Freespace 2
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Wg mnie to bez sensu trochę... Bo gdybym to np ja wrzucł tego linka z ofertą Sonena jako ciekawostkę - to byłoby dobrze (ooo zobaczcie - ktoś na Allegro sprzedaje Freespace - o czyzby to Sonen z 4um?
)

X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy
i trochę drobnicy...

-
Nie pamiętam tego przypadku, podaj link do konkretnego posta, gdzie był ten link do gry.sonen wrote:..W temacie Space Rangers: Rebelia też podałem link do gry, gdzie podana jest cena. Proszę w takim razie wykasować i tamten link. Chyba że nie jest to reklama.
Ten punkt jest wystarczająco konkretny - nie dopuszcza wykorzystywania forum Egosoftu dla komercyjnych celów użytkowników. Możesz zamieścić linka do zrzutu Morrowinda jeżeli zrzut ten ma wyłącznie charakter informcyjny, np. chcesz sie podzielić z innymi gdzie to nie byłeś, czego nie zwiedziłeś - i na tym zrzucie prezentujesz to miejsce. Natomiast gdybyś chciał takie zrzuty sprzedać i dałbyś je na forum po to by inni zobaczyli Twoją "ofertę zrzutów" - to byłoby niedozwolone.sonen wrote:Moim zdaniem punkt czwarty regulaminu jest mało konkretny - oznacza wszystko i nic. Czy umieszczanie np: skanów z ekranu z gry Morrowind jest reklamą czy nie? Moim zdaniem jest, więc też powinny byc usunięte.

Generalnie to forum ma służyć Egosoftowi jako reklama ich produktów, jako pomoc techniczna i miejsce gdzie skupia się społeczność X. Egosoft udostępniło forum internautom aby wymieniali między sobą informacje na temat gier z serii, którą stworzyli i ewentualnie innych, a nie żeby za jego pośrednictwem czerpali jakiekolwiek zyski (lub pomagali innym w ich czerpaniu) z działalności nie związanej z Egosoftem i bez ich wiedzy.
Normalnie w takich sytuacjach, zamieszczająć linka do swojej aukcji na Allegro i pisząc o tym w poście - tworzysz pewną reklamę swojego produktu w obcym medium - tym samym powinieneś podzielić się zyskiem z właścicielem tego medium czyli EGO. Zapłacić im za wykorzystanie ich nośnika informacji. Egosoft nie żąda od Ciebie zapłaty, bo liczy że zastosujesz sie do regulaminu i takich sytuacji nie będziesz generował.

I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
-
Sauron11 wrote:
Normalnie w takich sytuacjach, zamieszczająć linka do swojej aukcji na Allegro i pisząc o tym w poście - tworzysz pewną reklamę swojego produktu w obcym medium - tym samym powinieneś podzielić się zyskiem z właścicielem tego medium czyli EGO. Zapłacić im za wykorzystanie ich nośnika informacji. Egosoft nie żąda od Ciebie zapłaty, bo liczy że zastosujesz sie do regulaminu i takich sytuacji nie będziesz generował.
Ale to nie jest mój produkt! Jaki zysk!? Zysk byłby wtedy kiedy sam bym cos wytworzył i to sprzedał. W omawianej sytuacji nikt mi nie udowodni że miałem jakikolwiek zysk. Grę kupiłem a następnie sprzedałem, Zapewniam cię że nic na tym nie zyskałem.
-
-
Sonen, EGO nie interesuje, czy wyszedłeś na swoje, czy nie po tej transakcji, po prostu chcesz sprzedać coś co należy do Ciebie i do zareklamowania tego wykorzystujesz forum, a zrobiłeś to, żeby na tej transakcji więcej (czy w ogóle cokolwiek) zarobić, bo przecież forumowicze to potencjalni nabywcy, nikt nie miałby żadnych zastrzeżeń, gdybyś tą grę chciał oddać za darmo
. To naprawdę ewidentnie podpada pod ten punkt.

