Problem z poleceniami handlowymi i krążącym bez celu merkurym...

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

PawelKult

Problem z poleceniami handlowymi i krążącym bez celu merkurym...

Post by PawelKult »

Mam kopalnie rudy i 2 transportowce merkury, kopalnia potrzebuje ogniw a w tym samym systemie są 4 elektrownie, kiedy wydaje polecenie kupuj za najlepszą cenę statek lata po różnych sektorach wlatuje do różnych elektrowni i leci gdzie indziej a kopalnia się nudzi... W moim systemie są już ceny 12 za ogniwo a on dalej szuka... W bazie ustawienia co do ilości skoków są tylko globalne a chce żeby statek sprzedający rudę latał dalej więc nie mogę za bardzo ustawić na 0... Chciałem mu wstawić polecenia handlowe MK2 i zobaczyć co to daje i pojawił się kolejny problem, są one w ładowni a w szczegółach statku są zainstalowane MK1, nie ma opcji zainstalowania MK2 albo nie potrafię tego zrobić... Proszę o radę jak uniknąć powyższych problemów oraz opisanie jakie nowe polecenia daje MK2 ?
Urban
x4

Post by Urban »

3 sprawy:

1. Która to gra?
2. Spróbuj go "zrestartować" zadokuj Merkurego z powrotem do stacji. Daj znów polecenie. Problem wynika z tego ze pilot nie sprawdza na bieżąco ofert. Gdy będąc w bazie zobaczył, że parę sektorów dalej jest ziemia obiecana - poleciał tam i cena skoczyła to znów zaczął szukać.
3. Nie zalecam ustawienia na za dużą ilość skoków bo i tak nigdy się nie wyrobi na czas. Może 2 góra 3. Możesz też sprawdzić na jaką cenę ustawiłeś. Może na zbyt rygorystyczną?

Jeżeli to jest X3 to radze się rozejrzeć za bonus packami. Niektóre dawały tym prostym handlowcom umiejętność korzystania z napędu skokowego.

Jak polecenia są w ładowni to znaczy, że są zainstalowane. Nie pamiętam co dawały. (chyba właśnie kup po najlepszej cenie i sprzedaj po najlepszej cenie)
PawelKult

Post by PawelKult »

X3 Reunion

co do poleceń to to już było w MK1 a kiedy mam MK2 w ładowni to nie mam żadnych nowych poleceń, a samo MK1 w ładowni nie występuje a jest zainstalowane :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Bo MK1 było w standardzie przy kupnie statku, wtedy takiego polecenia nie masz w ładowni, natomiast jak chcesz je kupić okazuje się że już jest.
Tak jak radzi Urban ustaw jak najmniejszą maksymalną ilość skoków, czyli inaczej mówiąc przelotów przez bramy skokowe. Jeśli elektrownie masz w tym samym sektorze to daj 1 lub 2.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
PawelKult

Post by PawelKult »

A w takim razie jakie są nowe polecenia po kupieniu MK2 ktoś zauważył :) ? Bo ja mam nadal te same:
Kup towar po najlepszej cenie
Kup Towar
Sprzedaj towar po najlepszej cenie
Sprzedaj towar
Urban
x4

Post by Urban »

Nie pamiętam, ale powiem tobie jak sprawdzić. Kup nowy okręt. Wyposaż w polecenia MK1 (tylko) zajrzyj do konsoli. Kup polecenia MK2, zajrzyj do konsoli. Pochwal się wynikami.

(choć na serio sądzę, że jest to polecenie Kup towar po najlepszej cenie i sprzedaj towar po najlepszej cenie)
PawelKult

Post by PawelKult »

i znowu to samo :P to ma MK1 a wynik porównywałem i nie ma nic nowego co jest dziwne :P
BAAL-Melkart

Post by BAAL-Melkart »

PawelKult wrote:i znowu to samo :P to ma MK1 a wynik porównywałem i nie ma nic nowego co jest dziwne :P
Dawno nie grałem, ale chyba nic nowego w poleceniach się nie pojawiało. Radziłbym uruchomienie przedstawiciela handlowego. Dla kopalni to dobre rozwiązanie.

Co do tych błądzących transportowców to zdarza się. Transportowce nie zmieniają trasy w trakcie lotu, a dopiero po zadokowaniu do stacji macierzystej. Może więc mieć miejsce takie błądzenie, ale w końcu powinny zadokować do elektrowni w sektorze z Twoją kopalnią.
"Nie wszystko, zaiste, bogowie dali jednemu: umiesz zwyciężać, Hannibalu, nie umiesz ze zwycięstwa korzystać."

Return to “Polskie / Polish X-Forum”