[X3 TC] Pytanie o fabułę

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

zwierzu
x4

[X3 TC] Pytanie o fabułę

Post by zwierzu »

Hej wszystkim, mam małą sprawę.

Właśnie udało mi się ukończyć fabułę jako Argoński Patriota. Zdziwiłem się bardzo że tak szybko po misji Aldrin nastąpił koniec wątku, spodziewałem się że po dowiezieniu na Ziemię delegacji z Aldrin będzie jakaś duża spektakularna bitwa, a zamiast tego na Torusie mi mówią że Winters uciekł a ja nawet nie wiem jak on wygląda :P

Zawiodłem się bardzo, w X3:R fabuła nie kończyła się wtedy kiedy powinna się zacząć :C

Jednakowoż w niektórych topicach wyczytałem, że więcej misji fabularnych jest odblokowywanych wraz z nowymi pozycjami startowymi. Czy to prawda?
Czy w którejś z takich ewentualnych fabuł będzie wreszcie porządna końcówka? Czy będzie jakaś wielka bitwa, chociaż w połowie taka jaka była na koniec X3:R?

Jestem maniakiem RPG, dlatego w grach zawsze dla mnie najważniejsza była fabuła -> klimat -> grywalność -> grafika etc. Stąd ten topic xP

I jeszcze jedno, ostatnie pytanko. Jak wspomniałem, Argońskiego Patriotę mam skończonego. Lepiej rozpocząć nową grę nową postacią czy budować imperium na 'argońskim' save bo na innych pozycjach startowych większych zmian w fabule nie będzie?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Na wszystkich opcjach startowych masz jednakowe fabuły (tak, fabuły bo fabuła terran to tylko jedna z nich). Wyjątkiem są dwie opcje startowe: Bankrut Zabójca, który wprowadza mini fabułę Łowców nagród (piraccy łowcy nagród polują na Ciebie zaraz po starcie fabuły) i Zatruty Paranidianin, który dodaje na początku fabułę zmuszająca cię do uzbierania określonej kwoty w określonym czasie, aby wyleczyć się z groźnej choroby odzyskać majątek.
Dla mnie fabuła nie ma znaczenia, wręcz przeciwnie stanowi taki zbędny dodatek. Choć muszę przyznać że w porównaniu do X3R jest zdecydowanie więcej fabuły i część z nich ciągnie się długo. Dla mnie wielkim plusem tej gry jest właśnie to że bez względu czy jestem w trakcie fabuły, czy już ją skończyłem, zawsze coś się dzieje w grze (dzięki skryptom i modom zdecydowanie więcej) i mogę swobodnie latać i realizować takie zadania jakie SAM Sobie stawiam. Dlatego żal mi ludzi, którzy do gry (a szczególnie do X3TC) potrzebują fabułę.
O wszystkich fabułach TC możesz przeczytać w FAQ misi fabuły TC.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
zwierzu
x4

Post by zwierzu »

Ja rozumiem i w pełni się z tobą zgadzam, że oczekiwanie historii na miarę Baldur's Gate w tej grze to spora przesada, jednak po prostu zawiodłem się, że wątek w X3:TC został zamknięty tak szybko, nagle i bez żadnego wyjaśnienia.
Dla mnie ideałem pod tym względem był cykl FREESPACE, według mnie jeden z najlepszych symulatorów kosmicznych w historii gier (właśnie ze względu na BARDZO dobrą, epicką wręcz fabułę). Dlatego właśnie od prawie każdego nowego symulatora kosmicznego oczekuję przynajmniej w 1/4 fabuły tak dobrej jaka była w FS. A grałem w naprawdę wiele Space-Simów i niestety takie głupie 'skrzywienie zawodowe' na temat fabuły mi się wyrobiło hehe :D

Tak czy kwak dzięki za odpowiedź, chyba najwyższy czas zająć się rozbudową imperium w świecie X... xP

Przy okazji, mam jeszcze jedno pytanie - czy do X3:TC jest mod dodający gildie? Np. Najemników, Łowców Nagród etc, tak jak to było z modem Cycrowa do X3:R.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Jak pisałem, fabuła Terran to 1/6 fabuł w TC. Zobacz do linku, który Ci podałem wcześniej jakie jeszcze fabuły czekają na Ciebie.
Fabuła Aldrin dodana w patchu 2.0 jest kontynuacją fabuły Terran (zresztą nawiązuje tez do innej fabuły TC). Być może w kolejnym patchu doczekamy się dalszego ciągu historii.

