[X3] Kilka pytań początkującego...

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

elayeth

[X3] Kilka pytań początkującego...

Post by elayeth »

Witam wszytkich,

po raz pierwszy tu pisze, choc chyba stary ze mnie byk skoro gralem i w elite, privateera i X-BTF... Jakos tak ominalem X2, ale jestem back do jednej z moich ulubionych "galezi" gierek...

Kilka pytan na poczatek.
(tak, tak, przeczytalem juz duzo tego typu postow, przeczytalem tez instukcje i mam zainstalowany patch 1.4 -> 2.5 + cockpit mod by IMP)

Wlasnie z modami zwiazane jest pierwsze pytania:
1. Czytajac opis XTM (watek na tym forum przyklejony) jestem pod wrazeniem Waszej pracy... i od razu zastanawiam sie czy czego nie trace grajac tylko na X3?
Moze od razu warto zainstalowac jakies skrypty, albo caly XTM??? Poza tym, mam jedna powazna watpliowsc. Jak juz zbuduje wieksze imperium, poznam mechanike gry i nagle zacznie mi sie chcec XTM to czy nie bedzie problemu? Slyszalem, ze czasem savy nie przechadza...

Pytania mniej wazne, acz milo jakbyscie cos dodali.
Generalnie nie lubie psuc sobie zabawy (i czytac spoilerow). Lubie sam co nieco odkrywac, ale kilka uwag by sie przydalo.

Na razie mam swojego pogromce i dwa znalezione statki (tukan tragarz i iguana zwiadowca - tak nie trzeba bylo o tym pisac w jakim watku - pytania poczatkujacego - nie moglem sie powstymac... ;-)) ). Pytanie dot handlu i wyposazenia statkow:

1. Czy warto inwestowac w Polcenie handlowe MK3 - kosztuje az 500tys kr.? Czy moze lepiej w kolejne statki? Na razie sam przegladam sektory (rozstawiam satelity), wchodze w fabryki i recznie wysylam oba statki jak znajde roznice w cenach... Czy tak to sie robi na poczatku?

2. Wydaje mi sie, ze handlujac wodeczka i taladihuana komp potrafi wyrzucic towar bez informowania (chyba jak go przylapia). Raz cos takiego mi sie stalo, nie moglem w bazie piratow odnalezc taladihuany w ladowni. Czy to pora (a gralem o 1:00 w cnocy), czy cos w tym jest? Moje statki lataja bez zadnej obstawy (not bene, na nia w ogole mnie nie stac ;-)) ). Ale tak zastanawiam sie, czy swiat X jest na tyle przyjazny, ze takie cos jest na dluzsza mete zasadne?

3. Nie chce mi sie bawic w wydobywanie rudy tudziez innych surowcow ukrytych w asteroidach? Pytanie czy to oplacalne? Rozumiem, ze nie musze osobiscie pilotowac statku by zgarniac rude?

4. Czy fabryki bez surowcow drugorzednych produkuja? Ciagle brak wodki w sektorze Harron's Nebula. Zastanawiam, sie czy nie warto (nawet ze strata) dostarczac tam przenicy...?

Stwierdzielm, ze skoro tukan i iguana dobrze sobie radza do moze ja zajme sie gonieniem za piratami... to chyba lepsze zajecie i slyszalem, ze zyskowne...

To na razie na tyle,
Pozdrawiam. M.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Co do Handlowego MkIII: opłaca się i to bardzo - instalujesz na statku, dajesz mu co najmniej jedną osłonę 25MJ, polecenia bojowe i puszczasz go jako handlarza sektorowego (najlepiej u paranidów w sektorze Empire Edge...) Po osiągnięciu przez niego 8 lvl zmieniasz go na handlarza wszechświatowego i zapominasz o nim :)
Z tym że twoje 2 TP mają małe ładownie - lepiej je sprzedać i kupić np Mercurego...
W mojej ostatniej grze lata mi takich na razie 8 i nie martwię się kasą...

