[X3*] Edycja pozycji startowych
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
-
Tu akurat chodzi o kodowanie PL literek, nic wiecej. Notepad w Win XP jak najbardziej umie zapisac plik z literkami w UTF8, wystarczy w czasie zapisu pliku wybrac odpowiednia opcje z rozwijanego menu.Sorkvild wrote:Kiedys pytalem o edycje plikow .xml bo chcialem zrobic spolszczenie i bodajze LeWaR doradzil mi robienie to programami notepad++ lub JEdit ze wzgledu na mozliwosc kodowania znakow UTF-8.
[ external image ]
X.
Last edited by xanth on Sun, 3. May 09, 15:22, edited 1 time in total.
-
Zgadza sie, dochodza jeszcze pliki z Jobami. Do kazdego profilu jest takowy dolaczony, aczkolwiek niewiem czy aby plik jobs dla kazdego profilu zawieral to samo ?Oviraptor wrote:I słusznie, bo tworząc nowy profil od zera musiałbyś stworzyć jeszcze plik TJobs. Każdy profil ma przyporządkowany taki plik. Bez niego cały wszechświat byłby pusty. Modyfikując istniejący profil możesz wykorzystać jego plik TJobs.Sorkvild wrote: Tworzenie pozycji startoej chyba sobie odpuszcze, latwiej bedzie zatem zmodyfikowanie JUZ ISTNIEJACEJ!
Zastanawailem sie gdzie znajduja sie pozycje startowe zawarte juz w podstawowej grze. W podkat. scripts nie bylem w stanie znalesc zadnej opcji startowej jaka oferuje gra "na czysto". Czy te profile sa zawarte w ktorym z plikow .cat, .dat?
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Jeszcze jedno... W notatnikach (wersji ++, tez) caly kod jest rozpisany i gdy skrypt jest dlugi to ciezko sie polapac w tych zapisach Czy jest mozliwosc edytowania pliku tak jak wyglada on po otwarciu przegladarka internetowa ?
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Thx klarix. Dobry program, troche wazy, ale ma opcje podgladu.
Ciag dalszy zmagan ...
Na podstawie pow. skryptu zmienilem sobie statek na Rybolowa, dosc zwiekszylem repke u piratow, yaki, teladian, zas obnizylem u innych ras. Plik zapisalem. Gdy odpalam gre na edytowanym profilu, zadnych zmian nie widac. Wciaz mam kee, mambe i blastclawa. Reputacja jest wciaz taka sama. Zero zmian. Co dalej
Ciag dalszy zmagan ...
Na podstawie pow. skryptu zmienilem sobie statek na Rybolowa, dosc zwiekszylem repke u piratow, yaki, teladian, zas obnizylem u innych ras. Plik zapisalem. Gdy odpalam gre na edytowanym profilu, zadnych zmian nie widac. Wciaz mam kee, mambe i blastclawa. Reputacja jest wciaz taka sama. Zero zmian. Co dalej

We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Parę miesięcy temu też próbowałem edytować pozycje startowe i miałem ten sam efekt co Ty - żadnych zmian. Te dane muszą być gdzieś jeszcze zapisane.Sorkvild wrote:Na podstawie pow. skryptu zmienilem sobie statek na Rybolowa, dosc zwiekszylem repke u piratow, yaki, teladian, zas obnizylem u innych ras. Plik zapisalem. Gdy odpalam gre na edytowanym profilu, zadnych zmian nie widac. Wciaz mam kee, mambe i blastclawa. Reputacja jest wciaz taka sama. Zero zmian. Co dalej
W dodatkowych profilach startowych by Yaki na każdy profil przypadają 4 pliki, np.:
1)galaxy.XTM_Pirate_Profiteer.initplayership
2)plugin.XTM.Start.7.PirateProfit
3)XTM_Pirate_Profiteer (plik mapy)
4)TJobs (zawarty w dodatkowych plikach cat/dat)
Zmiana danych w dwóch pierwszych nic nie daje. Albo te dane są zapisane gdzieś w pozostałych dwóch plikach, albo coś przeoczyłem. Fakt jest taki, że za bardzo się tym sfrustrowałem i odpuściłem. Może tym razem coś uda mi się wymyślić.
