[X3] Nasze gry...

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Trochę postrzelałem do UFO, myślałem, że ktoś lub coś wyskoczy z niego a tu nic...
Dziwny jakiś pilot... 30% kadłuba a dalej zasuwa.... :lol:
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

hanss wrote:Trochę mnie dziwi że nikt go nie atakuje.
Ja tam atakuję 8) . Raz na 70 godzin gry widziałem i nie przepuściłem okazji :roll: . Nadleciało z przestrzeni Paranidian, myślałem, że tam siedzi jeden z tych trójokich padalców, ale okazało się, że pilotem był Argon, a jak dostał bęcki to znacząco skoczyła mi w dół ranga u Gonerów :wink: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Michal.R
x4

Post by Michal.R »

Hyhy... miło z gwiezdnego korsarza na usługach Arganów, stać się wpierw szanującym handlowcem z paroma podwładnymi, dojść do aktualnie posiadanego małego kompleksu fabryk, dzięki którym zarabia się już trochę ;)

W sumie, w niedługim czasie będzie stać mnie na elektrownię M u argonów kupić, jednak tak się zastanawiam czy będzie to tak samo opłacalny interes jak w X2 czy może jednak nie warto jej stawiać?
Current PC: ASUS PRIME X370-PRO ||| Ryzen 5 5800X3D ||| ASUS RTX 3060 Ti DUAL OC V2 8GB ||| HyperX Fury 4x8GB DDR4 ||| LG 27GL850-B :O
Old PC: MSI Z87-GD65 ||| i7 4770K ||| Asus GTX 1060 Dual 6GB OC ||| Crucial 2x8GB DDR3 ||| LG IPS277 :P
Very old PC: MA770T-UD3P ||| Phenom II X4 955 ||| GoodRam DDR3 4GB 1333MHz||| HD4850 512MB ||| LG W2252TQ :D
Very very old PC: Asrock Dual-Vsta ||| A64 3000+@3500+ ||| Radeon x1950 Pro 256/256 ||| 2048 DDR 400MHz ;)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jakbym miał te parenaście mln na zbyciu to bym zainwestował w Elektrownię XL w teladiańskim sektorze New Income. Świetna ochrona, dobre zapasy kryształów i praktycznie żadnej elektrowni w promieniu kilku skoków, stałe i kompletne niedobory energii, zatrzymujące produkcję NPCów na długie stazury :roll: . Jak któryś z NPCów chce ściągnąć ogniwka wysyła statek do Scale Plate Green o 2-3 skoki na północ, nie bacząc, że po drodze jest sektor Xenonów :wink: . A na południe okupowany przez Piratów Loomanckstrats Legacy. Trudno o lepszą lokalizację (choć może i są lepsze) 8) .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Sauron11 wrote:Jakbym miał te parenaście mln na zbyciu to bym zainwestował w Elektrownię XL w teladiańskim sektorze New Income.
A ja w jakieś M6. W przciwieństwie do X2, tutaj można normalnie żyć z walki, więc nie mam zamiaru przywiązywać się do stacji, i zaprzątać sabie nią głowy.
Borok
x2

Post by Borok »

A ja się męczę żeby zdobyć w końcu HQ za Bala Gi Research. Nvidium chyba trzeba, a nie chą mi go sprzedać. I ogólnie nie wiem co tam jeszcze trzeba :)

Ale znalazłem asteroidę o zawartości rudy 96 :P
100% czystej krwi śląskiej
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Nvidium przecież bez problemu sam możesz wydobyć ("mobilne górnictwo" się kłania), a skąd, to już powinieneś wiedzieć, bo miałeś wcześniej odpowiednią misję, żeby je znaleźć... 8)
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Khaleed
x3tc

Post by Khaleed »

Kolejny raporcik z placu zabaw... ups, z placu boju oczywiście :)

Pojawiające się co jakiś czas konflikty z Xenonami pozwoliły na uzyskanie niezależności finansowej (wydatnie pomogło w tym ukończenie misji dla Bala Gi i otrzymanie M7). Nowe informacje w biuletynie (prośby o dotacje z różnych instytucji) umożliwiły szybki wzrost rang u poszczególnych ras. Któż oprze się uroczemu uśmiechowi zawodowca podpartemu czekiem na 5MCr? hehe...
W każdym razie aktualnie okrętem flagowym mojej małej floty jest Raptor uzbrojony w po zęby w działa przeciwlotnicze i fotonowe. Jak na razie korzystając z niego jako bazy wypadowej poluję na piratów w "ziemi niczyjej". Wszystkie zdobyczne jednostki w przyzwoitym stanie lądują na pokładzie M1 tak samo jak pogubione działka i rakiety. Jeszcze trochę i będzie można przeprowadzić zmasowany atak na ten M2 Kha'ak pętający się bezczelnie po jednym z Teladiańskich sektorów. Zobaczymy jakie efekty przyniesie ta taktyka, jeśli zawiedzie - cóż, zawsze pozostaje zakup krążownika :).
Jak widać aspekt gospodarczy na razie leży odłogiem, ale w transportowcu leży i czeka na budowę kopalnia krzemu. W Kwaterze bardzo brakuje mi mikrochipów do napraw i budowy nowych statków, chyba jedynym wyjściem jest zbudowanie kompleksu wytwarzającego te układy bo kupowanie po kilka czy klikanaście sztuk jest męczące i zbyt czasochłonne. Poza tym cały czas pojawiają się informacje o aukcji sektora, jednak cena jest cały czas zaporowa...