Co do grania w XTM - ja zrobiłem tak, że na zwykłym X3 poznałem grę i przeszedłem fabułę potem zacząłem grac od nowa już bez fabuły w XTM + troche skryptów
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Opoxavier
x2

Post by Opoxavier »

Witam na forum

ad 1. Mk3 o którym piszesz to plecenie handlarza automatycznego (do 8 poziomu sektorowego powyżej 8 wielosektorowego - pozwala komputerowi na przejęcie twojego TS i prowadzenie handlu ze stacjami), jest opisany ten temat dosyć dokładnie na forum więc ogólne informacje znajdziesz szybko, a jak będą jakieś konkretne pytania chętnie podpowiem. Dużej kasy z tego nie ma, ale na początku pozwala uzbierać na swoje pierwsze M3+, póżniej pozwala powoli zwiększać reputację u ras.
ad 2. Prawdopodbnie straż graniczna wykryła przemyt. w takim wypadku statek kierowowany przez komputer automatycznie wyrzuci nielegalny ładunek i trochę spadnie ci reputacja u danej rasy.
ad 3. Nie olewał bym mobilnego górnictwa, bo to bardzo łatwe pieniądze zwłaszcza na wydobyciu krzemu. Pamiętaj tylko, że jeśli chcesz aby górnicy pracowali samodzielnie bez twojej pomocy muszą posiadać możliwość zamontowania systemu wiertniczego. Więc musisz wykonać ukłon w stronę Teladian lub Splitów (niekoniecznie poprzez zakup, zawsze może się pomylić z piratem :wink: ). Polecam pooglądać polecenie -Zbierz Minerały-, ja w ten sposób oczyszczam cały Home of Light z drobnicy.
ad 4. Fabryki potrzebują surowców drugorządnych do przyspieszenia produkcji bez nich produkują także.

A tak ogólnie wszytko zależy JAK chcesz grać. Walka czy Handel, a może zbieractwo dobroci(czyli skrypt SCS + BSE :P ).
Jeśli coś uszczegółowić to pisz.

Edit/// Sorry Pavlo jak coś powtarzam, ale twój pojawił się w trakcie jak pisałem swój.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Moim zdanie najlepszy sektor do szkolenia UT to Company Pride.
A co do gry to grałem tak samo jak Pavlo, czysta gra z fabułą, poznanie gry. Po skończeniu fabuły XTM i skrypty i hulaj dusza.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

IMHO Empire Edge lepszy... :)
Masz tam tak:
Elektownie - trader kupuje ogniwa
Farmy Soi - dostarcza ogniwa i kupuje soje
Sojerie - sprzedaja Soję
i od nowa

Kilkanaście(ostatecznie kilkadziesiąt) minut UT dobija nawet do 12 lvl
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Tak samo jest w Company Pride, z tym że oprócz elektrowni to fabryki inne :-)
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
elayeth

Post by elayeth »

Opoxavier wrote:Witam na forum

ad 3. Nie olewał bym mobilnego górnictwa, bo to bardzo łatwe pieniądze zwłaszcza na wydobyciu krzemu. Pamiętaj tylko, że jeśli chcesz aby górnicy pracowali samodzielnie bez twojej pomocy muszą posiadać możliwość zamontowania systemu wiertniczego. Więc musisz wykonać ukłon w stronę Teladian lub Splitów (niekoniecznie poprzez zakup, zawsze może się pomylić z piratem :wink: ). Polecam pooglądać polecenie -Zbierz Minerały-, ja w ten sposób oczyszczam cały Home of Light z drobnicy.
Pewnie to gdzieś jest opisane, ale co musze mieć by zdalnie zbierać minerały?

