[X3 XTM] problem ze skryptamu
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3 XTM] problem ze skryptamu
Chciałem postawić sobie stocznie XTM, ale nie mogę uruchomić skryptów. Wpisuje Thereshallbewings gra na chwilę się zacina i nic imię pilota wraca do poprzedniego. Co mogę z tym zrobić?? z góry THX
-
Re: [X3 XTM] problem ze skryptamu
No to dobrze, tak ma być.lumis wrote:Chciałem postawić sobie stocznie XTM, ale nie mogę uruchomić skryptów. Wpisuje Thereshallbewings gra na chwilę się zacina i nic imię pilota wraca do poprzedniego. Co mogę z tym zrobić?? z góry THX
Co masz dalej zrobić to możesz przeczytać w FAQ #57 i w linku w odpowiedzi do tego pytania.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
-
Ale musisz je naciskać w odpowiednim momencie, a nie kiedy popadnie.
Wejdź proszę do linka w odpowiedzi na pytanie #57 w FAQ, masz tam opisane krok po kroku, łopatologicznie jak postawić stocznię XTM-a.
Wejdź proszę do linka w odpowiedzi na pytanie #57 w FAQ, masz tam opisane krok po kroku, łopatologicznie jak postawić stocznię XTM-a.
[ external image ]
[ external image ]
-
-
Nie wiem czy dotarłeś do tego opisu:
Tak czy siak, poczytaj dokładnie, i rób wszystko po kolei zgodnie z opisem, stocznia powinna ci się pojawić.[/code]
Code: Select all
1. Ściągamy skrypt.
2. Rozpakowujemy. Mamy plik .spk
3. Uruchamiamy Plugin Manager - Instaler Cycrowa, dodajemy nowy skrypt, czyli pokazujemy mu ścieżkę dostępu do pliku .spk, lub klikamy dwa razy na pliku .spk i powinien nam się PM otworzyć.
4. Zamykamy PM i uruchamiamy grę.
5. Sprawdzamy czy mam magiczną nazwę pilota (Thereshallbewings, dwa L w nazwie). //EDIT Jeśli nie mamy, bo wcześniej nie grzebaliśmy w Edytorze, to musimy zmienić nazwę pilota ręcznie. Jeśli nie wiesz jak to poszukaj przepisu na forum.
6. Teraz sprawdzamy czy mamy przypisany klawisz do uruchamiania skryptów: Opcje-Sterowanie-ostatnia zakładka "Edytor skryptów". Domyślnie jest przypisany klawisz "r" dla "uruchom skrypt". Zobacz też czy masz klawisz F12 przypisany do uruchomienia edytora skryptów.
7. Przechodzimy do Edytora skryptów: Osobiste-Pilot-Ogólne. Na pierwszej pozycji od góry mamy "Edytor skryptów" potwierdzamy enterem.
8. Otwiera się Edytor Skryptów, na pierwszej pozycji jest Edytor Skryptów, potwierdzamy enterem.
9. Szukamy skryptu, który chcesz uruchomić, klawiszami strzałek lub PageDown i PageUp. Skrypt nazywa się "Cheat.XTM.shipyard.
10. Po odszukaniu skryptu o tej nazwie naciskamy klawisz jaki mamy przypisany do uruchomienia skryptów (domyślnym jest "r").
11. Otwiera się małe okno, wybieramy pozycję drugą "Wybierz statek lub stocznię" potwierdzamy enterem.
12. Otwiera się okno z mapą świata X, wyszukujemy sobie sektor, w którym chcemy postawić stocznię, wybieramy lokalizację stoczni (klawiatura numeryczna + Insert do zmiany widoku), potwierdzamy enterem.
13. Otwiera się okno "Wykonaj skrypt dowodzenia", potwierdzamy enterem.
14. Otwiera się małe okno, wybieramy pozycję drugą "Wybierz statek lub stocznię" potwierdzamy enterem.
15. Otwiera się okno z mapą świata X, wyszukujemy sobie sektor, w którym chcemy postawić stocznię, wybieramy lokalizację stoczni (klawiatura numeryczna + Insert do zmiany widoku), potwierdzamy enterem.
16 Stocznia pojawia się w sektorze.
17. Oklaski.
18. Kurtyna.
19. Bis, bis!
Ty mała uwaga WoyTass-a: Za drugim razem (w poz. 14) pojawia się komunikat "wybierz pozycję sektora". Reszta bez zmian.
Nie wiem czemu mamy inaczej, ale na wszelki wypadek wklejam, aby było dokładnie.
Stocznia nie należy do nas, ale możemy w niej kupować wszystkie statki dostępne w modzie XTM, ograniczeniem jest tylko stan naszego konta.
[ external image ]
[ external image ]
-
-
To też nie wiem, stocznię stawiałem wielokrotnie i zawsze się pojawiała. Zresztą nie tylko mnie.
Może lokalizację wybierasz nie odpowiednią? Stocznia jest duża i potrzebuje sporo wolnej przestrzeni wokół siebie. Może nie stawiaj jej w tym sektorze, w którym sam jesteś?
Może lokalizację wybierasz nie odpowiednią? Stocznia jest duża i potrzebuje sporo wolnej przestrzeni wokół siebie. Może nie stawiaj jej w tym sektorze, w którym sam jesteś?
[ external image ]
[ external image ]
-
-
No to jeszcze:
1. Ściągnąłeś skrypt z linku który jest tam podany?
2. Sprawdzałeś Mapą Scorpa czy faktycznie nie pojawia się Stocznia? Bo może stawiasz ją po za zasięgiem satelity i dlatego jej nie widzisz.
1. Ściągnąłeś skrypt z linku który jest tam podany?
2. Sprawdzałeś Mapą Scorpa czy faktycznie nie pojawia się Stocznia? Bo może stawiasz ją po za zasięgiem satelity i dlatego jej nie widzisz.
[ external image ]
[ external image ]
-
-
Ja: Jaka jest dzisiaj pogoda w Szczecinie?
Ty: Szczecin to ładne miasto, ale wolę Warszawę...
Nie odpowiedziałeś na pytanie Yacka, więc odpowiem za Ciebie: "Nie nie mam zainstalowanej mapy Scorpa, nie wiem, jak to zrobić, może ktoś mógłby mi pomóc? O już wiem, jest w FAQ opisane krok po kroku jak to zrobić!, łał, już zabieram się do roboty i sprawdzę, czy faktycznie tej stoczni nie ma."
Dziękować nie musisz
Mani
Ty: Szczecin to ładne miasto, ale wolę Warszawę...
Nie odpowiedziałeś na pytanie Yacka, więc odpowiem za Ciebie: "Nie nie mam zainstalowanej mapy Scorpa, nie wiem, jak to zrobić, może ktoś mógłby mi pomóc? O już wiem, jest w FAQ opisane krok po kroku jak to zrobić!, łał, już zabieram się do roboty i sprawdzę, czy faktycznie tej stoczni nie ma."
Dziękować nie musisz
Mani
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
Wiesz Mani, nie koniecznie. Pisze że latał i sprawdzał, więc może jednak coś jest nie tak. Tylko co? Nie wiem.
[ external image ]
[ external image ]
-