[X3] Jak odpalić handlowca wszechświatowego ???
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3] Jak odpalić handlowca wszechświatowego ???
POMOCY:
mam dwóch handlowców MK3 na 8-poziomie i wedle instrukcji powinienem już móc wydać im polecenie handlowca wszechświatowego, a mimo to dalej mam tylko systemowego.
Czy trzeba dokupić jeszcze jakieś dodatkowe wyposarzenie?
EDIT by BQB
Przypominam o oznaczeniu wersji gry w temacie.
mam dwóch handlowców MK3 na 8-poziomie i wedle instrukcji powinienem już móc wydać im polecenie handlowca wszechświatowego, a mimo to dalej mam tylko systemowego.
EDIT by BQB
Przypominam o oznaczeniu wersji gry w temacie.
-
Re: Jak odpalić handlowca wszechświatowego ???
Tak, trzeba go wyposaŻyc w conajmniej jedną osłonę 25 MWmr.WHO wrote:POMOCY:
Pozdrawiam
-
-
-
W X2 wystarczyła jedna osłona 25MW jump drive jest niepotrzeby, po kilku lotach pilot sam sobie go dokupywał. A uzbrojenie jest w ogole niepotrzebne bo jak handlowiec wda sie w walke, to na 99% ja przegra. A tak to ucieknie do jakiegos najblizszego doku.Kajdorf wrote:nie tylko osłona ale jeszcze napęd skokowy i uzbrojenie - tak było w X2, w 3 jeszcze nie sprawdziłem bo mam go dopiero na 7 lvl
Pozdrawiam
-
-
-
Witajcie mam 2 pytanka:
1. Czy jest mozliwosc sprawdzenia ile zarobil dla mnie wynajety pilot ? (MK3)
2. Czy gościu jak zarabia (MK3) to kasa od razu jest na moim koncie (Kozysta z z mojego konta celem zakupu i sprzedaży) ?
Pytam bo róznicy zbyt wielkiej nie widzialem.
Moje kursy zarobkowe siegaja min 20k
2. Czy gościu jak zarabia (MK3) to kasa od razu jest na moim koncie (Kozysta z z mojego konta celem zakupu i sprzedaży) ?
pozdrawiam
MAX
4xTS 1xM3 1xM5
1xKop. Krzemu
5m cr
MAX
4xTS 1xM3 1xM5
1xKop. Krzemu
5m cr
-
Jeśli masz jakąś fabrykę (czy też stację handlową) to po przypisaniu handlarza do niej możesz kontrolować ile kasy dostaje na handel i ile na tym dla ciebie zarabia. Jak lata 'samopas' to korzysta bezpośrednio z twojego konta. (przynajmniej tak było w X2, w X3 jeszcze nie testowałem)twmax wrote:Witajcie mam 2 pytanka:
-
a ja mam inny problem mam 2 kupców w Delfinach, obaj są powyżej 10 lvl i za chiny nie chcą handlować w galaktyce - próbowałem z róznych sektorów, inni kupcy w innych statkach działaja normalnie a Delfiny obskoczą jeden sektor, sektor obok i koniec, musze im odnowa dawać rozkaz lotu
co ciekawsze nie awansują powyżej 10 poziomu

-
W X2 taki raport byl przesylany gdy statek z MK3 zostal przez kogos zaatakowany. Bylo to cos w stylu:Ghostek wrote:Jeśli masz jakąś fabrykę (czy też stację handlową) to po przypisaniu handlarza do niej możesz kontrolować ile kasy dostaje na handel i ile na tym dla ciebie zarabia. Jak lata 'samopas' to korzysta bezpośrednio z twojego konta. (przynajmniej tak było w X2, w X3 jeszcze nie testowałem)twmax wrote:Witajcie mam 2 pytanka:
Twoj statek zarobil do tej pory 174983 kredytow i wykonal 23 loty.
Pozdrawiam
-
Zeby nowego posta nie produkowac.
Czy pilot uzywa napedu skokowego od jakiegos okreslonego poziomu ??
