[X3 XTM] Długo wyczekany Aegir

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

El_Dar

Post by El_Dar »

co do produkcji 500 wojskowych to można by spróbować na TL'u wsadzasz warsztat dostarczasz odpowiednie półprodukty i powinień zacząć to produkować mi przynajmniej z Osłona 125 Mj tak sie dało robić to może i z 500 wojskową tylko jeden problem że trza mieć chociaż jedną
.................................................
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Fabryki osłon wojskowych 500MW mają bug opisywany na forum XYM. Trzeba im za pomocą cheata LV zmienić coś w towarach jakich mają używać do produkcji.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
aduuuchs

Post by aduuuchs »

Z tego co wyczytałem to na ziemskim Aegir można zainstalować EDP beta??? W jaki sposób można to zrobić bo u mnie w grze ten statek nie ma takiego uzbrojenia.Ma tylko:
LDI, AC, WMP, Pr hol, PDF, M mat, ADP, PEW.

Zainstalowałem tak:
1. X3
2. patch 1.4 do 2.5b
3. BonusPackage 3.1.07
4. Spolszczenie do BP 3.1.07
4. XTM 7a (w sumie zgranie plików nie instalacja)
5. Łatkę: XtendedModScripts+Patch-0.7.3
6. Spolszczenie do XTM'a
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Normalnie, kupujesz EDP Beta i władasz do slotów głównego uzbrojenia (tylko tam wejdzie, do pozostałych gniazd uzbrojenia wejdzie EDP Alfa). To że w szczegółach statku nie ma tej broni nic nie znaczy. Szczegóły wszystkich statków mają te same ikonki rodzajów broni. Broń która podczas tworzenia gry nie była dostępna (EDP, Działa Soneńskie itp) nie występują w ikonkach szczegółów statków.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
aduuuchs

Post by aduuuchs »

Zgadza się, popatrzyłem tylko na opis uzbrojenia w szczegółach statku i pomyślałem, że źle zainstalowałem grę. Wszystko jest już ok.
Wielkie dzięki za podpowiedź.
jk16

Post by jk16 »

Pozwolę sobie odgrzać kotleta, bo przypadkiem trafiłem na coś ciekawego.

Ogólnie wiadomo, że jest problem z osłonami wojskowymi 500 MJ. Ja też podobnie jak inni wypełniłem po brzegi fabrykę tych osłon i produkcja nie ruszyła. Dałem sobie z tym spokój, ale przypadkiem znalazłem inne wyjście.
Robiąc misję z Olympusem dla Paranidów przechwyciłem Agamemnona z 2 osłonami wojskowymi 500 MJ :)
Rzut oka na kalkulator produkcji faunusa (kiedyś tam zauważyłem, że można wyprodukować te osłony) http://hometown.aol.de/_ht_a/binaryslav ... eCalc.html.
Pozbierałem niezbędne materiały i ... działa choć długo trwa :) Aegir z podwieszonym Mantisem to mój 2 w kolejności (po Secie i Oriaxie) ulubiony zestaw do latania - teraz będzie full wypas.
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Gratuluję. U mnie Agamemnon do wzięcia nigdy nie był widziany.
Jakbyś wrzucił parę 500-setek woj. na Allegro po przystępnej cenie to 8 szt. biorę od ręki. Może być "Kup Teraz" :wink:
Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
jk16

Post by jk16 »

Prześle Ci Teladiańskim spedytorem. Skontaktuj się za 16 stazury i 7 mizury z Jot'ausem Ka'usem XVI w Teladiańskim Doku Zaopatrzeniowym w Company Pride. Będzie miał dla Ciebie osłony, ale może zlecić w zamian jakąś misję :)
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

jk16:
Szczęściarz! Mnie jak do tej pory w ogóle nie udało się zagonić Faunusa do roboty... A próbowałem już ze wszystkimi możliwymi produktami żywnościowymi... :(
jk16

Post by jk16 »

Woy, ja pierwszy raz korzystam:
1) zobacz na ten link, co dałem u góry,
2) dostarcz materiały w wymaganej ilości,
3) usuń z faunusa zbędny balast (ja zdjąłem nawet osłony - choć nie trzeba było),
4) kliknij "produkcja statku" w dodatkowych rozkazach (tam gdzie obrona rakietowa mosquito),
5) wskaż, co ma być produkowane (musisz mieć tego 1 szt. na faunusie, ale po uruchomieniu produkcji możesz to z niego wyjąć),
6) pokaż, jakie jedzenie chcesz używać,
7) produkcja rusza.

