po raz pierwszy tu pisze, choc chyba stary ze mnie byk skoro gralem i w elite, privateera i X-BTF... Jakos tak ominalem X2, ale jestem back do jednej z moich ulubionych "galezi" gierek...
Kilka pytan na poczatek.
(tak, tak, przeczytalem juz duzo tego typu postow, przeczytalem tez instukcje i mam zainstalowany patch 1.4 -> 2.5 + cockpit mod by IMP)
Wlasnie z modami zwiazane jest pierwsze pytania:
1. Czytajac opis XTM (watek na tym forum przyklejony) jestem pod wrazeniem Waszej pracy... i od razu zastanawiam sie czy czego nie trace grajac tylko na X3?
Moze od razu warto zainstalowac jakies skrypty, albo caly XTM??? Poza tym, mam jedna powazna watpliowsc. Jak juz zbuduje wieksze imperium, poznam mechanike gry i nagle zacznie mi sie chcec XTM to czy nie bedzie problemu? Slyszalem, ze czasem savy nie przechadza...
Pytania mniej wazne, acz milo jakbyscie cos dodali.
Generalnie nie lubie psuc sobie zabawy (i czytac spoilerow). Lubie sam co nieco odkrywac, ale kilka uwag by sie przydalo.
Na razie mam swojego pogromce i dwa znalezione statki (tukan tragarz i iguana zwiadowca - tak nie trzeba bylo o tym pisac w jakim watku - pytania poczatkujacego - nie moglem sie powstymac...

1. Czy warto inwestowac w Polcenie handlowe MK3 - kosztuje az 500tys kr.? Czy moze lepiej w kolejne statki? Na razie sam przegladam sektory (rozstawiam satelity), wchodze w fabryki i recznie wysylam oba statki jak znajde roznice w cenach... Czy tak to sie robi na poczatku?
2. Wydaje mi sie, ze handlujac wodeczka i taladihuana komp potrafi wyrzucic towar bez informowania (chyba jak go przylapia). Raz cos takiego mi sie stalo, nie moglem w bazie piratow odnalezc taladihuany w ladowni. Czy to pora (a gralem o 1:00 w cnocy), czy cos w tym jest? Moje statki lataja bez zadnej obstawy (not bene, na nia w ogole mnie nie stac

3. Nie chce mi sie bawic w wydobywanie rudy tudziez innych surowcow ukrytych w asteroidach? Pytanie czy to oplacalne? Rozumiem, ze nie musze osobiscie pilotowac statku by zgarniac rude?
4. Czy fabryki bez surowcow drugorzednych produkuja? Ciagle brak wodki w sektorze Harron's Nebula. Zastanawiam, sie czy nie warto (nawet ze strata) dostarczac tam przenicy...?
Stwierdzielm, ze skoro tukan i iguana dobrze sobie radza do moze ja zajme sie gonieniem za piratami... to chyba lepsze zajecie i slyszalem, ze zyskowne...
To na razie na tyle,
Pozdrawiam. M.