Jaki Statek Wg Was Najlepszy

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

J-ka: wielka kobyła, powolna i mało zwrotna. Ze skryptami przejmującymi jednak to bodaj najlepsze źróło kasiorki, latają wypakowane po brzegi PDF Gamma :). Wczoraj przejąłem ich ok 50 szt. z dwóch J, co dało zysk na czysto ok 50 mln, choć niełatwo było je wydobyć z wrogiego sektora :).
Z tym BSE fajnie się zarabia i wreszcie w tej grze jest człowieka stać na coś większego, choć niekoniecznie po najmniejszej linii oporu :roll: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Abandon All Hope wrote:
Sauron11 wrote: A jakim statkiem najmniejszym udało się wam Reavera rozwalić? Tylko chwalcie się uczciwie :P .
Stało się.
Rozprułem Reavera P-ścigaczem.
Wiecie co, nie ma co się chyba chwalić. Ja przed chwila rozwaliłem Mantisa Thorem MkII. Jak? Napakowałem ładownię Tornadami, latałem po za zasięgiem dział Strumieniowych Mantisa i pakowałem w niego Tajfuny seriami jak z pepeszy. Próbował je strącać, ale nie wydolił bo to rakiety rojowe. Osłony schodziły powoli, ale kadłub to był moment i zostało mi do zebrania jedno działo strumieniowe. Wniosek: Reavera też można rozwalić w jakimś M3, może nawet w mniejszym statku, pod warunkiem że da się do niego zapakować Tajfuny. Ale czy to jest fairplay?
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Witam.
Dawno mnie tu nie było, tak to jest jak nie ma się stałego dostępu do neta. Przez dłuższy czas nie miałem kiedy grać, dopiero ostatnio znów coś zainstalowałem. W zasadzie to miał być Gothic 3, ale postanowiłem, że poczekam do wydania edycji rozszerzonej i zainstalowałem X3. Jeszcze Reunion +XTM, na TC mam za słabą maszynę. Ale wracając do tematu...
Yacek, Reavera bez problemów można zniszczyć będąc w M3 (no może w M3P). Sam w mojej pir. Kei dwa takie zniszczyłem, raz nawet udało mi się zniszczyć Q. Jest to co prawda czasochłonne, ale wcale nie takie trudne. W wypadku Reavera wystarczy...
Spoiler
Show
...uzbroić się w 4xWMP alfa. Zasięg łapie coś od ok. 2,2 km może trochę wcześniej. Taktyka prosta - podlatujesz do niego, kiedy masz go w zasięgu lecisz w jego kierunku z naciśniętym spustem (można trochę zmniejszyć prędkość;)), a kiedy podlecisz na 1,7 czy 1,5 km robisz zwrot i wycofujesz się na te 2,2 - 2,5 km. Przy tym cały czas używasz klawiszy WASD aby nie dostać. Prosta taktyka hit and run - bardzo czasochłonna, ale skuteczna;).
Fakt faktem, że w wypadku Reavera dostałem po osłonach i to mocno. Raz nawet trochę po kadłubie.
Z Q poszło nawet łatwiej, ale to też przez taktykę. W zasadzie to jak w przypadku Yacka nie wiem czy to do końca fair. Zrobiłem to tak samo jak w wypadku Reavera, z tą różnicą, że nie odważyłem się walczyć na otwartej przestrzeni. W związku z czym...
Spoiler
Show
...podleciałem pod bramę i jej się trzymałem. Q nie podlatywał zbyt blisko więc zadanie było ułatwione.

Dzięki temu osłony nie spadły bardziej niż dwie, trzy kreski.

Wiem, nie mam na to żadnych filmów. Próbowałem nakręcić Frapsem, ale zaczynało trochę ciąć, a to nie ułatwiało walki :( Spróbuję jeszcze raz kiedy spotkam któregoś z nich, to umieszczę. Ewentualnie ciekawe jakby wyglądał film nakręcony na kamerze :oops: Sama walka trwała ok 20-30 minut w każdym wypadku.
Nobody will ever need more than 640 kB RAM. (Bill Gates, 1983)
Windows 98 requires 16 MB RAM. (Bill Gates, 1999)
logical conclusion: Nobody will ever need Windows.

