[X3] BonusPack PL beta (v.0.9f Update 5.04.2007)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

bufi
x4

[X3] BonusPack PL beta (v.0.9f Update 5.04.2007)

Post by bufi »

Witam,

Skonczyłem amatorską lokalizację oficjalnego BonusPacka.
Zachęcam do ściągniecia i testowania. Na pewno nie jest wolna
od błędów. Nie byłem w stanie wszystkiego przetestować, szczególnie jeśli
chodzi o gramatyczną poprawnośc już w samej grze.

Jeśli komuś zdarzy się zaobserwować błąd to niech mi da znać w tym wątku lub na maila.

Przetłumaczyłem komunikaty w grze.
Do przetłumaczenia została cała dokumentacja.

ps. RAFIO wrzuć jak możesz plik na swoją stronkę.

Instrukcja:
Najpierw trzeba sciągnąć i zainstalować oficjalny BonusPack ze strony Ego
Natępnie trzeba wrzucić plik 480010.xml z polskim tłumaczeniem do katalogu 't'

BonusPack 3.1.05 PL

BonusPack 3.1.04 PL

Miłej zabawy :)

Pozdrawiam
Last edited by bufi on Thu, 5. Apr 07, 19:36, edited 8 times in total.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Okey, pliczek znajdziecie tutaj
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

No fajnie, tylko nie mając X2 nie mogę pobrać bonuspacka angielskiego do X3 :(

Czy ktoś ma mirror to Bonuspacka ang? a może Egosoft odblokuje go skoro wersja PL nie ma kluczy (albo lepiej gdy bonuspack PL będzie gotów zamieści go w całości)
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Ej, podobno wystarczy być zarejestrowanym...przecież ci,którzy kupowali wersjie ENG poprzez steam też nie mogli gry zarejestrować, a na pewno mogą zciągnąć bonus pack.
spróbuj kilka razy, bo ja próbowałem ze cztery razy pociągnąc....za każdym razem wywalało mnie z loginu i nie mogłem zassać :(.
Dopiero po 4 razie mnie "puściło" dalej...
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

No zaraz, to można zainstalować angielskiego bonuspacka na polską wersję X3? Nie będzie żadnych rewelacji w działaniu gry?
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
bufi
x4

Post by bufi »

Stalovy wrote:No zaraz, to można zainstalować angielskiego bonuspacka na polską wersję X3? Nie będzie żadnych rewelacji w działaniu gry?
Można. Jak to zrobić masz napisane w pierwszym poście tego wątku :)
Z tymi rewelacjami to niestety muszę Cie zmartwić. Bedą rewelacje i to nawet spore :lol:
Dostajesz kilka nowych ulepszeń do statków i do obsługi swoich stacji :lol: 8)

Pozdrawiam
BQB
x2

Post by BQB »

mr.WHO
Jeśli będziesz nadal miał problemy ze ściągnięciem BP, to daj znać i najlepiej zrób screena i wyślij mi na PM, myślę, że admini coś poradzą wtedy.
mr.WHO
x4

Post by mr.WHO »

ALe ja głupi :D nie byłem zalogowany przy pobieraniu. teraz wszystko się ściąga OK :D
bufi
x4

Post by bufi »

Małe uzupełnienie co do korzystania z dopalaczy MK1 i MK2.

W grze, trzeba wywołać menu i przejść do:
Opcje --> sterowanie --> ustawienia i na samym dole
pojawią się dwie nowe komendy 'Aktywacja ręczna' i
'Aktywacja automatyczna'. Trzeba przypisać do tych komend klawisze.

Pozdrawiam
Slaweczek
x2

Post by Slaweczek »

