i modów nabiera rumieńców.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
nataq

Post by nataq »

moja odpowiedz do bufiego
benchmark z TC testuje głownie karte graficzną a nie procesor, wiec bottleneckiem jest GPU i mam tyle fps na ile moja karta graficzna pozwala
Do tego zle wykryl ilosc pamieci na grafie, bo mam 512
Dodam jeszcze tylko ze w porownaniu do windowsa XP gry wykorzystujace DX9 chodza nieco wolniej na windows 7.
Pomylilem sie i dalem tez wyzszy anty aliasing o 2x od twojego ale nie chce mi sie od nowa puszczac benchmarka.

X3 - Terran Conflict
Game Version: 1.2.0.0

Operating System: Windows 7 Ultimate 64-bit (6.1, Build 7100) (7100.winmain_win7rc.090421-1700)
DirectX Version: DirectX 11
Graphics Card Info: ATI Radeon HD 4800 Series [1275 MB] Driver: 8.14.0010.0685
CPU Info: AMD Phenom(tm) II X2 550 Processor (2 CPUs), ~4.0GHz
Usable System Memory: 2048 MB

Video Settings During Benchmark:
Screen Resolution: 1280 x 1024 * [32], fullscreen
Using Shader Profile: 3.0
Antialias Mode: 4x
Anisotropic Mode: 8x

Graphics & Shader Settings:
Texture Quality: high
Shader Quality: high
High Quality Bumpmaps: enabled
Environment Mapping: enabled
Glow Filter: enabled
Ship Color Variations: enabled
More Dynamic Lights: enabled
Used Vertexsize: 28 bytes

Framerates
--------------------------------------------------------------------------------
Scene "Trade" 52.7 average fps 19.0 minimum fps 102.0 maximum fps
Scene "Fight" 74.6 average fps 40.0 minimum fps 87.0 maximum fps
Scene "Build" 78.3 average fps 63.0 minimum fps 88.0 maximum fps
Scene "Think" 47.7 average fps 34.0 minimum fps 65.0 maximum fps

Overall average framerate: 63.3 fps

(c)2008 EGOSOFT
For more information visit http://www.egosoft.com
PawelKult

Post by PawelKult »

Może i testuje kartę graficzną ale jeśli masz słaby procek to masz tez mniej fps a co za tym idzie mniej pkt ale darujmy sobie temat sprzętu bo to temat rzeka i utonąć można :)

Zgadzam się że takie zostawianie seta na całą noc zabija grę :P Równie dobrze można wpisać jakiś kod na 50 milionów, na to samo wychodzi :P Rozumiem że najpierw musisz dojść do tych 2 milionów ale to tak jak byś wpisał kod po tym czasie :D

Po jakichś 1,5 godziny lotu dotarłem do hearts of light, nie ma tam niestety argońskiego mamuta no chyba że w sąsiednich sektorach... skoczyłem spowrotem do argon prime i go poszukam ale zastanawiam się czy mamut będzie skakał tam i z powrotem ? bo jak by miał lecieć przez 10-14 sektorów to to potrwa wieczność nawet na SETA... Mam nadzieje że jak rano wstanę to będę miał odpowiedź :P
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Jeśli chodzi o wynajęte TL, to niestety nie skaczą, lecą "na piechotę".
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Skoro dyskusja o uzyciu rdzeni procesora w grze to dolacze sie. Niedawno wymienialem komputery stacjonarny i lap.
Ciekawa sprawa jesli chodzi o stacjonarke. Uprzednio byl na nim PIV 2.6 (Prescott, 2.6Ghz,1Mb cache), 1mb DDr2 600 mhz oraz gf6600 gt ddr3.

Dla eksperymentu zasadzilem nowy proc E5300 Intela (Dual 2.6Ghz) na nowa plyte (niestety stara plyta nie obslugiwala procesorow dual core najnowszej serii), wraz z 6600gt oraz ramem.

Uprzednio X3, w srednich detalach cielo, w co bardziej zaludnionych sektorach badz w czasie walk, a zwlaszcza przy przelatywaniu obok stacji.

Po wspomnianej wymianie. Gra w detalach high (aa i aniso off) chodzila bez zaciec! Na 6600Gt co bylo dla mnie zdziwieniem. Ten drugi rdzen jednak duzo zmienil, mimo iz gra wykorzystuje tylko jeden)

Po dolozeniu 2gb ram i gf 250 gts na e5300 - TC chodzi miodnie.

Troche wczesniej mialem porownanie z drugim komputerem jaki mialem i byl to sempron 2800+, 1Gb ram, gf 7600. X3 w medium bez zaciec. TC - klapa. W X3 ta konfiguracja radzila sobie lepiej niz wspominany PIV.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
nataq

Post by nataq »

Niestety sie mylisz, P4 2.6ghz nie jest równy pojedynczemu rdzeniowi E5300, to calkowicie rózne procesory i mimo tego ze taktowania maja takie same to róznią sie mechaniką i E5300 jest poprostu szybszy od P4. Ten "efekt" ktory zaobserwowałes wynikał tylko i wyłącznie z tego ze E5300 był szybszy, drugi rdzen nie był wykorzystywany przez gre i nie wpływał na jej prędkość.

Mierzenie predkosci procesora wylacznie po jego taktowaniu jest błędne, imho na dzien dzisiejszy najbardziej "celnym" sposobem mierzenia predkosci proca jest sprawdzanie ile moze wykonac operacji na sekunde ( ale to tez moze być nie w 100% celne wlasnie przez mechaniczne róznice w procesorach i obsługiwane przez nie procedury obliczeniowe )
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

Co do stopnia trudności TC to, poza tym o czym pisał Yacek, nikt nie mówi że trzeba korzystać ze wszystkich możliwych ułatwień. Dla mnie najlepsze w X'ach jest to, że każdą grę można prowadzić inaczej. Każdy może ustalać sobie własne zasady i grać po swojemu, a gdy stwierdzi, że dana rozgrywka nie daje frajdy rozpocząć inną, zupełnie inaczej.
bufi
x4

Post by bufi »

nataq wrote: Overall average framerate: 63.3 fps
Szybszy tylko o 10fps od mojego? I gdzie tu masz swoje 40% na samym procku?

I masz dziwnie mało w max. fps. Ale to może wina wysokiego antyaliasingu.

Pozdrawiam
nataq

Post by nataq »

procesor nie renderuje grafiki i nie ma duzego wplywu na ilosc klatek ( gdy karta graficzna osiąga swoje maksimum wykorzystania i procesor nie ma obliczen do wykonania jak w przypadku tego benchmarka ), gdybym mial radeon 4850 + intel core i7 podkrecony do 5ghz to moze mialbym gora 5 fps wiecej, w tym momencie nasz FPS jest ograniczany przez karty graficzne. Procesor jest dopiero głownie wykorzystywany ( i dławi sie ) w głownej grze gdy musi obliczać pathfinding wszystkich statków, AI i ogolnie cała ekonomie.

Wiem ze nie lubicie gdy to mowie ale - w ogole sie nie znacie na tym jak działa komputer.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

No profesor! Czapki z głów... :lol:
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
PawelKult

Post by PawelKult »

Wiem że to nie ten temat ale forum jest ogromne i ciężko znaleźć więc tak przy okazji zapytam :)
Gdzie mogę kupić lokalizator cen kupna/sprzedarzy ?

Return to “Polskie / Polish X-Forum”