[X3] Pytania podstawowe od nooba c.d
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3] Pytania podstawowe od nooba c.d
Tak jak w temacie. Pytam was szanownych forumowiczów o:
1. Czy warto budować drugą kopalnie krzemu?
2. Co zrobić z 1,5 mln.
3. Do pytania 2 jeśli zbierać to na co.
PS:Istnieje już taki temat dobrze o tymk wiem ale prosze o nie zamykanie mego tematu. Gram jako Argon a jedna fabryke już mam kopalnie krzemu w Ore belt. Czytałem instrukcje.
1. Czy warto budować drugą kopalnie krzemu?
2. Co zrobić z 1,5 mln.
3. Do pytania 2 jeśli zbierać to na co.
PS:Istnieje już taki temat dobrze o tymk wiem ale prosze o nie zamykanie mego tematu. Gram jako Argon a jedna fabryke już mam kopalnie krzemu w Ore belt. Czytałem instrukcje.
-
-
Parę pytań do nooba?
Mam się czuć urażony ?
Poza tym, napisz w temacie, jakiej wersji gry dotyczy twoje pytanie.
Wtedy łatwiej będzie innym móc ci pomóc...
Mam się czuć urażony ?

Poza tym, napisz w temacie, jakiej wersji gry dotyczy twoje pytanie.
Wtedy łatwiej będzie innym móc ci pomóc...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
-
-
Chyba parę pytań NOOBA....
i zmień ten temat na konkretny.
i zmień ten temat na konkretny.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
1. Druga kopalnie krzemu zawsze mozesz wybudowac w innym sektorze gdzie zawsze brakuje krzemu - proste.
2. 1,5 mln? Ja bym sie poplakal jak bym mial tak malo, no ale na poczatek to zawsze cos
. Dzisiaj moj majatek przekroczyl 550 mln gotowki. Dla twojej ciekawosci wykonalem misje za ktora dostalem 18,5 mln.
3. Zbieraj na jakiegos szybkiego TS'a i wyposaz go na UT
2. 1,5 mln? Ja bym sie poplakal jak bym mial tak malo, no ale na poczatek to zawsze cos

3. Zbieraj na jakiegos szybkiego TS'a i wyposaz go na UT
-
W pszenice inwestowac. Kompleksy badz same fabryki. Niewyczerpane zrodlo dochodu... wolnego ale stalego. Juz tyle razy o tym pisali... ze trzeba byc zatwardzialym egocentrykiem by z tego info nie skorzystac 

Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
-
Eee tam, ja tam bodajże wczoraj powstrzymałem Inwazję Xenońską z Gildii najemników i dostałem wynagrodzenie za to jakieś 23,5 mln kredytówSoBeK wrote: Dla twojej ciekawosci wykonalem misje za ktora dostalem 18,5 mln.

Current PC: ASUS PRIME X370-PRO ||| Ryzen 5 5800X3D ||| ASUS RTX 3060 Ti DUAL OC V2 8GB ||| HyperX Fury 4x8GB DDR4 ||| LG 27GL850-B 
Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277
Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ
Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz

Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277

Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ

Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz

-
Temat wątku zmieniłem, ale równie dobrze Ty (Nothing_PL) sam mógłbyś to zrobić. Masz opcję edycji swojego posta, to z niej korzystaj.
Edit:
Sprawa druga, jak chces dodać kilka nowych pytań od początkującego, nie musisz zakładać nowego wątku, a pisać w juz istniejącym, który kilka takich pytań zawiera. Jak napiszesz w nim, automatycznie Twoje pytania przesuną ten wątek na górę listy wątków, więc nikt ich nie przeoczy.
Tak więc, jak będziesz chciał zadać kolejne pytania - zrób to już może w tym wątku, przez siebie otwartym
.
Edit:
Sprawa druga, jak chces dodać kilka nowych pytań od początkującego, nie musisz zakładać nowego wątku, a pisać w juz istniejącym, który kilka takich pytań zawiera. Jak napiszesz w nim, automatycznie Twoje pytania przesuną ten wątek na górę listy wątków, więc nikt ich nie przeoczy.
Tak więc, jak będziesz chciał zadać kolejne pytania - zrób to już może w tym wątku, przez siebie otwartym