Witam.
Do Bufiego.
Mam X3pl.
Według twoich porad zrobiłem wszystko jak należy.Ściągnąłem bonupaca ze strony EGO.Zainstalowałem,cacy.Potem ściągnąłem bonuspack pl.zrobiłem tak jak piszesz,katalog 480010.xml do katalogu t gry.Patrzę w katalog,jest-narazie ok.
Gram,wczyt sejwa są dopalacze MK1,MK2 i dodatkowe komendy zarządzania.No to dopalacze do mojej NOVY i heja w bój.Omikron-Xsenoni P,parę L,N.Ogniwa mam-żeby ustawić komendy sam się domysliłem,dałem automatyczna.Jak zaczeła sie rozróba NOVA dostała "kopa" 639 m/s.Zjadała ogniwka nie za szybko-miałem czas sprawdzić.Potem coś się stało,ale na plus.
Jak "zjadła"wszyskie ogniwka zasuwała dalej tyle samo.Od 0 do 639m/s nieważne czy dawałem po trochu "recznie" czy zwykły dopalacz,każdą dowolną predkością mogłem latać.Min.0 maks.639.Kupiłem ogniwa, ona w ogóle już nie zużywała.Cacy!.
Zmieniłem statek na Xsenon L.Full wypas łącznie z oboma dopalaczami MK1 i MK2 dopalacz czy na auto,czy ręczny,ogniwa idą.Zmiana na moją NOVĘ,to samo, zużycie ogniw zero.
Kłopoty.
Żadna dodatkowa komenda handlowa nie działa.Owszem jak przypiszę ją dla statku-TSów-pojawia się napis "czeladnik jakiśtam"ale siedzą w stacji-oczywiście przypisani do niej jak trzeba-i nic.Siedzą i nic nie robią.W kompleksie to samo.Zarządzanie"automat"też nic nie daje.Wróciłem do zwykłych komend sprzed bonuspaka.Wiesz tych standartowych-kup za najlepsz.sprzed.za naj.-latają.Dodatkowe-nic,siedzą w stacji i nic.
Byłem po 5 misji tej z fabuły jak zainstal.bonusa.Zerkam na mapę wszechświata a tam taka zielona obwódka -wiesz,taka co cię informuje że coś twojego jest w tym układzie-no wiec obwódka wokół układu z 5 misji.Tej co się ścigasz.Patrzę nic nie ma.Wychodzę obwódka jest.Co jest?myślę.Poleciałem zeskanowałem dokładnie,stacja hadlowa,nic.Wylatuję Obwódka jest.Wskoczyłem napedem skokowym wyleciałem normalnie,zrobiłem wszyskie możliwe kobinacje.Cały czas zielona obwódka wokół tego układu jest.Wruszyłem ramionami,poleciałem na 6 misję z fabuły,tę z asteroidem.
Na początku filmik jak trzeba-nie daję spojlera,bo nie ma po co-dobra jestem w środku.Mijam 6 skanerów jakaś szczelina w jakiś wrotach,a dalej nic.Tłukę się o ściany,żadnej drogi,dziury nic.Wte i wewte,obleciałem mnóstwo razy,nic.Nie da się przejść-tej misji żeby nie wiem co.Z topików wiem że gracze są dalej w fabule.W czytałem wczesniejszego sejwa i nuże na 6 misję.To samo,żebym nie wiem co robił.
Baza piracka-czasami jak zagądam do biuletyna to pojawia się,ale rzadko,ogłoszenie typu tekst cośtam i chyba cyferki.Piszę z pamięci wiec nie pamiętam dokładnie.Pamietam z X2,że jak coś takiego było,to trzeba było edytować plik z 44cośtam na 48cośtam.Przecież ten plik 480010 już jest w katalogu t gry.Nie wiem co jest grane.
Jeszcze jedno.
W dodatkowych komendach statku,Nova,L,M6,są komendy Obrona przeciwrakietowa Moskito.Nie,jest ok.działa,tylko dlaczego są dwie.Bodajże ta jest tak slot 1 -obrona Moskito-tam pisze po angielsku.slot 2 to samo.Obie działają.Sprawdziłem.Tylko dlaczego sa dwie?
Zdeinstalowałem grę,bonuspacze,sejwy,wszystko dokładnie wytrzyściłem.Zainstalowałem grę od nowa.Narazie gram bez żadnych bonuspaków.Zależy mi na misjach fabuły.
Starałem opisać ci wszystko dokładnie jak tylko zapamietałem.Nie wiem co jest błędem gry,oczywiście w tych tematach o których ci piszę.Co może być błędem tego bonuspaca z EGO,jakaś niekompatybilność z polską wersją X3pl,a co może być błędem tego bonuspaka pl.
Napisałeś,żeby pisać jakby były jakieś błędy no to piszę.
Może inni gracze też się z tymi rzeczami spotkali,jak mieliście coś podobnego,lub to samo to piszcie.
Pozdrawiam.
bufi
x4

Post by bufi »

Slaweczek wrote: Napisałeś,żeby pisać jakby były jakieś błędy no to piszę.
Może inni gracze też się z tymi rzeczami spotkali,jak mieliście coś podobnego,lub to samo to piszcie.
Pozdrawiam.
I bardzo dobrze, że to napisałeś. Niestety nie wiem czy to wina bonuspacka, czy wersji pl czy czegoś innego.
Sam gram z tą wersją pl ale narazie nic niepokojącego nie zauważyłem. Mam jedną stację i większość komend handlowych działa jak należy(wiekszość bo wszystkich nie sprawdzałem)
Z dopalaczy jeszcze nie korzystałem więc nie wiem.
Co do obrony moskito to w wersji angielskiej też jest to dwa razy, nie mam pojęcia po co to.

