[X3] Kilka podstawowych pytań

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Savri

[X3] Kilka podstawowych pytań

Post by Savri »

Siemano. Jestem nowym graczem w świecie X3, niedawno nabyłem używaną angielską wersje X3. Świat gry bardzo mnie wciągną, przez co chodzę niewyspany już trzeci dzień. Tradycyjnie jak większość początkujących mam kilka pytań. Starałem sie nie zadawać pytań, które były już zadane, ale cóż, może coś przeoczyłem. Gram na trudności custom (słabiutki Argon Buster + trochę kredytów i brak wątku fabularnego)

1. Inwazja czworościanów.
Podczas zakupu mojego pierwszego Mercurego w Argon Prime, nagle praktycznie znikąd pojawiło sie kilka clusterów + 2 destroyery tych "zabójczo" śmiesznych fioletowych czworościanów. Podczas widowiskowej walki zniszczone zostały 2 stacje + bodajże trading dock. Khaa'kowie (czy jak im tam) nie oszczędzili też Argona One, który oddał życie w obronie kolejnej stacji. Z najeźdźcami szybko rozprawiły sie posiłki w postaci 2 Tytanów i eskadry Nova. Co ciekawe gdy z powodu braku dostaw w prądzie musiałem grać od nowa (zapomniałem dać Gonerom na tacę i sie ubezpieczyć), ponownie przy zakupie Mercurego, napadły mnie czworościany. Tym razem także pojawiły się znikąd tuż nad shipyardem. Naliczyłem 6 clusterów, 2 carriery i 1 destroyera. Tym razem jednak reakcja Floty Argońskiej była błyskawiczna i najeźdźcy nie poczynili żadnych większych szkód (kilka straconych myśliwców klasy m4 i m5).
Teraz mam pytanie do bardziej doświadczonych, czy przy zakupie każdego nowego statku będą mnie atakować stada figur geometrycznych? Jeżeli to nie zależy od moich statków to jak często przeprowadzane są takie inwazje i czy zawsze na Argon Prime? (gram na czystej wersji X3 bez żadnych modów)

2. UFO i archiwum X czy oni istnieją?
Pewnego razu, latając sobie moim nowo nabytym Mercurym po galaktyce, natknąłem sie na dziwny obiekt na mapie, zatytułowany "unknown object". Z początku myślałem że to kontener z tą dziwną rakietą (pewnie wiecie o co chodzi). Wyobraźcie sobie moje zdziwienie kiedy ten obiekt zaczął popieprzac po mapie... Był to mały statek, przypominający trochę to co dzisiaj nazywamy UFO (trochę jak klosz od lampki, nawet miał żarówki na dole). Jedyne dane jakie kobiecym głosem przekazał mi mój skaner to że właśnie obserwuje Unknown Object (Eureka...!). Klosz z nocnej lampki poruszał sie przez środek sektora The Wall, z prędkością 300 m/s w kierunku północnych i w końcu zniknął gdzieś w bramie. Niestety nie miałem pod ręką nic na tyle szybkiego żeby dogonić to coś. Może gdyby sensem życia Argonów nie była tylko budowa i transport, a Argońska Flota nie zajmowała sie tylko skanowaniem co 5 min mojego statku w poszukiwaniu kontrabandy (nawet jeśli od godziny stoję w miejscu!) ktoś zainteresowałby sie czymś nieznanym w kosmosie (chociaż z drugiej strony co się im dziwić, skoro wokół pałętają sie sami kosmici, a na dodatek banda sześcianów próbuje usmażyć im stołeczny system...) Tu dochodzimy do mojego pytania. Czy ktoś ma może pojęcie co to wogóle było, lub gdzie można sie o tym czegoś dowiedzieć? Dodam jeszcze że w globalnych ustawieniach (friend/foe) mam rase Unknown (możliwe że to Xeoni, bo żadnego jeszcze nie spotkałem...)

3. Własne stacje i transport surowca
Wiem że ten temat był już poruszany, ale w mojej (angielskiej) instrukcji pisze inaczej, dlatego wole sie upewnić. Czy aby na pewno jeśli postawie własną stację, tzw. Free Traders będą dostarczali do mnie surowce? W instrukcji twierdzą że będą jedynie skupować produkty, a do transportu surowca potrzebuje własnego TSa. (gram na wersji bodajże 2.0.02 jeśli to ma jakieś znaczenie)

4. Shipyard i wyposażenie statków
Na koniec chciałbym zapytać, od czego zależy dostępność pakietów, M i L w stoczniach? Pytam ponieważ jeszcze nigdy nie zdążyło mi się (no może poza początkiem gry, kiedy miałem tylko bustera i garść kredytów) aby statek w wersji M był dostępny do kupienia, nie mówiąc już o wersji L.