Moj ma 10 i nadal lata na 'piechote' co mi sie wcale nie podoba... ale ogniwa zaladowal na poklad i to w liczbie 6xx 0.o
Czy pilot uzywa napedu skokowego od jakiegos okreslonego poziomu ??
Moj ma 10 i nadal lata na 'piechote' co mi sie wcale nie podoba... ale ogniwa zaladowal na poklad i to w liczbie 6xx 0.o
Linux is like vigwam, no Gates, no Windows Apache inside 
"Nigdy nie wdawaj sie w dyskusje z idiotą, bo wtedy otoczenie nie zrozumie kto nim tak naprawde jest"
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Nigdy nie wdawaj sie w dyskusje z idiotą, bo wtedy otoczenie nie zrozumie kto nim tak naprawde jest"
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
-
w instrukcji pisze,że pilot zamówi sobie m.innymi napęd skokowy po osiągnięciu 12 lvl-u, więc może dopiero od tego poziomu zaczyna "skakać"... 

X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
[ external image ]
-
No i niestety Twoje przypuszczenia Drac nie spelnily sie :/ 12 lvl juz ma i nadal lata na piechote... no ale coz walczymy dalej jak by sie cos zmienilo to dam znac. Chyba ze wpierw grac mi sie odechce ;P
===EDIT==
No jednak juz skacze... tylko czemu wczesniej majac 6xx ogniwek lecial na piechote do elektrowni.
===EDIT==
===EDIT==
No jednak juz skacze... tylko czemu wczesniej majac 6xx ogniwek lecial na piechote do elektrowni.
===EDIT==
Linux is like vigwam, no Gates, no Windows Apache inside 

-
Takie małe podsumwanie.
Handlowe polecenia MK3
Czego potrzebujemy ?
Statku. Teoretycznie nadaje się każdy M4, M3, TS, TP. Praktycznie zawracanie sobie głowy i szkolenie pilota w czymś mniejszym od statku pasażerskiego mija się z celem. Owszem możemy poźniej przenieść pilota do czegoś większego, tylko jaki będzie miał poziom z taką ładownią?
Więc zostańmy przy jakimś transportowcu.
W początkowej fazie gry nie będzie nas stać na poważne zakupy (brak kasy, ranga) więc kupno zwykłego Merkurego będzie dobrym pomysłem. Można pokusić się o przejęcie jakiegoś transportowca.
Sauron11
Zamierzam być tajnym agentem Argonów do specjalnych poruczeń, który potajemnie czyści ich przestrzeń z wszelkich paranidiańskich statków, a dodatkowo czasem wykonuje specjalne zlecenia eliminacji polityków Paranidian (tych można spotkac jak beztrosko latają po swoich sektorach w cywilnych Peryklesach, agitując za swoją jedynie słuszną opcją).
Wszystko pięknie (idea może chwalebna) tylko u Paranidów już nie pohandlujemy.
W X3 ranga u poszczególnych ras wiąże się z możliwością dokowania i zakupu towarów. Szczególnie sprzęt hi-tech wymaga dość wysokich rang (rakiety, broń). By osiągnąć maksymalny zysk musimy być jak Teladi, święci i "kochający" wszystkich. Podnosić sobie statystyki u kogo się tylko da. Dzięki temu nasi kupcy będą mogli handlować wszędzie i wszystkim.
5 najepszych statków dla kupca sektorowego/wszechświatowego:
Ta klasyfikacja nie wzięła sie z niczego. Jest prostym mnożeniem max/prędkośc x max/ładownia. Te 5 stateczków znalazlo się na topie.
Minimalne wyposażenie:
Handlowe polecenia MK1
Handlowe polecenia MK3
Bojowe polecenia MK1
Bojowe polecenia MK2
1 osłona 25MJ
Zalecane wyposażenie:
Handlowe polecenia MK1
Handlowe polecenia MK2
Handlowe polecenia MK3
Bojowe polecenia MK1
Bojowe polecenia MK2
Specjalne polecenia MK1 (bez tego nie zmienimy pilota)
Max osłon 25MJ
Skaner tripleksowy (szybciej odkryje nowe fabryki postawione przez komputer)
Napęd skokowy
Poziomy Kupców:
Każde zarobione 50.000 podnosi poziom pilota o 1.