Nie ma Gildii dla TC. Ale np. RRF w najnowszej wersji dodaje płatne zlecenia niszczenia stacji i określonych statków różnych ras.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Remx

Post by Remx »

Witam
Mam dość noobowskie pytanko dotyczące fabuły X3 TC....

Czy w opcji/scenariuszu "Własna Gra" jest jakaś fabuła :P ??

Zacząłem grać właśnie wybierając ten scenariusz z racji że nie zamierzam grać kobietą ....nie jestem "transwestytą" :P
-= X3 TC =-
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Profil "Własna gra" ma zablokowane fabuły, więc nie zrobisz ich.
O wszystkich profilach startowych TC możesz przeczytać w tym temacie: Profile startowe X3 TC
[ external image ]
Remx

Post by Remx »

Hmm a czy jak wybiore ktorys z profili to inne questy będą też dostępne ?w czasie rozgrywki ?

Bo gra robi się nudna jak zrobisz głowne zadanie i poznij znow wszystko od pozatku zaczynac ;/
-= X3 TC =-
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A możesz przeglądnąć ten wątek? Pisałem już o tym i nie będę się powtarzał.
Gra robi się nudna? Tu nigdy nie zrobisz nic dwa razy tak samo (oprócz zadań fabuł bo te się nie zmieniają). Nawet wczytanie ponowne save powoduje że statek, który przed chwilą Cię zaatakował, teraz poleci w innym kierunku i do ataku nie dojdzie. Albo na odwrót.
Ale też masz trochę racji, bo ile razy można powtarzać te same zadania z fabuł? Tylko że fabuła wcale nie jest wymagana do dobrej zabawy w tej grze. Tu można doskonale bawić się bez fabuły, tworząc własne imperium handlowe, produkcyjne lub po prostu walcząc z wrogimi statkami. Fabułę wtedy można robić och niechcenia w wolnych przerwach.
Nigdy nie zrozumiem ludzi którzy widzą tylko fabułę i nic po za nią. Szczególnie w takich grach jak X3, gdzie fabuła to tylko skromny dodatek pozwalający zapoznać się z mechanizmami gry, reszta zależy od wyobraźni gracza. No chyba że są oni tej wyobraźni pozbawieni i muszą koniecznie być prowadzeni za rączkę przez twórców gry bo inaczej stoją w miejscu i płaczą jak pięciolatek na przejściu dla pieszych. Dla mnie fabuła w większości gier to kaganiec, gorset lub jak to tam nazwać. Natomiast właśnie X3 pozwala rozwinąć skrzydła i dlatego tak lubię w nią grać.
[ external image ]
Reconet

Post by Reconet »

No daj spokój ;p
Dobra fabuła to podstawa.
To że fabuła z X3 wyszła jak miernej jakości Tutek to jedna sprawa ale co stanowiło o potędze gier takich jak Diablo I, Fallout I,II, BG czy chyba najlepsza PT.
Dobra fabuła to coś co powinno się szanować i rozwijać bo równie dobrze możesz dostać parę modeli z 3DSmaxa z paroma linijkami kodu.
Bez porządnej historii i bez fabuły gra traci na epickości i nie przywiązuje gracza na dłużej.
Przynajmniej nie tych mniej wytrwałych.

