[X3 TC] Kompendium wiedzy
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3 TC] Kompendium wiedzy
Jak w temacie. Czy istnieje jakaś baza danych, program w którym są przedstawione wszystkie statystyki broni, statków, stacji, dostępności, kompatybilności itp? Czy muszę koniecznie opierać się o informacje zawarte w encyklopedii? Bo właśnie planuję zakup fregaty rakietowej, a nie wiem na którą się skusić, i nie wiem czy wszystkie już "odkryłem".
-
Wszystko znajdziesz na forum jak tylko masz chęci, ja korzystam i z forum i z takiej stronki
http://eng.x3tc.ru/x3_tc_screenshots/
może się przydać.
http://eng.x3tc.ru/x3_tc_screenshots/
może się przydać.
-
Pogadaj z LeWaR'em. Pisalem dzisiaj do niego w sprawie pliku Excela ze statystykami, parametrami i uzbrojeniem statkow i chcialem wrzucic na strone X3. Wszystko przetlumaczylem na polska wersje, ale LeWaR jakos sie nie odzywa. W tym pliku znajdziesz wszystkie interesujace cie informacje o wszystkich dostepnych (i niedostepnych) statkach w grze.
-
-
-
Bo czesc danych dotyczy starej wersji gry (tzn., przed poprawkami), a z nowszymi poprawkami sa wprowadzane drobne zmiany. Przyznam, ze w swojej wersji opisu statkow nie wprowadzalem zadnch zmian, ale pomysle nad tym. (gram w wersje 2.1)Dziara wrote:Również korzystam z tej strony, ale dane dot. laserów są chyba błędne. W encyklopedii posiadają one inne zniszczenie osłon, kadłuba etc.
-
-
Spróbuj znaleźć fabrykę Destruktorów ;p To samo... z tym ze nie ma żadnej ;p
A żeby poprawić sobie reputację u Yaki szperaj po senator badlands i okolicach w poszukiwaniu myśliwca z misją
Ostrzelasz konwoj i troche sie reputacja poprawi a jak ostrzelałeś pojedyncza fabrykę to chyba tylko włamanie do systemu pomoże...za tym szperaj po pirackich sektorach
Mam też parę dronów zwiadowczych z opisem że mogę się włamać do stacji czy coś ale jeszcze nie używałem wiec nie wiem na co mi one ;p
A żeby poprawić sobie reputację u Yaki szperaj po senator badlands i okolicach w poszukiwaniu myśliwca z misją

Ostrzelasz konwoj i troche sie reputacja poprawi a jak ostrzelałeś pojedyncza fabrykę to chyba tylko włamanie do systemu pomoże...za tym szperaj po pirackich sektorach

Mam też parę dronów zwiadowczych z opisem że mogę się włamać do stacji czy coś ale jeszcze nie używałem wiec nie wiem na co mi one ;p
-
W fabrykach yaki zakupiłem dwie wyrzutnie do Deimosa. U nich reputację mam ok. Natomiast w sektorze LooMancks coś tam, gdzie wg mapy scorpa powinny być jeszcze dwie fabryki, były ale już ich nie ma
Co nie zmienia faktu, że i tak nie mogłem się w nich zaopatrzyć. Tak więc zostały mi tylko dwie fabryki, które nie produkują niczego. Czy to możliwe, że ktoś je zniszczył, zostały przeniesione? 
Pozostaje mi tylko przejmowanie okrętów z WBZ , dlatego kupiłem korwetę rakietową, jednak nie mogę jej teraz zaopatrzyć w torpedy młot.... bo niby nigdzie ich nie ma. Po prostu zaopatrujące ją frachtowce, nie wykrywają torped młot w menu dostawa. A z samymi morgenszternami nie będę się porywał na abordaż. Zresztą od 3 godzin, kraken został zaopatrzony tylko w 14 morgensternów, a barany z mercurych cieszą się, że nie mają czego transportować :/

Pozostaje mi tylko przejmowanie okrętów z WBZ , dlatego kupiłem korwetę rakietową, jednak nie mogę jej teraz zaopatrzyć w torpedy młot.... bo niby nigdzie ich nie ma. Po prostu zaopatrujące ją frachtowce, nie wykrywają torped młot w menu dostawa. A z samymi morgenszternami nie będę się porywał na abordaż. Zresztą od 3 godzin, kraken został zaopatrzony tylko w 14 morgensternów, a barany z mercurych cieszą się, że nie mają czego transportować :/
-
Ogólnie na dłuższą metę opłaca się zainwestować we własną fabrykę uzbrojenia. Na razie poszukaj dobrze, u mnie aktualnie są 3 fabryki tych torped, 2 u splitów i 1 u boronów.
Jeśli jesteś niecierpliwy
Co do tych fabryk w Weaver's - sprawdzaj co jakiś czas. Z tego co pamiętam mają one dosyć długi cykl produkcji (ok. 3 godzin) i może po prostu musisz poczekać.
Przy okazji, The Marauder (http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=223132) dodaje stocznię, w której można kupić większość tych brakujących fabryk (IBL, PBG, disruptor missile, itd) i samemu produkować odpowiednie uzbrojenie. Jeśli ktoś nie ma oporów przed używaniem takich skryptów to polecam
[/spoiler]
Jeśli jesteś niecierpliwy