* Ważne jest to, że w punkcie 6) wskazujesz tylko jedzenie (np. steki), ale do produkcji potrzebujesz jeszcze rudy i ogniw - masz to moim linku powyżej.
** Jak w trakcie trwania ustawionej produkcji coś zmienisz, to i tak stary cykl musi byś zakończony, a dopiero potem rusza nowy.

Ja postawiłem mały kompleksik: ogniwa + ruda + steki i obok stoi faunus produkując, co mi trzeba. Powodzenia.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

No to ja chyba wiem co było nie tak. Było żarcie, były ogniwa, a nie było rudy (chyba). Ale teraz nie sprawdzę, bo Faunusa miałem w poprzedniej grze, teraz jeszcze nie mam.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
jk16

Post by jk16 »

Yacek:
Jak sprawdzisz można by uzupełnić temat tyczący statków klasy T0 w FAQ. Tam ograniczyłem się tylko do przetłumaczenia tematu z FAQ forum XTM - mea qulpa. Nie znalazłem tam informacji o tych materiałach i też na początku zgłupiałem. Dopiero kalkulator produkcji faunusa (link) wyjaśnił sprawę.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Sprawdzę, ale nie prędko :-(
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

jk16:
To nie wystarczy, że micha do produkcji jest na statku? I to w wystarczającej ilości (zgodnie z kalkulatorem a nawet jeszcze trochę więcej)?
jk16

Post by jk16 »

Kalkulator podaje Ci ile trzeba poszczególnych towarów do produkcji na 1 cykl (np. 1 osłona) oraz na wiele cykli. Jak dostarczysz towarów więcej, to po zakończeniu produkcji pierwszej osłony lub działa rusza drugi cykl, potem trzeci itd. Jeżeli jakiegoś towaru braknie (na faunusie) produkcja ulega zamrożeniu i zastartuje automatycznie po dostarczeniu wymaganej ilości.
Np. dla osłon 500 MJ Military:
- ładownia faunusa wystarcza na towary dla uruchomienia max. 2 cykli (tzn. 2 osłon). Jest to 6832 ogniw, 854 rudy i 1518 steków. Z tego faunus zrobi 2 w/w osłony. Potem mu trzeba dostarczyć tyle samo (żeby zrobił kolejne 2 osłony) lub połowę (żeby zrobił 1 osłonę).
- Jak władujesz do faunusa zbyt dużo np rudy, to może Ci nie starczyć miejsca np na wymaganą ilość ogniw i after the birds (po ptokach).
- kompleksik u mnie jest po to, bym nie musiał daleko po towary latać.
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

jk16:
No dobra, to zapytam prosto z mostu:
GDZIE mam mu wskazać michę, której ma użyć do produkcji? Bo jak do tej pory produkcję kończyłem na stwierdzeniu: "wskaż michę, której chcesz użyć do produkcji..."
A na statku był zestaw np.: 6840 ogniw, 860 rudy i 1520 steków.
Podobny komentarz dostawałem w przypadku zestawów z olejem rastarowym, nostropowym, soją i bofu...
jk16

Post by jk16 »

Przyznam się, że nie rozumiem o co Ci chodzi z tą michą. Jaka micha?
Dla sprawdzenia przestawiłem u siebie produkcję:
- w dodatkowych rozkazach anulowałem aktualnie trwającą (polecenie "brak");
- włączyłem SETA bo nowy cykl nie zostanie przyjęty przed zakończeniem przerwanego cyklu;
- wyprodukowała się 1 osłona wojskowa 500MJ (ta, którą przerwałem);
- wszedłem w dodatkowe polecenia i dałem "Produkcja Statku"
- pokazała się ładownia faunusa i pytanie "Wybierz towar" - chodzi tu o pokazanie co ma być produkowane - pierwszy wybór.
- wybrałem np. rakietę Mosquito.
- znowu pokazała się ładownia faunusa i pytanie "wybierz towar" - chodzi tu o pokazanie jakie jedzenie ma być stosowane do produkcji;
- wybrałem steki wołowe.
- produkcja ruszyła, żednych komunikatów nie odnotowano.
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

jk16:
Chodziło mi właśnie o ten drugi wybór. Początkowo sądziłem, że po prostu chodzi o potwierdzenie tego, co ma być produkowane. Teraz już wiem, że chodzi o to Z CZEGO ma być produkowane. Tak że wielkie dzięki za pomoc i przepraszam za zamieszanie... :)
jk16

Post by jk16 »

Nie ma za co przepraszać - miło było pomóc.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”