[X3] Screeny wszystkich statków z X3 [SPOILER]

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

absurd? na drugiej światowej myśliwce też potrafiły zatopić takie giganty paroma torpedami. A pamiętasz Freespace? Przeżyłeś te rajcujące uczucie oczekiwania na detonację cyklopa i modły żeby detonator dobrze się ustawił? Pozatym Ego ma dziwne podejście do wieży na capitalach: każdy statek może mieć max 6 bateri pomocniczych+główne działa, coniweluje tworzenie grup laserów A-A i A-C. Powinno się dać tworzyć dowolną ilość wieżyczek na statek. Pozatym klas statków jest faktycznie kosmicznie mało! co mi po tym że mam kilka wariantówkażdego myśliwca, skoro nie ma fregat? są myśliwce, frachtowce, korwety <długo nic> capitale??? Chyba zaraz sam zrobię jakąś fregtę do X2 bo już nie wytrzymuję :P
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Sorki, nie mogłem wcześniej odpisać, bo nie chcialo mnie zalogować.. :evil:
Otóż absurd i jeszcze raz absurd.....mówimy o starciu okręt liniowy - myśliwiec ( a dokładniej samolot torpedowy lub bombowiec)....jak to wyglądało w praktyce...wystarczy poczytać.... MUSASHI...19 bomb 17 torped i nie zatonął...został "dobity", a dodatkowo atakowany JEDNOCZEŚNIE przez kilkadziesiąt samolotów naraz (?). pojedyńczo ZADNA maszyna nie dostanie się nawet w pobliże takiego okrętu, nie mówiąc o celowaniu i trafieniu czymkolwiek....gdyby tak się dało KAMIKADZE japońscy zmasakrowali by floty aliantów, a jak było w rzeczywistości wiemy...poza zatopieniem kilku mniejszych jednostek udało się tylko kilka większych uszkodzić, ponosząc KOLOSALNE straty.
a im dalej w kierunku czasów nowożytnych, tym bardziej ta dysproporcja się zwiększa...w erze działek naprowadzanych przez komputery trafienie okręty przez rakiete można ograniczyćw zasadzie do błedu statystycznego.
To, że nie buduje się tak dużych okrętów jest powodowane względami czysto ekonomicznymi, tańsze jednostki przenoszą podobne uzbrojenie i mają dzięki temu porównywalne do liniowców możliwości przy dużo niższych kosztach utrzymania..
Na potzreby gry mogłaby pojawić się klasa jednostek przeznaczona do atakowania i niszczenia mastodontów rodzaju M1, M2...musiała by tylko dysponować czymś w rodzaju niewidzialności umożliwiającej skryte podejście w okolice celu i niespodziewany niszczycielski atak....bo nie czarujmy się, ale zawsze na jednostce większej będzie się dało zainstalować uzbrojenie cięższe i o większym zasięgu niż na jednostce mniejszej, uniemożliwiając tym samym jej skuteczny atak :D
Wracając do tematu...albo klasa M2 nie ma racji bytu w grze (jeśli okręt tej wielkości wymaga do obrony zaplecza w postaci myśliwców, to przy braku ograniczeń fizycznych powinien je wozić ze sobą, albo niemożliwym (może raczej nierealnym ) jest atak pojedyńczego, bądz małej grupy myśliwców na tego typu jednostke...
Przecież nikt nie wydałby takiej kupy kasy na okręt, który "załatwia się przy pomocy byle myśliwca za ileśsetkroć mniej ( o załodze nie wspominając )
UFFF sorry za przydługi post....(okręty..."mój konik"...:D )
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

no dobra, ale w taki sposób twórcy gry chcieli wumusić chyba stosowanie eskorty. Poza tym faktycznie widać tu brak przemyślanych broni, i jedyne co możemy zrobić to wbijać szpilki w logo ego napudełku X2 i X3 :P
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Ano masz racjie... pozostaje się cieszyć pięknym i majestatycznym wyglądem ciężkich jednostek...wreszcie są takie jak być powinny :D
(pasowało by tylko, gdyby nie mogły kożystać z bram ...tylko własny napęd zpowodu wielkości....uch, bylaby bomba )
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
MikeS
x3tc

Post by MikeS »

Wielkie i wspaniałe są- to fakt, ale czy w X3 mają siłę ognia i wytrzymałość na równi z wyglądem? Czy dalej wystarczy Pers tudzież Nova?
Sir Fred Hoyle wrote: Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

zgadnij..... 8)
MikeS
x3tc

Post by MikeS »

Nie no bez jaj! jak tak dalej pójdzie to Odkrywcą będzie można rozwalić Kszaczki :pirat:
Sir Fred Hoyle wrote: Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards
Turel
x2

Post by Turel »

MikeS wrote:Przydałaby się klasa statków większych od M6 i mniejszych od M1/2, do których mógłby dokować M4/5
Zajrzyj tutaj http://forum2.egosoft.com/viewtopic.php?t=117990
Bezdyskusyjnie najlepszy mod do X3...
Jest ciągle w produkcji więc brakuje większości M0 i paru innych rzeczy...
Warto wspomnieć że mod nie robi z X3 bezmyślej sieki, i został bardzo dobrze przemyślany pod względem zrównoważenia rozgrywki... 8)
MikeS
x3tc

Post by MikeS »

Gdybym to miał X3 PL to bym wypróbował :wink:
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

jak każdy... Jeśli stanie się cud i rozgryzę co jest z moją fregatą nie tak, to może zrobię taki modzik do X2 ;P
ergo
x3tc

Post by ergo »

ech, wszystko nie tak z tymi statkami ;-)
Gdzie sa stare dobre statki z x2 ... . To co zrobili ze smokiem, to nic, ale co zrobili z osprey'yem ... :cry:
boto
x3tc

Post by boto »

..i czemu Hydra jest taka brzydka ;[
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

ja tam nie widzę różnicy :P dla mnie zawsze była brzydka ;)

A M6 Paranidów wygląda identycznie jak concept Interceptora kushan z Homeworlda 1 :P
MiG13
x3

Post by MiG13 »

Zaraz zaraz... a gdzie statki
Spoiler
Show
terran
???

Btw, znajdzcie mi śmiałka który znajdzie i zrobi zdjęcie
Spoiler
Show
ziemi
w grze w real timie to bedzie u mnie miał zafundowane dożywotnie zapasy pepsi ;)
MiG13
x3

Post by MiG13 »

Zaraz zaraz, w tym musi być jakiś hak, w HoL nie da sie przecież wstawić
Spoiler
Show
ziemi
bez modowania.

Dostawy? Może za jakieś 30k lat świetlnych lotu do HoL-owej
Spoiler
Show
ziemi
i z powrotem z 1 puszką pierwsza przejdzie :)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

to nie jest home of light ;P tylko sektor na południe od Brennams Trumph ;)
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

Troche mnie omineło ale X3 się zapowiada nieżle co do tej
Spoiler
Show
ziemi
:D
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
MiG13
x3

Post by MiG13 »

RAFIO wrote:to nie jest home of light ;P tylko sektor na południe od Brennams Trumph ;)

:o

Tak czy siak lot tam i z powrotem do naszej rzeczywistosci zajalby nieskonczonosc ;)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

To był żart! wyjaśnie to zanim namiesza się jeszcze bardziej:

-Sektor ziemski, znajdujący się na południe od Brennams Triumph nie istnieje w X3

-Planeta pochodzi z modu "Moon Base" by Observe

Pozatym kto mówił o tym że bedziesz dostarczał mi to na tamtą ziemię? mi wystarczy rok 2006 ;)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”