Na początek spróbuj podmienić wersje polską na angielską, tam masz ten plik 44 z angielskimi napisami. To oryginalny plik wyciągnięty z bonuspacka. Zmień 44 --> 48 a tą polską skasuj albo gdzieś przenieś.
Potestuj i powiedz czy sytuacje opisane się powtarzają.
[edit]
I jeszcze jedno, czy korzystasz z jakiś innych skryptów?

Pozdrawiam
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Pojawił się może jakiś upgrade do nieoficjalnego spolszczenia?
Mir[ON]
x3tc

Post by Mir[ON] »

Slaweczek wrote:Witam.
Do Bufiego..
Sorry że się wtrącam, ale może napiszę jak u mnie sprawuje się nakładka PL by bufi (napiszę z małej bo sam bufi tak pisze).
Slaweczek wrote:Gram,wczyt sejwa są dopalacze MK1,MK2 i dodatkowe komendy zarządzania.No to dopalacze do mojej NOVY i heja w bój.Omikron-Xsenoni P,parę L,N.Ogniwa mam-żeby ustawić komendy sam się domysliłem,dałem automatyczna.Jak zaczęła sie rozróba NOVA dostała "kopa" 639 m/s.
No cóż u mnie to działa normalnie. Dopalacz rozpędza Novę Ścigacz (Rider) do 430 paru km/h pracuje z minutę i wyłącza się. Chwilę odczekam i mogę znów włączyć (każdy start to 5 ogniw lub x kosmicznych much, nie wiem ile, bo much nie zbieram, potem 1 ogniwo (mucha) co jakiś czas).
639 ? Jaką ty masz Novę. Dodam że kupiłem tylko dopalacz MK1 przystosowany do statków do M6 włącznie. Mk2 obsługuje tylko M1/M2/TL. Odpalanie ustawione na manual (podłożony klawisz "+" na numerycznej). IMHO opcja Auto może się przydaje naszym statkom pilotowanym przez komputer.
Slaweczek wrote:Żadna dodatkowa komenda handlowa nie działa.
Tu niestety nic nie napiszę. Nie mam żadnej fabryki/stacji. Ale pamiętam z X2 że statki z BPH nie latały bez potrzeby. Kontrolowały rynek i raczyły się ruszyć jak było warto.
Slaweczek wrote:Byłem po 5 misji tej z fabuły jak zainstal.bonusa.Zerkam na mapę wszechświata a tam taka zielona obwódka
To na 99,9% błąd gry. Pewnie nie zauważyłeś tego wcześniej.
Slaweczek wrote:poleciałem na 6 misję z fabuły,tę z asteroidem
To też nie wina bonuspacka. Szukaj przed wrotami :twisted:
Slaweczek wrote:ogłoszenie typu tekst cośtam i chyba cyferki.

Tu też żadnych specjalnych rewelacji nie zauważyłem. Z drugiej strony zaczynam czytać jak widzę kogo, gdzie i za ile :roll:
Slaweczek wrote:W dodatkowych komendach statku,Nova,L,M6,są komendy Obrona przeciwrakietowa Moskito.Nie,jest ok.działa,tylko dlaczego są dwie.
Pierwsza to obrona solo (tylko twój ship). Druga to obrona konwoju (czyli lecisz sobie z kumplem, jego zaatakują rakietą twój statek strzela). Ta druga to chyba z literką C (convoy) na końcu, no nie pamiętam, musiałbym grę odpalić. To chyba wszystko.
Slaweczek wrote:Pozdrawiam.

Również.
bufi
x4

Post by bufi »

Mir[ON] wrote:
Slaweczek wrote:W dodatkowych komendach statku,Nova,L,M6,są komendy Obrona przeciwrakietowa Moskito.Nie,jest ok.działa,tylko dlaczego są dwie.
Pierwsza to obrona solo (tylko twój ship). Druga to obrona konwoju (czyli lecisz sobie z kumplem, jego zaatakują rakietą twój statek strzela). Ta druga to chyba z literką C (convoy) na końcu, no nie pamiętam, musiałbym grę odpalić. To chyba wszystko.
Dokładnie, ta druga opcja służy do obrony konwojów.
W readme tak napisali a ja nawet nie przejrzalem tego dokladnie.
Spróbuje tam w helpie w grze to dopisac żeby nie bylo niejasnosci.

Pozdrawiam
bufi
x4

Post by bufi »

Stalovy wrote:Pojawił się może jakiś upgrade do nieoficjalnego spolszczenia?
Narazie nie. Znalazłem jeden mój błąd w jednym gereowanym raporcie. Poprawiłem go ale plik wystawię jutro. Dopiszę jeszcze tego helpa do obrony moskito.