Zawsze można odesłać do simsów tam fabuły też nie ma.
Ale X3 cenie wyżej niż simsy i szczerze mówiąc wolałbym porządną konkretną długą i ciekawą fabułę niż 3 dodatkowe statki...Fabułę która wkręci mnie w X3 na długie miesiące i zapadnie w pamięć na zawsze a dalej zostanie mi nieposkromiona wyobraźnia którą uzupełniałbym sobie wątki fabularne... Nic nie zastąpi porządnej historii i Ego nie powinno tego olewać.. Bez namysłu poświęciłbym wszystkie shadery za możliwość poznania historii powrotu Ziemian do wspólnoty od podszewki...
Sorki ale zbugowane przejęcie CPU i dostarczenie teladianium to stanowczo za malo żeby gra zachowała swój impet na przyszłość.
Mam już wszystko co w grze można było osiągnąć i serio przebudowywanie Xenońskich sektorów na własne i rozbudowywanie imperium do granic możliwości w końcu się skończy i pozostanie niedosyt i...nic więcej.
X3 mimo bugów jest baaardzo grywalne a teraz wyobraź sobie jakie by bylo X3 z epicką fabułą do której możesz przystąpić posiadając co najmniej takie imperium jak niejedna rasa. I teraz wykorzystać to wszystko na co pracowałeś do cna. A tak...wlatuje Boreaszem do sektora czyszcze go w przeciągu 15 min...wlatuje paroma lotniskowcami i wyrównuje teren i..i...i... ile można? :P
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A w Tetrisa grałeś. Tam dopiero jest wciągająca fabuła. A jednak przy układaniu tych klocków spędziłem sporo godzin.
X3 to jest symulator, a nie RPG czy inna strategia. I tak należy postrzegać tę grę, kto sądzi inaczej robi błąd już na starcie.

Nie twierdzę że fabuła, która jest, jest super. Bo sam mam pewnie niedosyt historii ziemian i innych ludzików :) ale nie jest to dla mnie najważniejsze.
I właśnie o to mi chodzi, aby nie traktować tej gry tylko z punktu widzenia fabuły. A tak niestety wielu ją postrzega.

Zresztą mnie każda fabuła tutaj bardziej nudzi niż gra wg, moich zasad. Zamiast "leć tu, zrób to, leć tam..." wolę samemu decydować co w danej chwili będę robił. Czy pogonię Xenków, Kha'ak a może dla odmiany piratów. Może zrobię rajd po sektorach pirackich, a może zadokuję gdzieś bezpiecznie na stacji i przeglądnę stan posiadania floty. A może coś sobie wybuduję?

A kiedy mam już wszystko, wszystkie statki jakie chciałem, to biorę i zaczynam grę od nowa. Bo właśnie ten początek, jak już nie raz pisałem, lubię najbardziej. I tu do szczęścia nie jest mi potrzebna fabuła, bo ileż razy można przechodzić ją. W X3R trzy albo cztery razy robiłem misję Bala Gi, aby zdobyć statek Hyperion, którym lubię latać (wiem jest skrypt dodający go do stoczni). W TC na szczęście już nie muszę tego robić, wystarczy przelecieć się do sektorów Paranidian i ładnie poprosić :)
[ external image ]
keyon
x2

Post by keyon »

Widać że kolega Yacek nie grał w X2 które moim zdaniem ma najfajniejszą fabułę ze wszystkich części...
Remx

Post by Remx »

Co do Fabuły nie koniecznie ta fabuła musi być jakaś tam liniowa chodzi o to:
Teraz mamy jakieś tam wątki fabularne i jest ok "dotyczą nas" ale dajmy tu jeszcze taki wątek Splici wypowiedzieli wojnę Argonom a za razem odbywają się jakieś bitwy ty zaś aby nie stracić majątku budujesz swoje fabryki u Teladian np.. a zarazem dostarczasz różne produkty którejś ze stron (np: zamówienie Argonów - 50 pogromców ).
Inny wątek po wieloletniej wojnie Splici-Argon siły obu stron są dość słabe Piraci widząc to chcą jak najwięcej złupić dóbr. Któregoś razu podlatuje jakiś statek "kurier" dostarcza wiadomość "Argoni proszą abyś stał się ich szpiegiem abyś wstąpił w szeregi piratów dowiedział sie jak najwięcej o nich a zarazem sabotował ich stacje.