Poziom 4 - od tego poziomu kombinuje tak by nie było pustych lotów
(sprzedaje w stacji X ogniwa i przy okazji kupje produkt tej stacji)
Poziom 7 - zaczyna kontrolować ruchy cen na rynku, kapnie się że towar po który leci zdrożał i już korzystnie go nie sprzeda
Poziom 8 - zaczyna sprawdzać sąsiednie sektory, wreszcie możemy uruchomić polecenie kupca wszechświatowego, sam kupuje drony
Poziom 9 - gdy zostanie poważnie uszkodzony automatycznie leci do najbliższej stoczni i czeka na nowe rozkazy
Poziom 12- jak nie kupiliśmy wczesniej napędu skokowego, zrobi to teraz samodzielnie dodając sobie 10% narzutu za fatygę (tylo nie dziwmy się jak go puścimy w Getsu Fune i napęd kupi po dwóch dniach gry albo zgine w sektorze Xenonów)
Zasięg kupca:
sprzedaż:
do poziomu 12 - 1 sektor
poziom 13+: 5 sektorów
poziom 17+: 15 sektorów
poziom 21+: 25 sektorów
kupno:
do poziomu 15: 1 sektor
poziom 16+: 3 sektory
poziom 17+: 5 sektorów
Dobre sektory do podszkolenia naszego nowego pilota:
Tutaj mała uwaga - w X3 przy częstej wymianie stacji przez komputer (z różnych przyczyn) traktowanie tej listy jak kanonu mija się z celem. Generalnie dobryn sektorem do podszkolenia młodego pilota są sektory z dużą ilością stacji, najlepiej 2-4 elektrownie i dużo fabryk, ewentualnie dużo fabryk i stacja handlowa która kupuje towary z tych stacji. Dlatego też dobryn pomysłem jest wyposażenie naszego kupca w napęd skokowy już na samym starcie i w razie zastoju w awansie skok do bardziej obiecującego sektora.
Pytania - odpowiedzi:
Dlaczego kupiec zadokował w stacji i nic nie robi?
DRACOOL
Najprawdopodobniej czeka na okazję do handlu...zazwyczaj co jakiś czas będzie skanował sektor w poszukiwaniu zysku, po czym będzie się starał go zrealizować... dlatego najtrudniej jest do 8 poziomu, bo co jakiś czas musisz go kontrolować, czy ma wystarczająco dużo okazji do handlu. Duże znaczenie ma też sektor w którym prowadzi działalność oraz rasa owego kupca.
Generalnie im więcej fabryk w danym sektorze, tym szybciej kupiec awansuje robiąc więcej transakcji, zwłaszcza jeśli to Teladianin (w końcu rasa handlarzy).
Po przekroczeniu 8 poziomu i uruchomieniu uniwerse tradera jest już "z górki", bo będzie sam zmieniał sobie sektor handlu.
Od czego zależy rasa kupca?
Ghostek
Rasa kupca zależy od rasy do której należy sektor, w którym pierwszy raz dla danego statku uruchamiasz oprogramowanie (a swoją drogą, próbował ktoś 'startować' kupca u piratów albo lepiej, u xenonów albo khaaków?
Jak przenieść pilota MK3 do nowego statku.
bufi
Najlepiej być blisko obydwóch statków i jednocześnie blisko stacji na której ma dojść do wymiany. Tak dla pewności aby poćwiczyć i zobaczyć jak to się odbywa.
1. Wybierasz statek z którego chcesz przenieść pilota
2. Wybierasz statek do którego chcesz przenieść pilota
3. Wybierasz stację na której ma dojść do wymiany.
I teraz, pierwszy do stacji leci statek z pilotem. Statek bez pilota grzecznie czeka aż tamten zadokuje.
Po chwili zaczyna dokować drugi statek. Jak już zadokuje to odbywa się automatyczna wymiana. Zmienia się nazwa statku, nowy statek dziedziczy nazwę starego, wszelkie wyposażenie jest automatycznie przniesione (przed tą operacją nic sam ręcznie nie przenoś!), następuje wymiana pilotów. Możesz rozpocząć handel nowym statkiem.