Chyba zajmę się przetłumaczeniem instrukcji do przedstawiciela handlowego bo tam konfiguracja jest dosc skomplikowana i trudno sie polapac co dana opcja robi.

Pozdrawiam
Robert L.

Post by Robert L. »

Dzięki bufi za Twoją pracę :!:
Jeżeli pirat to tylko w M5, ale i tak wolę ich łojić 8)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Dołączam się do podziękowań.
Jednocześnie zastanawiam się, czyje głosy (np. jakich aktorów?) pasowałyby (i do jakich postaci), gdyby spolszczenie polskiej wersji miałoby być kompletne... :roll:
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Stalovy - jak to jakich? Nasze :D (myślę o głosach do kompa pokładowego).
W Baldur's Gate 2 od samego początku posiadania tej gry mam własne speach'e w folderze z głosami - po prostu te dostępne w grze mnie odrzuciły. W readme jest opisany każdy plik gadany - co ma wyrażać okrzyk i jak go oznaczyć. No to sobie nagrałem.
Brat, balduromaniak, nie chciał wypróbować moich plików dźwiękowych - wstrętny łoś :twisted: ;).
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
Slaweczek
x2

Post by Slaweczek »

Wtam.
Postaram się odpowiedzieć szczegółowo na ilę potrafię.
X3pl-jeszcze pamiętam jak mi się ręce trzęsły z niecierpliwienia jak otwierałem pudełko :D .
Pograłem.Po 5 misji tej z wyscigiem,zajrzałem do tego topicu.
Ściągnąłem BonusPaca ze strony EGO do -moje dokumenty.
Kliknąłem wyładował się sam.Wiedział gdzie.
Potem ściągłem tego BonusPacka pl-moje dokumenty.
Zajrzałem-jest plik readme.Przeczytałem.Pisało to samo co mówi bufi.
Dałem plik 480010.xml kopiuj do katalogu t gry.
Zaglądam w katalog t gry X3pl.-jest.
Odpaliłem gre,wczytałem sejwa,dalej wiecie jak było.
Nie instalowałem,nawet nie ściągałem,żadnych innych modów,skryptów czy czegokolwiek innego.
Teraz narazie gram "czystym" X3pl.Spróbuję zrobić dokładnie tak jak piszesz bufi.Dam znać co i jak jak trochę pogram.Narazie niestety nie bedę miał za dużo czasu :cry:
Ta NOVA to była ścigacz.Miała zainstalowane oba dopalacze i MK1 i MK2.
Był bym bardzo wdzięczny za przetłumaczenie tych komend handlowych.Może nie zabardzo wiedziałem co jak.Takie wytłumaczenie że tak powiem "łopatologiczne"-podobne jak ja spróbowałem zrobić w sprawie używania promienia holujacego w Topicu(promień holujący)-bufi.
Nie ma za co przepraszać Mir[ON].Forum po to jest,żeby podyskutować o grze.Co do NOVY przypisałem do komendy dopalacza klawisz "m",standartowo to jest-Zmiana nazwy obiektu-usunąłem jego funkję,tylko mam problem bo nie pamietam czy przypisałem go do komendy auto,czy ręczny tych komend dopalacza.Pamietam że go nacisnąłem.Wtedy była "zadyma" wiesz P,L,M i rakiety.Zaglądałem czy idą ogniwa(jak miałem czas)-szły.Potem był komunikat -nie wiem po jakim dokładnie czasie-że osłony na zero.Byłem zdziwiony bo mocno wtedy nie oberwałem.NOVA goniła jak szalona.Podejrzewam,być może,że wraz z naciskaniem klawisza"m"musiałem jednocześnie nacisnąć inny klawisz.Gram klawiatura+dżoj,no ale w czasie walki to przecież nie zabardzo patrzy sie na klawiaturę,tylko czasami naciska sie z "pamięci".
W bazach pirackich dwukrotnie spotkałem w BBs ogłoszenie typu "tekst cośtam+cyferki",ale tylko to było.Żadnego poniżej tekstu już więcej nie.

Dzięki za informację co i jak z tymi komendami obrony Moskito.
Co ta NOVA porafiła,zainteresowanych odsyłam do topicu(X3-Walka)
Mir[ON]
x3tc

Post by Mir[ON] »

Autor skryptu Afterburner MK1/MK2 (Dopalacz MK1/MK2) Cycrow potwierdza buga w tym oprogramowaniu. W sprzyjających okolicznościach może dojść do takiej sytuacji jaką miał Slaweczek. Na angielskim forum widziałem gościa którego Słoń zasuwał 3000 km/h :twisted:
Poprawka ponoć prawie gotowa.
Tak więc nakładka PL bufiego nie powoduje tego błędu.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”