Wiem że dociekliwe pytania początkujących mogą być męczące (szczególnie jeżeli są zadawane w kółko) dlatego będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

PS Nie wiem czy wiecie, mimo że nie ma tego na mapie sektorów (znalezionej na goglach), w sektorze Ore Belt, kilkanaście kilometrów na północny-zachód od północnej bramy (za asteroidami) jest Baza Piratów... (zawsze dziwiłem się skąd oni się biorą w Argon Prime...)
Deady
x2

Post by Deady »

No hej Ci.
1: losowo / przypadkowo.
2: tarcza strzelnicza
3: przeciez masz opcje: handel z obcymi rasami i podopcje: Kup/Sprzedaj/Kup i sprzedaj
4: Czasowy
5: Bo piraci lubia rozne dziwne miejsca. I owszem - to wszem wiadome info ;)
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
Savri

Post by Savri »

Widać mam zaje%^#$ szczęście że akurat zawsze przy zakupach napadają mnie sześciany... W każdym razie dzięki za pomoc. Z tymi opcjami kup/sprzedaj to za bardzo nie wiem jak to jest gdyż narazie zajmuje sie tylko handlem. Thx again.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

1. Losowo, przypadkowo, w różnym składzie, a także gra poradzi sobie z nimi różnie.
Ja jednak, jak przeczytałem to co pisałeś, zdziwiłem się mocno. Bo mi się jeszcze taka atrakcja nigdy nie przydarzyła :P. Chciałbym ujrzeć to, jak Khaaki niszczą Argone One i pobliskie stacje w Argon Prime :twisted:

2. Raczej nie tarcza "szczelnicza", bo wiedz, że jak to zaatakujesz, spadnie ci popularność u Gonerów.
To jest po prostu atrakcja, jedna z wielu w tej grze, taki "ekstras", "bonus", czy jak to tam nazwiesz :).

3. Jeżeli ustawisz dość niskie ceny, to na pewno sprzedawcy/kupcy będą przylatywać do ciebie i sprzedawać odpowiednie surowce, a także, jeżeli ustawisz cenę sprzedaży produktu, to również będą przylatywać do ciebie "free traders" i kupować, to co masz do zaoferowania.

4. Losowe zdarzenie. Czasem jest tak, że w danej stoczni są wielkie braki, a czasem jest dostępne wszystko. Poza tym, nie masz przecież 1 stoczni tylko dostępnej :>. Polataj trochę po uniwersum, a sam się przekonasz, że jednak jest naprawdę w czym wybierać :).

5. Habitaty i inne stacje pirackie także pojawiają się losowo, zazwyczaj właśnie na obrzeżach sektorów.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

2. W tejże galerii fotki 13-14-15 od lewej.
Plotka głosi, że to przedstawiciele Pradawnych, tudzież Starożytnych, którzy mają swoje miejsce w historii wszechświata X. To tłumaczy spadek reputacji u Gonerów po zestrzeleniu. Jeśli przy zestrzeleniu usłyszy się głos Argona lub Argonki, to znaczy, że uniwersalny komunikator poprawnie przetłumaczył przedśmiertny okrzyk Pradawnych :roll: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Savri

Post by Savri »

Mani - kup Mercurego w Argon Prime, może tez ci się poszczęści :wink: Co do stoczni to możliwe, że masz racje, narazie mam dostępne tylko 4 stocznie po 1 z każdej rasy oprócz Splitów.

Kilka kolejnych pytań jeśli można:

6. Co do misji z Biuletynów. Po wybiciu większości piratów z sektorów otaczających Argonów, zyskałem rangę Fighter Chief (czy jakoś takoś) W związku z tą rangą, (przynajmniej tak pisze w instrukcji) misje powinny być trudniejsze ale i zarobki większe. Niestety w praktyce wygląda to tak ze za marne 20 tysięcy do zniszczenia dostaje statek klasy m2 z obstawą m3, a ja dysponuje tylko Busterem i kilkoma TSami... Więc tu pytanie. Czy wykonywanie tych misji daje coś oprócz kredytów i reputacji? (może jakieś nagrody nie wymienione w kontrakcie? Przecież w końcu ustrzelenie m2 jest warte trochę więcej niż 20k...). 2nd question czy da sie jakoś obniżyć rangę aby misje bojowe były łatwiejsze?

