[X3] Zawieszanie kompa przy 2.5 i skryptach

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

SJICZING
x2

[X3] Zawieszanie kompa przy 2.5 i skryptach

Post by SJICZING »

Hej! Hej!

Na początek dzięki za edycję poprzedniego wpisu. Jestem w necie dopiero od niedawna.
Teraz już wiem.

Potrzebna pomoc: czy ktoś wie dlaczego przy przeskoku z sektora Sharehders Fortune do
Family Whi i na odwrót zawiesza się wczytywanie, w paru innych sektorach też, tylko wtedy
restart kompa pomaga. Co trzeba zrobić by ten problem usunąć? Mam uaktualnienie 2.5 i skrypty, a właściwie jak te skrypty prawidłowo załadować żeby nie było problemów. W tym jestem nowy. I jak na razie bezradny. Pytanko : Jak takiego skrypta się robi? Samemu można coś takiego napisać? Dzięki Wspaniałym kolegom za cenne wskazówki, wyjaśnienia.
Może jakiegoś linka do tych skryptów ze statkami i tego edytora, jak ktoś coś takiego namierzył. To sobie pobiorę. To fakt czasami człowiek potrzebuje pomocy i paru wyjaśnień.
Gdzie można znaleźć ten skrypt odnośnie napędu skokowego?

Dzięki. Cześć. Wesoło się czyta wskazówki. Byłem zagubiony w tym kosmosie X-a. Odnajduje drogę w X-3.
:roll:

Edit Sauron11: zmieniłem temat wątku, poprzedni nie mówił nic o poruszanej tematyce, a powinien.
SJICZING
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Cześć
Gdybyś podał jakie masz skrypty byłoby łatwiej ;) Skrypty zasadniczo dodaje się do gry na 2 sposoby: 1) poprzez program X Plugin Manager jeżeli skrypt jest w formacie .spk, albo 2) poprzez zgranie odpowiednich plików do katalogów scripts i t.
Co do zwiechy komputera, niekoniecznie musi to być wina skryptów. Równie dobrze możesz mieć zawalony system. Na samym początku polecałbym zrobić defragmentacje dysku, wyczyszczenie katalogu temp i pozbycia się zbędnych wpisów w rejestrze. Sprawdź też czy procesor albo karta graficzna się nie przegrzewa. Co prawda zazwyczaj w takich wypadkach komputer się resetuje, ale spotkałem się z sytuacją przy której po przegrzaniu się wieszał.

Pisanie skryptów jest możliwe, chociaż nie łatwe, przynajmniej dla mnie. W tej chwili staram się jeden przetłumaczyć, a i z tym mam problemy. Chociaż dobrze jest od tego zacząć, zobaczysz jak skrypty są pisane i jak działają :)
Co do edytora statków, na starym forum XuDB widziałem informacje na ten temat (tak jak i na temat tłumaczenia).
Odnośnie napędu skokowego to jak dokładnie ma ten skrypt działać?
Deady
x2

Re: Potrzebna pomoc dla Sjiczing

Post by Deady »

Bledy przy skokach - sila rzaczy blad gry badz zainstalowanych skryptow. Wywal gre, usun resztki. Zainstaluj od nowa.
Skrypty... - tu masz kolejnosc instalacji: link
Jak sie pisze skrypty (a nie skrypta) chyba na tym forum do konca i w pelni Ci nikt nie odpowie. Linki do innych statkow byly podawane juz na forum. Ale moze ktos sie skusi i Ci poda po raz wtory.
Skrypt odnosnie napedu skokowego? Sama gra posiada taka funkcje. Wiec albo rozwin mysl - albo pograj i znajdz naped skokowy ;)

Edit
A.. i chlopie poczytaj link. I zmienze te nazwe tematu.
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Tak, jak koledzy pisali. Radziłbym odinstalować grę, zainstalować na nowo JEDYNIE z patchem 2.5 i ewentualnie BonusPackiem. Odpalić na nowo grę i sprawdzić, czy dalej się wiesza gra przy przeskakiwaniu przez bramy.

Poza tym, jeżeli zaczynasz dopiero przygodę z X3 (jak i z internetem), to radziłbym ci nie bawić się ze skryptami i innymi pierdołami. Na razie ogarnij samą podstawkę gry, która jest już nadwymiar skomplikowana dla nowicjusza...

