Uruchomienie skryptów i pare innych pytań

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

NightThoR

Uruchomienie skryptów i pare innych pytań

Post by NightThoR »

Witam
Mam dwa pytania dotyczące skryptów:
1) Czy wystraczy aktywować edytor skryptów by zostały aktywowane wszystkie skrypty przeniesione do katalogów 't' i 'script'??
Zazwyczaj w pliku 'read me' jest tylko napisane "...Copy the files in the 'scripts' folder to the 'scripts' folder in your X2 program directory.
Enable the script editor if it is not already enabled...", ale zauważyłem, że w skrypcie Kerrick'a pisze "...uruchom w grze skrypt init.kupiec.jumper.xml
na dowolnym statku spelniajacym powyzsze wymagania..."
Może mi to ktoś wyjaśnić ?? Jak mam wogóle uruchomić te skrypty?? :?

2)po zainstalowaniu bonus packa, w niektórych dzialach komend pisze 'READTEXT2010-xxxx' zamiast czegoś sensownego.
Jak mogę się tego pozbyć??
[EDIT]po przeczytaniu FAQ spróbowałem postąpić zgodnie z instrukcją, tzn. pozamianiałem cyferki, ale niestety save nie odpalił.
Wciąż nie wiem co robię źle :cry:

I jeszcze jedno
Czy po zainstalowaniu modów (np. D-StarWars-V2c) muszę zaczynać grę od nowa czy też mogę kontynuować stary save??:?:

Bardzo proszę o pomoc
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

Niektóre skrypy uruchamiają się same przy włączeniu gry (np. te które dodają nowe stacje, towary i te które dodają komendy do statków) inne (te których autorom nie chciało się tak zrobić, by można je było uruchamiać z menu statku) trzeba uruchomic ze script editora (często będziesz musiał wybrać na czym ów skrypt ma być uruchomiony.
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Cześć...
Jeżeli się nie mylę to :
Ad 1 : zazwyczaj NIE trzeba aktywować edytora skryptów, żeby przekopiowane do "scripts" pliki zadziałały
W przypadku skryptów Kerricka proponuje jednak postępować zgodnie z jego instrukcjami.
Tyle, że nie wiem czy on kazał odpalać do tego edytor skryptów,czy to sie nie odpala gdzieś tam, gdzie są ustawienia AI w grze..
Ad 2 poszukaj wątku o instalowaniu skryptów, polecam ten:http://forum2.egosoft.com/viewtopic.php?p=876178#876178
tam Wujek Marcy wszystko ładnie tłumaczy co i jak trzeba zrobić 8)
Nie zapomnij o tym że "cyferki zmienia sie w dwuch miejscach - w tytule i później w samym pliku...
Ad 3. No...tu cie zmartwie...raczej nie da się grać na starych sejwach, bo nawet jak się odpalą, to coś sie moż zdrowo pokopać w grze...
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

Dobra ja wiem bo ostatnio bawiłem się skryptami
Po pierwsze aby uruchomić edytor trza wpisać Thereshallbewings (przez duże T i w przestrzeni) póżniej zaznacza się skrypt który chce się uruchomić i wciska się r tam trzeba wybrać właściwą opcję i zatwierdzić, a jeżeli znasz angielski w miare to ściągnij sobie ze strony EGO M.S.C.I Handbook (w pdf) cały edytor jest tam opisany. I to wszystko. 8)
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Błędy w z tekstami bonus packa są zapewne spowodowane tym, że masz inne wersje językowe gry i bonus packa. Jest na to wyjście ale zeby się dowiedziec od nas musisz zarejestrować X2... :D
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Kerrick
x2

Re: Uruchomienie skryptów i pare innych pytań

Post by Kerrick »

NightThoR wrote:Witam
Mam dwa pytania dotyczące skryptów:
...
Bardzo proszę o pomoc
NightThoR... pomoge ci we wszystkim czym chcesz, tylko zarejestruj gre...
NightThoR

Post by NightThoR »

Dobrze wiedzieć tylko powiedzcie mi gdzie niby mam zarejestrować tą grę jeszcze??
Przecież już sama rejestracja na forum wymagała podania orginalnego cd-key-a
Pozatym gre kupiłem w 2004r więc wybaczcie jeśli coś ominąłem, człowiek nie zawsze ma czas na to co lubi :(

Czy może mi ktoś przesłać na maila zawartości katalogu 't' ?? bo chyba jednak sam cos popsułem
piotrnevada@interia.pl

Czekam na wszystkie instrukcje i obiecuję się dostosować jak tylko znajdę czas
i bardzo dziekuję za wszelkie dotychczasowe odpowiedzi
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Na instrukcji są dwa kody: jeden do wpisania podczas instalacji - drugi do zarejestrowania gry na forum (wchodzisz w profil i zjeżdżasz w dół aż znajdziesz "Egosoft - preferencje" - i tam jest pole do wpisania kodu)
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Poza tym, gdy zarejestrujesz się tu, na forum, to pojawi ci się zielony ptaszek... ;) (albo złoto-niebieski, ale to u tych niecierpliwych, z mocnymi komputerami). I po tym poznamy, że jesteś zarejestrowany, a więc "godny" uzyskania odpowiedzi/pomocy z naszej strony.

PS. Trochę za mocne słowo: "godny". Nie obrażaj się, po prostu w tej chwili nie umiem w języku polskim znaleźć innego, bliskoznacznego słowa, ale mniej emocjonalnie naładowanego. Każdy jest godny... tylko niektórzy bardziej. :wink:
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

NightThoR wrote:Przecież już sama rejestracja na forum wymagała podania orginalnego cd-key-a
Witka :) Mała nieścisłość. CD-Key potrzebny jest do instalacji X2, a do rejestracji na forum służy ONLINE KOD - oba powinny znajdować się na pierwszej stronie (dot. wersji polskiej X2) papierowej instrukcji dołączanej do gry.
Pozdrawiam

Edit: btw, "godny" uzyskania odpowiedzi jest każdy (brawo Stalovy :wink: ), jednak od tego czy dana osoba jest czy nie jest zarejestrowana zależy treść tejże odpowiedzi. Rejestracja nie dotyczy i nie jest wymagana od osób, które przebywają na forum, ale słowem nie przyznają się, że użytkują grę (albo dyskutują na tematy off-topic). Osoby, które się do tego przyznały - są proszone o rejestrację jako dowód nabycia przez nie gry z legalnego źródła.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”