Obrigado pela abertura do fórum, mas nós convidamos você a http://forum.xudb.pl/index.php
-
W pliku mapy bedziesz to miał.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
-
W pliku mapy? W startach by Yaki pliki mapy sa osobne do tego dochodza pliki z jobsami.
Po instalce XTM mamy tylko (przykladowy profil do zmodyfikowania) - Pirate Profiteer
Gdzie tu jest plik mapy, przeszukalem caly folder scripts i nie moge znalesc tego.
Po instalce XTM mamy tylko (przykladowy profil do zmodyfikowania) - Pirate Profiteer
Gdzie tu jest plik mapy, przeszukalem caly folder scripts i nie moge znalesc tego.
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Sorki, rozpędziłem się, oczywiście że Springblossoma musimy kupić, a nie dostajemy. Ale przy jego cenie równej porządnemu M3+ to jest prawie za darmo. Do tego w momencie kończenia fabuły Terran każdego stać już na zakup nawet kilku Springblossom-ów.Pavlo wrote:Yacku możesz mi coś sprecyzować? Czy jako drugi M6 chodziło ci o możliwość kupna Springblossoma? Bo nie kojarzę żebym dostał 2 M6 podczas kampanii terrańskiej...Yacek wrote:[...] Zrobienie fabuły terran jest proste, a w zamian otrzymujemy aż dwa M6 [...]
Sorkvild, widząc jakie masz problemy z edycją, to nie lepiej by było zacząć grę na standardowym profilu i skryptem Cheat dodać sobie statki i gotówkę? Chyba prościej. A nie mów mi ze edycja profilu to nie cheat.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
Edycja profilu to edycja profilu. Zarowno Egosoft oraz team Xtm stworzyli rozne profile by gracz mogl sobie wybrac na poczatku - gdzie chce startowac, jakim statkiem, jaka reputacja oraz gtowka, bez uzywania cheatow. W przeciwnym razie bylby tylko jeden profil, gdzie latamy sobie disco.
Jasne moglbym se cheatnac, ale znajac siebie nie ograniczylbym sie do tego by dodac sobie kilka malych statkow, fabryke i ciut wiecej gotowki
No chyba ze dodam co mailem sobie dodac, a potem wywale cheat he he
Oryginalnie chcialem stworzyc wlasne profile by moc je wydac na forach, ale okazalo sie ze stworzenie profilu od podstaw to jakas masakra.
Obecnie sprawa stoi na tym, gdzie pisal Oviraptor. Pomimo zmian w pliku xml, zmiany nie pojawiaja sie.
Jasne moglbym se cheatnac, ale znajac siebie nie ograniczylbym sie do tego by dodac sobie kilka malych statkow, fabryke i ciut wiecej gotowki

Oryginalnie chcialem stworzyc wlasne profile by moc je wydac na forach, ale okazalo sie ze stworzenie profilu od podstaw to jakas masakra.
Obecnie sprawa stoi na tym, gdzie pisal Oviraptor. Pomimo zmian w pliku xml, zmiany nie pojawiaja sie.
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
I to właśnie mi chodziło.Sorkvild wrote:No chyba ze dodam co mailem sobie dodac, a potem wywale cheat he he
A może zamiast edytować profile startowe, ściągnij przygotowany nowy profil Normady i w nim dokonaj zmian, czyli dodaj tam statki jakie chcesz, zmień sobie nazwę profilu (jest to ATF Spectre), zmień nazwę pilota itp.
Jak zobaczysz to są to tylko dwa pliki: start.xml dodawany do katalogu director i start.xml dodawany do katalogu L. W TC jest dużo zmian w stosunku do X3 więc nie ma się co sugerować profilami startowymi z XTM-a.