Czy satelita zwykły/zaawansowany pomaga w pracy kupca?
?
Czy kupiec rozpoznaje sektory w których grasują piraci lub pojawiły się Xenoni lub Khaak?
?
Handlowe polecenia MK3
Czego potrzebujemy ?
Statku. Teoretycznie nadaje się każdy M4, M3, TS, TP. Praktycznie zawracanie sobie głowy i szkolenie pilota w czymś mniejszym od statku pasażerskiego mija się z celem. Owszem możemy poźniej przenieść pilota do czegoś większego, tylko jaki będzie miał poziom z taką ładownią?
Więc zostańmy przy jakimś transportowcu.
W początkowej fazie gry nie będzie nas stać na poważne zakupy (brak kasy, ranga) więc kupno zwykłego Merkurego będzie dobrym pomysłem. Można pokusić się o przejęcie jakiegoś transportowca.
Sauron11
Zamierzam być tajnym agentem Argonów do specjalnych poruczeń, który potajemnie czyści ich przestrzeń z wszelkich paranidiańskich statków, a dodatkowo czasem wykonuje specjalne zlecenia eliminacji polityków Paranidian (tych można spotkac jak beztrosko latają po swoich sektorach w cywilnych Peryklesach, agitując za swoją jedynie słuszną opcją).
Wszystko pięknie (idea może chwalebna) tylko u Paranidów już nie pohandlujemy.
W X3 ranga u poszczególnych ras wiąże się z możliwością dokowania i zakupu towarów. Szczególnie sprzęt hi-tech wymaga dość wysokich rang (rakiety, broń). By osiągnąć maksymalny zysk musimy być jak Teladi, święci i "kochający" wszystkich. Podnosić sobie statystyki u kogo się tylko da. Dzięki temu nasi kupcy będą mogli handlować wszędzie i wszystkim.
5 najepszych statków dla kupca sektorowego/wszechświatowego:
Spoiler
Show
Statek max/prędkośc max/ładownia stocznia
5. Bor. Delfin Superfrachtowiec 53.98 14000 Kingdom End
4. Tel. Sęp Superfrachtowiec 57.59 13275 Ministry Of Finance
3. Arg. Merkury Superfrachtowiec 72 11800 Omicron Lyrae
2. Par. Demeter Superfrachtowiec 79.2 11210 Trinity Sanctum
1. Spl. Kajman Superfrachtowiec 89.99 10325 Family Njy
5. Bor. Delfin Superfrachtowiec 53.98 14000 Kingdom End
4. Tel. Sęp Superfrachtowiec 57.59 13275 Ministry Of Finance
3. Arg. Merkury Superfrachtowiec 72 11800 Omicron Lyrae
2. Par. Demeter Superfrachtowiec 79.2 11210 Trinity Sanctum
1. Spl. Kajman Superfrachtowiec 89.99 10325 Family Njy
Minimalne wyposażenie:
Handlowe polecenia MK1
Handlowe polecenia MK3
Bojowe polecenia MK1
Bojowe polecenia MK2
1 osłona 25MJ
Zalecane wyposażenie:
Handlowe polecenia MK1
Handlowe polecenia MK2
Handlowe polecenia MK3
Bojowe polecenia MK1
Bojowe polecenia MK2
Specjalne polecenia MK1 (bez tego nie zmienimy pilota)
Max osłon 25MJ
Skaner tripleksowy (szybciej odkryje nowe fabryki postawione przez komputer)
Napęd skokowy
Poziomy Kupców:
Każde zarobione 50.000 podnosi poziom pilota o 1.