7. Czy Khaa'kowie mają jakieś sektory, stacje, budowle na stałe? Czy porostu pojawiają się znikąd?

8. W Argońskiej stoczni do dyspozycji mam Solar Power Plant ale tylko wersje M. Czy w innych stoczniach będę mógł zakupić większe elektrownie?
Michal.R
x4

Post by Michal.R »

Witam Nowego na pokładzie i gratuluje świetnego zakupu ;) Stoczni jest o wiele więcej i pewno na razie zbyt daleko nie zagłębiałeś sie z odkrywaniem po prostu.

6. W sumie... nie jestem specem od misji killerskich, ale po prostu zarabiaj, zarabiaj i jeszcze raz zarabiaj i dorób się jakiegoś dobrego statku wojennego, to będzie Ci łatwiej ;)

7. Krzaczki mają swoje własne sektory, których namiary trzeba kupić w BBS'ach, jednak oni się prawdopodobnie po prostu losowo pojawiają w sektorach i niszczą co popadnie.

8. Tak, można kupić jeszcze L i XL elektrownie, jednak musisz tylko znaleźć odpowiednią stocznię.
Current PC: ASUS PRIME X370-PRO ||| Ryzen 5 5800X3D ||| ASUS RTX 3060 Ti DUAL OC V2 8GB ||| HyperX Fury 4x8GB DDR4 ||| LG 27GL850-B :O
Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277 :P
Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ :D
Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz ;)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Ad. 6. za 20 tyś to ja mam TS z obstawą. Miałem TL z obstawą 5xNova i 1xCentaur MK III - koszt misji ok 1,2 mln... Eclipsem bez problemu się to zakończyło. Eclips złapany w misjach obrony sektora ze skryptów MERCENERIES GUILD maestro CYCROWA, Polecam jeszcze jego ASSASIN GUILD oraz OVERTUNE BBS i BBS EXTRAS.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Savri

Post by Savri »

Dobra, rozwinąłem się już jakoś ekonomicznie i zacząłem stawiać pierwsze fabryki. Niestety pojawiły sie kolejne problemy.

9. Mimo niskich cen, kupcy wydają się mieć jakiś awers do moich stacji i całkowicie je omijają. Przykładem niech będzie Silicon Mine w Ore Belt. Wytwarza bardzo dużo, niestety cały ładunek muszę rozwozić sam, ponieważ za nikt nie chce u mnie kupować (nawet jeśli sprzedaje po kosztach...) Co zrobić aby to zmienić?

10. Moje transportowce są wyjątkowo tępe... Szczególnie te przydzielone do przykładowej kopalni... Wydaje im (dwóm transportowcom klasy Mercury) polecenie "sell ware at best price", więc spodziewam sie że będą śmigać po najbliższych sektorach i rozwozić towar (najdalej 1 skok) No i może tak jest, ale nie do końca... Transportowce pobierają towar i zamiast rozejść się do stacji, ZAWSZE, obaj za cel obierają tą samą stację... Efektem tego są 2 transportowce lecące w 1 miejsce z łącznym ładunkiem 400 jednostek, gdzie biedna stacja może przyjąć zaledwie 100 jednostek... Co gorsza jeżeli w tym czasie jakiś inny kupiec zapełni towarem stacje docelową, moje transportowce, zamiast obrać nowy kurs, dalej popieprzają do tej samej stacji tylko po to aby na miejscu stwierdzić ze nie ma co sprzedawać i wracają do bazy, czyli kopalni, z całym towarem w ładowni. Moje pytanie: Co mogę zrobić aby poprawić IQ transportowców lub by chociaż zmusić idiotów by nie latali w te same miejsca??