[ external image ]
[ external image ]
-
Tak ja pisałem wcześniej, najlepiej posłużyć się sprawdzonymi metodami.
Instrukcja jak przerobić opcje startowe v 1.0
1. Ściągamy Normady Game Start
2. Wypakowujemy do jakiegoś katalogu to co mamy w pliku Normady_start.rar. otrzymamy dwa katalogi: director i L, w tym drugim podkatalog true.
3. Otwieramy do edycji plik start.xml z katalogu director. Oczywiście nie notatnikiem windosowym, czym to było podane kilka postów wyżej. Ja używam z powodzeniem prostego EditPad-a.
Szukamy lini:
poniżej będzie linia:
w niej jak na przykładzie ustalamy naszą gotówkę na starcie.
Poniżej linii ustalamy naszą reputację u ras.
Wszystko poniżej linii to wyposażenie naszego statku. I tu problem bo trzeba znać nazwy kodowe broni i innego sprzętu. Np. <ware typename="SS_SHIELD_D" exact="5" /> to osłony 200MJ zmieniłem już ilość na 5 sztuk.
Kolejny problem to: mamy linię <ware typename="SS_WARE_SOLDIER_2" exact="5" comment="Marines" /> , która powinna dodac nam 5 Marines, nie ma natomiast nigdzie linii z dodanym Systemem Podtrzymywania Życia (pewnie live support system), więc Marines się na statku nie pojawią.
4. Teraz otwieramy plik gamestarts.xml z katalogu L (w podkatalogu true) i szukamy linii:
W linii poniżej można zmienić nazwę pilota i opis jaki pojawi się w opcji startowej.
Linia niżej i zmieniamy jeszcze raz nazwę pilota, wiek płeć i rasę.
W tych dwóch liniach:
nasz sektor startowy, przy czym nazwa to tylko opis, ważne są współrzędne sektora, a te można określić np. patrząc na mapę Scorpa i pamiętając że sektor Kingdom End ma współrzędne 0;0.
I kolejna linia: to nasz statek (usunąłem zapis "_TENK" na końcu, bo tego statku nie ma w normalnej grze).
Teraz zapisujemy dokonane w plikach zmiany i kopiujemy katalogi director i L do katalogu głównego gry. Jeśli ktoś instalował stocznię Marauder to ma już katalog director z jednym plikiem odnośnie tego skryptu więc przenosi tylko do niego plik start.xml
Po wykonaniu wyżej opisanych zmian wystartowałem jako Commandor Yacek w statku Katana, wyposażonym w 5 osłon 200MJ i 12 dział EMP z gotówką 10 000 000 kr.
Nie wiem jak dodać drugi statek na początek rozgrywki.
Przypominam że wszelkie zmiany każdy robi na własna odpowiedzialność i jeśli komuś gra przestanie działać po zastosowaniu mojego opisu proszę nie mieć do mnie pretensji.
Instrukcja jak przerobić opcje startowe v 1.0
1. Ściągamy Normady Game Start
2. Wypakowujemy do jakiegoś katalogu to co mamy w pliku Normady_start.rar. otrzymamy dwa katalogi: director i L, w tym drugim podkatalog true.
3. Otwieramy do edycji plik start.xml z katalogu director. Oczywiście nie notatnikiem windosowym, czym to było podane kilka postów wyżej. Ja używam z powodzeniem prostego EditPad-a.
Szukamy lini:
Code: Select all
<do_when value="{player.gamestart}" exact="103" comment="ATF Spectre">
<money exact="10000000" />
Poniżej linii
<notoriety>
Wszystko poniżej linii
<equipment>
Kolejny problem to: mamy linię <ware typename="SS_WARE_SOLDIER_2" exact="5" comment="Marines" /> , która powinna dodac nam 5 Marines, nie ma natomiast nigdzie linii z dodanym Systemem Podtrzymywania Życia (pewnie live support system), więc Marines się na statku nie pojawią.
