[X3] patch 2.5

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Szczerze mówiąc to nie wiem, wydaje mi się że określa czy gra została zmodyfikowana, czy nie. Chodzi o instalację skryptów. A na 100% nie jestem pewny, może ktoś inny będzie wiedział i mnie poprawi.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Odnośnie pytania o kompatybilność XTM z najnowszym patchem 2.5 odpowiedź Egosoftu brzmi mniej więcej tak: oba dodatki powinny być kompatybilne, ale ponieważ XTM nie jest objęty oficjalną pomocą techniczną Egosoftu, jakiekolwiek problemy powinny być zgłaszane do twórców XTM, a nie do Egosoftu.

Nie można winić Egosoftu za to, że po instalacji patcha 2.5 na grę z zainstalowanym XTM, występują problemy. Egosoft nie udziela pomocy technicznej ani porad w takim przypadku.

Na forach niemiecko- i angielskojęzycznych są odpowiednie wątki, w których te sprawy są poruszane i można szukać rozwiązania dla swoich problemów (dokładnych linków jednak nie znam - trzeba poszukać samemu ;) ).

Egosoft odpowiada za sytuację, gdy problemy wynikają z instalacji patcha 2.5 na niezmodyfikowanej wersji (w przypadku naszego kraju) X3 1.4 PL. Niezmodyfikowanej oznacza brak jakichkolwiek nieoficjalnych skryptów czy modów, z dopuszczeniem jedynie oficjalnie wypuszczonych przez Egosoft patchy 2.0.01 i 2.0.02 oraz bonus packów (z pominięciem dodatków z nieoficjalnym tłumaczeniem).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
utras

Post by utras »

Witam . Mam prośbę, może ktoś wie, czy patch 2,5 zawiera ulepszenia z Bonus Packa ( wtedy będą spolszczone ), a jeżeli nie to czy patch będzie działał po zainstalowaniu na nim Bonus packa nieoficjalne tłumaczenie.
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Patch 2.5 nie zawiera ani BP, ani jego tłumaczenia. Egosoft wspiera wydawane przez siebie dodatki (zdziwiłbym się gdyby było inaczej :D), więc po instalacji BP patch będzie działał :). Nieoficjalne spolszczenie BP instalujesz już na swoją odpowiedzialność, ale wszystkim chodzi więc powinno być dobrze.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Patch to patch, Bonuspack to bonuspack - dwie odrębne rzeczy.
Patch i bonuspack dostępne w EGO, spolszczenie BP na tutejszym forum w wątku o spolszczeniach.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Nie wiem czy ktoś zauważył, ale po instalacji patcha 2.5 Argońki Eclipse zmienił nazwę na Eclipsa. Zmiana płci nastąpiła.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

To może zamiast używać "ponglisza" użyć już polszczyzny, i zastapić to "Elipsą"?
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Ale Eclipse oznacza po polsku Zaćmienie...
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

To nawet lepiej ;)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ja tam zawsze jestem za tym, aby nazwy własne zostawiać bez tłumaczenia.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Yacek wrote:Nie wiem czy ktoś zauważył, ale po instalacji patcha 2.5 Argońki Eclipse zmienił nazwę na Eclipsa.
Eclipse w 2.5 to Eklipsa przez "k" :). "Argońskie Zaćmienie" nie brzmiałoby najlepiej, a nawet mogłoby się śmiesznie kojarzyć, więc z Eklipsą jest to samo co z Elitą, Elite - Elita.

Edit: jak to u Was jest z ładowaniem swoich statystyk z gry do rankingów online? :)
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Sauron11 wrote:Edit: jak to u Was jest z ładowaniem swoich statystyk z gry do rankingów online? :)
Dawno się tym nie bawiłem, to znaczy zaraz po instalacji patcha 2.5 kilka razy dla testów ładowałem swoje statystyki i na tym się skończyło. Statystyki ładowały się, pokazywało się pierwsze okno po załadowaniu gdzie były wyświetlane moje załadowane dane, czyli stan gotówki, wartość statków i fabryk. Ilości statków i fabryk. No i oczywiście status gry: modified.
I na tym się kończy bo na żadnych rankingach nie mogę się znaleźć, mimo że mam np. więcej stacji niż ktoś kto jest wyświetlany w rankingu. Prawdopodobnie dlatego że mam grę "modified" (XTM), a w rankingach wyświetlane są dane graczy, którzy grają tylko w czyste X3.

A szkoda, fajnie by było gdyby w rankingach były wyświetlane dane graczy z XTM i innymi modami, jeśli nie razem z graczami czystego X3 to aby był podział rankingów na czyste X3 i zmodyfikowane.

PS. Sau, znalazłem Cię w rankingu :-)
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Cieszę się, też się znalazłem :). W sumie łatwo poszło, bo profili jest zdumiewająco mało, jak na taką wielotysięczną społeczność. Zaledwie 370, z czego spora część zmodyfikowana, a więc nie biorąca udziału w rankingach.
Egosoft dopiero testuje te opcje, dodaje nowe i pewnie będzie to dalej rozwijał, choć myślę, że pod kątem czegoś innego. Podejrzewam, że chodzi o tryb wielu graczy, ale mogę się mylić :) .
tomala tm
x3tc

Post by tomala tm »

Swoje też załadowałem,wszedłem na stronę i zobaczyłem wykres w formie koła i zbiorcze dane,bardzo ogólne.Pozostałych zakładek nie udało mi sie obejrzeć(wczytuje bez końca)..w sumie małe rozczarowanie....da sie tam jakoś zobaczyć swój własny profil lub porównać z kimś innym?
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Da się, ale tylko jeżeli masz niezmodyfikowane X3.
tomala tm
x3tc

Post by tomala tm »

Mam tylko bonus packa oficjalnego(amatorsko spolszczonego),patcha 2.5
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ja ciebie znalazłem w statystykach.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Też zauważyłem Twoje statystyki tomala tm, wybierając np.
Summary -> Combat
Overview -> Stations Destroyed

jesteś na 16 pozycji, wraz z moderatorem Belisariusem (22 stacje zniszczone) ;).
tomala tm
x3tc

Post by tomala tm »

Sauron,mi się te statystyki nie wczytują.Jeszcze jedna sprawa,jest możliwość nadpisywania swojego profilu? PS. To są tylko stacje Xenonów.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Można uploadować kolejne stany z gry, nie ma problemu, statystyki się nadpisują w bazie :).

Return to “Polskie / Polish X-Forum”