[XTM] Wnioski, pomysly, bugi, poprawki, bledy spolszczenia XTM: zbior

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Deady
x2

Post by Deady »

WoyTass wrote: Aha. I już doczytałem, że póki co tu właśnie kończą się misje gonerskie mimo, że samo zaproszenie i dalsze pliki wskazywały by na coś innego…
A tak ciut jasniej? Wiesz... w xtm gralem troche dawno. Juz go nie instaluje, tylko poprawiam to co sie znajdzie.
Misje gonerskie - byly, i powinny byc. Tak samo jak misje dla ziemian. Z tym ze wydaje mi sie (bo nie wiem dokladnie) ile trzeba grac i co zrobic by je otrzymac. Po skonczeniu z chlopakami tlumaczenia xtm - nie zagladalem na forum xtm. Wiec mozliwe ze teraz.. sporo tam bedzie wyjasnione. Ale to juz sami musiscie znalezc i wyjasnic :)
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Rzeczywiście misje dla Gonerów (te dalsze) i Ziemian są ale tylko w plikach (mam nadzieję, że się mylę bo zapowiadają się ciekawie!). Według tego spisu misji kończymy na zdobyciu Arana. Tymczasem już po jego otrzymaniu dostałem zaproszenie do gonerskiej stoczni i... i nic!
Tu gość twierdzi nawet (pierwszy post), że nie ma co zdobywać soneńskich statków, bo i tak znikną z gry...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Hmm, ja też wypełniłem jakąś misję, w której coś tam musiałem dostarczyć ze stacji do statku, który ponoć został uszkodzony i stał na środku sektora i czekał na jakieś dane. Tyle zrozumiałem z dłuższej dedukcji łopatologicznej, bo z polskiego opisu misji ciężko było się zorientować o co chodzi :roll: .
Po dostawie tego czegoś statkowi, pilot podziękował i ruszył w dalszą drogę, a ja dostałem zaproszenie do stacji w Akeela's Beacon, na określone współrzędne (jakieś 350 km od wschodniej bramy mi wyszło) gdzie mogę się zapoznać z ofertą statków.
Oczywiście zaraz poleciałem do Akeela's i na te współrzędne ale stacji nie było :(.
Deady
x2

Post by Deady »

Mozliwe ze to "przyszlosciowe" mozliwosci moda ;) Wiecie, autorzy sie rozpedzili, napisali... ale w grze ich jeszcze nie uwzgledniono.
Czas pokaze, czy to tak jak z x-3 gdzie wiele tekstow przetlumaczonych przez Saua i Marcyego - w ogole nie wystepuje :D
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Sau, zainstaluj sobie mapę Scorpa i za jej pomocą znajdź tę bazę.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Sauron11:
Powinieneś dostać namiary na HQ Otasów. Może jest coś pochrzanione z koordynatami?...
Ja na wszelki wypadek statki #cośtam omijam z daleka. A HQ znajduję na czuja... :wink:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ano właśnie to był Transportowiec Otas i współrzędne na Otas HQ :). Tyle że bez bazy. Nic to, kupię najszybsze M5 i jeszcze raz się tam wybiorę :).
jk16

Post by jk16 »

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Dzięki, wypróbuję ten patent z lotem w kierunku planety :).
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Mani_ wrote:Sau, zainstaluj sobie mapę Scorpa i za jej pomocą znajdź tę bazę.
jk16

Post by jk16 »

Tak dla informacji: praca nad poprawkami 487214.xml trwa, dość dużo jest tam tekstu i zbiegło mi się z innymi robotami, ale posuwa się do przodu. Wszystkie uwagi WoyTassa uwzględnione (nota bene dzięki za nie). Gdyby ktoś jeszcze coś zauważył proszę o informacje.
Jak już pisałem opis wszystkich wyślę najpierw do twórców i od nich zależy co zostanie zmienione, a co nie - uważam, że pomimo drobnych usterek to kawał dobrej roboty :).
Deady
x2

Post by Deady »

Bedzie wszystko zmienione. Po to temat jest, by powypelniac luki w naszym niedorobstwie. Ktore mozna zwalic na caly "tydzien.. jesli dobrze pamietam slowa LeWaRa" tlumaczenia. Wspominalem wielokrotnie, ze w xtm juz nie gram. Wiec jesli LeWaR yacek i inni nie beda miec jakichkolwiek obiekcji - nie widze problemu. Jak beda miec - na pewno sami glos zabiora.. to tak gwoli wyjasnienia ;)
hanss
x3tc