Odwiedź też: http://forum.xudb.pl/ oraz Mamut HQ
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Adrian, wiem że Reaver jak się go odpowiednio podejdzie to pęknie na prośbę M3P. Nie napiszę że sam tak robiłem, bo nie chcę kłamać, a nie pamiętam jakim najmniejszym statkiem zniszczyłem Reavera. Na pewno Hyperionem :)
Chciałem tylko zauważyć że na każdy statek znajdzie się haka. W tym przypadku były to rakiety. A co do rakiet, to całą moją zabawę wcześniejszą z X3, potem z X3+XTM i TC grałem nie używając rakiet, po za Moskitami do Obrony Antyrakietowej. Dopiero teraz przez przypadek odpaliłem zdobyte Tajfuny i widząc efekt ich działania zaczynam doceniać rakiety, ale nie wszystkie. Moimi ulubionymi jak na razie są Tajfuny i Tornada. Może ktoś podpowie jakie inne rakiety na jakie cele są dobre?
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Abandon All Hope
x3tc

Post by Abandon All Hope »

Yacek wrote: Wiecie co, nie ma co się chyba chwalić. Ja przed chwila rozwaliłem Mantisa Thorem MkII. Jak? Napakowałem ładownię Tornadami, latałem po za zasięgiem dział Strumieniowych Mantisa i pakowałem w niego Tajfuny seriami jak z pepeszy. Próbował je strącać, ale nie wydolił bo to rakiety rojowe. Osłony schodziły powoli, ale kadłub to był moment i zostało mi do zebrania jedno działo strumieniowe. Wniosek: Reavera też można rozwalić w jakimś M3, może nawet w mniejszym statku, pod warunkiem że da się do niego zapakować Tajfuny. Ale czy to jest fairplay?

No właśnie, czy jest. Na pewno, ponieważ każda droga do zwycięstwa uświęca cel :P Czy jednak w tym wypadku jest się czym chwalić? Czy radość z odniesionego sukcesu jest wtedy pełna?
Nawiązując do jeszcze jednej Twojej wypowiedzi dotyczącej używania, czy raczej nie używania rakiet mam podobne podejście. Nie używam rakiet ponieważ :
-szkoda mi na nie miejsca w ładowni
-nie doceniam ich
-mam przykre doświadczenia z eksplodującymi przed samym nosem dopiero co wystrzelonymi przeze mnie torpedami.
Każdy statek pokonany czy zdobyty przeze mnie padł w wyniku ostrzału z dział pokładowych. W aktualnej rozgrywce nie wypaliłem żadnej rakiety bo i nie było potrzeby. Nie rozumiem też Twojego zachwytu Tajfunami ( oczywiście ponieważ ich nie używałem ). Reaver, którego pokonaniem pochwaliłem się wypalił w moim kierunku co najmniej 5 salw tychże zrojonych i ... nic. Z osłon zdjął mi zaledwie dwie krechy. Nawet specjalnie ich nie unikałem, ani tym bardziej nie próbowałem ich zestrzelić. Oczywiście pomagałem sobie silnikami manewrującymi i być może spowodowało to, że eksplodowały gdzieś daleko za mną. Mały szczegół. Atakując Reavera stałem w miejscu. Zero prędkości - tylko manewry. Więc nie wiem co. Może zapomniał je uzbroić :)

