[X3 TC] Problem z traderami

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

egahen

[X3 TC] Problem z traderami

Post by egahen »

Witam serdecznie,

Mam nastepujacy problem z traderami: mam trzech sektorowych i jeden wszechswiatowy. Wszechswiatowy ma poziom 23 i w pewnym momencie sie zacial, jak probuje go wlaczyc przesyla wiadomosc ze ma pelna ladownie, potrzebuje mojej pomocy i generalnie cos tam cos tam. Gdy probuje go jeszcze raz wlaczyc, przesyla raz jeszcze ta sama wiadomosc.

Podobnie sie zachowuja sektorowcy, dwoch nie lata w ogole i przy probie wlaczenia im handlu sektorowego, leca do tego systemu po czym przestaja robic cokolwiek. W gruncie rzeczy lata mi tylko jeden handlowiec na piatym pioziome, a ja nie wiem co mam z nimi poczac... pomozecie?

Pzdr
Egahen
Urban
x4

Post by Urban »

Sprawdziłeś ich ładownie? Może faktycznie ma pełną i po prostu wyrzuć/sprzedaj zbędny towar ręcznie. I uruchom ponownie.
egahen

Post by egahen »

Ekhem, moze ja naiwny jestem ale nie wiedziec czemu chcialbym aby koles na 23 poziomie wzial to i sprzedal po prostu, a nie wyrzucal w kosmos. No ale potraktuje to jako scenariusz zapasowy.

Urban a masz moze jakas teorie na temat sektorowcow? bo z nimi tez jest problem i to chyba innego rodzaju...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

To nie jest w brew pozorom sztuczna inteligencja, tylko skrypty, więc nie wymagaj za wiele.
Skrypt działa w ten sposób że szuka stacji gdzie może kupić jakiś towar za najniższą cenę i następnie szuka stacji gdzie może sprzedać ten towar z maksymalny zyskiem. Jeśli w momencie kiedy doleci do stacji gdzie miał sprzedać towar okaże się że ktoś go ubiegł i dostarczył ten towar wcześniej, przez co cena już nie jest atrakcyjna, lub w stacji nie ma miejsca na sprzedaż tego towaru, skrypt kończy działanie bez sprzedaży towaru z ładowni. Wtedy zostaje wysłany komunikat do gracz o treści mniej więcej takiej: Ktoś mnie ubiegł, nie mogę sprzedać całego towaru. Poszukaj takiego komunikatu w dzienniku. jest to informacja dla Ciebie że musisz zadziałać manualnie i pozbyć się nie sprzedanego towaru ze statku zanim uruchomisz ponownie handlowca.
Co do sektorowych, to od pewnego poziomu (chyba już 3, albo 4) może on latać w kilku sąsiednich sektorach. Ich ilość określasz przy uruchamianiu tradera sektorowego. Pojawia się małe okno w którym wpisujesz ilość sektorów jakie może przeszukiwać handlowiec w poszukiwaniu okazji do kupna i sprzedaży. W nagłówku okna masz podana maksymalną liczbę sektorów, które może przeszukiwać dany handlowiec, ich ilość zależy od poziomu. Może podałeś mu tam błędne dane i dlatego zgłupiał jak doleciał do sektora w którym miał zacząć handel.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Asnied
x4

Post by Asnied »

Prawdopodobnie skrypt Sektor Trader i Universe Trader nie sprzedają rzeczy których sami nie kupili. Dodatkowo działają prawidłowo tylko od momentu uruchomienia skryptu - czyli 1) leć coś kup, 2) leć to sprzedaj. Jeśli przerwiesz jego handel w czasie kiedy leci coś sprzedać a następnie znów wydasz komendę "handluj" to zapomni o tym co przed chwilą chciał zrobić i skupi się na tym co by tu kupić.

Oczywiście mogę się mylić ;)
Please don't wave to security cameras ...

www.umbra-draconis.org -> Friendly Guild (mostly polish speaking)
bufi
x4

Post by bufi »

Jest tak jak piszesz. Najlepiej przerywać komendę w momencie szukania towarów. Ja daję później skok kilka sektorów obok i dalej aktywuję komendę handlu. Ale imho i tak najlepsze efekty daje handlarz uruchomiony jako sektorowy z limitem na 4 skoki z centrum ustawiony na główny sektor ras. Np. Argon Prime albo Seizewell.
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Ciężka sprawa z tymi handlowcami , inaczej było trochę w X3 i myślę że 14 traderów spokojnie zaspokajało gotówkę na początku gry. Przykro mi pisać , ale instrukcja do gry ,jest fatalna i nie dziwie się że dużo ludzi potem, tej gry nie rusza. Katastrofa , dobrze ,że trochę grałem w X3 i trochę orientuję się, jak wydawać handlarzom komendy , ale i one na nic się nie zdają. Jeszcze nie widziałem takich leniuchów w grze , masakra.
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

