[X3] instrukcja , wymagania i co polecacie na start?
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3] instrukcja , wymagania i co polecacie na start?
Witam wszystkich to mój pierwszy post więc mam nadzieje , że przysłowiowo nie zmieszacie mnie z błotem jeśli zapytam o coś o co może już ktoś zapytał wcześniej. W tym tygodniu stanę się szczęśliwym posiadaczem X3: Reunion jak tylko poczta polska mi ją dostarczy.Mam kilka pytań:
1. Dlaczego jest tu mase drobnych pytań o zdaje się podstawowe rzeczy w grze ; co jak ,gdzie, robic , instrukcja dołączona do gry jest aż tak uboga??? (szczerze to bardzo na nią liczę , bo nie miałem styczności z rzadną z wcześniejszych edycji gry)
2. Czego mogę się spodziewać po swojej konfiguracji???:
Mam lapka Asus-a: Core Duo T2300 1.66Ghz , 1Gb Ramu 667Mhz oraz kartę graficzną Ati Radeon x1400 256Mb
3. Od czego zacząć ? Widzę że ludzi instalują rozszerzenia , potem maja problemy z save-ami i niekompatybilnościami, jak tego uniknąć??? W sumie nie wiem w jakiej wersji będzie moje X3 Reunion ale ściągnołem już łatki te nowsze.Pytanie co waszym zdaniem warto instalować a co nie???
Narazie to tyle. Będe wdzięczny jeśli udzielicie mi odpowiedzi na powyższe pytanka.
1. Dlaczego jest tu mase drobnych pytań o zdaje się podstawowe rzeczy w grze ; co jak ,gdzie, robic , instrukcja dołączona do gry jest aż tak uboga??? (szczerze to bardzo na nią liczę , bo nie miałem styczności z rzadną z wcześniejszych edycji gry)
Mam lapka Asus-a: Core Duo T2300 1.66Ghz , 1Gb Ramu 667Mhz oraz kartę graficzną Ati Radeon x1400 256Mb
3. Od czego zacząć ? Widzę że ludzi instalują rozszerzenia , potem maja problemy z save-ami i niekompatybilnościami, jak tego uniknąć??? W sumie nie wiem w jakiej wersji będzie moje X3 Reunion ale ściągnołem już łatki te nowsze.Pytanie co waszym zdaniem warto instalować a co nie???
Narazie to tyle. Będe wdzięczny jeśli udzielicie mi odpowiedzi na powyższe pytanka.
Last edited by vonski1985 on Thu, 21. Feb 08, 20:15, edited 1 time in total.
-
-
-
Re: Kilka pytań zupełnie zielonego w świecie X
Prawda jest taka, że wielu ma zbyt duzego lenia, aby przeszukiwac forumvonski1985 wrote:1. Dlaczego jest tu mase drobnych pytań o zdaje się podstawowe rzeczy w grze ; co jak ,gdzie, robic , instrukcja dołączona do gry jest aż tak uboga??? (szczerze to bardzo na nią liczę , bo nie miałem styczności z rzadną z wcześniejszych edycji gry)

-
1. Instrukcja jest bogata, pierwsze kroki w X3 powinno się robić mając ją cały czas w ręku lub na ekranie (jeśli ma się tylko w PDF-ie). Jednak wielu nie chce się z niej korzystać, i zamiast odpowiedzi na podstawowe pytania szukać w niej, lub na forum, wolą od razu pytać na forum. Nie dziw się więc że czasem ktoś czytając po raz n-ty to samo pytanie, odpisze: czytaj instrukcje lub poszukaj na forum.
2. Skoro studiujesz infe, to powinieneś wiedzieć że nie tylko proc, pamięć i grafa mają wpływ na jakość grania. Ważne jest np. zaśmiecenie systemu, ilość procesów uruchomionych, i zajmowane przez nie pamięć itp. Nie mówiąc o takich rzeczach jak np. karta dźwiękowa. Ja grałem na zintegrowanej, po zakupie SB XF-i poczułem dużą różnicę w płynności gry. Sam mam sprzęt dużo słabszy od Twojego i gra mi się bardzo przyjemnie, choć co prawda na średnich ustawieniach grafiki.
3. Na początek polecałbym czystą grę X3, może być z fabułą, ale nie koniecznie, nic nie stracisz. Jak zapoznasz się grą, jej możliwościami i niuansami itp. zainstalujesz sobie XTM-a i jakieś skrypty. Jakie to już będzie zależało od Ciebie. Zainstalujesz sobie to co uznasz za potrzebne by urozmaicić sobie grę, a wybór jest naprawdę duży.
Jedno co polecam zrobić na początku gry to instalacja najnowszego patcha i Bonus Packa. Oba znajdziesz w dziale download na stronie głównej.
2. Skoro studiujesz infe, to powinieneś wiedzieć że nie tylko proc, pamięć i grafa mają wpływ na jakość grania. Ważne jest np. zaśmiecenie systemu, ilość procesów uruchomionych, i zajmowane przez nie pamięć itp. Nie mówiąc o takich rzeczach jak np. karta dźwiękowa. Ja grałem na zintegrowanej, po zakupie SB XF-i poczułem dużą różnicę w płynności gry. Sam mam sprzęt dużo słabszy od Twojego i gra mi się bardzo przyjemnie, choć co prawda na średnich ustawieniach grafiki.
3. Na początek polecałbym czystą grę X3, może być z fabułą, ale nie koniecznie, nic nie stracisz. Jak zapoznasz się grą, jej możliwościami i niuansami itp. zainstalujesz sobie XTM-a i jakieś skrypty. Jakie to już będzie zależało od Ciebie. Zainstalujesz sobie to co uznasz za potrzebne by urozmaicić sobie grę, a wybór jest naprawdę duży.
Jedno co polecam zrobić na początku gry to instalacja najnowszego patcha i Bonus Packa. Oba znajdziesz w dziale download na stronie głównej.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
Witam witam....ja sie podczepiam pod temat,gdyż mój poprzedni post napisany wczesnym popołudniem został "olany" 
Jak proszę państwa holować asteroidy? czytałem forum (od tygodnia nic innego nie robię tylko gram i czytam,przełączam wciąż pomiedzy grą a forum, szukam, znajduję i nie zadaję banalnych pytań,ale tym razem niczego nie znalezłem, O! )
Mam Yaht Pontifex, Mamuta etc. Mam promień holowniczy, zamontowany,namierzam cel (duża asteroida), strzelam - nie łapie nic. Testowałem różne odległosci i .... nic. Prosze o radę. (mam X3 z BP).
pozdrawiam