A jeżeli chodzi o
Adrian_Wir wrote:Witam.
W wypadku Reavera wystarczy...
Spoiler
Show
...uzbroić się w 4xWMP alfa. Zasięg łapie coś od ok. 2,2 km może trochę wcześniej. Taktyka prosta - podlatujesz do niego, kiedy masz go w zasięgu lecisz w jego kierunku z naciśniętym spustem (można trochę zmniejszyć prędkość;)), a kiedy podlecisz na 1,7 czy 1,5 km robisz zwrot i wycofujesz się na te 2,2 - 2,5 km. Przy tym cały czas używasz klawiszy WASD aby nie dostać. Prosta taktyka hit and run - bardzo czasochłonna, ale skuteczna;).
Fakt faktem, że w wypadku Reavera dostałem po osłonach i to mocno. Raz nawet trochę po kadłubie.
Hmmm.... nie mam wątpliwości, że dostałeś po kadłubie. Zwłaszcza zbliżając się do Reavera na odległość zasięgu WMP alfa. Znów mały szczegół. Reaver ma na pokładzie ( zazwyczaj ) PDF beta, którego zasięg to niewiele ponad 5 km. Następnie w odległości 4,4 km wpadamy na ostrzał PDF alfa. Jeżeli uda nam się to przetrwać w odległości 3,4 km zaczyna smażyć nam osłony Emiter kyonowy beta. Powiedzmy, że i te wiązki cudem nas nie wysmażyły, w odległości 2,6 km wpadamy na gluty WMP beta, a w odległości 2,3 km pieszczą nas WMP alfa, by w końcu w odległości 1,8 km nacieszyć oczy widokiem wiązek z Emitera kyonowego alfa.
W P-ścigaczu robiłem w tył zwrot w odległości 3 km i to najpóźniej. Starałem się utrzymywać odległość co najmniej 3,5 km. Dlaczego? Ponieważ po zbliżeniu się do niego w zasięg WMP alfa, czyli poniżej 2,5 km zobaczyłem piękny napis THE END zachęcający do użycia opcji WCZYTAJ.
Się nagadałem :P
Nie zniechęci mnie to jednak do spróbowania swoich sił w walce z Reaverem w pirackiej Kei :twisted:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jako zapalony użytkownik Tajfunów mogę co nieco o nich zapodać :roll: . Otóż z poczynionych obserwacji wynika, że najlepiej bodaj odpalać je z odległości jakichś 6-8 km, gdy statek nasz i ten wrogi nie wejdą jeszcze w zasięg działek. Jest wtedy większa szansa, że ten ogień ich nie zniszczy, szczególnie jak się ma broń obszarową. Odpalając w odstępach kilkusekundowych kolejne roje i skręcać pod lekkim kątem w prawo lub lewo od osi po której zbliżają się nasze statki, aby roje nie leciały jeden za drugim ale falą z boku. Po wystrzeleniu jakichś 10 rojów ostry skręt na wroga, który w tym momencie zajęty jest już Tajfunami, pukającymi dywanowo w miejsca raczej niemożliwe do obrony. Resztę roboty robią nasze wieże, kończąc kadłub wrogiego statku.
Co ciekawe Tajfuny można ubić w locie gdy rakiety obracając się w locie w roju co i rusz zbliżają się do siebie, wtedy jeden strzał i reakcja łańcuchowa. W ten sposób sądzę mogły zniknąć Tajfuny wystrzelone z Reavera z opisu A.A.H. :). Jeśli działka nie zestrzelą ich w tej sytuacji, przynajmniej 90% trafi w cel.

Moim zdaniem mówienie ogólnie o graniu fair przez nie używanie rakiet, nie bardzo ma sens. Co jest fair, a co nie jest, to każdy sam sobie określa, jeden czuje się lepszym strzelcem, a drugi mistrzem rakiet, albo w ogóle handlowcem :). Dla mnie rakiety są fair, bo są częścią gry. Równie dobrze można by stwierdzić, że skrypty BSE i inne tego typu są nie fair, bo to skok na łatwą kasę ;). Ja używam nałogowo rozmaitych rakiet, jak jestem w jakimś doku, wykupuję np. 300 moskitów i potem w starciu z J albo Q wystrzeliwuję ich 50 albo więcej, żeby zobaczyć jak wizgają wszędzie, pokrywając cel dywanem ogników. Albo wypycham ładownię Piorunami i Burzami i niszczę nimi z dużej odległości M3 i M6. Tajfuny z kolei gdy podejmuję walkę z więcej niż jednym M1 naraz :). A torpedy gdy atakuję stacje.
Wczoraj zdobyłem po raz pierwszy w tej gierce sterowalne głowice bojowe, i na pewno w najbliższej rozgrywce sprawdzę ich możliwości, żeby choć wiedzieć jaki jest ich efekt. Mimo że torpedy uważam za mało przydatne - są na pewno wielce efektowne gdy już trafią w cel.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Co do rakiet, to dziwna sprawa, owszem zawsze pisałem że ich nie używam (pomijam tu Moskity do obrony antyrakietowej) i to była prawda. Do X3 przesiadłem się z gry Darkstar One i widząc odpaloną przeze mnie rakietę, która zamiast pognać w stronę wroga, została gdzieś za mną, oraz widząc jak małe zniszczenia robi taka rakieta (nie pamiętam na jakich rakietach to testowałem, ale na pewno na większych niż Moskity) stwierdziłem że to chyba jakaś pomyłka. Też miałem kilka przykrych doświadczeń z wybuchem dopiero co odpalonej przeze mnie rakiety. W DSO potężne rakiety mknęły z prędkością większą niż statek i po trafieni w cel potrafiły rozwalić go w drzazgi. Tu z czymś takim się nie spotkałem wtedy i uznałem że szkoda zachodu z rakietami. Bardzo długo grałem też bez używania WSAD. Dopiero grając w TC nauczyłem się operować WSAD, teraz zaś poznałem potęgę rakiet Tajfun i Tornado i jestem raczej przekonany że będą one zawsze u mnie w ładowni. Cóż wszystko się zmienia, styl gry też.
[ external image ]
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