Inne pytania, które mnie teraz nurują?
1. Co to jest ten projektor ekliptyki? Próbuje go uruchomić, ale żadnych zmian nie widzę.
2. Zamontowałem na pogromcy dodatkowe działa, mam teraz AC alfa x2 i AC beta x4. Mam wrazenie, że szybciej schodzi energia. Nie wychwiciełem tego w instrukcji. Czy tak jest? Jeśli tak, to czy moge coś na to poradzić?
3. Czy jak zamontowałem np: na moją iguane sporo dodatkowego sprzetu to bedzie drozsza przy sprzedazy, czy to pieniadze wyrzucone w błoto?

Pozdrawiam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

1. Wiesz co to jest ekliptyka? Poszukaj na Google odpowiedzi. A projektor wyświetla ci na ekranie siatkę umownej ekliptyki po to byś mógł zorientować się w przestrzeni sektora. Wg. mnie do niczego nie potrzebne.

2. Oczywiście, im bardziej zaawansowana broń, tym więcej energii pobiera i tym szybciej wyczerpuje się moc reaktora twojego statku.

3. Będzie droższy, nie o koszt zakupu sprzętu tylko o koszt sprzedaży sprzętu. Nie sprawdzisz tego nigdzie, bo sprzętu nie można sprzedać w żadnej stacji, one tylko sprzedają sprzęt. Ale jeśli statek możesz sprzedać w stoczni za np. 100 000 kr, zamontujesz na nim urządzenia za 30 000 kr to cena sprzedaży statku wzrośnie mniej niż 30 000 kr.
[ external image ]
elayeth

Post by elayeth »

Yacek wrote:
2. Oczywiście, im bardziej zaawansowana broń, tym więcej energii pobiera i tym szybciej wyczerpuje się moc reaktora twojego statku.
Dzięki za odpowiedzi... ale czy np: dwa AC alfa pobierają więcej energii niż jeden (w przeliczeniu na działo). Innymi słowy, czy bede dłużej strzelał ciągłym ogniem bez info, że brakuje energii mając jedno działo???
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Oczywiście. Dwie żarówki ciągną więcej prądu niż jedna, czy mniej?
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ja na to, co nie było rozwiane może odpowiem.

1. XTM musisz zacząć od początku. Ale radziłbym, tak jak inni, wpierw ukończyć fabułę i poznać grę na standardzie, a dopiero potem rozpocząć rozgrywkę w XTM.

2. Polecenia handlowe MK3 są jak najbardziej opłacalne na początku gry, jak i wtedy, gdy chcesz się zająć pokojowymi sposobami zarabiania pieniędzy.

3. Polecam czytać forum :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Opoxavier
x2

Post by Opoxavier »

Jedno działo AC będzię strzelało o 100% czasu dłużej niż dwa plus dodatkowy czas w którym zregeneruje się reaktor podczas dłuższego strzelania. Jednakże jedno AC bedzię zadawało dwukrotnie mniejsze obrażenia (więcej czasu potrzeba na zbijanie osłon przeciwnika), co pozwala mu na ich dodatkową regenerację.
Reasumując, jeśli chcesz kogoś zniszczyć walisz z obu dział AC do skutku. Jeśli chcesz jednak przejąć statek, używasz oba działa do zbicia osłon i przełączasz się na jedno AC powli niszcząc kadłub w nadzieji, że przeciwnik opuści statek (BSE 100/100 i na pewno opuści :D ).

Do mobilnego górnictwa potrzeba:
1. Statek z możliwością zainstalowania Przenośnego Systemu Wiertniczego (MDS w wersji ang.)
2. Full osłony, oczywiście PSW, i Polecenia Specjalne MK1, polecenia Handlowe MK1 i MK2,Nawigacyjne MK1 i MK2, skaner minerałów ,zbieracz rudy i dobrze by było żeby miał skaner triplek ale przy dwukrotnym też da radę (ja osobiście dodaje jeszcze całą resztę bez napędu skokowego, teleportera i Polecenia Handlowego MK3).
3. Tak przygotowanemu statkowi dalesz polecenie rozkazy - specjalne - Zbierz Minerały (nie "Zbierz skały" - to co innego) i wybierzesz sektor w którym to się ma oddbywać.
4. Statek doleci postawi boję (która będzię oznaczać co wydobywa) i zacznie wydobycie do pełnego wypchania ładowni.
5. Po wypełnieniu ładowni sam znajdzie bazę na sprzedaż minerałów (z pomocą twoich satelitów jesli masz postawione w sektorach), zadokuje tam, sprzeda ładunek i wróci do wydobycia (pełen automat bez moiej ingerencji)

