Co zrobić?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

sonen
x2

Co zrobić?

Post by sonen »

Hmmm...gra strasznie spowalnia podczas walk. Nie trzeba przypominac iż m.in. istota tej gry jest bitwa więcej jednostek niz jedna. Więc podczas misji Xsenońskich walczy kilkanaście a czasami kilkadziesiąt jednostek...najgorzej jest kiedy zaczynają strzelać, obraz skacze jak żaba...prawie wszystko mam wyłączone jesli o efekty...a sprzęt mam chyba niezly....Celeron 2.8, 512MB, Radeon 9200...

mozna cos jeszce zrobić?
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

sonen wrote:...a sprzęt mam chyba niezly....Celeron 2.8, 512MB, Radeon 9200...
W przypadku X2, jeśli chodzi o sprzęt, to niestety... zamień "chyba" na "na pewno", a "niezły" na "za słaby"... :/
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
sonen
x2

Post by sonen »

Stalovy wrote:
W przypadku X2, jeśli chodzi o sprzęt, to niestety... zamień "chyba" na "na pewno", a "niezły" na "za słaby"... :/
toś mnie pocieszył :wink:
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Stalovy napisał:
sonen napisał:
...a sprzęt mam chyba niezly....Celeron 2.8, 512MB, Radeon 9200...

toś mnie pocieszył
nie martw się :D
ja mam PIII 75O Mhz,398MB,GF4 440 mx 64MB i musze z tym żyć (w najbliższej przyszłości brak perspektyw na wymiane-jag wejdzie X3 to się chyba pochlastam :D
ps. oczywiście gram w X2 8)
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
sonen
x2

Post by sonen »

zauważyłem, że żabie skoki powodują efekty świetlne wystrzałów laserów...jak zaczyna się bitwa to nie idzie nazcelowac na cokolwiek :wink:
yahreck
x3

Post by yahreck »

nie przejmuj sie X2 tak ma , nawet najlepszy sprzet nie wyrabia w inwazjach Xenonskich, moj np. nie taki znowu najgorszy Radek 9500 a czasem 9700 (zalezy jak patchowi odbije) i p4 2.6 i 2x521MB ramu 400 i tez mam zabie skoki. Jak wezme dwie inwazje naraz to jest juz ciezko cos trafic

p.s. chociaz ja nie musze jeszcze nic w grafice wylaczac i te skoki mam na full efektach
Egosoft thank you for buing our game
p4 2.4 ,1 GbRam 333, ATi 9500pro
BQB
x2

Post by BQB »

Ja mam 9800PRO, 2x512/400, NF2, Barton 2500+@3200+
Vill
x2

Post by Vill »

DRACOOL wrote:nie martw się :D
ja mam PIII 75O Mhz,398MB,GF4 440 mx 64MB i musze z tym żyć (w najbliższej przyszłości brak perspektyw na wymiane-jag wejdzie X3 to się chyba pochlastam :D
Oj Dracool, zacznij skupować żyletki :P
Temporalily suspended in a time lapse...
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Vill wrote:
DRACOOL wrote:nie martw się :D
Oj Dracool, zacznij skupować żyletki :P
MAM JUŻ CAŁKIEM SPORY ICH ZAPAS :D :D :D
A tak całkiem na poważnie, boję się że od mniej więcej jesieni (jeśli się wydawcy/twórcy wyrobią) pozostanie mi tylko obserwacja tego forum, bo raczej nie kupie sobie X3 do takiego sprzętu.......
aż taki masochista nie jestem :( .
chyba już wam zazdroszczę ...
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

DRACOOL! Uruchom swoje teladiańskie zdolności do pomnażania creditsów i oszczędź trochę na sprzęt. Przy odrobinie silnej woli dasz radę!
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Stalovy wrote:DRACOOL! Uruchom swoje teladiańskie zdolności do pomnażania creditsów i oszczędź trochę na sprzęt. Przy odrobinie silnej woli dasz radę!
uwierz mi, że nic innego mi po głowie nie chodzi poza tym, skąd wytrzasnąć te 2000 kaski na nową zabawkę (no, może troche mniej w zasadzie potrzebna mi płyta, procek pamiątki i grafa :D )
ostatnio zaświtała na krótko nadzieja na lekko przechodzony celeronik 2,0 z 512 ramu ( została by tylko grafa, ale handel z paramidianinami nie przyniósł efektu z powodu weta Kapłana Księcia :( )(miały być sprzedawane stare kompy w pracy,ale nie wyszło-cięcia).
A za normalne pieniądze raczej odpada, bo my WIFE dostaje drgawek na słowa nowy komputer :( .pozostaje tylko wygrać w LOTTO :lol: :lol:
Nie mogę przez to spać po nocy..........co ma z resztą swoje dobre strony....gram więcej w X2 :D :D :D
[ external image ]
BArt_X
x2

Post by BArt_X »

Ja sobie daje rade na Duronie 1200 MHz, GeForce 2 Mx/400 i 384MB RAM. W rozdziałce 1024x768x16 nawet da się grać :D Mam juz mniej więcej zaplanowane kupno RAMu - 512MB, a stare SDR'y sprzedaje. Może ktoś chce kupić..?? :) :) :)
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

