Elitier
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
-
xor, ja wiem... Bawiłem się kiedyś asemblerkiem na Ami. Tu trzeba by zaprogramować najpierw sam wszechświat, potem wstawić doń gwiazdy, potem do tych gwiazd dodać układy słoneczne, potem do niektórych planet w tych układach dodać atmosferę a niektóre zamienić w gazowe giganty, potem dodać stacje orbitalne i miasta, potem dodać modele statków, potem obłożyć wszystko texturami, potem ułożyć cały system handlowo-wojskowy... gdyby 10 zdolnych ludzi siadło by do tego to po roku może coś by wyszło...
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
-
o właśnie, o własnie...zróbmy coś, zróbmy cośStalovy wrote:xor, ja wiem... Bawiłem się kiedyś asemblerkiem na Ami. Tu trzeba by zaprogramować najpierw sam wszechświat, potem wstawić doń gwiazdy, potem do tych gwiazd dodać układy słoneczne, potem do niektórych planet w tych układach dodać atmosferę a niektóre zamienić w gazowe giganty, potem dodać stacje orbitalne i miasta, potem dodać modele statków, potem obłożyć wszystko texturami, potem ułożyć cały system handlowo-wojskowy... gdyby 10 zdolnych ludzi siadło by do tego to po roku może coś by wyszło...

-
Oj, Stalovy, chyba po 3 latach...
Firmy produkujace gry przy znacznie wiekszych skladach osobowych osiagaja sredni czas 2-3 lat, a u nich kazdy ~6-8 godzin dziennie poswieca na to. W przypadku hobbystycznego pisania, zakladajac nawet nasze wieksze poswiecenie i talent(...), czasu poswiecic moglibysmy nieporownanie mniej.
Tym bardziej, ze gierki typu freelance razem z cRPG sa kategoria NAJBARDZIEJ WYMAGAJACYCH !!! Praca koncepcyjna i programistyczna jest gi-gan-tycz-na...
Pewnych spraw sie nie przeskoczy
Co nie przeszkadza w rozmyslaniu, planowaniu, etc.
Firmy produkujace gry przy znacznie wiekszych skladach osobowych osiagaja sredni czas 2-3 lat, a u nich kazdy ~6-8 godzin dziennie poswieca na to. W przypadku hobbystycznego pisania, zakladajac nawet nasze wieksze poswiecenie i talent(...), czasu poswiecic moglibysmy nieporownanie mniej.
Tym bardziej, ze gierki typu freelance razem z cRPG sa kategoria NAJBARDZIEJ WYMAGAJACYCH !!! Praca koncepcyjna i programistyczna jest gi-gan-tycz-na...
Pewnych spraw sie nie przeskoczy

Co nie przeszkadza w rozmyslaniu, planowaniu, etc.

-
-

Braben napisal Elite w 1983 roku.
Potem rozwijal, pracowal LATA, rozszerzal, dopieszczal.
W 1993 (10 lat pozniej !) wydal Frontiera, potem 2 lata pozniej zostal wydany First Encounters - i to wydany na przekor Brabenowi, bo gry nie dokonczyl !
Teraz mamy juz sporo przykladow tego typu gier, wiele gotowych, ciekawych rozwiazan, troche wlasnych pomyslow. Owszem. Tylko ze doszlo wiele innych aspektow i w gruncie rzeczy poziom nakladu pracy jest wiekszy... A programistycznie nawet znacznie wiekszy !
-
-
-
-
BQB, nie każdy jest takim starym zgredem jak Ty
Policz sobie czym mógł Mario się zajmować gdy Ty grałeś we Frontiera?
Mario, gdzieś tu, bardzo niedaleko jest sznurek
. Oczywiście jeśli są to takie zmiany, o jakich myślę, że są... A są?
Pozdrawiam
ps.BQB, nie z przymiotnikami pisze się razem. Zawsze. Zadaj sobie pytanie; czy to co chcesz napisać jest bardziej "jakie" czy bardziej "co robi"?
"Możliwość" jest zdecydowanie "jaka". Zero działania. Albo "możliwość" jest albo nie... 

Mario, gdzieś tu, bardzo niedaleko jest sznurek

Aaa, opowiedz nam o tym w odnośnym wątkuxor wrote:...ostatnio sporo zmian mam w zyciu...

Pozdrawiam
ps.BQB, nie z przymiotnikami pisze się razem. Zawsze. Zadaj sobie pytanie; czy to co chcesz napisać jest bardziej "jakie" czy bardziej "co robi"?

Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
-
JA wrote:ps.BQB, nie z przymiotnikami pisze się razem. Zawsze. Zadaj sobie pytanie; czy to co chcesz napisać jest bardziej "jakie" czy bardziej "co robi"?"Możliwość" jest zdecydowanie "jaka". Zero działania. Albo "możliwość" jest albo nie...
![]()

سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
-
xor, znaczy się wstęp? Preludium czy jak to chcesz nazwać? Grunt że sprawy zmierzają we właściwym kierunku, zwłaszcza, że wiosna idzie
Powodzenia
Stalovy nie udawaj! Przecież by pisać "nie" oddzielnie musi się to wiązać z działaniem, czyli musi byc czasownik, który, jak powszechnie wiadomo, odpowiada na pytanie "co robi". Ja często sobie takie pytanie zadaję w sytuacjach wątpliwych... Coś może być "niezrozumiałe", albo ktoś może "nie zrozumieć"
RAFIO, niedługo nam tu nową grę stworzysz
Czekamy
Pozdrawiam

Powodzenia

Stalovy nie udawaj! Przecież by pisać "nie" oddzielnie musi się to wiązać z działaniem, czyli musi byc czasownik, który, jak powszechnie wiadomo, odpowiada na pytanie "co robi". Ja często sobie takie pytanie zadaję w sytuacjach wątpliwych... Coś może być "niezrozumiałe", albo ktoś może "nie zrozumieć"

RAFIO, niedługo nam tu nową grę stworzysz

Czekamy

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!