[X3] Pytania podstawowe od nooba c.d

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

MaxDyner

Post by MaxDyner »

Nom tak jakoś się sam zrobił :oops: :oops: :oops:
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
MY BEST FRIEND GOOGLE ;)
Nothing_PL

Post by Nothing_PL »

Nowe pytania!:D

1.Jakie skrypty zainstalować by coś zarbić na łupieniu statków?
2.Czy można zarobić na produkcji statków w HQ?
3.Skąd wytrzasnąć Pogromce i Nove L?
4.Czy jak Parnidianie maja ze mna zle stosunki na czerwono to czy UT-ki będa tam handlowac?
5.Czym młocić najlepiej piratów jak ma się jedyne 5 mln? czy może inwestować już w fabryke?
6.Warto grać od poczatku Wrogiem publicznym?
Dine

Post by Dine »

1.Jakie skrypty zainstalować by coś zarbić na łupieniu statków?
Ad. Żadne. Możesz zainstalować Leveling IQ. Wtedy ustawiasz statek i sam młóci np. Piratów i dostaje poziomy :)

2.Czy można zarobić na produkcji statków w HQ?
Ad. Teoretycznie tak.

3.Skąd wytrzasnąć Pogromce i Nove L?
Ad. Ze stoczni w Argon Prime. Czasami jest a czasami nie.. A co do Novy to kup odrazu Zwiadowce.

4.Czy jak Parnidianie maja ze mna zle stosunki na czerwono to czy UT-ki będa tam handlowac?
Ad. Powinien ale najlepiej jak wlecisz do Emperor Mines i zabijesz kilku Argonów. Coś za coś. Bo inaczej mogą zestrzelić!(bo zabijając Argona u Paranidów w ich sektorze dostajesz reputacje i na odwrót, ja się dorobiłem bijąc paranidów i sprzedając ich statki)

5.Czym młocić najlepiej piratów jak ma się jedyne 5 mln? czy może inwestować już w fabryke?
Ad. Najlepiej to ustaw UT a piratów możesz lać dalej :)

6.Warto grać od poczatku Wrogiem publicznym?
Ad. Tak i nie, zależy jak lubisz
Nothing_PL

Post by Nothing_PL »

Ut-ków to ja już mam 5 (3 kajmany na 12 lvl merury na 18 i merkury na 25:P) a to pytanie z Paranidianami to mi chodzilo tak po części czy UT-ki będa tak głupie żeby tam latać i handlować? I dalczego Nove zwiadowce?

PS: A co do tego piractwa w Emperor Mines mam zamiar właśnie to wypróbować:P
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Nothing_PL wrote: 6.Warto grać od poczatku Wrogiem publicznym?
Warto, ale uprzedzam że ciężko. Ja wylądowałem u Teledian i tylko z nimi mogłem handlować na początku. U pozostałych ras nawet zadokować do stacji handlowych nie mogłem, do sektorów centralnych wlecieć się nie dało, zaraz przeganiali. Teraz mam już u wszystkich wysoką reputację, oprócz Gonerów i Ziemian. Najgorzej zawsze zacząć podbijać reputację. U Boronów bardzo długo miałem niską i nie mogłem ruszyć z miejsca bo w ich sektorach jak na złość był spokój. Ale jak już ruszysz i dokować możesz to UT-ki zrobią swoje.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Nothing_PL

Post by Nothing_PL »

No ja gram Hari Gulem (Skromny Kupiec) dorobiłem się 5 UT-ków Kopalni Krzemu i odkrywcy ścigacza (5 Mln na koncie) i tera sie zastanawiam czy nie kupic jakiegos mysliwca i nie wyruszyc na piratow lub jakas rase?
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Myśliwca to sobie upoluj. Sokoły wybieraj na początek. Łatwy cel. na Nove osobiście porywałem sie w mocniejszych statkach.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Nothing_PL

Post by Nothing_PL »

Już sobie kupiłem Nove Ścigacza L no i coś wchodzi a jaką broń polecacie do zdjecia osłon?:P
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Każdą...Ale jeśli chcesz przejmować statki to ostrzelaj najpierw z plazmy a potem nadgryź kadłub z działek AC alfa
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
Nothing_PL

Post by Nothing_PL »

Jeszcze jedno Jak kupie współrzędne krzakó to gdzie są ich sektory bo niemoge znaleść?
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Musisz mieć napęd skokowy. Wtedy podczas skoku dostajesz możliwość skoku poza x-wszechświat.
Nothing_PL

Post by Nothing_PL »

Aha dzięki bardzo:)

EDIT:

RAFIO możę byś doradził jakiś kompleks za 20 mln bo ty taki ekonom jesteś:)
Remx

Post by Remx »

Witam
z racji ze to noobowe pytanie to zadam je tutaj...