I właśnie to jest piękne w Xach - każdy ma swój styl, a do tego ciągle odkrywasz coś nowego (prawie jak linuks :P). Ja np. też nigdy rakiet nie używałem, ale to przez to, że zraziłem się do nich przez kilka modeli które sprawdziłem. Jak widzę będę musiał sprawdzić Tajfuny;)

@Abandon All Hope - podejrzewam, że Keą będzie łatwiej. Jest bardziej zwrotna, jak dobrze będziesz operował WSADem nie musisz się bać niczego oprócz WMP, a i to tylko z odległości <1,5km. Resztę bez problemu można mijać. No i lepiej nie lecieć od frontu, kyony nie są przyjemne w spotkaniu. Na szczęście u mnie występowały tylko od frontu.

Tak przy okazji, jak już jesteśmy przy skuteczności rakiet skąd blisko do skuteczności broni... ;)
...używał ktoś może dział jonowych? Jak to się sprawdza? I to samo na temat miotaczy materii?

Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Dział jonowych nie pamiętam abym używał, wiec się nie wypowiem. Natomiast Miotacz materii to fajna zabawka. Szybkie i skuteczne, ale tylko dla kadłuba statku. Sprawdzałoby się też na wieżyczkach jako obrona przeciwrakietowa. Ma jednak jedną wadę, wymaga amunicji. A z nią to jest tak że zawsze ci się skończy wtedy gdy jest najbardziej potrzebna. Jak dla mnie odpada i nigdy nie używam tej broni.
[ external image ]
BAAL-Melkart

Post by BAAL-Melkart »

Adrian_Wir wrote:...używał ktoś może dział jonowych?
Krótko używałem, a raczej testowałem. Spektakularnych efektów po tej broni nie należy się spodziewać. Działa oczywiście tylko na osłony i to bez rewelacji. Krótki zasięg i w dodatku może razić sąsiednie obiekty, do których wcale nie chcemy strzelać - co z kolei może doprowadzić, że zrobią się z nich "komuniści".

Co do MM to jej wadą również jest krótki zasięg. Do zwalczania rakiet i drobnicy osobiście polecał bym pulsacyjne emitery wiązki.
"Nie wszystko, zaiste, bogowie dali jednemu: umiesz zwyciężać, Hannibalu, nie umiesz ze zwycięstwa korzystać."
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

BAAL-Melkart wrote:Do zwalczania rakiet i drobnicy osobiście polecał bym pulsacyjne emitery wiązki.
Nie tylko do tego. Ja ostatnio w Hyperionie w głównych slotach montuję tylko PEW. W X3 miałem Hyperiona przerobionego by mógł używać tej broni, w TC jest to w standardzie więc nie trzeba przerabiać. A trzeba widzieć w jakim tempie znikają osłony wrogom i to nie tylko małym, spokojnie (jak dla mnie) można wybrać się na Qumoszki, a nawet Mantisa. Do tego w miarę niski pobór energii i jest OK. Co prawda kadłub schodzi wolniej ta bronią, ale o to chodzi, większa wtedy szansa na zadziałanie BSE.
[ external image ]
bogisas
x3tc

