[X3 XTM] - opinie i rady

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

U mnie też były z tym problemy. Otworzyłem w notatniku, a potem, po zmianach dałem zapisz, więc rozszerzenia nie zmieniło :(
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Mam malutką zagadkę , mianowicie chodzi mi o 2 sektory HARUNA I HOSHO.
Prawdopodobnie , ktoś w niewidzialnym statku , naparza do mnie rakietami i nie pozwala na rekonesans sektorów , może mi ktoś powiedzieć co jest grane i o co chodzi ??
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A może Matisa spotkałeś? Nie masz czasem w sektorach "Unknow M6"? ja pierwszego Matisa znalazłem właśnie w sektorze Yaki.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Być może nie kumam wszystkiego i nie wiem co mam zrobić. Wiesz czy przypadkiem można go z kapować ?? Właśnie w terytorium Yaki mnie , ktoś naparzał rakietami , musiałem rejterować w dość szybkim tempie.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

O Matisie poczytaj w temacie "Mój Sonenski Matis".
Ale jeżeli jesteś pewny że obrywałeś rakietami, to raczej nie Matis, on ma takie fajne działa i nimi wali po oczach.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Niestety to nie Matis , walą rakiety w tych sektorach i nie wiem kto je wysyła.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Kup satelity zwiadowcze, stań sektor obok i poślij kilka do tego sektora, może wypatrzysz wroga zanim rozwali satelity.
[ external image ]
lomaxPL

Post by lomaxPL »

Witam wszystkich serdecznie,gdyż jestem nowy i na forum i prawie świeżak w świecie X :)

Otóż mam problem (mam X3 Pl , v 2.0.02 PL + BP 3.1.05 PL, bez dodatkowych skryptów ;p ) - otóż za nic nie mogę sobie poradzić z holowaniem asteroid. Mam kompleks w Ore Belt,niestety niefortunni jest na samym koncu ukladu i zanim jakiekolwiek transportowce doleca do węzła (umiescilem go blizej centrum) to musza się nieźle napitolic z omijaniem asteroid......i chcę zrobić swobodny przelot w płaszczyźnie pomiedzy bramami.
No ale do rzeczy...mam Promien holowniczy, mam Yaht Pontifexa (swoja drogą - jak narazie najlepszy statek,az za dobry...), mam Mamuta i kilka innych wiekszych bryk, kompatybilnych z Promieniem holowniczym, instaluje go,strzelam,ale z nic nie mogę złapac asteroidy na hol...ani tych małych,ani tych olbrzymich...co jest grane,co moge zrobic? prosze o odp w miare szybko,bo gram i na biezaco bede sprawdzac newsy :D.

Pozdrawiam.

Przedstawiciele handlowi nie działają....nawet jak wszystkie przynalezne statki maja te opcje,nikt NIC nie robi....
Slaweczek
x2

Post by Slaweczek »

Witam.
Ponieważ ten topic dotyczy początków gry w moda XTM,chciałem zapytać
(właśnie zainstalowałem XTM i pograłem chwilkę):
w opcjach ustawienia AI jest między innymi takie coś jak-Inne Kompanie,
co daje włączenie tego na tak?
do czego służy-do kupienia w habitacie pirackim-osłona ładowni?,rozumiem że do osłony własnie ładowni ale przed czym i kiedy to działa?
Pozdrowienia,miłego grania.
p.s.
Narazie mod wydaje się być super :D
El_Dar

Post by El_Dar »

Slaweczek wrote: w opcjach ustawienia AI jest między innymi takie coś jak-Inne Kompanie,
co daje włączenie tego na tak?
generalnie to komputer robi ci konkurencję
do czego służy-do kupienia w habitacie pirackim-osłona ładowni?,rozumiem że do osłony własnie ładowni ale przed czym i kiedy to działa?
chodzi o maskowanie nielegalnych dóbr w ładowni a dokładnie to OverWrite Software MK 1 czy jakoś tak generanie nieużywane od czasów Salvage Soft Ware MK II
.................................................
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

MARMUR243:
Rakiety najprawdopodobniej strzelają Yaki. I nie sugeruj się tym, że są niebiescy. Do ich sektorów najbezpieczniej jest wlatywać czymś szybkim co by miało tylną wieżyczkę ustawioną na obronę antyrakietową.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Raczej nie sądzę, ich sektory zwiedzałem jeszcze kiedy miałem u nich (Yaki) reputację -2000. Zero reakcji z ich strony.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