Jak proszę państwa holować asteroidy? czytałem forum (od tygodnia nic innego nie robię tylko gram i czytam,przełączam wciąż pomiedzy grą a forum, szukam, znajduję i nie zadaję banalnych pytań,ale tym razem niczego nie znalezłem, O! )
Mam Yaht Pontifex, Mamuta etc. Mam promień holowniczy, zamontowany,namierzam cel (duża asteroida), strzelam - nie łapie nic. Testowałem różne odległosci i .... nic. Prosze o radę. (mam X3 z BP).
pozdrawiam
-
Ja podlatuje bardzo blisko.
Jak holowałem kopalnie to trwało to ok 40 minut z 2x ładowaniem sejwa bo asteroida się kręciła i walnęła mi w czółko - kabum - ale cholowałem przez pół sektora.
Jak holowałem kopalnie to trwało to ok 40 minut z 2x ładowaniem sejwa bo asteroida się kręciła i walnęła mi w czółko - kabum - ale cholowałem przez pół sektora.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Super chruper LeWar... dzięki za odpowiedz.
Otóż ja podlatuję taaaak blisko że odrzut silników powinien odepchnąć skałkę (od 1m do kilku Km próbowałem).
Właśnie mnie olśniło.....gdzieś kiedyś na forum wyczytałem,że nie można holować niezabudowanych asteroid. Niestety takiej pojedyńczej inf. nie jestem w stanie znów wyłowić opcją SZUKAJ,a w instrukcji nic a nic nie pisze o tym.
więc jak z tym jest hę ?
Otóż ja podlatuję taaaak blisko że odrzut silników powinien odepchnąć skałkę (od 1m do kilku Km próbowałem).
Właśnie mnie olśniło.....gdzieś kiedyś na forum wyczytałem,że nie można holować niezabudowanych asteroid. Niestety takiej pojedyńczej inf. nie jestem w stanie znów wyłowić opcją SZUKAJ,a w instrukcji nic a nic nie pisze o tym.
więc jak z tym jest hę ?