Poziom 4 - od tego poziomu kombinuje tak by nie było pustych lotów
(sprzedaje w stacji X ogniwa i przy okazji kupje produkt tej stacji)
Poziom 7 - zaczyna kontrolować ruchy cen na rynku, kapnie się że towar po który leci zdrożał i już korzystnie go nie sprzeda
Poziom 8 - zaczyna sprawdzać sąsiednie sektory, wreszcie możemy uruchomić polecenie kupca wszechświatowego, sam kupuje drony
Poziom 9 - gdy zostanie poważnie uszkodzony automatycznie leci do najbliższej stoczni i czeka na nowe rozkazy
Poziom 12- jak nie kupiliśmy wczesniej napędu skokowego, zrobi to teraz samodzielnie dodając sobie 10% narzutu za fatygę (tylo nie dziwmy się jak go puścimy w Getsu Fune i napęd kupi po dwóch dniach gry albo zgine w sektorze Xenonów)
Zasięg kupca:
sprzedaż:
do poziomu 12 - 1 sektor
poziom 13+: 5 sektorów
poziom 17+: 15 sektorów
poziom 21+: 25 sektorów
kupno:
do poziomu 15: 1 sektor
poziom 16+: 3 sektory
poziom 17+: 5 sektorów
Tutaj mała uwaga - w X3 przy częstej wymianie stacji przez komputer (z różnych przyczyn) traktowanie tej listy jak kanonu mija się z celem. Generalnie dobryn sektorem do podszkolenia młodego pilota są sektory z dużą ilością stacji, najlepiej 2-4 elektrownie i dużo fabryk, ewentualnie dużo fabryk i stacja handlowa która kupuje towary z tych stacji. Dlatego też dobryn pomysłem jest wyposażenie naszego kupca w napęd skokowy już na samym starcie i w razie zastoju w awansie skok do bardziej obiecującego sektora.
Spoiler
Show
Power Circle
Antigone Memorial
Home of Light
Rolk’s Drift
Queen’s Space
Empire’s Edge
Rhonkar Clouds
Teladi Gain
Blue Profit
Antigone Memorial
Home of Light
Rolk’s Drift
Queen’s Space
Empire’s Edge
Rhonkar Clouds
Teladi Gain
Blue Profit
Dlaczego kupiec zadokował w stacji i nic nie robi?
DRACOOL
Najprawdopodobniej czeka na okazję do handlu...zazwyczaj co jakiś czas będzie skanował sektor w poszukiwaniu zysku, po czym będzie się starał go zrealizować... dlatego najtrudniej jest do 8 poziomu, bo co jakiś czas musisz go kontrolować, czy ma wystarczająco dużo okazji do handlu. Duże znaczenie ma też sektor w którym prowadzi działalność oraz rasa owego kupca.
Generalnie im więcej fabryk w danym sektorze, tym szybciej kupiec awansuje robiąc więcej transakcji, zwłaszcza jeśli to Teladianin (w końcu rasa handlarzy).
Po przekroczeniu 8 poziomu i uruchomieniu uniwerse tradera jest już "z górki", bo będzie sam zmieniał sobie sektor handlu.
Od czego zależy rasa kupca?
Ghostek
Rasa kupca zależy od rasy do której należy sektor, w którym pierwszy raz dla danego statku uruchamiasz oprogramowanie (a swoją drogą, próbował ktoś 'startować' kupca u piratów albo lepiej, u xenonów albo khaaków?
Jak przenieść pilota MK3 do nowego statku.
bufi
Najlepiej być blisko obydwóch statków i jednocześnie blisko stacji na której ma dojść do wymiany. Tak dla pewności aby poćwiczyć i zobaczyć jak to się odbywa.
1. Wybierasz statek z którego chcesz przenieść pilota
2. Wybierasz statek do którego chcesz przenieść pilota
3. Wybierasz stację na której ma dojść do wymiany.
I teraz, pierwszy do stacji leci statek z pilotem. Statek bez pilota grzecznie czeka aż tamten zadokuje.
Po chwili zaczyna dokować drugi statek. Jak już zadokuje to odbywa się automatyczna wymiana. Zmienia się nazwa statku, nowy statek dziedziczy nazwę starego, wszelkie wyposażenie jest automatycznie przniesione (przed tą operacją nic sam ręcznie nie przenoś!), następuje wymiana pilotów. Możesz rozpocząć handel nowym statkiem.
?
Czy kupiec rozpoznaje sektory w których grasują piraci lub pojawiły się Xenoni lub Khaak?
?
-
FajneMir[ON] wrote:Takie małe podsumwanie.

