[X3] X3 Na Projektorze

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

keyon
x2

[X3] X3 Na Projektorze

Post by keyon »

chciałbym kupic projektor specjalnie do x3. czy ktoś juz może ma i mógłby coś doradzic? czy warto , jakie są wrażenia , jaka najlepsza rozdzielczośc?
Balbinka
x3tc

Post by Balbinka »

napisz troche jasniej o co w tym chodzi , jaki projektor , podaj linki, bo prawde mowiac to nie mam pojecia oczym piszesz , ja kocham nowe zabawki wiec moze ??? kto to wie ??

plis wyjasnij w czym zecz z gory dziekuje Aska .
w odleglych zakatkach galaktyki jest moj dom tam mnie szukaj .
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Chodziło o rzutnik do wyświetlania obrazu np. na ścianę. Zamiast monitora. Fajna zabawka, testowałem na NFS.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

keyon, wszystko zależy od tego, ile masz kasy na to?
Bo są projektory już od 2-3 tysięcy, ale są też i te po 5 i te po 7 i więcej.

Do zastosowań domowych chyba spokojnie wystarczyłyby te za np. 2500-3000 (niezła alternatywa zamiast jakiejś plazmy, czy czegoś tam :P).
Polecałbym też kupno jakiejś spośród porządniejszych firm, np BENQ, SONY, NEC, lepiej dopłacić kilka stów i mieć raz a dobrze, aniżeli borykać się z jakimiś niedoróbkami spod znaku "Sanyo" i gorzej.

A za kasę do 3000 bodajże powyżej 1024x768 nie dostaniesz. Jednak, ja w takiej rozdziałce gram w X i nie narzekam :P.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
lucas788
x4

Post by lucas788 »

Uwzględnij jeszcze cenę samej lampy, ona sie wypala i należy ja wymieniać.
Jest to dość droga impreza.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Hmm, o ile mi wiadomo, cena lampy do projektorów za około 2500-3000 złotych są w granicach 750-950 złotych.
Średni czas żywotności lamp teraz wynosi jakieś 3000 godzin, policz ile dziennie byś siedział przed kompem i grał (bo chyba do zwykłego surfowania czy pracy biurowej nie będziesz potrzebować projektora) lub oglądał telewizję. Dajmy na to, 5 godzin dziennie. 3000/5=600 dni oglądania/grania. Jakbyśmy rzeczywiście zrezygnowali z telewizora, powiedzmy 32'' slima wartego ~1500 złotych, to wychodzi w sumie, że przez około pierwsze 4 lata korzystania z projektora wyszlibyśmy na 0. A ile radości nam on sprawi? Wartość bezcenna :).

Oczywiście, mój sposób myślenia jest w dużej mierze abstrakcyjny, ale mam nadzieję, że choć trochę zrozumiały :P (takie życie matematyka o_O).
A jak ktoś wskaże jakieś spore błędy, to poprawię któregoś dnia, jak będę lepiej myśleć :).
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Może zacznijmy od kosztów dodatkowych, takich jak porzygotowanie miejsca do pracy dla tegoś projektora?
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Z własnego doświadczenia wiem, że praktycznie nic nie jest dodatkowego potrzebne, jeśli posiada się w domu białe ściany. Ja takoweż mam i nieźle się ogląda filmy na ścianie. Projektor stawiałem na stole bądź biurku.
Jednak, jeżeli nie mamy białych ścian, można zakupić zwykłą białą matę - koszt 40-50 złotych? i stojak - koszt 40 złotych? Bądź ekran zwijany - koszt ~80-120 złotych? Jak komuś stawianie projektora na biurku czy stole nie pasuje, to można ładna jeżdżącą podstawkę kupić za około 200 złotych.

Przecież, by postawić duży telewizor, czy monitor, też potrzebne jest jakieś biurko/odpowiednio przygotowana komoda - które wcale takie tanie nie są (mówię oczywiście o w miarę wyglądających mebelkach, a nie sklejkach z Lidla :x ).

No, ale co kto lubi :P.

//EDIT
No 2 metry wystarczą w zupełności.
Jakbym miał kasę (wystarczyłoby 3000), to bym już dawno se fundnął taki projektor w pokoju :P.
Może kiedyś, jak się uzbiera (bądź zarobi), to gdy będę miał wybór: kupna 42'' Telewizora (oczywiście żart, ale porównuje koszta :P), a projektor, to wypadnie pewnie na projektor :).
Last edited by Mani_ on Mon, 14. Jan 08, 21:30, edited 1 time in total.
BQB
x2

Post by BQB »

No jeszcze ściana powinna być w jakiejś większej odległości.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Nie mogę sobie wyobrazić aby taki system z projektorem był wygodny i praktyczny, szczególnie w małych pokojach. Jeśli jest biała ściana, projektor powinien być chyba od niej ustawiony w dość dużej odległości, tzn. że i grający też nie siedzi przy ścianie, a np. na drugim końcu pokoju lub na jego środku ;). Wtedy wszędzie są kable od kompa (a przynajmniej nie są schowane gdzieś pod biurkiem w kącie pokoju) bo przecież trzeba też podciągnąć zestaw głośników surround 5.1, żeby i film można było sobie puścić. Popraw Mani jeśli się mylę, bo piszę z teorii wyobraźni :roll: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Sauron wrote:Nie mogę sobie wyobrazić aby taki system z projektorem był wygodny i praktyczny, szczególnie w małych pokojach. Jeśli jest biała ściana, projektor powinien być chyba od niej ustawiony w dość dużej odległości
Niedawno czytałem o projektorze, który z 8 cm wyświetla obraz o przekątnej 2 m...