I na tym życząc wszystkim obfitych łupów i krociowych zysssków kończę.

Pozdrawiam

Honorowy Członek Rodziny Rhonkar i Dyrektor Handlowy
Borok
x2

Post by Borok »

DRACOOL, asteroid z misji to był pierwszy do którego poleciałem. Niestety... gdzieś go wcieło. Nie ma go tam, albo źle szukałem.
Szukanie asteroidy z NV jest czasochłonne, i trzeba sporo tego przeszukać.
Najlepszym wyjściem będzie chyba zaczaic się na jakiegoś Paranida, może się trafi z NV i go łupnąć. W rangach za jeden statek niewiele sie straci.
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Spróbuj z innym asteroidem w tym sektorze....ja dla próby "zaatakowałem" taki bodaj z rudą, a wyleciało z niego właśnie....Nvidium :o :o .
w ten sposób "natłukłem" sporo ponad 100 jednostek, a jeszcze sporo kawałków sie walało po sektorze. (a ten z Nvidium nadal tam czeka - może kiedyś do niego polece ). Nota bene Hyperion świetnie się sprawdza przy górnictwie, bo przy takich osłonach nawet jak się jakiejś skałki do końca nie rozbije, to spokojnie można ją "na klate" przyjąć 8)
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Borok
x2

Post by Borok »

Dalej lipa. Porozwalałem tam wszystkie asteroidy, nie ma NV. A ten asteroid z fabuły, nie potrafie rozwalić. Żadna rakieta nawet nie drasneła, Kafar tylko huku narobił, próbowałem z baranka, kamikadze, nic z tego. Asteroid lata sobie cały.
Zostaje więc zapolować na transport NV, albo mozolnie szukać innej asteroidy.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Spoiler
Show
W X2 Nvidium asteroide mozna bylo znalezc praktycznie w kazdym "nieznanym sektorze"
Sprobuj poszukac w X3 w tych sektorach
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Spoiler
Show
NV jest tylko w sektorach Khackich
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Spoiler
Show
Lewar w X2 w nieznanych sektorach, do ktorych wcale nie musiales dolatywac poprzez kordynaty napedu skokowego, tez byly asteroide Nvidium :P :)

To byly takie pol na pol sektory khaackie. Bo ogolnie to tam baaaardzo rzadko jakis klasterek sie pojawial :>
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
boto
x3tc

Post by boto »

Spoiler
Show
w nieznanym sektorze na zachód od xenonskiego sektora 534 jest nvidium
a reszta jest tylko w khackich sektorach
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Spoiler
Show
Ponownie sprawdziłem sektory i masz rację. W tym sektorze jest 15 jednostek NVidium i tylko w tym. Reszte Kaczki zagarnęły.
Pozdrawiam
XTC+XRM | Albion Prelude
ad3pt

Post by ad3pt »

sorry, moze to banalne ale musze sie pochwalic - mam w koncu swoja Nova'e :twisted:

zdobyta na piratach w Elena's Fortune, wlecialem swoim zdobycznym,
i troche przepakowanym jesli chodzi o lasery ale staram sie nie strzelac na
wiwat wiec generatory daja rade, Sokołem do sektora.
Jak zwykle mozna tam liczyc na piracka aktywnosc. Tym razem Nova w asyscie 2 Blotniakow i Sokola.
Na pierwszy ogien oczywiscie Nova... idziemy na siebie po kolizyjnych kursach.
Ja licze na moc laserow i chce podejsc jak najblizej... z okolo 1.2 km
Nova otwiera do mnie ogien odpowiadam tym samym - trafiam - ale jestem
tak wystraszony :P, ze mimo ze pilot (boron) wyskoczyl dalej jade po kadlubie... blotniaki i sokol to juz tylko formalnosc...

W rezultacie stalem sie posiadaczem Nova'y z ok. 40% kadluba - aktualnie w drodze do
stoczni w Argon Prime :twisted:
Pewnie nie stac mnie na remont (mam jakies 650k Kr.) ale co tam, mam ja i to sie liczy :)

btw, zastanawiam sie jaka komende dla wiezyczki ma wydana taka piracka Nova...
Zaatakowana rakietami broni sie ze 100% skutecznoscia i pozniej w walce kolowej tez potrafi sie niezle odgryzac... wynika z tego, ze pilot zmienia
komendy dla wieżyczki podczas walki?

pozdrawiam
Cel: mobilne HQ szybkiego reagowania / wsparcia:
Paranidzki M7 z dwoma Eclipse'ami w hangarze :twisted:
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Ta komenda to "Ochrona statku". Wieżyczka zestrzeliwuje rakiety, a gdy ichniema, prowadzi ostrzał statków. Komendy bojowe MKII
Borok
x2

Post by Borok »

Znowu czegoś nie wiem :D

Wolę dać w spoiler, dla pewności.
Spoiler
Show
W jednym z habitatów, w biuletynie, znalazłem oferte z kupnem SOFTWARE SIGNATURE SCRAMBLER. Kosztuje 950 tys. Do czego to słuzy? Mam domysły, ale pewności już nie mam.

Przy okazji, nie wszystko przeglądałem, a tez nie wszystko przeglądam na bieżąco. Pojawiły się nowe komendy, nie wszystkie wiem do czego służą. Może gdzieś spisać te nowe z krótkim opisem? Innym też by się przydało. Tak myślę :D
lukaluka

Post by lukaluka »

podobno do tego, ze maskuje obecnosc sprzetu, dzieki ktoremu przejmujesz statki nie wychodzac z kokpitu

Return to “Polskie / Polish X-Forum”