Konkretnie chodzi mi ze w X3 zrobisz jakiś wątek a dalej tylko rozbudowujesz się bez celu nie masz konkretnego celu po prostu żyjesz tylko aby żyć nic więcej a takie smaczki fabularne "misje łańcuszkowe" dodają trochę kolorów i sensu do tego życia. Czujesz że jest jakiś w tym sens, rozbudowując flotę wiesz że do czegoś się przyda a nie bez sensowne czyszczenie sektora po sektorze.

No nic to mam nadzieje że powstaną jakieś fajne skrypty urozmaicające grę :)
-= X3 TC =-
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Remx wrote:No nic to mam nadzieje że powstaną jakieś fajne skrypty urozmaicające grę :)
Powstało i to bardzo dużo. Zobacz na forum o skryptach i modach: X³: Terran Conflict - Scripts and Modding
Natomiast listę skryptów i modów z jakimi ja gram znajdziesz tu: Nasze skrypty i mody. Polecam wszystkie. Oczywiście nie trzeba instalować wszystkich na raz :)
Remx wrote:Teraz mamy jakieś tam wątki fabularne i jest ok "dotyczą nas" ale dajmy tu jeszcze taki wątek Splici wypowiedzieli wojnę Argonom a za razem odbywają się jakieś bitwy ty zaś aby nie stracić majątku budujesz swoje fabryki u Teladian np.. a zarazem dostarczasz różne produkty którejś ze stron (np: zamówienie Argonów - 50 pogromców ).
Na takie coś to bym nie liczył. Wojny między rasami owszem są w kilku modach, skryptach, ale twórcy tych skryptów wychodzą z tego samego założenia co ja: fabuła jest zbędnym dodatkiem, reszta ras jest tylko po to by tworzyć tło dla naszych poczynań i liczą się tylko wtedy gdy są gotowi zapłacić nam za nasze usługi w pozbyciu się ich wrogów.
Remx wrote:Konkretnie chodzi mi ze w X3 zrobisz jakiś wątek a dalej tylko rozbudowujesz się bez celu nie masz konkretnego celu
Konkretne cele wyznaczam sobie sam, nie potrzebuję niańki i prowadzenia za rączkę przez fabułę. To ja tworzę swoją własną fabułę. Tak jak w życiu :)
Keyon wrote:Widać że kolega Yacek nie grał w X2 które moim zdaniem ma najfajniejszą fabułę ze wszystkich części...
Nie grałem i nie żałuję. Jak pisałem to jest symulator, a nie RPG i nie potrzebuje fabuły.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Reconet wrote:No daj spokój ;p
Dobra fabuła to podstawa.
To że fabuła z X3 wyszła jak miernej jakości Tutek to jedna sprawa ale co stanowiło o potędze gier takich jak Diablo I, Fallout I,II, BG czy chyba najlepsza PT.
Dobra fabuła to coś co powinno się szanować i rozwijać bo równie dobrze możesz dostać parę modeli z 3DSmaxa z paroma linijkami kodu.
Bez porządnej historii i bez fabuły gra traci na epickości i nie przywiązuje gracza na dłużej.
Przynajmniej nie tych mniej wytrwałych.

Zawsze można odesłać do simsów tam fabuły też nie ma.
Ale X3 cenie wyżej niż simsy i szczerze mówiąc wolałbym porządną konkretną długą i ciekawą fabułę niż 3 dodatkowe statki...Fabułę która wkręci mnie w X3 na długie miesiące i zapadnie w pamięć na zawsze a dalej zostanie mi nieposkromiona wyobraźnia którą uzupełniałbym sobie wątki fabularne... Nic nie zastąpi porządnej historii i Ego nie powinno tego olewać.. Bez namysłu poświęciłbym wszystkie shadery za możliwość poznania historii powrotu Ziemian do wspólnoty od podszewki...
Sorki ale zbugowane przejęcie CPU i dostarczenie teladianium to stanowczo za malo żeby gra zachowała swój impet na przyszłość.
Mam już wszystko co w grze można było osiągnąć i serio przebudowywanie Xenońskich sektorów na własne i rozbudowywanie imperium do granic możliwości w końcu się skończy i pozostanie niedosyt i...nic więcej.
X3 mimo bugów jest baaardzo grywalne a teraz wyobraź sobie jakie by bylo X3 z epicką fabułą do której możesz przystąpić posiadając co najmniej takie imperium jak niejedna rasa. I teraz wykorzystać to wszystko na co pracowałeś do cna. A tak...wlatuje Boreaszem do sektora czyszcze go w przeciągu 15 min...wlatuje paroma lotniskowcami i wyrównuje teren i..i...i... ile można? :P
Jak już offtopicujemy, to tylko mogę podpisać się pod tym cytatem.