Post by bogisas »

Reaver jest spokojnie do zdjęcia w LX lub Eclipse o Thorze nie wspominając /każdą z tych opcji wypróbowałem osobiście/ i to bez jednej rakiety na pokładzie oczywiście jak jest samotny.
Znów mały szczegół. Reaver ma na pokładzie ( zazwyczaj ) PDF beta, którego zasięg to niewiele ponad 5 km. Następnie w odległości 4,4 km wpadamy na ostrzał PDF alfa. Jeżeli uda nam się to przetrwać w odległości 3,4 km zaczyna smażyć nam osłony Emiter kyonowy beta. Powiedzmy, że i te wiązki cudem nas nie wysmażyły, w odległości 2,6 km wpadamy na gluty WMP beta, a w odległości 2,3 km pieszczą nas WMP alfa, by w końcu w odległości 1,8 km nacieszyć oczy widokiem wiązek z Emitera kyonowego alfa.

To nie jest najgorsze - gorzej jest podejść poniżej 1 km i nadziać się na PEWy i ADPy wtedy "pedal to the metal" i modlić się...
Reaver jest może nie najlepszym statkiem w X ale /dla mnie/ najwszechstronniejszym - taki F16 sprawdza się wszędzie i z każdym /oprócz dużych Krzaków :( /.
Co do rakiet ciekawą możliwość dają Kafary jako broń do zwalczania grup myśliwców i korwet. Co prawda nie zawsze to wychodzi ale moje rekordowe zestrzelenie jednym Kafarem lecących to 3xP, 3xLX, 1xL i 2xM :D
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Wydaje mi się, że miotacze materii i działa jonowe były przydatne w podstawce X3, gdzie faktycznie były efektywne i chętnie ich używałem przeciw mniejszym celom ale i tak tylko na mniejszych statkach. Na większych już zdecydowanie lepsze są PEW Alfa/Beta i ADP :).
W XTM dj i mm są całkowicie nieprzydatne. Odnośnie koszenia drobnicy (do M3+) ja używam tylko ADP Alfa + Beta, a jak pojawia się coś większego, np. Reaver czy Carrack, przełączam działa na PDF Alfa. W ten sposób wczoraj dwa razy wyczyściłem Custodianem piracki sektor Loomanckstraats Legacy, niestety piraci albo się tam szybko respawnują, albo wlatują skądś indziej. W każdym razie po trzeciej ich fali wkurzyłem się i załatwiłem ichni port anarchiczny, bo miałem wrażenie, że właśnie z niego wylatują coraz to nowe statki :). Przy okazji zauważyłem kompletną nieprzydatność wież laserowych, smagały mnie laserkami z baardzo marnym skutkiem...
PEWy używałem jaka latałem Reaperem. Cała dziobowa bateria na full wypchana i faktycznie fajnie zdejmowało osłonki, ale zasięg tak krótki, że trudno było na odległość strzału podlecieć bez strat w osłonach :). W końcu znudziło mi się takie naparzanie z bliska i już raczej PEW nie będę nigdzie instalował, wolę ADP :).
Poza wszystkim załatwiłem już parę Q i J i P i LX i innych i większość z nich się poddała, a z kilku Reaverów na razie żaden, ciekawe dlaczego :).
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Moze troche nie na temat bedzie ale... Sprobojcie pobrac sobie z modami zmieniejacymi parametry bronii i moc obrazen na bardziej "realistyczne" (Combat Mod, Bullet Mod) Mozeciez wowczas zapomniec o niszczeniu Reaverow, Q i innych groznych statkow podczas latania w M3 czy innej dlubance. Dlaczego rozwalenia Q jest niemozliwe ? Wyobrazcie sobie sytuacje lodzi motorowej z jedna armata niszczaca wielki okret wojenny. Albo Star Wars, gdzie jeden Xwing niszczy gwiezdny niszczyciel, kompletna bzdura! Poprostu moc twoich generatorow na stateczku nie pozwala na zdjecie chociazby kawalka oslon takiego kolosa. Tylko statki posiadajace mocne generatory sa w stanie ze soba konkurowac. To wlasnie jest bardziej bliskie temu co wszyscy znamy. Chociazby
Dzieki takim modzikow, duze znaczenie ma moc kadluba statku. Im wieksza tym lepsza przezywalnosc, gdy spadna ci oslony.
