[X4] Rozważania i domysły

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Andrew2 wrote:Apropo patcha, gdzieś czytałem że patch 2.0.02 nie jest ostatecznym więc egosoft chyba szykuje jeszcze jakąś łatke.
Nieco spóźniona uwaga, tutaj to było wyjaśnione :).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Pendrak
x2

Post by Pendrak »

Hmm. No nie wiem X4 miało by sens gdyby ego zabrało Sie tym razem za ulepszanie samej gry a nie (moim zdaniem gorszej niż średnia) fabuły. Zresztą stworzyli serie gier które tak naprawdę nie wymagają żadnego podkładu fabularnego. Co do pomysłów na X4:
- modułowe statki brzmią świetnie
- chce wreszcie zobaczyć twarze pilotów i jakąkolwiek interakcje ich ze światem
- oddajcie wnętrza stacji
- lądowanie na planetach też brzmi fajnie
- dodali by wreszcie wnętrza statków (wątek do rozwinięcia)
- trochę pusto jest w tych sektorach
- jak już pokazali twarz głównej postaci to mogli by dodać możliwość biegania po stacjach, statkach, planetach, wrakach itp.
Nad resztą jeszcze pomyśle.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Deady wrote:Jak dla mnie mogliby sie dogadac co do produktu Brabena " Frontier". Przy nowych mozliwosciach - dokladnie ten sam co byl "Frontier" + opcje z x-3 i Xtm = miodzio. Ale to piesn przyszlosci stety badz nie.
Troszkę bardziej rozbudowany (więcej opcji dialogowych, więcej statków po obu stronach - Federacji i Imperium, więcej Thargoidów, współddziałanie NPCowych pilotów np. podczas zaatakowania któregoś przez piratów, więcej materiałów którymi można handlować) Frontier z grafą X3 i żadna inna gra może nie istnieć :P
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Tak, a ja bym chciał wreszcie zdobyć na własność sektor Kha'ak, żeby mi się stale nie respawnowały ich statki z niewiadomo którego miejsca we wszechświecie :roll: . I do woli wtedy eksploatować bogate zasoby mineralne sektora - jako nagrodę za ciężką kampanię wojskową i niebywałe straty materialne.
Yzbuzz

Post by Yzbuzz »

Mnie wystarczyłyby planety. To największa bolączka tego typu gier.

Bądźmy szczerzy - to wyznacznik i bardzo wysoko postawiona poprzeczka przez Frontiera, potraktowania poważnie przez Privateera i po macoszemu przez Freelancera.

X3 jest bez wątpienia bardzo dobrą grą. Ale świetny nie jest. Po jakimś czasie ma się wrażenie latania po atrakcyjnych bitmapach/wallpaperach z ładnymi stacjami. To wzmaga poczucie klaustrofobii i maleńkości Wielkiego Kosmosu. Planety... to byłoby to. Ale oznacza to też spore nakłady finansowe i ograniczenia. Ja byłbym nawet za symbolicznym ukazaniem lecącego stateczku w kierunku planetki, a potem otwarciu się małej bitmapki z obrazem ogólnym powierzchni plus tabelki kupuj/sprzedaj/modernizuj/wybierz misje/odlatuj itp. Resztę zdziałałaby już wyobraźnia. I po co więcej?

Pięknie wyglądające planety na których nie mogę wylądować powodują moją zrozumiałą frustrację. Powiem po samczemu - to jak oglądanie ładnego biustu, którego nie można dotknąć. Lizanie cukierków przez szybkę. Głaskanie nowego Ferrari... a raczej jego zdjęcia w katalogu. To FRUSTRUJĄCE! :evil:
sonen
x2

Post by sonen »

Yzbuzz wrote:Mnie wystarczyłyby planety. To największa bolączka tego typu gier.

Bądźmy szczerzy - to wyznacznik i bardzo wysoko postawiona poprzeczka przez Frontiera, potraktowania poważnie przez Privateera i po macoszemu przez Freelancera.

X3 jest bez wątpienia bardzo dobrą grą. Ale świetny nie jest. Po jakimś czasie ma się wrażenie latania po atrakcyjnych bitmapach/wallpaperach z ładnymi stacjami. To wzmaga poczucie klaustrofobii i maleńkości Wielkiego Kosmosu. Planety... to byłoby to. Ale oznacza to też spore nakłady finansowe i ograniczenia. Ja byłbym nawet za symbolicznym ukazaniem lecącego stateczku w kierunku planetki, a potem otwarciu się małej bitmapki z obrazem ogólnym powierzchni plus tabelki kupuj/sprzedaj/modernizuj/wybierz misje/odlatuj itp. Resztę zdziałałaby już wyobraźnia. I po co więcej?

