[X3] Błąd oprogramowania??

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

_RA
x4

[X3] Błąd oprogramowania??

Post by _RA »

W czasie instalacji wersji 2.0.02 natrafiłem na ciekawy problem.

A mianowicie:
Gdy zainstalowałem gre było wszystko ok potem instalowałem nakładke 2.0.02 i potem jak uruchomiłem gre to zamiast kursora od myszki widziałem wszystkie ikonki ktore pojawiają się w grze np oznaczenia M3, M4, M5 jakie występują na radarze, widziałem wszystkie ikonki stacji które są na mapie sektoru. Ehh mogłem zrobić screenshot'a ale mniejsza o to.

Żeby zlikwidować błąd bawiłem się w instalacje od nowa zrobiłem identycznie i wtedy było wpożądku. Potem niestety system mi padł. I znowu instaluje gre i ten sam problem. Tym razem jak drugi raz tak zrobiłem pojawił się ten sam efekt. Wiec zdenerwowałem sie i nie chciało mi sie gry instalować wiec zainstalowałem nakładke 1.4.03 a potem spowrotem 2.0.02 i niestety na próżno ale byłem cierpliwy i powturzyłem instalacje nakładek w ten sam sposób i za 3 razem znowu jakby nigdy nic gra chodzi normalnie. Nie mam pojęcia o co tu chodzi :?

A co wy na to ?
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Karta graficzna sie przegrzewa.
_RA
x4

Post by _RA »

No nie wiem ja przy grafice nic nie ruszałem a jak już dobrze sie zainstalowało to nigdy mi się to nie pokazywało i wiem że tylko przy nakładce 2.0.02 to sie robiło bo przy podstawowej wersji i wersji 1.4.03 nic takiego sie nigdy nie działo wiec wątpie by to grafika była.
Yacek
x3tc

Re: [X3] Błąd oprogramowania??

Post by Yacek »

_RA wrote: Gdy zainstalowałem gre było wszystko ok potem instalowałem nakładke 2.0.02 i potem jak uruchomiłem gre to zamiast kursora od myszki widziałem wszystkie ikonki ktore pojawiają się w grze np oznaczenia M3, M4, M5 jakie występują na radarze, widziałem wszystkie ikonki stacji które są na mapie sektoru. Ehh mogłem zrobić screenshot'a ale mniejsza o to.
Nie bardzo to rozumiem. Czy zamiast ikony kursora miałeś ikonę statku? Czy ta ikona zmieniała się w ikonę stacji?
Może wejdź w opcje sterowania i załaduj defaultowe ustawienia klawiszy.
Nie wiem, chciałbym pomóc, ale nie miałem takich problemów po instalacji ani patcha 2.0.0.2, ani BP 3.1.0.6.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Zaraz po uruchomieniu gry w głównym menu zamiast kursora myszki widziałem pełno ikonek prawdopodobnie wszystki ktore występują w grze nawet były paski od osłony i kadłuba długości na cały egran ogolnie razem to wyglądało jakby coś źle wczytał. Cieżko to opisac a zapomniałem screenshota zrobic :cry:
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

No to spróbuj w pierwszym oknie gry zmienić ustawienia grafiki, odznacz też w nim EAX jeśli miałeś zaznaczone. Może grafa ci nie wyrabia.
Ponadto jeśli oddinstalowałeś grę, to sprawdziłeś czy nie został katalog po grze, a w nim pliki konfiguracyjne. Bo jeśli zostały to ponowna instalacja mogła nadal korzystać ze starych konfigów i dlatego nic nie zmieniła.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Miałem wszystko usunięte a najciekawsze to ze zrobiłem kilka razy na przemian instalke łatek raz 1.4 raz 2.0.02 i za ktoryms razem normalnie gra zaczeła chodzic bez ustawiania niczego w opcjach. No ja nie mam pojecia czemu sie tak dzieje ale teraz gra chodzi normalnie. Jeszczy bym sobie moda XTM zainstalował ale za słaby komp mam do tego moda :(
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Może pokopałeś coś z kolejnością instalacji. Poprawną masz przecież opisaną w przyklejonym poście o kolejności instalacji.

Co do XTM-a to też mam za słabego kompa na jego instalację, ale to nic, na razie wystarcza mi X3 2.0.02 + BP.
[ external image ]
Matiz

Post by Matiz »

Też miałem ten problem a obszedłem go następująco. Po zainstalowaniu patch 1.4.03 włączyłem na chwile grę i zmieniłem ustawienia klawiszy i instalacja wersji 2.0.02. Wszystko powinno działać. Zresztą tylko raz mi się coś takiego zdarzyło na 4 instalki.
Intel Core 2 Duo 2.8GHz || 4GB RAM || GeForce 9600 GT (512 MB)|| SG 500GB.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”