BTW: Może zamiast projektora zaproponować to: http://www.homelab.pl/news/view/381 ??
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Sauron, ja mogę tu wiele jeszcze napisać, ale, to co najistotniejsze już napisałem. Trzeba samemu spróbować, ja miałem okazję, bo pożyczyliśmy sobie rodzinką kilka razy projektor z pracy do domu. Według mnie sprawdził się niesamowicie, a pokoj rodziców, gdzie stał projektor, ma wymiary jakieś 4x6 lub 5x7m (mówię "na oko" :P), więc nie jest to wcale taki duży pokój :P.

Wypożycz od kogoś, walnij se filma, odpal grę i sam oceń :).
Deady
x2

Post by Deady »

Swego czasu w pracy z racji mozliwosci czesto urzadzalismy sobie filmowe wieczorki. Ekran jakies 3/4m... i z projektor pod kompa podlaczany - rozdzielczosc 1280 / 1024. Gdy sie doda porzadna karte dzwiekowa (ktora mielismy) i glosniki 5+1 - efekt jak w kinie. Smialismy sie ze dac tylko ogloszenie wspolpracownikom - i brac po 3 piwa za wejscie - a i tak bedzie chetnych mnostwo :D
Sprawdzalem tez gry... rozne.. x-2, Command and Conquer, Heroes... hm... nieciekawie sie gralo. Zbyt jakies "inne". Oczywiscie filmow sie mnostwo ogladalo... w gry rzadziej gralo - stad moze to "udziwnienie".
Z tym ze... to jak zwykle rzecz gustu - co za tym idzie - ilu nas - tyle opinii. Jedno trzeba tylko miec na uwadze - o czym sie czasem z rozpedu zapomina: w miejscu grania (ogladania) niestety musi byc w miare ciemno. No.. ale jesli komus nie przeszkadza to - ze co jakis czas ktos wchodzi zalozmy do pokoju, zapala swiatlo i czegos tam szuka - to nie ma problemu, badz taka sytuacja nie ma miejsca w ogole.
Pomysl sam w sobie ciekawy - ale jesli o filmy idzie - nie o gry - to moje zdanie.
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
dziadzioMiecio
x3tc

Oj te stereotypy

Post by dziadzioMiecio »

Projektory obecnie sprzedawane za około 2500-3000 mają lampę o trwałości około 5000 godzin i jeśli pomieszczenie nie jest słoneczne to spokojnie w biały dzień można sobie pograć bez zaćmienia. Projektory mające obiektyw szerokokątny są nieco droższe . Zdarzyło mi się montować takie wynalazki przed świętami w jednym pokoju ściany były żółtawe okna wychodziły na wschód i po godzinie 10 rano już można było oglądać pol.cyfrowy. W dość dobrej jakości . Z projektora jednak płynie jedna korzyść nie da się podczas oglądania palić używek --- o i to super zaleta .
dareksi
x3tc

Projektor i ekran

Post by dareksi »

Ekran na ścianie :shock: raczej mi nie pasuje. Jak już kupujesz projektor to zainwestuj w ekran, podwieszany pod sufitem. Są drogie ekrany ale są i tańsze. Za ekranem można postawić głośnik i masz prawdziwe db 5.1 :D Ściana nigdy nie będzie ekranem, nawet gdy bezie biała. Ci ktorzy mają cekol (gładź) - bedzie się błyszczeć, ci którzy nie maja gładzi - bedą widzieć nierówności, a już wogóle nie da się oglądac na ścianie gdy pomiesczenie nie jest do końca zaciemnione.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Dareksi, a skąd wiesz ? Sprawdzałeś?

Ja, jak pisałem wyżej, da się oglądać obrazu ruchome, czy to filmy, czy to grać w gry, na zwykłej JASNEJ ścianie. Oglądałem na ścianie pomalowanej na biało i na ścianie pomalowanej na lekką żółć. Oba przypadki pomalowania były robione chyba przez pijanych fachowców, widać smugi, raz jaśniej, raz ciemniej, ale, jak się wyświetli na tym obraz o przekątnej 3< metra, to żadne smugi cię już nie interesują...
Jeżeli chodzi o jasność pokoju, to wystarczy mieć jakieś zasłony i po kłopocie. Chociaż widziałem projektory w okolicach 3000 złotych, co mają niezły kontrast (dużo wyższy niż CRT :P)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”