Spoiler
Show
Rhy's Desire
Queen's Retribution
Patriarch's Keep
Queen's Retribution
Patriarch's Keep
Co do tych fabryk w Weaver's - sprawdzaj co jakiś czas. Z tego co pamiętam mają one dosyć długi cykl produkcji (ok. 3 godzin) i może po prostu musisz poczekać.
Przy okazji, The Marauder (http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=223132) dodaje stocznię, w której można kupić większość tych brakujących fabryk (IBL, PBG, disruptor missile, itd) i samemu produkować odpowiednie uzbrojenie. Jeśli ktoś nie ma oporów przed używaniem takich skryptów to polecam

-
Fabryk jest sporo, problemem jest to, że każda z nich posiada maksymalnie dwie torpedy, częściej jednak nie ma ich tam w ogóle. Od czasu do czasu znajdę kilka w placówkach wojskowych, ale to od święta. Szkoda, że korwety rakietowe nie mają większej komatybilności w zakresie rakiet. Posiadam fabrykę szerszeni na użytek Deimosa, i w zupełności mi to wystarcza, gdyby nie fakt, że ten paranidański złom nie obsługuje kapsuł. Chyba, że jest jakiś inny sposób abordażu, niż tylko przez kapsuły.
Hmm... z jednej strony ta stocznia jest znaczącym ułatwieniem, z drugiej - radość z przejętego okrętu będzie mniejsza. Jednak biorąc pod uwagę czas potrzebny na zaopatrzenie jednostki i wyszkolenie marines... Myślałem, że będzie łatwiej i szybciej
Jakby nie było, zakupienie krakena, całego majdanu do niego, 3 statków zaopatrzenia i czekanie na uzupełnienie rakietami, zajmuje mi już 3 godzinę :]
Btw, osłony muszą być zdjęte przez cały czas trwania abordażu, czy tylko w momencie "wgryzania" się kapsuły w poszycie okrętu?
Hmm... z jednej strony ta stocznia jest znaczącym ułatwieniem, z drugiej - radość z przejętego okrętu będzie mniejsza. Jednak biorąc pod uwagę czas potrzebny na zaopatrzenie jednostki i wyszkolenie marines... Myślałem, że będzie łatwiej i szybciej

Btw, osłony muszą być zdjęte przez cały czas trwania abordażu, czy tylko w momencie "wgryzania" się kapsuły w poszycie okrętu?
-
Tu znajdziesz odpowiedzi na pytania dotyczące abordażu: Abordaż - pytania
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
Jeśli znasz angielski to tutaj http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?p=2921468 znajdziesz świetny poradnik o "łapaniu" statków. On i posty w linku podanym przez Yacka chyba wyczerpują temat 

-
-
Wytwórnię kryształów, a do niej kopalnię krzemu. Przyda się ranczo hodowlane i piekarnia cahoona 

Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
-
-
Kuaczor wrote:Kupiłem sobie elektrownie słoneczną XL tylko, że do produkcji potrzebuje kryształów. Zwykle elektrownie NPC nie potrzebują niczego. Czy to tak ma być? Czy może trzeba coś dokupić.
To takie zabezpieczenie twórców przed upadkiem całej gospodarki w grze z powodu braku ogniw. Elektrownie słoneczne gracza i te które będzie on budował NPC w czasie misji niestety wymagają kryształów. Najlepiej postawić cały kompleks je produkujący albo ściągnąć skrypt Crystal Free SPP, który za opłatą (parenaście-paredziesiąt milionów, w zależności od wielkości elektrowni) usunie kryształy z listy wymaganych surowców.
Zanim odezwą się głosy, że ten skrypt to cheat- używam go u siebie głównie po to by ograniczyć wielkość kompleksów i zaoszczędzić trochę mocy procesora, a kwoty które trzeba zapłacić za przeróbkę elektrowni dodatkowo zwiększyłem i finansowo dużo bardziej opłaca się zainwestować w kompleks produkujący kryształy...