[X3] Fedrowanie w wielkim stylu :)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

A próbował ktoś kiedyś opchnąć nividium na wymianie z innym kupcem w stacji? Może w tej sposób da się sprzedać wiecej niż 2 szt., pod warunkiem oczywiście jesli jest na to popyt :roll: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Sauron może inne pytanie :D, czy próbował ktoś w ogóle KIEDYKOLWIEK wytradować coś z kupcem ze stacji handlowej ? :P :P

Mnie jakoś nigdy et zabawy nie pociągały i nie były od niczego potrzebne :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Da się z kupcami pohandlować. Tyle, że musisz mień tyle towaru ile chce handlarz. Inaczej transakcja nie dojdzie do skutku. Handlarze nie gadają z detalistami :D.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Abandon All Hope
x3tc

Post by Abandon All Hope »

Do <stareprawo>

Oczywiście masochistą nie jestem, więc cały urobek wrzuciłem na Kajmana, polecenie sprzedaj po najlepszej cenie i heja. Se gościu poradził lepiej niż ja ( cierpliwszy jakiś ). Stanowczo wolę zajmować się czyszczeniem mojego graviradaru z czerwonych plamek :twisted: .
Ale mam już następną partię nividium ( prawie 300 jednostek ) i spróbuję opchnąć je na stacji handlowej jakiemuś kupcowi. U Paranidian mam wysokie notowania ( Obrońca Cesarza ) więc chyba nie powinno być problemu. Jutro podzielę się wrażeniami z wymiany ( lub przekleństwami pod adresem...)
Pozdrawiam
Urban
x4

Post by Urban »

Przypomnę swój stary pomysł... : Wybudować stacje handlową ustawić jakąś cenę i tam przesyłać Nividium i niech Komputer sam spróbuje je opchnąć... Miło by było jakby ktoś kiedyś to sprawdził.. :roll: :wink:
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ja może i bym sprawdził kiedyś, jakby oczywiście postawienie Doku Handlowego było opłacalne.
Albo choć opłacalne w podobnym stopniu co kompleks wódy czy teladihuany :)
Akrablak

Post by Akrablak »

Mam pytanie w sprawie Merkurego, bo jak ja sam rozbije mu skały to spokojnie zbiera sobie krzem ale sam tego nie robi dlaczego??? moze trzeba mu dac odpowiednie działko do tego??? przenośny system wiertniczy nie da sie na ten statek zamątowac. jak wyzbiera wszystkie skruszone skały to stoi i nie wiem na co czeka?
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Sam sobie odpowiedziales na pytanie. Stoi bo wyzbieral wszystkie skaly.
Teraz musisz rozlupac wieksze i dac mu komende dalszego zbierania.
Akrablak

Post by Akrablak »

Rozumiem i tak robie ale busze byc pod reką zeby mu te skału łupac, czy mozna zrobic tak zeby był bardziej samodzielny i sam je sobie kruszył??
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Skał sam sobie nie skruszy, nawet jeśli będzie miał na pokładzie odpowiednie działko. To jest automat, więc wykonuje tylko zadane polecenie. A w menu poleceń nie ma takiego, które by nakazywało kruszyć skały. Więc może je jedynie zbierać :) .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
jarostary123
x2

Re: [X3] Fedrowanie w wielkim stylu :)

Post by jarostary123 »

No i pytanka:
- czy skały oznaczone na radarze, te wielkie, których nie idzie rozłupać zwykłym LDI - puszczą po użyciu laseru górniczego?
- czy zgarnianie odłamków z asteroidów nieoznaczonych na radarze, ale dysponujących dużym wskaźnikiem wydobycia, w efekcie daje duży zysk (dużo się zbiera)?
- generalnie jak wychodzi porównanie ładowania dużych i małych asteroidów po ich rozłupaniu - ile de facto jest w ładowni, jesli oba mają porównywalny wskaźnik wydobycia?
- czy ktoś juz próbował (i nie zasnął w trakcie) dogłębnie przeorać Ore Belt jednym statkiem? :roll:
- da się na tym fedrowaniu zarobić czy nie? Warto w to inwestować i jak szybko sie zwraca przy założeniu w miarę aktywnego kopania w co bogatszych złożach? Niby krzem i ruda są drogie i dość poszukiwane na rynkach pierwotnych, a duże ładownie (8000 Delfina) pozwala dużo ich upakować (444 jedn. krzemu), ale na pewno jakoś to jest zrównoważone w grze aby się zbyt szybko nie dorobić tej fortuny na górnictwie. :)[/quote]
Sauron11 odpowiadam na twoje pytania:
-Tak,rozłupiesz je przy użyciu lasera górniczego
-Tak,rozłupałem asteroidy w jednym sektorze pirackim(tam gdzie jest fabryka destruktorów) o wielkości ponad 20 to uzyskiwałem urobek z jednego zebranego kawałka 8
-dasię zarobic ale potrzebujesz przynajmiej Słonia do którego będziesz przesyłac uzbierany urobek,ja zapakowałem do niego 2500 jednostek
Abandon All Hope
x3tc

