Posiadam gierke od tygodnia, ale dopiero w sobote udalo mi sie znalezc dla niej pare godzin
Gra naprawde niesamowicie wciaga, misje sa niesamowite ! Ta gra to dokladnie to, czego brakuje w seriach X - planety i rozbudowane misje przygodowe , artefakty i nutka RPG ( rozwijamy statek )

. Gra tak naprawde przypomina mi "Pirates" w kosmosie
Do tej pory z najlepszych rodzynkow mialem ( oprocz misji killerskich i transportowych ) :
- polowalem na jakies zwierzaki , w celu zdobycia ich lap wyprodukowania z nich szczepionki
- wystepowalem jako reprezentant rasy ludzi w galaktycznym konkursie na najlepsza pizze przed komisja zlozona z kilku ras
- zastepowalem jakiegos muzyka w konkursie rockowym , kompletowalem zespol a nastepnie gralem
- zdawalem egzamin na pilota
Faktycznie, misje sa wlasciwie przygodowkowe
Mam rownoczesnie kilka pytan, do osob ktore graja nieco dluzej :
1) Jak odczytac ladownosc statku ?
2) Jak dokupic punkty pancerza ( te ktore pojawiaja sie w opisie obok wartosci oslony ) , poza rozszerzaniem pancerza w osrodkach badawczych mikro-modulami ? Opis sugeruje ze w pancerzu/kadlubie sa to bardziej miejsca na montarz plyt ochronnych ...
3) Jakiego uzbrojenia uzywacie ? zauwazylem ze rakiety sa niezle, ale dosc szybko sie koncza a ladowanie ich jest stosunkowo drogie
4) Jedna z umiejetnosci pozwala na "kierowanie dodatkowym statkiem" 0 czy ktos wie, jak skombinowac sobie wingmana ? Raz , na poczatku zaraz po misji treningowej ktos proponowal ze sie do mnie przylaczy, ale potem zniknal ...

5) Czym tak naprawde roznia sie te kadluby ? widzialem takie, ktore maja teoretycznie wszystkie miejsca montazowe i np ok 600 - 800 pkt pancerza, + 8 pkt obrony, kosztujace grubo ponad 100 000 , ale rownoczesnie liniowce maja niekiedy podobne parametry i nie kosztuja az tyle ...
6) Czy punkty pancerza to rownoczesnie masa ? mam wrazenie ze predkosc maksymalna bardzo zalezy od masy, i to sumuje sie z masa wyposazenia. Czy zatem te najmocniejsze statki sa rownoczesnie najwolniejsze, dla takiego samego zamontowanego silnika ?

7) Czy mozna zalozyc kolonie na niezamieszkalej planecie ? Zainstalowalem kilka sond na niektorych planetach, ale jedyne co udalo mi sie znalezc to kilka porzuconych przedmiotow.

Co oznacza tworzenie misji/kampani w stacjach wojskowych ? czy jest to jakis sposob oglaszania ataku w okreslonym terminie na pozycje wroga, i rownoczesnie czy prowadzi to do misji planetarnych ?
9) Czy zbieranie wezlow ma jakis glebszy sens oprocz celow zarobkowych ?
10) I wreszcie, czy znacie jakies fajne fora lub strony na temat tej gry ? mam wrazenie, ze paru informacji brakuje w instrukcji ...
Wiem ze sporo pytan, ale pisze wszystko na "goraco"