I kwestia sprzętowa, sprawdź jeszcze, czy twoja pamięć RAM (apropo ile jej masz?) nie jest zawalona zbędnymi programami (procesami), bo jak piszesz, że jesteś nowicjuszem w internecie, to zapewne masz od groma śmieci poinstalowanych. Pamięć RAm w takich grach najbardziej pracuje właśnie przy przeskakiwaniu z sektora do sektora, gdzie musi wyczyścić stare dane i załadować ponownie nowe dane z sektora, do którego wlatujesz.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
SJICZING
x2

Generator energi do napędu skokowego na statkach

Post by SJICZING »

Moje parametry systemu.

Microsoft windows XP Profesional
Service Pack 2

Procesor Intel R Core TM 2 6420 @ 2.13 GHz 2.14 GHz
Chłodzony wentylatorem Pentagram Freezone hp-120 AlCu
2,00 GB RAM

Wyłączone aktualizacje. Pełna kontrola nad tym co jest zainstalowane.
Avira antivir

Skrypty te co można było ściągnąć na początku forum.
Wersja pierwotna z uaktualnieniem 2.0.0.2 działa bez problemu.
Wniosek: Prawdo podobnie coś w skryptach pomieszałem.

XtendedModScripts-V0.71b-28.05.2007.spk
AnarkisCarrierCommands-V1.40-17.10.2006.spk
Advanced Tractor Beam v1.02.spk
benco_industries_operative_v1.00.spk
hat1.2.spk
ProductFinder-V1_5-02_02_2006.spk
X3-AMS-131.spk
bbs.offers1.3.spk
cartel-sh-x3.2.2.spk
Mass-DriverAmmoGenerator-V1_01-22_07_2006.spk
scrapship-2.02.spk
XenonMigration-V1.3.spk
BBSExtras-V1.61.spk
emp.spk
MercenariesGuild-V2.81-17.09.2006_PL.spk
Weapons_Changer_v1_45b.spk
al.competitors1.01.spk

480010.xml
488952.xml
487540.xml
488970.xml-Activated via Station command console
488804.xml-X3 Race Response Fleets (JTP - jump to protect)
487545.xml-X3 Satelitarny System Wczesnego Ostrzegania
488513.xml-488515.xml-Pirate Guild 0.72

Pytanie:
Czy ktoś ma ,, Generator energii’’ do napędu skokowego?
Można by było tą energie uzyskiwać z działek. Strzelasz odrzut działka i masz energię.
Albo w inny sposób. Też by tą wytworzoną energię można było sprzedawać.
SJICZING
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Nie moje czasy na forum więc mogę się mylić, ale czy XtendedModScripts-V0.71b-28.05.2007.spk nie jest poprzednikiem XtendedModScripts+Patch-0.7.3.spk?

Osobiście radzę trzymać się kolejności instalacji z wątku do którego link podał Ci Deady ;)
A dopiero potem zainstalować resztę skryptów:
SJICZING wrote:AnarkisCarrierCommands-V1.40-17.10.2006.spk
benco_industries_operative_v1.00.spk
hat1.2.spk
X3-AMS-131.spk
bbs.offers1.3.spk
cartel-sh-x3.2.2.spk
scrapship-2.02.spk
XenonMigration-V1.3.spk
BBSExtras-V1.61.spk
emp.spk
al.competitors1.01.spk
Pamiętaj, że MercenariesGuild-V2.81-17.09.2006_PL.spk jest tylko spolszczeniem. Musisz jeszcze ściągnąć odpowiednie pliki z angielskiego forum.

EDIT: Czy części z tych skryptów nie ma przypadkiem w XTM-ie?
LeWaR
x4

Re: Generator energi do napędu skokowego na statkach

Post by LeWaR »

SJICZING wrote: XtendedModScripts-V0.71b-28.05.2007.spk
AnarkisCarrierCommands-V1.40-17.10.2006.spk - być może żre się z XTM
benco_industries_operative_v1.00.spk - być może żre się z XTM
hat1.2.spk
X3-AMS-131.spk
bbs.offers1.3.spk
cartel-sh-x3.2.2.spk zaviera BP 3.1.07
scrapship-2.02.spk zaviera BP 3.1.07
XenonMigration-V1.3.spk nie potrzebne na początku
BBSExtras-V1.61.spk
emp.spk NIE INSTALOWAĆ JAK MASZ XTM
al.competitors1.01.spk nie potrzebne na początku
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude

Return to “Polskie / Polish X-Forum”