Koszt takiego górnika to 10% transakcji którą zawiera przy sprzedaży. Proponuje system Home of Light (duże zapotrzebowanie na Krzem tu i w Argon Prime, bez kopalni). Mam takich siedmiu i co 1 dzień gry przynoszą około 5 mln zysku. I jeszcze podobno po umieszczeniu w nazwie statku nazwy minerału (ore lub silicon) będą wydobywać tylko dany minerał, choć ja tego nie stosuje, ponieważ górnicy sami określają na jaki minerał jest zapotrzebowanie i ten wydobywają. UFF... THE END
elayeth

Post by elayeth »

Opoxiavier - dzięki za manual zbierania minerałów! Nota bene brakuje tu przyklejonego wątku z tego typu opisami... przydałby się.

A propose ilości dział. Jak się nie wie, że generator jest tylko na statku to wcale nie jest takie oczywiste, ze 2 dziala zabieraja wiecej energii niz jedno... moze maja jakies swoje autonomiczne zasilianie... ;-)
Rozumiem, ze nie mozna zwiekszyc mocy generatora?

Wroce do tematu dodatkow i modow.
Widze, ze nie wszyscy graja w XTM, ale maja kupe innych skryptow i np: bonus packa. Czy jak zainstaluje Bonus Packa to czy nie bedzie sie gryzl z moimi savami?
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

A wątek o Bonuspacku czytałeś?
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Opoxavier
x2

Post by Opoxavier »

elayeth wrote: Wroce do tematu dodatkow i modow.
Widze, ze nie wszyscy graja w XTM, ale maja kupe innych skryptow i np: bonus packa. Czy jak zainstaluje Bonus Packa to czy nie bedzie sie gryzl z moimi savami?
Przy instalacji BP + patch + skrypty BSE;SCS; BD na czystego X3 (w ver. 1.4) w kolejności podanej w przyklejonym poście savy działają na 100%. Co do instalacji tych na XTM, się nie wypowiem bo narazie u mnie NO-XTM.

Wszystkie potrzebne informacje znalazłem tu na forum + opisy angielskie skryptów. Nie ma co paćkać klejem bo się nam WoyTass z Yacek skleją i zdobędą tego Bazyliszka ( a propo innego posta) i co wtedy będziemy my opóźnieni zdobywać? :roll:
elayeth

Post by elayeth »

No przyznaje. Tak szybko odpowiadacie, ze sie zapedzilem. Spiesze czytac watek o BP, choc juz go wczesniej przegladalam...
elayeth

Post by elayeth »

Czytam sobie o BP. Mam juz zgrany. Wieczorkiem zainstaluje.
Nie moge jednak znalezc info czym tak na prawde (common sense) rozni sie Commercial Agent od MK3. Oba polecenia maja za zadanie zarabianie dla Ciebie kredytów bez Twojego zaangazowania. Jakie sa istotne roznice i kiedy stosuje sie CA?
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

W stacji / fabryce stosuje się CA. MK3 lata sam...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
elayeth

Post by elayeth »

Heja,
mam juz jednego ST na 10lvlu w Company Pride, ale w poleceniach handlowych UT nadal jest nieaktywne? Dlaczego? Mam wszystkie handlowe MK (1,2,3), zdlany system kupiecki, lokalizatory cen kupna i sprzedaży? Czegos brakuje? Help.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Napęd skokowy, Polecenia Nawigacyjne? Masz na tym statku? Wymagane.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”