4. Teraz otwieramy plik gamestarts.xml z katalogu L (w podkatalogu true) i szukamy linii:
<!--ATF Spectre-->
Linia niżej i zmieniamy jeszcze raz nazwę pilota, wiek płeć i rasę.
W tych dwóch liniach:
<!-- Uranus -->
<sector x="10" y="1" />
I kolejna linia:
<ship typename="SS_SH_USC_M6" />
Teraz zapisujemy dokonane w plikach zmiany i kopiujemy katalogi director i L do katalogu głównego gry. Jeśli ktoś instalował stocznię Marauder to ma już katalog director z jednym plikiem odnośnie tego skryptu więc przenosi tylko do niego plik start.xml
Po wykonaniu wyżej opisanych zmian wystartowałem jako Commandor Yacek w statku Katana, wyposażonym w 5 osłon 200MJ i 12 dział EMP z gotówką 10 000 000 kr.
Nie wiem jak dodać drugi statek na początek rozgrywki.
Przypominam że wszelkie zmiany każdy robi na własna odpowiedzialność i jeśli komuś gra przestanie działać po zastosowaniu mojego opisu proszę nie mieć do mnie pretensji.
Last edited by Yacek on Wed, 1. Jul 09, 08:43, edited 1 time in total.
[ external image ]
[ external image ]
-
Jak widac na podstawie powyzszego edycja profilu do C jest znacznie latwiejsza. W zasadzie gre w TC juz dawno rozpoczalem i mam na koncie kilka niezlych stateczkow, mimo to wyproboje tego zabiegu by wystartowac juz z osaka uzbrojona w dzialka apo
Odnosnie tych LV cheatow do X3, c mozna dodawac statki z Xtma oraz podnosic repke u Yaki ? Chetenie polatalbym sobie Akuma z pelnym hangarem mysliwcow.

Odnosnie tych LV cheatow do X3, c mozna dodawac statki z Xtma oraz podnosic repke u Yaki ? Chetenie polatalbym sobie Akuma z pelnym hangarem mysliwcow.
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Uwaga. Problem z edycja profilu startowego dla X3:R + XTM uwazam za rozwiazany. Edytorem xml nic tu nie zdzialamy - mozemy wpisywac, a gra nie bedzie uznawac wprowadzonych zmian
Po co uzywac zewnetrznych edytorow xml skoro tworcy gry udostepnili nam potezne narzedzie zwaneEdytor Skryptow (Script Editor przyp.tlum:P) Oczywiscie w tym przypadku, najprostsze rozwiazanie okazalo sie najskuteczniejsze.
Ok to krok po kroku ... Wszystko omowie na podstawie przykladu edycji profilu "Pirate Profiteer" z Xtm 0.7.5. Potrzebne nam beda dwa pliki z katalogu scripts, a mianowicie ...
Zanim przystapimy do edycji warto sobie zrobic kopie ponizszych plikow.
-Script galaxy.XTM_Pirate_Profiteer.initplayership
(Tu mozemy ustawic: nasz statek, jego wyekwipowanie, oraz reputacje)
-Script plugin.XTM.Start.7.PirateProfit
Tu mozemy ustawic: nasza eskorte, stan konta)
To zaczynamy
1. Uruchamiamy wbudowany w grze Edytor Skryptow, czyli Thereshallbewings w imieniu pilota (Wiece o co chodzi
, kto nie wie to FAQ)
2. Wyszykujemy plik galaxy.XTM_Pirate_Profiteer.initplayership i klepiemy enter by wejsc wen.
[ external image ]
[ external image ]
3. W wyrazeniu create ship type oryginalnie mamy Kea, klikamy w Kea i pojawia nam sie okienko Select Ship Type. Wchodzimy w podmenu i wybieramy statek jaki nam sie podoba. Ja sobie ustawilem Yaki Tenjin.
[ external image ]
[ external image ]
4. Po wybraniu statku, cofamy sie do glownego skryptu. Ustawiamy rzadana reputacje, poprzez klikniecie w liczbe i wpisanie nowej zmiennej - WYBIERAMY NUMBER!
