[X3] - Malowanie okrętów

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

sonen
x2

Post by sonen »

mam taki pomysł na skrypt :wink:

każdy statek wyprodukowany w danym sektorze mógłby mieć w znakowaniu nazwę tegoż sektora + numer statku i działo by sie to automatycznie np.
okręt wyprodukowany w Argon Prime miałby nazwę Argon Prime 001
wiem oczywiście że jest to praktycznie nie do wykonania ;) ale fajnie by było ;)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A po co?
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
sonen
x2

Post by sonen »

Yacek wrote:A po co?
to tworzy dla MNIE pewien klimat, jeśli się trochę popatrzysz dookoła, dojrzysz jakąś logikę... popatrz sobie na malowania współczesnych okrętów, samolotów itd... każda rzecz gdzieś PRZYNALEŻY - generalnie to po malowaniu możesz odczytać jaka to jednostka ;)

widząc oznakowanie Argon Prime 001 wiedziałbym że są to siły zbrojne Argon Prime, idąc dalej dalsze oznakowania mogłyby przekazywać inne informacje - 201 transportowce, 301 - personel itd

:) to tylko do stworzenia klimatu
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

1. Jak chcesz stworzyć klimat to otwórz okno :-)
2. Przecież dane o statku (jakiej rasy itp) masz na mapie sektora.
3. Musiałbyś mieć niezłe google, aby z daleka wypatrzyć co to za statek po kolorkach, bo mogło by się tak zdarzyć że zanim napatrzysz się na niego, on zdąży zrobić Ci kuku.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
sonen
x2

Post by sonen »

1. bardzo śmieszne ;)
2. w wirze walki byłoby to cokolwiek trudne i nie praktyczne
3. w X3 istnieje coś takiego jak PODSYSTEM WZMACNIANIA OBRAZU - klawisze [ALT]/[ŚPM] - cyk i widzisz wszystko jak na dłoni ;)

prawie we wszystkich filmach s-f w których występują okręty istnieje coś takiego jak malowanie okrętów
oczywiście nie wspominam o współczesnym wojsku - bo to normalne, że każda jednostka ma oznaczenie
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

2. masz monitor
3. znamy, stosujemy
W wojsku bardziej teraz popularny jest kamuflaż niz malowanie w barwy wojenne jak króla Ćwieka.
[ external image ]
hanss
x3tc

Post by hanss »

W kosmosie kamuflaż jest niepotrzebny a napis w stylu Kennscht mi noch? ala Fritz Kepmpf z Jasta Boelecke...lub Abandon all hope z Gwiezdnej Eskadry...na statku dodawał by pilotowi prestiżu...fajnie by było gdyby przy określonej liczbie zestrzeleń uruchamiał się skrypt pozwalający na taką możliwość.
Last edited by hanss on Fri, 9. Nov 12, 14:47, edited 2 times in total.
sonen
x2

Post by sonen »

Yacek wrote:2. masz monitor
3. znamy, stosujemy
W wojsku bardziej teraz popularny jest kamuflaż niz malowanie w barwy wojenne jak króla Ćwieka.
czyżby?

http://www.airshow.sp.mil.pl/index.php? ... y=38&hit=1

http://www.airshow.sp.mil.pl/index.php? ... y=34&hit=1

byłem we wrześniu w Radomiu (tak, widziałem wypadek), z tego co pamiętam TYLKO Grippen miał słabo widoczne oznaczenia

poza tym o bitwach w kosmosie możemy sobie tylko podebatować, czy kamuflaż jest taki wymagany, okręty są raczej dobrze widoczne ;)
Last edited by sonen on Thu, 15. Nov 07, 21:05, edited 1 time in total.
sonen
x2

Post by sonen »

hanss: otóż to, X3 to tylko zabawa ;)
hanss
x3tc

Post by hanss »

W X2 miałem podobny patent co tu:
http://www.buttonsandpins.com/images/smokinskull.jpg

Return to “Polskie / Polish X-Forum”