11. Z reguły latam sam, jednak piraci stwarzają coraz większe zagrożenie, mając coraz lepszy sprzęt i zawsze latając po czterech. Więc pewnego pięknego dzionka postanowiłem zatrudnić zajętego Harriera (m5) w charakterze pomocnika do walki. Pirackie Harriery walczą całkiem nieźle i w miarę wykorzystują swoją szybkość aby nie dać sie trafić więc stwierdziłem ze może to być użyteczny pomocnik, choćby w celu odwrócenia uwagi przeciwnika od mojego statku. Uzbroiłem go w wszelaki osprzęt i kazałem siebie bronić, przy okazji zaznaczając opcję "wingman". Nie wiem, co zrobiłem źle ale mój harrier rozbił się na pierwszym zapotkanym falconie (może zamiast wingman powinno być suicider") i to pomimo tego ze pirat był (o dziwo) samotny i na dodatek całkowicie zaabsorbowany samodzielnym atakowaniem stacji (widać ambitny jakiś). W związku z tym chciałem zapytać co mogę zrobić, aby moi pomocnicy latali z "sensem" i np. w formacji?? (wiem, do wyboru jest wiele, ale niestety jedyną formacją jaką znał mój Harrier było ciągłe latanie wokół mojego Falcona...)
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

ad 9. zobacz czy w ustawieniach masz zaznaczone, zeby twoja stacja mogla handlowac ze wszystkimi rasami!

ad 10. do kopalni najlepiej zatrudniac tylko po jednym transportwcu wlasnie z tego powodu. Najlepiej jak bys uruchomil "Menadzera stacji" i dodal do jego obslugi ktorys z transportowcow. Mimo, ze manedzer nie jest zbyt rozgarniety to sam bedzie decydowal kiedy wyslac transportowiec po dostarczenie ogniw, a kiedy zeby sprzedac surowce. Przy Menadzerze wystarczy tylko jeden transportowiec wiec zaoszczedzisz na flocie :)

ad 11. tutaj juz kiedys opisalem ten problem, a dotyczy on jednej podstawowej sprawy. Jesli predkosc max twojego skrzydlowego jest o ok. 50% wieksza niz max twoja to on glupieje. Najlepiej jesli twoi skrzydlowi maja speed zblizony do twojego - wtedy ani nie rzbija sie o ciebie ani o siebie a do tego beda utrzymywac szyk jaki ustawisz w opcjach.
Dine

Post by Dine »

A i rada. Jak latasz pomiędzy asteroidami to uważaj! Jednego razu lecę sobie moim Merkurym a za mną Nova. Lecimy do Ore Belt i tak z nudów spoglądam na novę. Leciała ona z prędkością o 23 większą od mojej więc nie powinna wariować... Niestety w pewnym momencie straciłem novę z oczu a zamiast niej widziałem wybuch i rozpaćkaną asteroidę. Chyba każdy wie o co chodzi :)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Poprawiłem nieco temat. Jak słusznie zauważył Stalovy, w tamacie powinno być zawarte określenie nakierowujące na treść wątku. "Kilka pytań" nic nie mówi, ale "Kilka pytań początkującego" informuje już, że pytania są podstawowe i dotyczą rzeczy raczej powszechnie znanych przez bardziej doświadczonych użytkowników.
To tyle tytułem off-topic :).

Edit: zmieniłem temat na nieco inny, faktycznie dwa wątki o takim samym temacie to o jeden za dużo ;).
Last edited by Sauron11 on Sun, 2. Dec 07, 14:57, edited 1 time in total.
Savri

Post by Savri »

ad.9
Tak mam zaznaczony handel z wszystkimi rasami. Czy fakt że stacja stoi trochę na uboczu, a nie w samym centrum (bądź przy bramie) sektora ma jakieś znaczenie?

ad.10
Zanim znaczne przeszukiwać forum w poszukiwaniu modów czy skryptów, może mi ktoś przybliżyć czym jest ten "menedżer stacji" ??

ad.11
Dzięki, pomogło.

ad.12
Czy mogę jakoś zidentyfikować unknown object, by mój komputer pokładowy rozpoznawał to coś? Jak narazie dowiedziałem sie tylko z własnej praktyki ze mogę to załadować jako rakietę i wysadzić np. asteroidę.