5. Po ustawieniu sobie nowego statku, ekwipunku oraz reputacji, zapisujemy nasz skrypt po wprowadzeniu nowych zmian, czyli esc i potwierdzamy enterem monit o zapisie pliku.
6. W menu glownym Edytora Skryptow szukamy pliku plugin.XTM.Start.7.PirateProfit i klikamy enter
[ external image ]
7. Odszukujemy linijki z magicznym Give Money, tam gdzie liczba klepiemy enter i wpisujemy nowa wartosc liczbowa poprzez wybranie opcji number z podmenu.
8. Teraz wystarczy zapisac skrypt. I rozpoczac nowa gre na profilu, ktory wlasnie edytowalismy
Mozemy cieszyc sie wlasnymi, nienarzuconymi ustawieniami.
Analogicznie postepujemy z innymi opcjami startowymi, chcac cos w nich zmienic.
Ponizej sa dwa powyzsze pliki .xml, gdzie zaczynamy jako pirat Yaki. Rozpakowac i wrzucic do katalogu "scripts" w folderze gry, uprzednio zrobic kopie plikow ktore zostana zamienione.
Znajdujemy sie gdzies w przestrzeni piratow Yaki. Pilotujemy ciezkie M3 Tenjin uzbrojone w PEWy, asystuje nam Susanowa Raider oraz tragarz lupow Kajman
. Na koncie mamy 100k i dobra reputacje wsrod Yaki oraz innych piratow. Nie pozostaje nam nic innego jak wybrac sie do naszych sasiadow paranidow i rozkrecic impreze 
Nowy profil - Yaki proficiarz
http://www.sendspace.pl/file/uzaJX3pn/
Po co uzywac zewnetrznych edytorow xml skoro tworcy gry udostepnili nam potezne narzedzie zwaneEdytor Skryptow (Script Editor przyp.tlum:P) Oczywiscie w tym przypadku, najprostsze rozwiazanie okazalo sie najskuteczniejsze.
Ok to krok po kroku ... Wszystko omowie na podstawie przykladu edycji profilu "Pirate Profiteer" z Xtm 0.7.5. Potrzebne nam beda dwa pliki z katalogu scripts, a mianowicie ...
Zanim przystapimy do edycji warto sobie zrobic kopie ponizszych plikow.
-Script galaxy.XTM_Pirate_Profiteer.initplayership
(Tu mozemy ustawic: nasz statek, jego wyekwipowanie, oraz reputacje)
-Script plugin.XTM.Start.7.PirateProfit
Tu mozemy ustawic: nasza eskorte, stan konta)
To zaczynamy
1. Uruchamiamy wbudowany w grze Edytor Skryptow, czyli Thereshallbewings w imieniu pilota (Wiece o co chodzi

2. Wyszykujemy plik galaxy.XTM_Pirate_Profiteer.initplayership i klepiemy enter by wejsc wen.
[ external image ]
[ external image ]
3. W wyrazeniu create ship type oryginalnie mamy Kea, klikamy w Kea i pojawia nam sie okienko Select Ship Type. Wchodzimy w podmenu i wybieramy statek jaki nam sie podoba. Ja sobie ustawilem Yaki Tenjin.
[ external image ]
[ external image ]
4. Po wybraniu statku, cofamy sie do glownego skryptu. Ustawiamy rzadana reputacje, poprzez klikniecie w liczbe i wpisanie nowej zmiennej - WYBIERAMY NUMBER!
5. Po ustawieniu sobie nowego statku, ekwipunku oraz reputacji, zapisujemy nasz skrypt po wprowadzeniu nowych zmian, czyli esc i potwierdzamy enterem monit o zapisie pliku.
6. W menu glownym Edytora Skryptow szukamy pliku plugin.XTM.Start.7.PirateProfit i klikamy enter
[ external image ]
7. Odszukujemy linijki z magicznym Give Money, tam gdzie liczba klepiemy enter i wpisujemy nowa wartosc liczbowa poprzez wybranie opcji number z podmenu.