Amen :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Mani_ wrote:Jak już offtopicujemy, to tylko mogę podpisać się pod tym cytatem.

Amen :).
A grasz w X3R lub TC? Nie, bo skończyłeś fabułę i nie ma tam nic dla Ciebie więcej. Ja też przeszedłem fabuły w jednej i drugiej grze, ale mam je gdzieś i świetnie się bawię grając wg własnych scenariuszy już ponad dwa lata :)
[ external image ]
Remx

Post by Remx »

ok jeszcze małe pytanko

Czy jak wybiorę jakąś Fabułę startową to czy po przejściu jej będzie koniec gry ? czy po prostu można nadal normalnie się rozwijać ?

Pytam na zaś aby nie rozczarować się gdy już zarobie na te M7 a tu nagle koniec gry hehe :)

Thx za linka z skryptami :) eh tak dawno nie grałem w X3R że zapomniałem o skryptach-inwazjach itp.... heh.
-= X3 TC =-
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Jak skończysz np. fabułę terran możesz grać spokojnie dalej, możesz robić kolejne fabuły (Gonerów, Final Furry, HUB, PHQ, Aldrin, Bounty Hunter), możesz robić kilka fabuł równocześnie (tu mała uwaga, fabuła Aldrin dostępna jest dopiero po skończeniu fabuł terran i FF, o wszystkich fabułach możesz przeczytać w FAQ misji fabuły TC, są spoilery nie zepsujesz sobie zabawy jeśli nie będziesz chciał). Gra nie ma końca, po zakończeniu każdej (albo prawie każdej) fabuły zobacz ekran z gratulacjami, a po chwili gra wróci i możesz znów robić co chcesz.

PS. Jeśli ktoś skończył fabułę Terra i uważa że to już wszystko co oferuje gra w sensie fabuły to jest w wielkim błędzie. To była 1/6 fabuły :)
[ external image ]
zwierzu
x4

Post by zwierzu »

Tjaa, fabuła Final Fury po prostu jest świetna... niesamowita... zęby można zjeść biorąc w niej udział, taka jej mać :P

Nie ma nic piękniejszego niż misja polegająca na wyczyszczeniu ze statków Sektora Kha'ak... Dzisiaj miałem fajną przygodę związaną z taką misją, za co miałem szczerą ochotę rozwalić w drobny mak Bazę Wojskową w Argońskim Sektorze M148...