-
4. Nie tolerujemy komercyjnych reklam w jakiejkolwiek formie (z wyjątkiem tych umieszczanych przez Egosoft).
ale po punkt 4 można wszystko wcisnąć co nam się tylko podoba, a że sobie teraz interpretujemy ten punkt to tylko wyraz dobrej NASZEJ woli...
Co to jest komercyjna reklama w jakiejkolwiek formie? Czy jak będę pisał o jakiejś grze która mi się podoba i będę opisywał ile kosztowała, gdzie ją można kupić, a także ile jeszcze sztuk pozostało w magazynie - czy to nie jest reklama sprzedaży?
ale po punkt 4 można wszystko wcisnąć co nam się tylko podoba, a że sobie teraz interpretujemy ten punkt to tylko wyraz dobrej NASZEJ woli...
Co to jest komercyjna reklama w jakiejkolwiek formie? Czy jak będę pisał o jakiejś grze która mi się podoba i będę opisywał ile kosztowała, gdzie ją można kupić, a także ile jeszcze sztuk pozostało w magazynie - czy to nie jest reklama sprzedaży?
-
Uogólniając przepis można się ustrzec przed ludźmi, którzy znaleźliby jakiś słaby punkt w definicji i nagięli ją by robić to samo pod inną nazwą (a przynajmniej w tym przypadku to działa). Interpretacja każdego przypadku należy do moderatora forum i Sau stwierdził, że faktycznie to pod ten przepis podpada, można się odwoływać, ale to on to faktycznie rozstrzyga.
Zresztą co chcesz Sonen osiągnąć
? Jak sam powiedziałeś, aukcja już się skończyła, a więc w Twoim przypadku nic to nie zmieni, a nie wydaje mi się, żeby Sau zdołał zmienić przepisy działające na tym forum, bo odnoszą się także do każdego forum o innym języku i nie on tu decyduje o takich kwestiach.
Zresztą co chcesz Sonen osiągnąć

-
-
W temacie:
Przegladając swego czasu instrukcje FS2, natknąłem się na bardzo obszerny rozdział dotyczący gry po kabelku oraz po sieci. Wyobraźcie sobie że w FS2 można było przesyłać dźwięk, czyli dokładnie mówiąc porozumiewać się ze swoimi kolegami w eskadrze...co więcej (ale tu już nie jestem pewny), można było przesyłac obraz poprzez kamerę (ale być może było to tylko zdjęcie które podczas rozmowy pojawiało się jako taki mały ekranik w górnym rogu).
Oczywiście trzeba by było mieć zainstalowany ten mikrofon i kamerę.
Super sprawa, może kiedyś doczekamy się takiej wersji X3?
Przegladając swego czasu instrukcje FS2, natknąłem się na bardzo obszerny rozdział dotyczący gry po kabelku oraz po sieci. Wyobraźcie sobie że w FS2 można było przesyłać dźwięk, czyli dokładnie mówiąc porozumiewać się ze swoimi kolegami w eskadrze...co więcej (ale tu już nie jestem pewny), można było przesyłac obraz poprzez kamerę (ale być może było to tylko zdjęcie które podczas rozmowy pojawiało się jako taki mały ekranik w górnym rogu).
Oczywiście trzeba by było mieć zainstalowany ten mikrofon i kamerę.
Super sprawa, może kiedyś doczekamy się takiej wersji X3?
-
Może Sonen ma jeszcze kilka gierek na sprzedaż...Foaloke wrote: (...)Zresztą co chcesz Sonen osiągnąć? Jak sam powiedziałeś, aukcja już się skończyła, a więc w Twoim przypadku nic to nie zmieni, a nie wydaje mi się, żeby Sau zdołał zmienić przepisy działające na tym forum, bo odnoszą się także do każdego forum o innym języku i nie on tu decyduje o takich kwestiach.

X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy
i trochę drobnicy...

-
Bardzo dobrze powiedziane FoalokeFoaloke wrote:Uogólniając przepis można się ustrzec przed ludźmi, którzy znaleźliby jakiś słaby punkt w definicji i nagięli ją by robić to samo pod inną nazwą (a przynajmniej w tym przypadku to działa). Interpretacja każdego przypadku należy do moderatora forum i Sau stwierdził, że faktycznie to pod ten przepis podpada, można się odwoływać, ale to on to faktycznie rozstrzyga.

Jeżeli ktoś (np. sonen) nie zgadza się z decyzją któregoś z moderatorów może odwołać się do administratorów.
Przedtem jednak niech przeczyta pkt 9. regulaminu, który jest tam nie bez powodu

PS. dobrze, że znów jesteśmy w tematyce głownej

I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.