EDIT: Co do nazwy tematu. Temat o takiej nazwie już istnieje więc można by dodać na końcu nazwy tematu, np. "2" aby uniknąć zamieszania.
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

ad 9. jesli twoj/komputera transporter wlatuje do danego sektora, to skanuje wszystkie stacje wiec to gdzie ona sie znajduje nie ma najmniejszego znaczenia.

ad 10. Menedzer Stacji to jest system, ktory zarzadza wszystkimi statkami, ktore jemu przypiszesz tzn. jesli zapasy danego surowca spadna ponizej (chyba 80%), to wtedy Menedzer wysyla transporter do stacji, ktora ma dany towar po cenie nizszej niz okresliles w limicie ceny w parametrach stacji. To samo jest ze sprzedaza wyprodukowanego towaru. Jesli uzbiera sie jakas ilosc produktu (tutaj nie pamietam limitu), to Menedzer wysyla transporter z towarem skanujac wszystkjie stacje w odleglosci X sektorow (X - tyle ile okresliles w ustawieniach danej stacji) i wysyla transporter tam gdzie bedzie mozna sprzedac towar po najwyzszej cenie pod warunkiem, ze bedzie ona wyzsza od tej, ktora okresliles w ustawieniach - jesli nie znajdzie ceny wyzszej to po prostu transporter bedzie sobie czekal.
Mam nadzieje, ze w miare jasno wyjasnilem dzialanie Menadzera :)

ad 12. Unknown object bedziesz mogl rozpoznac dopiero w pozniejszej fazie gry. Bedziesz musial zdobyc range u ras i w BBS'ach bedziesz musial szukac ofert kupna informacji o ziemskich technologiach.
MaxDyner

Post by MaxDyner »

;) No a z skąd wziąć ten Menedzer Stacji, to któreś z handlowych poleceń? Jak tak to które? Czy może jest to dodatek w jakimś modzie? Bo w 3x +2.0.02 niema to aż takich możliwości zautomatyzowania handlu. Jak na razie to muszę w menu ts ustawić bazę i handel kup/sprzedaj jak najtaniej/najdrożej i wyznaczam produkt. Mam kopalnie krzemu w ore belt na pokładzie 64 i 2 transportowce dostarczające ogniw i 1 (narazie) rozwożący krzem. Latam jeszcze starutkim pogromcą wątek fabularny skończony ;) i mam 1 Merkurego do handlu ręcznego.
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
MY BEST FRIEND GOOGLE ;)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Zarządca stacji jest w Bonus Packu. najnowszy to 3.1.07
Zobacz tu:
http://www.egosoft.com/community/news_pl.php
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Kriss99

Post by Kriss99 »

Cześć
Manager Stacji znajduje się w BonusPackach, który można sobie doinstalować. Najnowszy to 3.1.07, jest stabilny i został on również spolszczony, więc można go bez obaw instalować. Spolszczenie znajdziesz na forum kilkanaście postów niżej.
aby się dostać do MS wybierasz menu swojej stacji, następnie otwierasz "konsole poleceń" wybierasz wolny slot, klikasz na niego i z listy wybierasz Manager Stacji: Automat. Aby przypisać statki do Stacji ponownie wchodzisz na "konsole poleceń", wolny slot i "MS: dodaj statek". jeśli dobrze pamiętam, to uruchomienie MS jest płatne - kilka lub kilkanascie tysięcy kredytów.
Dodane stateczki są już sterowane przez stacje: kupują potrzebne surowce jeśli ich poziom w magazynie stacji jest poniżej 90% i sprzedają gotowe wyroby jeśli ich stan jest powyżej 10%. Ponieważ transportowce są "ślepe" to w sektorach, w których kupują lub sprzedają powinieneś mieć satelity.
w MS nie zdarzyła mi się jeszcze sytuacja, by 2 TSy polecały sprzedawać do tej samej stacji i jeden się musiał cofać.

EDIT do postu poniżej: Miałem na myśli, że przy korzystaniu z Managera Stacji nie miałem problemów ze zdublowanymi lotami, wcześniej to była normalka :)
Last edited by Kriss99 on Sun, 2. Dec 07, 17:03, edited 1 time in total.
Savri

Post by Savri »

Mnie zdarza się to notorycznie... Mimo że satelity mam w każdym znanym mi sektorze... Korzystają na tym chyba tylko moi handlarze.
Mam nadzieje że bonus pack pomorze. Chociaż z natury nie lubię modów i skryptów, ponieważ większa ich część znacznie ułatwia rozgrywkę... ale cóż, jak mus to mus.
Deady
x2

Post by Deady »

Savri wrote: Chociaż z natury nie lubię modów ...
Proponuje doswiadczyc - potem oceniac :)
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Duza czesc skryptow nie tyle ulatwia co wzbogaca rozgrywke o nowe rozkazy, misje, statki itp. Tak jak napisal Deady - najpierw zainstaluj i sprobuj, a potem ocen czy taki skrypt jest przydatny, a nie przekreslaj jego zalet tylko slyszac o nim :)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”