GTA w kosmosie ;) & Infinity

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Flik
x2

GTA w kosmosie ;) & Infinity

Post by Flik »

Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem forum i obywatelem uniwersum X co czyni mnie również członkiem Waszego zacnego grona. :D

Ale dość wazeliny:P czas przejść do rzeczy. Założyłem ten topic bo interesuje mnie jak dużych innowacji w samej rozgrywce spodziewacie się po space simach następnej (nazwijmy to tak umownie) generacji? Głównie chodzi mi oczywiście o serię X, ale nie tylko. Śledząc rozwój gier można dostrzec, że coraz większą popularnością cieszą się szpile które łącza w sobie wiele gatunków (vide tytułowe GTA). Domyślam się że najbardziej oczekiwanym przez fanów X „bajerem” jest powrót do korzeni (Frontier) czyli lądowanie na planetach (mniam). Jak wiadomo nie jest to takie proste, a próby które podejmują twórcy wypadają raczej blado (np. w Evochron Alliance 2.0 gdzie planety są wielkości asteroidów). Jednak ja ze swej strony dorzuciłbym jeszcze możliwość poruszania się samym bohaterem po wnętrzach stacji kosmicznych czy samych statków. Patent ten znalazł się w Parkanie II i choć sama gierka była raczej słaba to pokazała, że nie jest to niemożliwe z technicznego punktu widzenia. Mnie już ślinka leci na samą myśl o joggingu przez korytarze mojego M1 – wtedy naprawdę poczułbym że to jest MÓJ statek, a nie, że ja jestem statkiem. Uff rozpisałem się – mam nadzieje ze nie powtarzam jakiegoś topicu, bo forum przeszukałem dość dokładnie.

Zapraszam do dzielenia się refleksjami.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Gdyby do graficznie bardzo odjechanej X3 dodać:
. 1. możliwość lądowania na tych ogromnych planetach, najlepiej bez "loadscreena" przy przechodzeniu przez atmosferę (jak we Frontierze; wciąż pamiętam te chmury... ehh... ) - tu mogłoby istnieć ograniczenie co do klasy statków, które mogą wchodzić w atmosferę - te mniejsze po prostu miałyby za słabe tarcze - albo ograniczenie co do minimalnej wielkości tarczy, jaką trzeba mieć, żeby w atmosferę wejść; ewentualnie można by kupować jakieś urządzenie (np. generator tarczy atmosferycznej) o ustalonej klasie wielkości ładunku, co uniemożliwiałoby montaż na statkach ze zbyt małą ładownią...
. 2. możliwość lądowania na asteroidach i może dodanie jakichś dronów górniczych do zabawy w górnika bez niszczenia asteroidu (znów Frontier i jego automatyczne kopalnie),
. 3. możliwość poruszania się po korytarzach statków i stacji (w stacji mogłoby to być coś a'la Freelancer z widokiem TPP, a na pokładzie statku FPP, coś jak w Elite Force),
. 4. możliwość gry online (dla mnie w sumie zbędne, o ile poprzednie punkty byłyby w grze),
to uzyskałoby się produkt moim zdaniem prawie doskonały (do pełnej doskonałości brakuje mi w X-ach wielkości swobody poruszania się po wszechświecie z Frontiera - tych milionów niezbadanych systemów planetarnych....).
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
boto
x3tc

Post by boto »

mi by wystarczyła modułowa budowa fabryk i statków :P
ergo
x3tc

Post by ergo »

Co do gry online, wydaje mi się że taka gra nie musiałaby być bardzo "aktywna", tzn nie musielibyśmy widzieć statków innych graczy, czy nawet z nimi walczyć (taka interakcja mogła ny zabić wydajność gry, chociaż w Infinity tak właśnie chcą zrobić )- wystarczyłoby, żeby był pseudo-wspólny wszechświat, tzn żebyśmy widzieli fabryki innych graczy, mogli z nimi handlować itp ... :)

Właściwie, wszystkie wymienione tu punkty spełnia właśnie Infinity,
http://www.fl-tw.com/Infinity/index.php

, no może oprócz widoku TTP :)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Witamy Flika :) .