Ja nie moge sie obyc bez takich modow bo krew mnie zalewala gdy widzialem jak 4 pirackie sokoly i myszlowy rozwalaly OPB, podczas gdy ta nie moga ich w zaden sposob trafic. W niemodowanym X3 starcilem wiele M6 przez to ze byly zjadane szybko przez bron wroga i czasami bylo lepiej kupic cos wiekszego niz wydawac kase na m6. Inny przyklad walka w KAo Mistake, statki splitow byly masakrowane w przeciagu kilku sekund przez salwy z kyonow gamma, po zastosowaniu patcha wytuacja sie bardziej zbalansowala przez co walki miedzy wielkimi statkami staly sie bardziej widowiskowe. Juz nie tylko liczy sie ten kto najwiecej pakuje w lasery, ale to jak manewruje i jak wytrzymaly jest kadlub jego statku.
Podsumowujac - uwazam ze system i definicje obrazen bronii wystepujace w czystym X3, to totalne nieporozumienie i kaszana!
Zachecam wszystkich to sprobowania ww. mini modow. Po ich wrzuceniu do katalogu, walki zmieniaja sie diametralnie. Sa barzdziej widowiskowe, dluzsze i nie zawsze pomysle na koszt gracza. Nie wystarczy juz trzymac wcisniety klawisz myszy i patrzec jak oslony i kadlub (jaki kadlub!?) topnieja w oka mgnieniu. Rowniez dzieki temu takie hstorie jak xenki czy piraciki niszczace opb nalezy wlozyc do lamusa. Podbnie jak niszczenie fregat m7, samemu lecac w m3.
Ponadto... Nad kadlubem nalezy teraz dluzej popracowac. Niektore bronie sie slabo do tego nadaja, zas inne nadaja sie swietnie np. spawary kyonowe. Po zdjeciu oslon za pomoca wmpb czy pdf zeby szybko wykoczyc wroga nalezy go przesmazyc kyonem. Lowcy duzych statkow (BSE) teraz maja wieksze szanse na przejcie czegos dobrego.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Sorkvild wrote:Podsumowujac - uwazam ze system i definicje obrazen bronii wystepujace w czystym X3, to totalne nieporozumienie i kaszana!
Tu się z Tobą zgodzę w 100%
Ale grałem i gram z BulletModem i jakiś wielkich zmian nie zauważam, a na pewno nie takich jakbym chciał. Może mam większe wymagania co realistycznych walk w kosmosie. No cóż, tak to jest jak się porównuje to co się samemu przeżyło z tym co jest w grze :)
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Nic nie jest doskonałe :). Właśnie strąciłem, lecąc w Custodianie, paranidiańskiego Posejdona. Najpierw władowałem w niego od frontu około 100 rakiet Burza i Piorun (Tajfuny skończyły się na Zeusie chwilę przedtem), przez co M2 stracił 80% osłon praktycznie nie próbując tych rakiet zestrzelić. Nad tym tez trzeba by popracować, bo taka taktyka nie powinna mieć miejsca w prawidłowo zbalansowanej gierce ;).
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

@Sorkvild - zachęciłeś i spróbowałem. Zainstalowałem Combat Mod i faktycznie gra się dużo ciekawiej, może wreszcie docenię te większe, mniej zwrotne okręty :) . Mógłby ktoś napisać czym różni się Bullet Mod od wyżej wymienionego? Bo już nie chciało mi się sprawdzać samemu :oops:

Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Dobry wybor. Kazdy z obydwu modow zmienia parametry broni i rakiet o czym juz wczesniej wspominalem. W Combat Mod2 (tak sciagac combat mod2) mamy dodatkowo nowy, bardziej czytelny hud oraz zmieniona kolorystyke promieni i pocisckow - wyglada calkiem niezle. Oprocz tego czestotliwosc salw z pdf jest zmniejszona i ich zasieg jest ciut krotszy, przez co wydajnosc na slabszych kompach moze pojsc nieznacznie w gore podczas ostrych starc. http://www.youtube.com/watch?v=fqkavZr9 ... annel_page cos tu widacna tym filmiku.
Bullet mod zmienia tez parametry broni i rakiet i nie podmienia huda i kolorow. Trzeba sprawdzic osobiscie, na ktorym modzie gra sie lepiej.