Post by Abandon All Hope »

Abandon All Hope wrote: Ale mam już następną partię nividium ( prawie 300 jednostek ) i spróbuję opchnąć je na stacji handlowej jakiemuś kupcowi. U Paranidian mam wysokie notowania ( Obrońca Cesarza ) więc chyba nie powinno być problemu. Jutro podzielę się wrażeniami z wymiany ( lub przekleństwami pod adresem...)
Pozdrawiam
No to się dzielę.

@#$%%#&$@#$@

Się nagadałem. Latałem do doków handlowych w sektorach paranidiańskich i nie spotkałem ani jednego kupca, który chciał kupić choć część ładunku nividium. Oczywiście wrzuciłem je teraz na Kajmana i niech się kupiec męczy. Ale po przeanalizowaniu transakcji ( tak jak pisał stareprawo - tylko 2 jednostki na raz ) wycofuję się z mojej propozycji. Nividium jest bardzo drogie, ale kiedy przeliczy się czas potrzebny do samodzielnego opchnięcia dużego urobku - jest nieopłacalne. Chyba, że ktoś naprawdę chce grać jako górnik czy handlowiec. Idę wykurzyć krety z asteroidów krzemowych i zajmę się tradycyjnym wydobyciem normalnych minerałów.
Pozdrawiam
Akrablak

Post by Akrablak »

Napisze tak mam kopalnie rudy 57 wydobycia, krzemu 47 wydobycia, 4 merkury 2 na każdą kopalnie, zarobek??? na 100.000 kaski w kazdej z nich to zadna kopalnia nie ma strat co merkury kupi ogniwa to 2 zaraz sprzedaje urobek i nadwyżka trafia mi do portwela, oczywiście po inwazji mi ostały sie 2 nove wiec dałem na obrone kopaln bo czasami khaki mnie odwiedzają ale to tylko zwiad, boje sie ze zwiad przyciągnie cos wiekszego wiec trzymam w pogotowiu 5 pogromców w sektorze obok cały czas ich dozbrajam
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Hmm, tak szczerze mówiąc, jeżeli zwiad Khaaków miałby coś więcej przyprowadzić ze sobą, to, i 20 pogromców nic nie zdziała na M1/M2 Khaaków :P.

Stety, niestety musisz zakupić coś większego niż pikusie Pomgromcy i Novy :)
Akrablak

Post by Akrablak »

W sumie tak ale nie zapominaj ze jest jeszcze funkcja gracza ,czyli ja jestem teraz posiadaczem Centaura i kilka razy juz atakowały mnie khaki kasetonowe (te co rozszczepiają sie na mniejsze) i nie miałem z nimi problemów
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Klastrowe ;)

Tylko że to nie jest porównanie. Pszczołę i 20 mrówek można rozdeptać, i poprawić z zapalniczki, tygrysa tak nie ruszysz ;)
Akrablak

Post by Akrablak »

Troche juz latam centaurem i nie napotkałem wiekszego oporu w X-świecie ,chyba ze trafiłem na sektor X :( to w tedy było w czym wybierac ale znajduje czasami niezidentyfikowane obiekty które mozna uzywac jak rakiety ale trzba byc daleko od celu bo grozi smiercią ,pociągnołem z takiego cuda w stacje piratów i osłony spadły jej do 40%

Return to “Polskie / Polish X-Forum”