Pięknie wyglądające planety na których nie mogę wylądować powodują moją zrozumiałą frustrację. Powiem po samczemu - to jak oglądanie ładnego biustu, którego nie można dotknąć. Lizanie cukierków przez szybkę. Głaskanie nowego Ferrari... a raczej jego zdjęcia w katalogu. To FRUSTRUJĄCE! :evil:
1.nie,nie...nieeeeeee....chcę lodować na planetach tak jak latam po kosmosie, chce stocznie naziemne i takie tez jednostki...
2.odnośnie biustu - coś w tym stylu ;)
starjacker0
x3tc

Post by starjacker0 »

Ja przede wszystkim chcialbym, aby pojawily w koncu rozne zjawiska astronomiczne:
supernowe (to najbardziej; jeszcze w zadnej do tej pory grze tego nie bylo, poza przerywnikami filmowymi),
komety, uderzajace w planety asteroidy (to widzialem w Hegemonii; bardzo fajna rzecz, tylko w edytorze nie umiem dodawac komet, bo mnie wywala),
czarne dziury (tez sa w Hegemonii),
zablakane planety, gwiazdy pojawiajace sie nagle w sektorze i rujnujace go,
burze sloneczne niszczace oslony itp.
Bestią jestem, by się bestią nie stać
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

starjacker0 wrote: burze sloneczne niszczace oslony itp.
szczerze mówiąc to w X2 były, szkoda, że brakuje ich w X3.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
sonen
x2

Post by sonen »

wszystko o czym pisze starjacker, można bardzo łatwo zrobić skryptami, lądowanie na planetach i całą ich infrastrukturę - niestety już nie :)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

sonen wrote:lądowanie na planetach i całą ich infrastrukturę - niestety już nie :)
trochę modelowania + skrypty, i tak :]
sonen
x2

Post by sonen »

RAFIO wrote:
sonen wrote:lądowanie na planetach i całą ich infrastrukturę - niestety już nie :)
trochę modelowania + skrypty, i tak :]
trochę? :roll: nikt na razie jeszcze tego zrobił, nawet taki team jak XTM
ale RAFIO - możesz być pierwszy ;) DO ROBOTY ;)

EDIT: RAFIO --->> napisz nam jeszcze ile tej roboty jest, w ilu ludzi można by było zrobić jakiś dodatek na miarę XTM w kontekście lądowania na planetach
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

sonen wrote:
EDIT: RAFIO --->> napisz nam jeszcze ile tej roboty jest, w ilu ludzi można by było zrobić jakiś dodatek na miarę XTM w kontekście lądowania na planetach
Trzeba wymodelowac planety, dodac je do wszechswiata, oskryptowac, aby przyciagaly do siebie niektore obiekty ponizej pewnego dystansu. Potem stworzyc planetarne wersje stacji, i oskryptcic, aby mozna je bylo budowac jedynie blisko planet, i ustawiac tak, aby byly zwrocone do srodka tejze planety.
sonen
x2

Post by sonen »

RAFIO: ilu ludzi, ile czasu? czy jest to trudne, czy muszą to robić ludzie którzy znają perfect programy do grafiki i programowania?
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Widzę, że rozmawiacie z wielką pewnością siebie o sprawach niemożliwych nawet dla Ego ;).
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
sonen
x2

Post by sonen »

Sauron11 wrote:Widzę, że rozmawiacie z wielką pewnością siebie o sprawach niemożliwych nawet dla Ego ;).
nie, Sau...ja zadaje tylko pytania, okazuje sie, że wszystko jest niezwykle proste :wink:
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Taa... i skończy się jak z XUDB..... Wielu chętnych do roboty a robić nie ma komu.....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Deady
x2

Post by Deady »

LeWaR... bez urazy. Chetnych do roboty nie wiem ilu bylo. Gdy pisalem ze moge zmudnie wklepywac dane - powiedziano mi ze - dadza sobie rade. Wnioski sam wyciagnij.
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

W temacie XUDB odsyłam do właściwego wątku. Napisałem tam już co nieco, przydałby się komentarz :roll: .
sonen
x2

Post by sonen »

dobrze...trochę schodzimy z tematu ---> jaka jest szansa zrobienia baz na planetach, lądowisk..itd. itp
Yzbuzz

Post by Yzbuzz »

Panowie! Ja proponuję mierzyć siły na zamiary. Nikt tu grafiki planet i lądowisk na nich nie zrobi. Moim zdaniem wystarczyłyby fantazyjne bitmapy powierzchni planety i dostępne opcje (o czym ośmieliłem się już wspomnieć). Ale jak to uczynić - nie mam pojęcia, gdyż nawet nie zagrałem jeszcze w X3 (wciąż czekam na swoją kopię z PLAY'a). To byłoby chyba możliwe do wykonania - kosmicznych powierzchni planet jest od groma w sieci.

Proponowałbym rzucić zresztą ową koncepcję na forum Twórców X3, bo my tu gadu gadu a nic z tego nie będzie... :(
Frontier, Privateer, Freelancer, X3:Reunion---- X4 z lądowaniem na planetach. Dążmy w stronę doskonałości!

Return to “Polskie / Polish X-Forum”