Celestia - 3D Universe Model

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

RAFIO
x3ap

Celestia - 3D Universe Model

Post by RAFIO »

http://www.shatters.net/celestia/

Krótko mówiąc - jest to interaktywny modle wszechświata, dopracowany w najdrobniejszym calu. Możesz sobie przybliżyć międzynarodową stację kosmiczną (W miarę dokładnie oddaną), inne sondy, zobaczyć, gdzie doleciał Voyager i Vikingi, jak spłaszczony od własnej prędkości obrotu jest Jowisz. Poza tym zobacz: Inne gwiazdy nie są świecącymi punktami. Mają swoje nazwy (np. Hip77021), a gdy odpowiednio przybliżysz kamerę, zobaczysz że taka Alfa Centauri (Najbliższa nam gwiazda), to tak naprawdę 3 gwiazdy grążące wokół siebie. A jeśli naprawdę się nudzisz, to oddalisz kamęrę tak bardzo, że zobaczysz nie gwiazdy, galaktyki, do każdej będziesz mógl przeniknąc.

Oczywiście, żeby nie było zbyt prosto, wiele rzeczy zostało dokładnie opracowanych. Przykład? Kliknij sobie na którąś z gwiazd. W efekcie, wyświetli ci się kilka informacji o niej, począwszy od jej rodzaju, poprzez nazwę, klasę , typ i rozmiar. A jak przybliżysz kamerę (domyślnie klawisz G), to po 5 sekundach sam zobaczysz jakiego jest typu, i jak prawpodobnie wygląda.

Gdybyś się zgubił, dom znajdziesz naciskając "H", a zaraz potem "G".

Aha, jeśli coś lata do okoła jakiegoś obiektu, to w menu kontekstowym znajdziesz to na liście "Orbiting objects"

BTW: Właśnie znalazłem sondę Cassini ;)
bufi
x4

Re: Celestia - 3D Universe Model

Post by bufi »

RAFIO wrote:[url]
BTW: Właśnie znalazłem sondę Cassini ;)
Kiedyś pisałęm na forum o tym programie. Swego czasu sporo się nim bawiłem i już mi się znudził.

Polecam różne mody do niego. Np. system z Gwiezdnych Wojen z Tatooine Endorem i nawet Gwiazdą Śmierci, są nawet modele większości statków.
Albo system z Aliensa z modelem Sulaco i Nostromo.
Do innych ciekawych należa jeszcze systyemy z takich filmów jak B5, StarTrek i kilka innych.
Poiza ogłądaniem nic ciekawego w tym programie nie ma. Lepszy jest symulator Orbiter
http://orbit.medphys.ucl.ac.uk/orbit.html
Jeśli kogoś denerwują uproszczenia w fizyce lotu w X to tym będzie zachwycony ;)

Pozdrawiam

Return to “Polskie / Polish Off Topic”