To mamy odmienne doświadczenia. Ja jakiś czas temu wybrałem się do nich na wycieczkę Mambą Ścigaczem z MM w wieżyczce. Grałem chyba jako Skromny kupiec więc reputacja u nich nie była aż taka zła. A szukałem Nividium które ponoć w ich sektorach można było znaleźć dyndające gdzieś tam w przestrzeni. Nividium nie znalazłem za to rakiet pod ogon to było na pęczki. Zanim się wygrzebałem z ich sektorów poszły mi 2-3 zasobniki amunicji...
Statki były niebieskie, nie atakowały laserami, za to rakiety leciały często, gęsto. I tylko wtedy, gdy któryś z ich statków znalazł się pobliżu mojego...
Abandon All Hope
x3tc

Post by Abandon All Hope »

Wybaczcie mi bo zbłądziłem...
Na szczęście nawrócił mnie znajomy Gonerski Pielgrzym :) i regularne odwiedzanie naszego forum.
Myślałem sobie " mam zajefajną grę i czegóż chcieć więcej ". Więc nie chciałem i grałem sobie w "czystą" X3. Ale po raz kolejny okazało się, że "dobre" ma wroga. Nazywa się "lepsze".
Myślę więc dalej (w tym momencie niektórym zaimponowałem :) ) - wszyscy zachwycają się XTM, dlaczegoż nie sprawdzić o co im komon. Do niedawna powstrzymywały mnie ograniczenia sprzętowe ( AMD64 3000, GF6800GTS...), ale po modernizacji sprzętu nie mam już wymówek.
No i odpaliłem. No i przepadłem.
Na Księcia Kapłana XTM jest piękny. Rakiety nareszcie zostawiają za sobą ślad, poprawiony wygląd sektorów i wreszcie te piękne stateczki ( przy okazji piję zdrowie szybkich kobiet i pięknych samoch... statków :) ).
Instalacja - prościzna - bez problemów, bez przeinstalowania podstawki (na podstawie przepisu Mani-ego - THX).
W tym miejscu wielkie dzięki za pomoc na forum. Jak się czyta i się rozumie wszystko idzie jak po maśle. Szczególne podziękowania dla Yacka za jego przepis na instalowanie skryptów BailSignal, SalvageClaim i XTM-HQ. Wszystkie te skrypty zainstalowałem wczoraj i już nie wyobrażam sobie gry bez nich ( nareszcie mogę polatać Xenońskim P :P ) W ogóle XTModa zainstalowałem w środę trzy dni temu i zacząłem grę jako Flight Lider.
Życzę więc wszystkim pytającym wytrwałości w zadawaniu pytań, odpowiadającym - cierpliwości i wyrozumiałości do zadających pytania, a sobie szybkiego nadrobienia zaległości w XTM. Chciałbym mieć tyle do powiedzenia o nim co Yacek, Mani,Lewar czy WoyTass (przepraszam jeżeli kogoś nie wymieniłem, ale ich posty czytałem najczęściej). Jesteście moimi fanami :D
A teraz spadam, bo na mapie Scorpa znalazłem kilka Superfrachtowców i P do przejęcia, a słyszę ich metaliczny głos " weź mnie, przejmij mnie...".
Pozdrawiam i jeszcze raz wszystkim dziękuję.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Abandon All Hope wrote: AMD64 3000, GF6800GTS...)
Takie wymaganie Cię powstrzymywały? jak ja chciałbym miec taki sprzęt. Sam gram na Sempronie 2600+, Radku 9600Pro i 1,5GB RAM-u.
Ustawienia mam średnie, a i tak czasami gra się rwie, dlatego wolę latać solo niż z dużą flotą, im mniej statków wokół tym płynnej chodzi. Ale ta gra warta każdych wyrzeczeń :-)
[ external image ]
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Pytanie za 100 pkt.

W spisie statków z XTM mam napisane że do K można zadokować jedno M6. Jak to zrobić?

EDIT: Czy K ma jakoś zabugowane wieżyczki?? Za cholerę nie mogę wsadzić broni - zaraz wywala...
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Normalka , dużo ludzi miało ten problem co i ty. Musisz na kilka minutek wydać wieżyczkom polecenie , brak działań i je potem od nowa skonfigurować , według swoich potrzeb.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

A czy muszę w tym czasie być na pokładzie K czy mogę latać czymś innym?

I co z tym dokowaniem M6 do K? Bo P Ścigaczem nie mogę zadokować...
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

1. Nie, nie musisz byc na pokładzie, możesz to zrobic "zdalnie" z innego statku i zadziała.
2. Jest skrypt poprawiający dokowanie do J, a czy działa na K to nie wiem. Mnie to nie przeszkadza, jako lotniskowców używam innych statków.
[ external image ]
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Mam spis statków z XTM i jest napisane że na zewnątrz K może dokować jeden M6 - jednak próby z shift +D czy automatem dokującym wywołują tylko tekst "nie wyrażono zgody na dokowanie" lub "nie znaleziono stacji"...
A może P Ścigacz nie jest wykrywany jako M6 tylko coś większego?

Return to “Polskie / Polish X-Forum”