8. Teraz wystarczy zapisac skrypt. I rozpoczac nowa gre na profilu, ktory wlasnie edytowalismy

Analogicznie postepujemy z innymi opcjami startowymi, chcac cos w nich zmienic.
Ponizej sa dwa powyzsze pliki .xml, gdzie zaczynamy jako pirat Yaki. Rozpakowac i wrzucic do katalogu "scripts" w folderze gry, uprzednio zrobic kopie plikow ktore zostana zamienione.
Znajdujemy sie gdzies w przestrzeni piratow Yaki. Pilotujemy ciezkie M3 Tenjin uzbrojone w PEWy, asystuje nam Susanowa Raider oraz tragarz lupow Kajman

Nowy profil - Yaki proficiarz
http://www.sendspace.pl/file/uzaJX3pn/
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Ciąg dalszy poradnika do TC:
1. Dodajemy System podtrzymywania życia do ładowni naszego statku:
W pliku start.xml w sekcji <equipment> dodajemy następująca linię:
2. To niestety nie doda nam Marines do statku ponieważ ktoś kto pisał ten profil startowy popełnił błąd. Marines nie są wyposażeniem tylko ładunkiem, więc nie mogą być w sekcji <equipment>.
Dodajemy więc nową sekcję <cargo> po wierszu:
i przenosimy wiersz z Manines do tej sekcji, można też dodać trochę ogniw do ładowni. Sekcja <cargo> powinna tak wyglądać:
3. Teraz czas na drugi statek. W następnym wierszu dodajemy sekcję <property> odpowiadającą za nasze dobra, w niej dodajemy drugi statek wraz z jego wyposażeniem. Cała sekcja wygląda tak:
Dzięki temu mamy na starcie dwa statki, Katane i Bułata. Przy dodawaniu drugiego statku jest ważne tylko aby po jego nazwie kodowej nie dać znaku /, w przeciwnym wypadku statek pojawi się bez wyposażenia. Kolejny statek możemy dodać w podobny sposób dopisując go pomiędzy wierszami: </ship> i </property>
1. Dodajemy System podtrzymywania życia do ładowni naszego statku:
W pliku start.xml w sekcji <equipment> dodajemy następująca linię:
<ware typename="SS_WARE_LIFESUPPORT" exact="1" />
Dodajemy więc nową sekcję <cargo> po wierszu:
</equipment>
<cargo>
<ware typename="SS_WARE_SOLDIER_2" exact="5" comment="Marines" />
<ware typename="SS_WARE_ENERGY" exact="200" />
</cargo>
<property>
<ship typename="SS_SH_USC_M3" >
<equipment>
<ware typename="SS_SHIELD_C" exact="2" />
<ware typename="SS_LASER_EMP" exact="6" />
<ware typename="SS_WARE_BOOST" exact="1" />
<ware typename="SS_WARE_SCANNER2" exact="1" comment="Duplex Scanner" />
<ware typename="SS_WARE_TECH213" exact="{player.ship.equipment.SS_WARE_TECH213.maxcount}/2+1" comment="Engine Tunings" />
<ware typename="SS_WARE_TECH231" exact="1" comment="SETA" />
<ware typename="SS_WARE_TECH242" exact="1" comment="Video Enhancement Goggles" />
<ware typename="SS_WARE_TECH246" exact="{player.ship.equipment.SS_WARE_TECH246.maxcount}/2+1" comment="Rudder Optomisation" />
<ware typename="SS_WARE_TECH251" exact="{player.ship.equipment.SS_WARE_TECH251.maxcount}" comment="Cargo Bay Extension" />
</equipment>
</ship>
</property>
[ external image ]
[ external image ]
-
-
Ziemskie M3, w wersji angielskiej Scimitar, co znaczy właśnie bułat.
[ external image ]
[ external image ]