Na stronce http://www.xudb.eu.org/index.php?p=rocket&m=1&c=153
mamy opis rakiet i niby z opisu wychodzi ze rakieta Jedwabniak ma zasieg 167 metrów, tylko dla czego ja wystrzeliwuje je na 8-10km i zawsze trafiam ? no czasami zostaje zestrzelona ale asekuruje ją rakietą Osa :) po trafieniu w M4 i M5 cel zostaje zniszczony :) Podobne opisy mają inne rakiety..

Drugie pytanko..
Opłaca się naprawić statek LX za 2,5m czy pozostac przy Elicpsa

No i trzecie pytanko..
Ktoś tam wspominał ze Tern jest statkiem do rozstawiania Min ale z parametrow wnioskuje ze ma tez w miare dobre paramtetry bojowe..
Czy nadaje się on do walki ?

Dziękuję
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Remx wrote:Witam
z racji ze to noobowe pytanie to zadam je tutaj...

Na stronce http://www.xudb.eu.org/index.php?p=rocket&m=1&c=153
mamy opis rakiet i niby z opisu wychodzi ze rakieta Jedwabniak ma zasieg 167 metrów
Czytaj dokładniej: 167 sekund lotu. A że dystans jest źle liczony? To pewnie wina błędnych danych wejściowych.
Urban
x4

Post by Urban »

Szybkość jest za mała. Ta rakieta na 100% nie leci tylko 1m/s stąd pewnie ten błąd.

aha... wszystkie rakiety mają prędkość 1m/s. Przy większości przydałoby się jeszcze zasięg rażenia bo taki Kafar ma 2km i wszystko mniejsze od M6 z dużą ilością osłon znika w tej kuli o r=2km xP
Remx

Post by Remx »

Tak tylko chciałem ten temat poruszyć z racji ze dopiero jestem początkujący i nie znam dokładnie rakiet jeszcze znaczy jak działają a z racji że są drogie nie chcę robić zakupów w ciemno :)
Jak na razie to Jedwabniaki i Szerszenie (bodajże) są najlepsze jak dla mnie :)

muszę jeszcze przetestować rakiety destrukcyjne może dało by się zepsuć statek a dokładniej jego silniki i powolutku walić w niego aż wyskoczy pilot :)

hehe

Pozdrawiam
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Silniki a właściwie prędkość statku popsujesz uszkadzając kadłub. Tylko od tego zależy prędkość statku.
XTC+XRM | Albion Prelude
Remx

Post by Remx »

kolejny błąd w opisie ?
http://www.xudb.eu.org/index.php?p=rocket&m=1&c=142
Ten typ rakiety jest wynalazkiem pirackiego ugrupowania o nazwie Yaki. Za pomocą wzmocnionych cząstek jonowych uszkadza systemy elektroniczne i napęd trafionego statku, nie naruszając kadłuba i innych urządzeń.
ok przestaje czytać te X-DB bo tylko miesza :P jak wrócę po pracy do domu potestuje może sam a później loadgame :)

a co do moich dwóch pozostałych pytań ? :)
Drugie pytanko..
Opłaca się naprawić statek LX za 2,5m czy pozostac przy Elicpsa

No i trzecie pytanko..
Ktoś tam wspominał ze Tern jest statkiem do rozstawiania Min ale z parametrow wnioskuje ze ma tez w miare dobre paramtetry bojowe..
Czy nadaje się on do walki ?
Dzieki
Nothing_PL

Post by Nothing_PL »

A na moje pytanie to mi nie odpowiedzą^^
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

A co w tym opisie jest nie tak?

Return to “Polskie / Polish X-Forum”