Zaczęło się niewinnie, odebrałem rozkaz aby polecieć, pozamiatać i wrócić.
Gdy dotarłem na miejsce otrzymałem wsparcie w postaci trzech tygrysów a przeciwko nam Kha'ak wystawili jeden klaster. Na mojej twarzy pojawił się uśmieszek pełen politowania - odpaliłem silniki w moim Spitfyre i klaster prawie został zniszczony w pierwszym nalocie... jednak 'prawie' robi wielką różnicę. Okazało się, że jedyny Zwiadowca, który nie zginął podczas mojego szturmu, wezwał wsparcie - w okolicy tygrysów z nadprzestrzeni wyszły dwa klastry. Ruszyłem zniszczyć wraże posiłki. Kiedy ostatni robal padł, z nadprzestrzeni wyszły następne statki - tym razem klaster, i dwie korwety. Tym razem już było niefajnie - cała grupa rzuciła się na znajdującego się najbliżej Tygrysa i zniszczyła go w kilkanaście sekund. Z ledwością odparliśmy ten atak, lecz to nie był koniec bowiem następne statki wroga zaczęły opuszczać nadprzestrzeń - trzy klastry i jedna korweta. Chwila moment i z drugiego Tygrysa został kosmiczny pył a z trzecim ledwo przeżyliśmy tą fazę. Kha'ak widząc stan naszej 'floty', a raczej tego co z niej zostało, przypuściło ostateczny atak i w okolicy zaczęły się pojawiać następne sygnatury tunelów nadprzestrzennych - kilkadziesiąt Zwiadowców rzuciło się na nas jak sępy na padlinę. Tygrys nie miał szans, zostałem sam. Ponad trzy godziny mi zajęło wyczyszczenie planszy z robactwa samemu, zwłaszcza że na miejsce kilkunastu zestrzelonych Zwiadowców pojawiały się zaraz dwa, trzy klastry... Kiedy ostatni Kha'ak eksplodował, na radarze pojawiła się sygnaturka ostatniego statku do zestrzelenia. Był to jeden, jedyny Zwiadowca. Patrzę na mapie na jego numer seryjny i w tym momencie padłem - to był statek który przeżył podczas mojego nalotu na pierwszy klaster! Już znajdowałem się 3km od niego, już szykowałem działa plazmowe... i w tym momencie przed moim nosem wyskoczyła z nadprzestrzeni korweta. Szybko się nią zająłem, bowiem jedna korweta to już kłopot, a jakby się nagle pojawiła druga to już przechlapane. Gdy statek został zniszczony, ruszyłem ponownie na uciekającego Zwiadowcę, który zdążył dolecieć do swojej bazy znajdującej się w sektorze. Jednak kluczenie między jej segmentami nie pomogło mu - padł po jednej salwie. Po zakończeniu misji sprawdziłem ile wynosiła zapłata - nieco ponad milion. A zapłata bonusowa z zestrzelonych statków wyniosła ponad 5 milionów. Misję wykonywałem ponad 5 godzin a w jej trakcie zestrzeliłem 953 Zwiadowców, 142 Myśliwce Przechwytujące, 74 Myśliwce i 4 Korwety. Po tej misji musiałem się ostro powstrzymywać aby nie zdzielić głównodowodzącego Splita, ale cóż - czego się nie robi ku chwale Galaktyki czy czegoś tam. I kupiłem Springblossoma, nie mam zamiaru znowu latać 5 godzin aby zestrzelić 'jeden klaster'... :P

Tjaa, fabuła Final Fury świetna jest, myszki w dłoń, złego Kha'ka goń goń goń !
Reconet

Post by Reconet »

Mnie zajęła ona 20-25 min a powtarzałem to dla rangi to kilka razy...
;p
Z tym że ja wleciałem tam chyba na wyższej randze bojowej, 3 Tytanami, wypchanymi Flakami ;p wzdłuż i wszerz a z frontu coś ala pulsacyjne bombki świąteczne xD

No i ekipa była inna ;)
5-6 Lotniskowców, tyleż samo Niszczycieli i wiórków na tysiące ^^
Bombki frontem grzały do ciężkiego sprzętu a reszta flaczyła śrut.
A że sami podlatywali to gra nie nadążała wyświetlać.. Zapłata, Zapłata, Zapłata.... ;p

Następnym razem jak będziesz chciał się pobawić to polecałbym Ci chociażby Cerbera Argonow ^^
We flaczki go i w Wyrzutnie bomb zapalających po Lewej i po Prawej i Osy, Osy, Osy ^^
Sądzę że zamknąłbyś się w 30 min xD

Ale jak to w fabule bywa i tak się ....rozczarowałem na koniec ;p
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Reconet wrote: (...) 3 Tytanami, wypchanymi Flakami ;p wzdłuż i wszerz a z frontu coś ala pulsacyjne bombki świąteczne xD
(...)
Bombki frontem grzały do ciężkiego sprzętu a reszta flaczyła śrut.

(...)
:lol: :lol:
Skąd żeś wytrzasnął takie zwroty? :). Naprawdę, dzień stał się piękniejszy, gdy toi przeczytałem z rana :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam

Return to “Polskie / Polish X-Forum”