Ja np. z niszczycieli kupuje teladianskiego Fenixa. Ma duza oslone i mega mocny kadlub rzedu 340.000 tys jednostek. W momencie gdy tocze walke np. ze statkiem podobnej klasy to obydwie oslony schodza w tym samym tempie, zas kadlub przeciwnika stopi sie w szybszym tempie i mimo ciezkich stat moj statek bedzie zwycieski. Sprawdzone w boju.

Cmod2 sciagniesz z thexuniverse, zas bullet mod jest w dziale skrypty na xudb
Last edited by Sorkvild on Sat, 14. Mar 09, 09:26, edited 1 time in total.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Salwy dużego statku można małym statkiem spokojnie omijać. I to jest w porządku, bo potężna broń jest wolna z tego względu że jej przeznaczeniem jest niszczenie innych dużych, również wolnych statków. Obronę przeciwlotniczą dużego statku już powinno być gorzej wyminąć, ale dobremu pilotowi powinno się udać. Ale jaki to miałoby sens w pojedynką. Mały statek swoją bronią nie powinien zdjąć więcej niż max kreskę z osłon dużego. Mógłby mu ewentualnie więcej zaszkodzić jakimiś rakietami, ale nie mógłby znowu mieć ich w ładowni więcej niż 2-3 sztuki. W taki wypadku chcąc zniszczyć np. J powinniśmy dysponować albo statkiem podobnej klasy, albo flotą 20-30 małych statków, które podczas zmasowanego ataku miałyby 50% szansy zniszczenia J. Tego się spodziewałem zaczynając X3, dlatego na początku gry latając Pogromcą, a później Novą walczyłem z równymi sobie, większe statki omijając z daleka. Dopiero czytając forum dowiedziałem się że można takim statkiem, a jeszcze lepiej LX-em, w pojedynkę zniszczyć duży wrogi statek. Spróbowałem i owszem dało się, ale byłem bardzo zawiedziony, spodziewałem się czegoś innego. Oczywiście jest to pewne ułatwienie dla gracza, ale jednak trochę przesadzone.
[ external image ]
El_Dar

Post by El_Dar »

wczoraj wieczorkiem w TC podczas obrony Heretic's End przy pomocy Vidara rozsmarowałem K. zajęło mi to z 20 min ale przy odpowiednim sterowaniu sądzę że dało by się to zrobić i m3+.

Główna broń statku nie była wstanie mnie razić. za to on był jak na widelcu dla mej broni i tak w kółko aż pękł i nawet 8 GJ tarczy nic mu sie nie zdało.

a M6 niszczące M2 to lekka przesada.

uważam że tarcze dużych statków winny się zdecydowanie szybciej regenerować gdyż podczas jednego nalotu byłem w stanie zdjąć 2-3 kresek a jak odlatywałem na bezpieczna odległość on regenerował zaledwie 0,5 do 1 kreski.

Gdy by mu się tarcze szybciej regenerowały to taka szczeniacka postawa (oszczekać i zwiać) nic by nie przyniosła.

Wielkie statki powinny być jedynie zagrożone przez:

1. Jeszcze większe statki
2. Ciężkie rakiety
3. Równych sobie
4. Duże ilości mniejszych jednostek (przy sporych stratach)

By zniwelować szybkość regenerowania się osłon można by wprowadzić coś w stylu opóźnienia tj. tarcze nie regenerują się podczas ostrzału i powiedzmy przez 2-3 sek. po nim.

Oczywiście to tylko ma opinia.

Lecz zostawia lekki niesmaczek fakt zniszczenia M2 przez M6
.................................................

Return to “Polskie / Polish X-Forum”