I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
Sam miałem ten problem Sauronie
Po prostu na tym forum troszkę za dużo wątków. jak ci się che Sauronie władco tego forum to pogrupuj wątki w kilka grup NP: podstawowe pytania, info o modach itd, tu pisz jak czegoś nie wiesz a znaleźć nie możesz. Coś wymyśl
Sądzę że dasz sobie rade jak ci się będzie chciało:) Jak nie to wyznacz se kogoś z "szacownego grona moderatorów" tego wspaniałego forum.
PS: Nie mam bladego pojęcia jak jest tu hierarchia władzy wśród moderatoruw, ale Sauron11 udziela się chyba najwięcej.
Edit: ookej już se zobaczyłem Sauron rządzi
i raczej zasłużenie 

PS: Nie mam bladego pojęcia jak jest tu hierarchia władzy wśród moderatoruw, ale Sauron11 udziela się chyba najwięcej.
Edit: ookej już se zobaczyłem Sauron rządzi

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
MY BEST FRIEND GOOGLE
MY BEST FRIEND GOOGLE

-
O przperaszam bardzo:P oczywiście X3:reuniona co do tego UT to rozumiem żę ma mieć napęd skokowy bo mam już jednego ale sektorowego na 10 poziomie i jakoś nie mam czasu aby mu napęd dać![]()
Nie jestem pewien ale mi się wydaje, że jak włączysz UT to z czasem pilot sam sobie kupi napęd nadświetlny jeśli go nie ma.
-
Moim zdaniem na forum jest akurat to co powinno być. Nie zauważyłem, aby inni stali użytkownicy mieli podobne problemy. Potrafią znaleźć to czego szukają, a jeśli nie - korzystają z opcji "Extra Szukaj". Tobie też to polecam.MaxDyner wrote:Po prostu na tym forum troszkę za dużo wątków. jak ci się che Sauronie władco tego forum to pogrupuj wątki w kilka grup NP: podstawowe pytania, info o modach itd, tu pisz jak czegoś nie wiesz a znaleźć nie możesz. Coś wymyśl![]()
Twoje zagubienie w gąszczu wątków i tematów to prawdopodobnie objawy tzw. syndromu nowego. Nowy użytkownik przychodzi na forum, nie może się w nim odnaleźć, zwykle nie czyta regulaminu i pomocnych przyklejonych wątków, zamiast czytać inne wątki wstecz zadaje podstawowe pytania na te same tematy co wcześniej już padły. Nie czyta instrukcji do gry albo czyta wyrywkowo, nie zagłębia się we wszystkie strony danego wątku na forum, a czyta tylko pierwszą stronę postów. Tudzież domaga się ułatwienia mu życia poprzez zebranie dla niego wszystkich wątków w jednym poście i pogrupowanie, aby miał łatwiejszy do nich dostęp. To tak tutaj nie działa.
Poczytaj wątki wstecz, poznaj dokładniej nasze forum i innych użytkowników, a potem sam zbierz informacje, które będą dla Ciebie przydatne, załóż własny wątek i w nim te informacje wypisz, dla dobra swojego i innych użytowników, którzy po Tobie tu przyjdą. Możesz liczyć na techniczną pomoc z mojej strony, w sensie jak poruszać się po opcjach forum, jak wklejać linki itp, ale zebrać informacje z forum to już musisz sam.
Poza tym, nie ma tutaj żadnej hierarchii władzy wśród modów. Zasady, którymi moderatorzy się kierują, zapisane są w regulaminie forum. Nie ma moderatorów ważniejszych i mniej ważnych, wszyscy są sobie równi i jeden drugiego nie może "se wyznaczać"

-
No oki ale myślałem że to forum ma być szeroko dostępne i dla nowych
Teraz jak czegoś szukam to se dam rade znaleźć, ale racja jak tu pierwszy raz trafiłem to byłem zielony nie wiedziałem jak coś znaleźć. A właśnie rozmiary i ilość wątków mnie odstraszyły od szukania na własną rękę z początku bo wolałem grać niż czytać
Pełno na forum wątków które się powtarzają dlatego że nie są zgrupowane tak jak bym szukał pomocy do jakiejś misji w fabule to bym nie właził w wątek handlowy
ZRESZTĄ ADMIN I MOD MA ZAWSZE RACJE dlatego się sprzeczać nie mam zamiaru 