Post by hanss »

Do szczęścia brakuje mi w tym modzie pocisków manewrujących lub takich gdzie możnaby wsadzić zmodyfikowanego(kamikaze)niewolnika który niszczyłby duże statki rozbijając się o nie..taka torpeda(o sile dwóch lub trzech Kafarów) klasy M5 żeby można ją było przenosić w korwecie lub lotniskowcu...duża szybkość,manewrowość i nie dająca się zestrzelić byle flakowi.Ciężko w pojedynkę dobijać duże okręty: http://www.bob.republika.pl gdy na ogonie siedzi chmara M3+.
Last edited by hanss on Thu, 7. Aug 14, 13:40, edited 1 time in total.
Madej82

Post by Madej82 »

nie mogę ściągnąć spolszczenia do XTM....nie działają:( Help...może ktoś podać działający link??
Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

Post by Gamer77 »

Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Linki nie działają bo dotyczyły XTM-a v. 0.7.3. Obecnie aktualna jest wersja 0.7.5. Spolszczenie tej wersji jest w fazie produkcji. Na czas tłumaczenie przygotowaliśmy zastępcze pliki PL, link do nich masz w poprzednim poście.
Jak tylko prace na tłumaczeniem XTM-a zostaną ukończone informacja pojawi się na tym forum w nowym temacie.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Madej82

Post by Madej82 »

ok dzięki wielkie:)....

1.Mam kolejny problem.... Jak zainstalować prawidłowo "XtendedModScripts+Patch-0.7.3.spk" programem plugin manager?? ja zainstalowałem w pliku z grą czyli X3/Reunion...ale po uruchomieniu gry na ekranie pojawia się wersja 0.7:/
2. do czego służy zakładka w okienku uruchamiania gry "wybierz mod" w której znajduje się Plugin manager....jest opcja ok i oryginalny....które zaznaczyć??
3. Podobno XTM daje możliwość wyboru pozycji startowej...ja np bym chciał w układzie słonecznym....ale jak to zrobić??:/ do wyboru mam tylko opcje z podstawowej wersji reunion.. W opcjach na ekranie głównym gry mogę tylko zmienić opcje muzyki: nie mam żadnych innych ustawień czy to grafiki czy innych rzeczy..../
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

1. Rozpakować ExtendedModScript, pliki .cat i .dat przekopiować do głównego katalogu gry (zobacz czy nie masz już plikow .cat .dat o tym samym numerze, jeśli masz to plikom z ExtendedModScript nadaj kolejne numery. Jeśli za mało szczegółowo napisałem to pytaj. Pozostałe pliki kopiujesz do takich katalogów w grze w jakich są w pliku ExtendedModScript, czyli pliki z katalogu t do katalogu t w katalogu gry itp. Plik Patch-0.7.3.spk instalujesz przy pomocy Plugin Managera.

2. Tam nic nie musisz wybierać, jeśli poprawnie zrobisz instalację z p.1 gra po uruchomieniu będzie już z modem XTM.

3. Nowe opcje startowe po poprawnym zainstalowaniu XTM-a będziesz miał w opcji "Własna gra", będą miały w nazwie na początku XTM-....
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Madej82

Post by Madej82 »

Ok wszytko się zgadza....zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś.....jednak wersja po uruchomieniu to 0.7 a nie 0.7.3:/ nie wiem może źle instaluje plik XtendedModScripts+Patch-0.7.3.spk:/ ktoś może powiedzieć jak dokładnie powinien przebiegać proces instalacji tego pliku?? czy mam go też wrzucić do jakiegoś katalogu czy wystarczy poprawnie zainstalować Pluginem??

AD3- czym się różnią te pozycje startowe?? nie mam opisów żadnych.... wybór którego z nich rozpoczyna grę w układzie słonecznym??
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Krok po kroku, proces instalacyjny mod Xtended.
Jeżeli już próbowałeś i Ci nie działa, radzę wszystko wywalić z kompa, tak, skasować wszelkie pliki/foldery X3/Xtended które zainstalowałeś (lub próbowałeś zainstalować) i rozpocząć od nowa, według przepisu podanego pod odnośnikiem:
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... 30#2180930

//
PS. Co za czort wymyślił by tak potrzebne tematy, jak kolejność i składniki instalacji wywalić z przyklejonych tematów?... Gratulacje pomysłu kopania pod sobą dołków...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”