1. Modułowa budowa fabryk i statków tak - żeby można było odstrzeliwać te moduły osobno (jak można było działa laserowe stacji, albo generatory osłon niszczycieli w Tie-Fighterze), a przypadku statków odstrzał modułu powodowałby utratę jego wartości.
2. Lądowanie i eksploracja przynajmniej jednej planety w danym sektorze - jak najbardziej tak, czekamy na to od X-BTF, na razie bezskutecznie - wątpię czy się doczekamy :roll:
3. Lądowanie na asteroidach - wątpię w przydatność tego patentu. Fedrować można stawiając kopalnię - moim zdaniem to jest odpowiednik Frontierowych auto-kopalni, tylko znacznie bardziej widowiskowy :) We O ile dobrze pamiętam, we Frontierze nie można było takiego asteroidu rozłupać laserem górniczym czy nuklearnym pociskiem jak to się da w X, więc w iksach mamy w tym względzie przewage nad Frontierem :roll: .
4. Poruszanie się w korytarzach stacji i statków to trudny temat. Jak Flik wspomniał, w Parkanie 2 wprowadzili takie coś, grałem w tę grę dość długo i musze powiedzieć, że jest... nudno. Korytarze i przestrzenie w statku za pierwszym razem budzą ciekawość swoją różnorodną kolorystyką i wystrojem, ale po dłuższym graniu okazuje się, że są dość jednostajne i na kolejnych statkach do siebie podobne. Chodzi się po tych samych miejscach, rozwala podobne mechaniczne stworki przy abordażu. Poza tym optymalizacja tej rozwałki FPP jest kiepskawa, przynajmniej na moim sprzęcie gra w trybie FPP mocno się dusiła, co psuło rozgrywkę.
Akurat Parkan2 jest przykładem jak zrobić grę - zlepkę kilku gier o różnych trybach rozgrywki. FPP - wewnątrz statków i po lądowaniu na planecie, Arcade - lot w przestrzeni (symulator to to nie jest).
Jeśli X4 miałby mieć opcję lądowania na planetach, poruszania się wewnątrz statków (poza zwykłym widokiem rozglądania się w kokpicie), może jakiejś akcji w tych przestrzeniach, to musiałby to być naprawdę świetnie zrobione, dopracowane do najdrobniejszych detali, jak typowa gierka FPP czy symulator ziemskiego helikoptera. Jeśli zrobi się te nowe opcje po lebkach - a po obejrzeniu w sumie dwóch iksów z kompletnie zwaloną animacją postaci i fabułą szczerze wątpię że Egosoft potrafi poradzić sobie z takim wyzwaniem nie angażując graczy wolontariuszy - te dodatki pociągną na dno całą grę i zrobią niej miernotę.

Dlatego jeśli chodzi o drastyczne zmiany i dodatki to chyba już wolę, żeby iksy pozostały tym czym są teraz, mocną symulacją ekonomii i lotu w przestrzeni. Niech chłopaki z Ego zajmują się może tym co umieją najlepiej, a to czego nie umieją, niech pozstawią firmom, które się w tym specjalizują :) .
Trochę szkoda, że Ego nie chce lub może nie ma możliwości np. zgadać się z Microsoftem i złączyć wysiłki nad stworzeniem miksu X4 + Freelancer, dzięki czemu zyskalibyśmy w iksach fabułę i animki z prawdziwego zdarzenia, która nie byłaby tylko dodatkiem a może głównym celem gry, a MS dostałby skomplikowany iksowy model ekonomii...

Edit: A'propos Infinity - zapowiada się fajna gierka o prostej ale czytelnej grafice, przypominającej prostotą trochę X-BTF. Właściwie to chyba takiemu simowi online taka grafika tylko pomaga?. Nie wyobrażam sobie X3 online, skoro nawet single player to masakra dla sprzętu.
Może więc gdyby Egosoft zrobiło X-online na bazie prostego silnika graficznego X-BTF, to byłoby coś fajnego i ze względu na nieduże wymagania sprzętowe - dostępnego dla zwykłych zjadaczy chleba (pomijając sprawę płatności kartą za konto online :roll: ).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
hanss
x3tc

Post by hanss »

Szukając co to Infinity wpadłem na taką stronę niestety po arabsku:
http://www.newzika.com/vb/showthread.php?p=106435
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Gdyby Microsoft położył łapę na X'ach, byłyby "Vista only". Kto ma Vistę, ręka do góry :P ?
Ale wszystko prawda - Egosoft sam nie da rady rozbudować X'ów. Takie skomplikowane rzeczy musiałaby robić duża organizacja, z wieloma specjalistami odpicowującymi poszczególne elementy gry.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Jeśli chcecie MMORPG, poczekajcie na Jumgate: Revolution. Zaś jeśli o X'ach mowa, to niestety można liczyć wyłącznie na squelizm do potęgi, czyli: nastepna gra to ładniejsza wersja poprzedniej, tyle że z wieksza iloscia złomu, aby łatnie na screenach wygladała ;)
ergo
x3tc

Post by ergo »