Tutaj dodam jeden sektor który traktuję jako 'maszynkę do robienia handlowców'
Spoiler
Show
Sektor:
Shore Of Infinity
Po wschodniej stronie jest sektor Lucky Planet ze stocznią borońską. Dwa sektory na zachód jest
Trinity Sanctum ze stocznią paranidańską.
Dwa sektory na południe od Trinity Sanctum jest
teladianski Ministry Of Finance z dokiem zaopatrzetrzeniowym handlowym poleceniem MK3.
Kupujemy w Lucky Planet Delfina tankowca lub w
Trinity Sanctum Demetera Superfrachtowca.
Polecam tego drugiego bo jest ponad 2xszybszy od Delfina.
W ciągu niecałej godziny mamy handlowca na poziomie 8.
Shore Of Infinity
Po wschodniej stronie jest sektor Lucky Planet ze stocznią borońską. Dwa sektory na zachód jest
Trinity Sanctum ze stocznią paranidańską.
Dwa sektory na południe od Trinity Sanctum jest
teladianski Ministry Of Finance z dokiem zaopatrzetrzeniowym handlowym poleceniem MK3.
Kupujemy w Lucky Planet Delfina tankowca lub w
Trinity Sanctum Demetera Superfrachtowca.
Polecam tego drugiego bo jest ponad 2xszybszy od Delfina.
W ciągu niecałej godziny mamy handlowca na poziomie 8.
Satelita przekazuje nam aktualne ceny w sektorze.Pytania - odpowiedzi:
?
Kupcom pomaga wybierać ciekawsze do handlu sektory.
Satelita zwykły ma ok. 2x mniejszy skaner od satelity zaawansowanego.
Nie wpływa to w żaden sposób na 'jakość' przesyłanych danych.
Większy zasięg przydaje się tylko do śledzenia ruchu
statków w sektorze.
Ciekawostka: do satelity można się przenieść za pomocą teleportera i podziwiać widoki

Oczywiście rozpoznaje. Żaden handlarz nie poleci doCzy kupiec rozpoznaje sektory w których grasują piraci lub pojawiły się Xenoni lub Khaak?
ani przez, sektor który jest właśnościa którejś z wrogich ras. Nawet jeśli to są rasy u których mamy
niską reputację.
Pozdrawiam
?[/quote]
-
Jeszcze nie mam pewności co do satelitów...ale możliwe jest,że komputer "sam" odkryje nowe fabryki (w X2 potrafił mi polecieć do sektorów, czy też przez sektory, w których ja wcześniej nie byłem...nawet nie znałem bram skokowych do nich prowadzących...ponieważ X3 jest niejako rozwinięciem, możliwe,że też będzie tak samo i poradzi sobie nawet mając duplexaCzy satelita zwykły/zaawansowany pomaga w pracy kupca?

Tak dobrze nie ma....trace przez głupote pilota (nawet takiego z 23 lvl-em!) średnio co 10 godzin gry jeden statek z uruchomioną opcją universe trader...Czy kupiec rozpoznaje sektory w których grasują piraci lub pojawiły się Xenoni lub Khaak?

Aż szkoda,że nie da sie wyznaczyć im sektorów zakazanych do lotu, oraz nie ma opcji automatycznego unikania kontaktów z piractwem /xenoństwem/khaa'k (niepotrzebne skreślić)...w X2 statki potrafiły się ładować do sektora akurat zaatakowanego, jak i z sobie tylko znanych powodów "skracać drogę "przez sektory "zenków". Z powodów J/W nie sądze,żeby część trzecia gry była inna....jedyna nadzieja w "skrypterach".
inwessstycja w wyssszkolenie i wypossażenie takiego handlowca jest zarówno czassssochłonna jak i kosssssztowna, a ja jako Teladianin nie potraffffie się z tym pogodzić

X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
[ external image ]
-
-
ja już trzech....
i to właśnie konkretnych...a latali w wypasionych merkurkach (max osłon, uzbrojenie, tuning i upgrejdy).....chyba przeniose ich do kajmanów, to chociaż piraci w tych wolniejszych padalcach ich nie "pojadą".....

[ external image ]
[ external image ]