Jeśli nie przeszkadza Wam *modified* to polecam skrypt Economy and Supply Trader http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=222408. Można samemu skonfigurować czym i gdzie ma handlować albo zamontować polecenia handlowe mk3 i zdać się (prawie) zupełnie na AI. Z tym, że z tym skryptem zachowuje się ono o niebo lepiej niż przy normalnych UT- przez ok. 4 dni gry nie utraciłem żadnego z tych handlarzy i praktycznie ciągle są w ruchu. No i nie ma sytuacji w której statek o pojemności 15k przewoziłby np. 10 steków... W Mistralach SF zarabiają dla mnie średnio ok. 500-600k na godzinę.
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Widzisz kolego , w tym cały problem , że ja jestem zwolennikęm przejścia fabuły bez pomocy modów (tylko mapa scorpa). Dopiero po zakończeniu fabuły doklejam dodatki , ale chyba odejdę od tej reguły , bo mnie szlag trafia.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

W TC Handlarze Sektorowi mają możliwość, po osiągnięciu odpowiedniego wyszkolenia, latania po kilku sąsiednich sektorach. Ilość sąsiednich sektorów w jakich mogą handlować rośnie wraz ze wzrostem wyszkolenia. Działa to zdecydowanie lepiej niż UT. Ja nie mam ani jednego UT, wszystkich handlarzy mam uruchomionych jako ST z maksymalną dostępną im ilością sektorów sąsiednich po jakich mogą latać. Trzeba tylko sprawdzać co jakiś czas ST, czy osiągnął kolejny poziom. Jeśli tak to, sprawdzamy czy nie ma aktualnie w ładowni jakieś towaru, jeśli nie, uruchamiamy go ponownie jako ST i podajemy kolejną liczbę sektorów jakie może maksymalnie odwiedzać.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

MARMUR243 wrote:Widzisz kolego , w tym cały problem , że ja jestem zwolennikęm przejścia fabuły bez pomocy modów (tylko mapa scorpa). Dopiero po zakończeniu fabuły doklejam dodatki , ale chyba odejdę od tej reguły , bo mnie szlag trafia.

Rozumiem i sam mam ochotę zrobić podobnie ale z paru skryptów bym nie zrezygnował, m.in. Commercial Agent, Economy and Supply Trader (oba tego samego autora) i Tubeless Complex Mod, bo nie wpływają w żaden sposób na fabułę i jej stopień trudności- po prostu usprawniają funkcjonowanie mojego imperium :) Zresztą z tego co mi wiadomo CAG będzie niedługo dostępny w bonus packu, nie wiem jak wygląda sprawa EST.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Pr0wler wrote:Zresztą z tego co mi wiadomo CAG będzie niedługo dostępny w bonus packu, nie wiem jak wygląda sprawa EST.
Ani jeden, ani drugi skrypt nie jest jak na razie na liście skryptów BP.
[ external image ]
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Dzięki za podpowiedz :)
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

Yacek wrote:
Pr0wler wrote:Zresztą z tego co mi wiadomo CAG będzie niedługo dostępny w bonus packu, nie wiem jak wygląda sprawa EST.
Ani jeden, ani drugi skrypt nie jest jak na razie na liście skryptów BP.
Gdzieś tutaj na forum o tym czytałem i myślałem, że to sprawdzona informacja... Jeśli tak nie jest to przepraszam :)
Ravenscar7
x4

Post by Ravenscar7 »

A wracając do sprawy handlowców sektorowych i wszechświatowych jakie polecacie dla nich statki w TC?
starjacker0
x3tc

Post by starjacker0 »

Ja polecam Mistral Superfrachtowiec - najlepiej uzbrojony i z najlepszymi oslonami jednoczesnie TS w TC.
Ale skoro podobno od patcha 2.1 mozna brac takze M6 (ja nie sprawdzalem jeszcze tego patcha), to na pewno jakas M6 z najwieksza ladownia:
Springblossom lub Rybołów.
Bestią jestem, by się bestią nie stać

Return to “Polskie / Polish X-Forum”