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
MY BEST FRIEND GOOGLE
MY BEST FRIEND GOOGLE

-
Po prawdzie dzięki takim postom jak Twój powstaje coraz więcej podobnych tematów na forum. Nowym nie chce się szukać. Swego czasu (2 miechy do tyłu) przewertowałem całe 30 stron postów żeby poszukać czegoś konkretnego. zajęło to sporo czasu ale warto było. "Nowym" też polecam to samo.MaxDyner wrote: Pełno na forum wątków które się powtarzają dlatego że nie są zgrupowane tak jak bym szukał pomocy do jakiejś misji w fabule to bym nie właził w wątek handlowy
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Ale lewarze, ty nie rozumisz. Im nie chce sie szukać, skoro gra "już czeka aż sie do niej wróci, już zaraz, za chwileczke"LeWaR wrote:Nowym nie chce się szukać. Swego czasu (2 miechy do tyłu) przewertowałem całe 30 stron postów żeby poszukać czegoś konkretnego. zajęło to sporo czasu ale warto było. "Nowym" też polecam to samo.

-
Przydaloby sie do gier dodatkowe oprogramowanie przy rejestracji. Cos w rodzaju dodatkowego klucza. Pierwszy do zarejestrowania gry na forum i jak gostek potwierdzi oryginalnosc gry i wykaze choc troche checi poczytania forum a nie zawracania ludziom d...py na zywca to dostaje od admina forum drugi klucz do URUCHOMIENIA gry. I to by bylo uczciwe. Wtedy te wszystkie matoly by sie nauczyly jak sie korzysta z wiedzy, ktora mozna znalezc na sieci. Szkoda tylko, ze to nierealne 

-
Forum jest szeroko dostępne i dla "nowych" i dla "starych". Z tym, że nowi powinni pamietać, że przychodząc do nas, owszem są zaproszeni
, ale że wstępują jakby na nowe terytorium, gdzie juz jakieś zasady opracowano na długo przedtem, zanim się na tym forum pojawili. Próby zarzucania forum, że coś na nim nie gra, bo jest nie po myśli "nowego", jest podstawowym błędem. "Nowy" wchodząc na forum przyjmuje panujące tutaj zasady i próbuje się do nich zastosować, wtopić sie w otoczenie, dostosować do panujących standardów. Jest zaproszony do postowania, do udzielania się ile tylko dusza zapragnie. W końcu forum to użytkownicy. Ale jeśli juz na starcie bardzo mu coś nie pasuje, zawsze może iść gdzie indziej, na inne fora, gdzie być może jest lepiej. Jeśli "nowy" bardzo chce zmieniać forum, niech najpierw da się poznać innym użytkownikom, nie tylko jako czytacz, ale i jako ktoś, kto ma coś konkretnego do powiedzenia i napisania, kto wnosi coś w życie forum. Jak już taki "nowy" przeczyta wstecz pewien zakres wątków, wchłonie zgromadzony tutaj zasób wiedzy (niekoniecznie cały, ale na tyle by wiedzieć o czym tu piszemy i co juz napisaliśmy) - proszę bardzo, niech zaproponuje zmiany.
To prosta recepta na bycie użytkownikiem forum
. Oczywiście nie reguła, ale jedna z dróg, gwarantujących postowanie bez potknięć i reakcji obronnych starszych stażem
.
Do "starszych", pamiętajcie, że kiedyś sami zaczynaliście swoją "przygodę" z forum i część w Was także popełniała rozmaite gafy. Zawsze będę apelował - o wyrozumiałość i chęć do pomocy innym albo o wstrzemięźliwość w wyrażaniu emocji. Lepsze ignorowanie cudzych postów niż niewłaściwe wyrażanie siebie i późniejsza nerwowa atmosfera na forum.
Poza wszystkim odniesienia w tej dyskusji do "matołów" są zupełnie nie na miejscu
.
Mam nadzieję, że ten post zakończy tę przydługą dyskusję off-topic i spowoduje powrót do podstawowej tematyki wątku.

To prosta recepta na bycie użytkownikiem forum

Do "starszych", pamiętajcie, że kiedyś sami zaczynaliście swoją "przygodę" z forum i część w Was także popełniała rozmaite gafy. Zawsze będę apelował - o wyrozumiałość i chęć do pomocy innym albo o wstrzemięźliwość w wyrażaniu emocji. Lepsze ignorowanie cudzych postów niż niewłaściwe wyrażanie siebie i późniejsza nerwowa atmosfera na forum.
Poza wszystkim odniesienia w tej dyskusji do "matołów" są zupełnie nie na miejscu

Mam nadzieję, że ten post zakończy tę przydługą dyskusję off-topic i spowoduje powrót do podstawowej tematyki wątku.