Wtam.
Postaram się odpowiedzieć szczegółowo na ilę potrafię.
X3pl-jeszcze pamiętam jak mi się ręce trzęsły z niecierpliwienia jak otwierałem pudełko

.
Pograłem.Po 5 misji tej z wyscigiem,zajrzałem do tego topicu.
Ściągnąłem BonusPaca ze strony EGO do -moje dokumenty.
Kliknąłem wyładował się sam.Wiedział gdzie.
Potem ściągłem tego BonusPacka pl-moje dokumenty.
Zajrzałem-jest plik readme.Przeczytałem.Pisało to samo co mówi bufi.
Dałem plik 480010.xml kopiuj do katalogu t gry.
Zaglądam w katalog t gry X3pl.-jest.
Odpaliłem gre,wczytałem sejwa,dalej wiecie jak było.
Nie instalowałem,nawet nie ściągałem,żadnych innych modów,skryptów czy czegokolwiek innego.
Teraz narazie gram "czystym" X3pl.Spróbuję zrobić dokładnie tak jak piszesz bufi.Dam znać co i jak jak trochę pogram.Narazie niestety nie bedę miał za dużo czasu
Ta NOVA to była ścigacz.Miała zainstalowane oba dopalacze i MK1 i MK2.
Był bym bardzo wdzięczny za przetłumaczenie tych komend handlowych.Może nie zabardzo wiedziałem co jak.Takie wytłumaczenie że tak powiem "łopatologiczne"-podobne jak ja spróbowałem zrobić w sprawie używania promienia holujacego w Topicu(promień holujący)-bufi.
Nie ma za co przepraszać Mir[ON].Forum po to jest,żeby podyskutować o grze.Co do NOVY przypisałem do komendy dopalacza klawisz "m",standartowo to jest-Zmiana nazwy obiektu-usunąłem jego funkję,tylko mam problem bo nie pamietam czy przypisałem go do komendy auto,czy ręczny tych komend dopalacza.Pamietam że go nacisnąłem.Wtedy była "zadyma" wiesz P,L,M i rakiety.Zaglądałem czy idą ogniwa(jak miałem czas)-szły.Potem był komunikat -nie wiem po jakim dokładnie czasie-że osłony na zero.Byłem zdziwiony bo mocno wtedy nie oberwałem.NOVA goniła jak szalona.Podejrzewam,być może,że wraz z naciskaniem klawisza"m"musiałem jednocześnie nacisnąć inny klawisz.Gram klawiatura+dżoj,no ale w czasie walki to przecież nie zabardzo patrzy sie na klawiaturę,tylko czasami naciska sie z "pamięci".
W bazach pirackich dwukrotnie spotkałem w BBs ogłoszenie typu "tekst cośtam+cyferki",ale tylko to było.Żadnego poniżej tekstu już więcej nie.
Dzięki za informację co i jak z tymi komendami obrony Moskito.
Co ta NOVA porafiła,zainteresowanych odsyłam do topicu(X3-Walka)