-
-
-
skanujesz asteroide, jeśli ci odpowiada to stawiasz kopalnię i dalej wioooo
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Ahh...więc wyjaśniło się. Dziękuję wszystkim.
Zanim zabiorę się za skrypty (póki co gram na podstawce), poustawiam kopalnie i poprzesuwam. Dobrze że kop rudy jest tania,moi odrobią to w pare minut.
a teraz z cyklu "Czy wiesz że:"
- niemożliwe jest dolecenie do księżyca w systemie Ore Belt. Licznik zatrzymuje się na ok 4300 km od płn. bramy tego systemu, a w dosyć bliskiej odległości od księżyca (ma na ekranie rozmiar planety widzianej ze srodka systemu) nagle się resetuje widok i jego rozmiar wraca do normalnej wiekości. Przy czym planeta jest juz malutka. Po powrocie do systemu owy niedościgniony księżyc jest już tylko małym obiektem (o wiele mniejszym niż wcześniej).
Ale ciekawostka heh :d
Czy ktoś już doleciał do innych ciał niebieskiech prócz głownych planet w danym systemie?
Zanim zabiorę się za skrypty (póki co gram na podstawce), poustawiam kopalnie i poprzesuwam. Dobrze że kop rudy jest tania,moi odrobią to w pare minut.
a teraz z cyklu "Czy wiesz że:"
- niemożliwe jest dolecenie do księżyca w systemie Ore Belt. Licznik zatrzymuje się na ok 4300 km od płn. bramy tego systemu, a w dosyć bliskiej odległości od księżyca (ma na ekranie rozmiar planety widzianej ze srodka systemu) nagle się resetuje widok i jego rozmiar wraca do normalnej wiekości. Przy czym planeta jest juz malutka. Po powrocie do systemu owy niedościgniony księżyc jest już tylko małym obiektem (o wiele mniejszym niż wcześniej).
Ale ciekawostka heh :d
Czy ktoś już doleciał do innych ciał niebieskiech prócz głownych planet w danym systemie?
-
Re: Kilka pytań zupełnie zielonego w świecie X
vonski1985 wrote:Witam wszystkich to mój pierwszy post więc mam nadzieje , że przysłowiowo nie zmieszacie mnie z błotem jeśli zapytam o coś o co może już ktoś zapytał wcześniej. W tym tygodniu stanę się szczęśliwym posiadaczem X3: Reunion jak tylko poczta polska mi ją dostarczy.Mam kilka pytań:
Zależy też, jaki masz system operacyjny, jeżeli XPek, to 1 GB ramu wystarcza, choć wskazane jest 2GB, jeżeli Vista, to mod XTM będzie się wolniej wczytywać, ale wierzę, że na początek, zaczniesz grę na podstawce + ewentualne patche i bonus packi.
Kwestia niezgodności savów, bo nowi faktycznie mogą mieć problem ze zrozumieniem. Nie chodzi o to, że w danej rozgrywce savy będą ci się kopać, bo to wieeeeelka rzadkość. Jeżeli grasz na podstawce, to sajwujesz ile chcesz i ładujesz ile chcesz, jeżeli grasz na modach (np, Xtended, tudzież XTM), to także sobie zapisujesz stany gry i ładujesz je do woli.
Jednak, problem pojawia się wtedy, gdy sobie grałeś w rozgrywkę podstawową (bez moda), i będziesz chciał tę samą rozgrywkę kontynuować na modzie, to nie da rydy. Trzeba będzie rozpocząć grę od nowa. Ale to da przegryźć, możliwości moda Xtended to całkowicie rekompensują

http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
Dziękuje wszystkim za wyczerpujace odpowiedzi:) A co do zasobów kompa to wiem wiem:) Uwielbiam się grzebać w managerze procesów i zamykać co tylko można żeby zwolnić pamięć , porządeczek też w systemie jest:) Laptop to jak druga żona dla informatyka:D Wydaje mi się że temat jest już wyczerpany i nie ma potrzeby kontynuowania go:)
-
To ja kurna jestem bigamista, bo mam dwavonski1985 wrote:Laptop to jak druga żona dla informatyka:D

A po za tym to witamy w świecie X3 i powodzenia.
[ external image ]
[ external image ]
-
Hejka już mam swoje X3:D Przestudiowałem instrukcje nawet:) ale mimo tego mam parę pytań:
1.Gdzie gra przechowuje katalog z save-ami??
2.Zainstalowałem sobie X3 + Patch 2.5 + najnowszy BP i mam teraz taki problem że wysypało mi sporo readtext-ów:( jak to odkręcić bo z tego co czytałem na forum nie ma dobrego spolszczenia do najnowszego BP?
3.Dodałem do lapka RAM i teraz mam go 2Gb.Czy wynik pomiaru FRAPS-em ok 30-40 fps w Argon Prime to dobrze , czy jakbym zainstalował XTM mocno wydajność spada??
4.Dodałbym może parę skryptów co mi polecicie aby umilić grę ale nie ułatwić
??
1.Gdzie gra przechowuje katalog z save-ami??
2.Zainstalowałem sobie X3 + Patch 2.5 + najnowszy BP i mam teraz taki problem że wysypało mi sporo readtext-ów:( jak to odkręcić bo z tego co czytałem na forum nie ma dobrego spolszczenia do najnowszego BP?
3.Dodałem do lapka RAM i teraz mam go 2Gb.Czy wynik pomiaru FRAPS-em ok 30-40 fps w Argon Prime to dobrze , czy jakbym zainstalował XTM mocno wydajność spada??
4.Dodałbym może parę skryptów co mi polecicie aby umilić grę ale nie ułatwić

-
1. Moje dokumenty/Egosoft/X3/save
2. Pewnie nie zainstalowałeś spolszczenia do BP stąd (pozycja 42), spolszczenie jest dobre
3. XTM moższ instalować
4. Wyżej podany temat, wybierz co chcesz. Ja polecam GuildPack ze spolszczeniem (GuildPacka musisz ściągnąć ze strony Cycrowa)
2. Pewnie nie zainstalowałeś spolszczenia do BP stąd (pozycja 42), spolszczenie jest dobre
3. XTM moższ instalować
4. Wyżej podany temat, wybierz co chcesz. Ja polecam GuildPack ze spolszczeniem (GuildPacka musisz ściągnąć ze strony Cycrowa)
-
A cóż to za informacje?? Podaj linka...vonski1985 wrote: jak to odkręcić bo z tego co czytałem na forum nie ma dobrego spolszczenia do najnowszego BP?
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
-
[ external image ]
[ external image ]