Sauron: - wydaje mi się, że grafika w Infinity jest o wiele bardziej skomplikowana i złożona niż w X'ach :)

http://www.fl-tw.com/Infinity/infinity_screens_2.php

nie wiem czy oglądaliście statki z działu "contributions" , ale to wg mnie wygląda o wiele lepiej niż X3 :)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

OMG, na taką grę czekałem... Te widoki z powierzchni, te wschodzące na niebie pierścienie planet...
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

A graliście już w Infinity? Jeśli by przemilczeć laaaaagi, wygląda bajecznie, a na full detail jest płynne na sprzecie, na którym X3 na low sie dusi i ksztusi ;)
sonen
x2

Post by sonen »

a jak to jest z tym INFINITY? jest to płatne, jest to pełna wersja, będzie to posieci...nic nie wiem
hanss
x3tc

Post by hanss »

Ponoć można sobie pograć w Wing Commandera po sieci...ale szczegółów nie znam.Może tu coś będzie:
http://www.wcnews.com/
ergo
x3tc

Post by ergo »

To w co na razie można zagrać w Infinity, to tylko "combat prototype", czyli taka mała strzelarka, która używa silnika Infinity ( a właściwie to nawet nie silnika, ale fragmentów silnika ).

Gra jest w fazie produkcji, twórcy szacują zakończenie prac na nie wcześniej niż na ok, 2 lata od teraz ( gre piszą już od ok 2 lat ). To co jest bardzo fajne, to że mocno wzorują się na frontierze - gra będzie w 100% proceduralna, co oznacza że nie będzie statycznych sektorów, czy bram skokowych - wszechświat będzie otwarty i praktycznie nieskończony, modelowany funkcjami matematycznymi. Oznacza to, że kiedy ktoś poleci na "kraniec wszechświata" :) i odkryje nowy układ słoneczny ( pojawi się losowo, lub nie :) ) , ten układ zostanie w grze już na zawsze :) , a kiedy ktoś poleci w dokładnie to samo miejsce, zobaczy dokładnie to samo :)

Bardzo interesująco wyglądają też wnętrza stacji, wnętrza lotniskowców i miasta (w kosmosie, i na powierzchniach planet) :)

Co kilka tygodni , InfinityAdmin prezentuje to, nad czym ostatnio pracował, np teraz były to pierścienie i pasy asteroid wirujące wokół planet (http://www.fl-tw.com/InfinityForums/vie ... php?t=5198 ) - co jest o tyle istotne, że wszystko w Infinity jest jak prawdziwe - model grawitacji, skala i odległości między obiektami, model oświetlenia i cała fizyka ( twórcy dla osiągnięcia zamierzonego efektu posługują się nawet zdjęciami z NASA ) :)

zdjęcia z orbity:
http://www.fl-tw.com/InfinityForums/viewtopic.php?t=182

lot nad powierzchnią planety, w atmosferze po zejsciu z orbity
http://www.fl-tw.com/InfinityForums/vie ... php?t=1159

tu np jest matematyczny model + video, jak będą wygladać gazowe giganty ala Jowisz http://www.fl-tw.com/InfinityForums/vie ... php?t=3750

tu

tu na przykład są rendery jednego z dużych krażowników :
http://www.fl-tw.com/InfinityForums/vie ... php?t=2188
http://www.fl-tw.com/InfinityForums/vie ... php?t=3587

a tu rendery miast:
http://www.fl-tw.com/InfinityForums/vie ... php?t=2069
sonen
x2

Post by sonen »

ale czy to będzie tylko sieciówka czy normalna gra?
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

To będzie MMORPG. W założeniu ma być darmowy, i utrzymywać się z reklam i/lub premium accountów.
ergo
x3tc

Post by ergo »

A dokładniej MMOSSG ( Massive Multiplayer Online Space Sim Game ) :) bo z RPG nie będzie mieć wiele wspólnego ( żadnych "zdolności", żadnych "poziomów doświadczenia" , nic wspolnego z MMORPG ala Eve Online) :)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Right, moja kulpa ;)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

ergo i pomyśleć, że niektóre screeny z tych linków, mają już rok ! :o

A prace dalej trwają. Oby projekt nie upadł, bo qrka, szykuje się coś naprawdę ambitnego :). Bo przecież praktycznie każdy dzieciak (i niektórym dorosłym to zostało) jest zainteresowany głębią kosmosu, sekretami jakie kryje, praktycznie nieograniczoną przestrzenią... Eh, oby to wyszło na świat :].
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
hanss
x3tc

Post by hanss »

Aż się obśliniłem na widok tych screenów :D

Return to “Polskie / Polish Off Topic”