BArt_X wrote:Ja sobie daje rade na Duronie 1200 MHz, GeForce 2 Mx/400 i 384MB RAM. W rozdziałce 1024x768x16 nawet da się grać :D Mam juz mniej więcej zaplanowane kupno RAMu - 512MB, a stare SDR'y sprzedaje. Może ktoś chce kupić..?? :) :) :)
he...he...
Jak widać w tej grze ma jednak duże znaczenie sam procek a nie głównie grafa, bo u mnie przy tej rozdzielczości, to owszem latać jeszcze mogę, ale raczej sam to w nic nie trafię przez te za... żabie skoki :D :D :D
[ external image ]
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

DRACOOL magę Ci jeszcze coś doradzić, ale niestety wpływa to znacząco na sposób rozgrywki.
Gdzieś na tym forum Adam00, o ile pomnę, wyjaśniał że ilość fabryk, a co za tym idzie ilość posiadanych statków, ma istotny wpływ na wydolność procka, bo biedny musi wszystkie kursy etc. poprzeliczać. Słowem nieposiadanie nieruchomości przyspiesza działanie gry.

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

wiem, dzięki za zainteresowanie problemem :)
właśnie postanowiłem ta uczynić, i w aktualnej rozgrywce nastawiam się raczej na traderów niż na fabryki.
pozatym zdecydowałem się na drastyczny krok......
przekręciłem kompa z 750 na 930, nie ruszałem mnożnika tylko częstotliwość.
od razu na teście skoczyło mi z 25 na 32 fps :D
grałem jakieś 2-3 godziny i szlag kompa nie trafił.
Jestem dobrej myśli :D
Z pionierskim pozdrowieniem...
[ external image ]
BArt_X
x2

Post by BArt_X »

Podkręć grafę. Ja swoją podkręciłem 200@240 MHz na GPU i 143@190 MHz na pamięciach. No i ustaw w timingach pamięci CL na 2 - też zwiększa wydajnośc.
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Podkręcałem grafę przy pomocy ustrojstwa o nazwie WinFOX.
ustawiłem GPU na 347 a memory na 511 Mhz. co do innych ustawień to nistety za cienki jestem i nie wiem gdzie szukać :D
sterownik do karty to jakiś 7.2.0.3.(nie usuwałem ręcznie poprzedniego ,bo nie rozumiem po co. skorzystałem tylko z funkcji aktualizuj sterownik :?:
Pozdroffki :D
[ external image ]
BArt_X
x2

Re: Co zrobić?

Post by BArt_X »

Nie chcę nic mówić, ale jeśli masz zwykłego celerona (a nie D), to jest on wydajnościowo słabszy od nowych Duronów 1400, 1600 i 1800, głownie dzięki niskiej częstowtliwości FSB - 100 MHz i małej ilości Cache L2. A R9200 tez nie jest demonem wydajności. Do podkręcania grafy najlepsze są RivaTuner lub Power Strip.
plusq
x2

Post by plusq »

Podczepie sie pod ten post zeby nie "zasmiecac" zbytnio forum chociaz bardzo ale to bardzo potrzebuje pomocy

Kiedy w koncu mam sprzet odpowiedni do grania w x2 a co wiecej od kilku dni takze troche wiecej czasu trafia mi sie takie cos!!

W momecie gdy chce postawic wlasna stacje (akurat probowalem z spp) pojawia sie animacja w ktorej wynajety mamucik rozpoczyna te operacje. Niestety sekunde dwie po rozpoczeciu tejze animacji gra wyskakuje do windowsa zamykajac sie. :evil: Dotyczy to zarowno sytuacji w tutorialu jak i w watku fabularnym. Probowalem zmieniac rozdzielczosc i inne ustawienia grafiki - i nic!!! :evil: :evil: Odinstalowalem gre i recznie usunolem wszystkie pozostalosci i znow zainstalowalem - i nic (a probowalem tego 2 razy) Dzieje sie tak zarowno w wersji 1.3 jak i 1.4 Od razu zaznaczam ze psikusa :evil: takiego gierka mi sprawia tylko w przypadku budowy stacji. W zadnym innym momecie gry nie mam czegos takiego i w zadnej innej sytuacji ani przy zadnej innej cut scence nie mam problemow.

Prosze pomozcie. Mial ktos taki problem? Mam GF 5200 512mb RAM i P2,4G.
Gra nie ma sensu jesli nie bede mogl sobie postawic nic swojego bo na sama mysl podcina mi skrzydla i chec latania "gdziekolwiek po cokolwiek" :cry:
Bede wdzieczny za kazda sugestie
Shay Hulud - Giver and Taker - The Maker

To boldly go where no Man has gone before.
Fighting on land, sea in air and space. Above and Beyond.
Na chwałe piechoty na wieczną sławe jej imienia.
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Hmm. A co ze sterownikami? Jak masz stare sprobuj nowe jak masz nowe sprobuj stare :P Ewentualnie możesz spróbować przereinstalować mało miękką winzgroze

Return to “Polskie / Polish X-Forum”