[X3] Poczatek gry, kilka pytan...

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sorkvild
x3tc

[X3] Poczatek gry, kilka pytan...

Post by Sorkvild »

Mam wreszcie okaze zasiasc na X3. Troche sie gra zmienila od czasow wysmienitego X2. Duzo czasu spedzilem z X2, ale w X3 pierwsze co mnie zaskoczylo to nieprzyjazne sterowanie i nieczytelne menu. Ok ale do sedna...

1. Jak odwrocic sterowanie myszy - by kierujac w dol statek kierowal sie w dol a nie gory. Domyslnie jest ustawione na odwrot (jak w symulatorach), zas w opcjach nie doszukalem sie odwrocenia kierunkow myszy. Uwazam ze jest to uciazliwe bo lot jest odwrocony, a menu kontekstowe dziala w normalnych plaszczyznach co jest denerwujace :evil:

2. Czy jest mozliwosc ozdabiania swojego statku logo, jak to mialo miejsce w X2? Czy mozna takze swoj statek przemalowac na inny kolor ?

3. Zainstalowalem wszystkie patche i bonus packa pl, czy ich uruchomieniem mozna sterowac z poziomu menu ? Od kiedy staja sie one dostepne ?

4. Brakuje mi kokpitow statkow, jest jakis mod odblokowujacy je ?

5. Czy w X3 mozna sprzedawac swoje fabryki, ktore przynosza maly dochod.

6. Czy jest jakis mod podmieniajacy kolorystke menu oraz HUD na bardziej czytelny (nie niebieski)

Z gory dziekuje za odpowiedzi :)
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

1. Nie wiem:(
2. Nie ma, nie pozwalają na to modele statków (takie przynajmniej wyjaśnienie znalazłem na tym forum).
3. Dostępne są przez cały czas gry. I masz je na stałe, nie możesz ich ot tak wyłączyć na chwilę.
4. Jest mod który dodaje kokpity. Nazywa się X³: Reunion Cockpit Mod by Imp. Można go ściągnąć ze strony głównej, dział download -> X3: Reunion -> Bonus Material i na samym dole.
5. Można, instalując stąd mod Station/Complex Seller. Polecam przejrzeć wszystkie mody z tamtego tematu.
6. Nie słyszałem o takim.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

1. W grze - opcje - sterowanie - zakładka sterowanie - Odwróć pochylanie myszą na TAK. I gotowe.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Azazell

Post by Azazell »

czy ja dobrze rozumiem.. jesli chce sie sprzedac fabryke bo przynosi mało zysku ale trzeba wgrać mod .. to wtedy grac nie trzeba od nowa? mody działają z sejwami ?
bufi
x4

Post by bufi »

Azazell wrote:czy ja dobrze rozumiem.. jesli chce sie sprzedac fabryke bo przynosi mało zysku ale trzeba wgrać mod .. to wtedy grac nie trzeba od nowa? mody działają z sejwami ?
Przed wgraniem moda czy skryptu trzeba czytać readme.txt czy inny dokument który opisuje sposób instalacji.
Tam przeważnie jest napisane czy działają ze starymi 'sejwami'.

Generalnie wszystkie skrypty możesz instalować i wywalać w dowolnym momencie gry.
Jeszcze się nie spotkałem aby trzeba było grać od nowa.

Z modami jest trochę inaczej. Niektóre możesz instalować i grać w 'środku' gry. W innych trzeba zaczynać rozgrywkę od nowa. Wszystko jest zazwyczaj wyjaśnione w readme.txt.

Tak samo jak usuwasz jakiś skrypt;
Najpierw usuwasz sam skrypt przez Plugin Managera, poźniej uruchamiasz ostatni save, trzeba trochę polatać, najlepiej z godzinę żeby wszystko się wymazało z pamięci o tym skrypcie, dokujesz
do stacji nagrywasz sejwa, wyłączasz grę, uruchamiasz ją z tego sejwa i wtedy masz pewność,
że nic nie zostało w pamięci i w sejwie po tym skrypcie.

Pozdrawiam
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Jedynym modem, przez który musiałem zaczynać od nowa był XTM. Pozostałe zmieniają tak niewiele, że bez problemu możesz doinstalować :)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Sprawdzajcie w opcjach AI - tam można większość powyłączać i wtedy zrobić save. Odinstalować moda lub skrypt, wczytać save i ponownie zapisać. I powinno grać
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
nokri
x2

Post by nokri »

gdzie w x3 jest sterowanie napędem skokowym, jestem w na samym początku ( szukamy pirat od kryształu sektor farnom cosi tam) i nie mogę tego znaleźć :evil:
UWAGA !!!
Pogromca ortografii, zachowaci środki ostrożności przy czytaniu.
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc
nokri wrote:(...) ( szukamy pirat od kryształu sektor farnom cosi tam) i nie mogę tego znaleźć
Napędu skokowego (jeżeli już go kupiłeś) możesz używać wchodząc w opcję "Mapa". Pojawi się tam opcja "Skok do sektora" albo "Napęd skokowy" , już nie pamiętam, wybierasz sektor do którego chcesz skakać i bramę w sektorze przy której chcesz wylecieć.
Nie da się skoczyć do nieznanych sektorów, możesz skoczyć tylko do tych, które już odkryłeś.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Albo używasz skrótu klawiszowego shift+j, o ile oczywiście posiadasz napęd skokowy na pokładzie.
Potrzebujesz także ogniwa energetyczne, by móc odpalić napęd i by móc wykonać skok.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
nokri
x2

Post by nokri »

dzięki w x2 był w polecaniach nawigacyjnych i komu to przeszkadzało :?:
Eh... radosna twórczości :evil:
UWAGA !!!
Pogromca ortografii, zachowaci środki ostrożności przy czytaniu.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

W X3 też jest w poleceniach nawigacyjnych. Kupujesz Napęd Skokowy i Polecenia Nawigacyjne. Po zakupie w rozkazach statku w poleceniach nawigacyjnych będziesz miał: "Wykonaj skok do sektora", "Wykonaj skok do sektora i leć do stacji" oraz "Wykonaj skok i leć na pozycję".
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
GURU500

Post by GURU500 »

Pierwszy post :)
odrazu na wejsciu chcialem powiedziec ze wreszcie kupilem x 3 i gierka jest super :) wciagnela mnie totalnie ale mam kilka pytan a nie chcialem zakladac nowego tematu :)
Zaczolem gre na pozmie srednim ... bo nie gralem w poprzednie czesci i musialem sie wczuc ale czy poziom Trudny sie rozni od sredniego tylko poczatkowym stanem konta i wyposazeniem statku -? czy jednak piraci sa bardziej agresywni i nastawienie innych ras jest mniej przychylne i jest trudniej zaproacowac na to ?
2 pytanie dotyczy UT ( universe tradera ) mam Merkurego na poziomie 10 a jemu nadal sie nie swieci handluj miedzy universami - koles ma kupiony Jump drive , oslony 25 MJ , uzbrojony, i takie tam :) i dlaczego nie chce on latac miedzy universami :) ??
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Witaj na forum :)
Fajnie, że odświeżyłeś stary temat zamiast zakładać nowy ;)

Na pierwsze niestety nie wiem, poczekaj na kogoś kto gra z fabułą.

Co do UT - sprawdź czy w tym "i takie tam" jest wszystko, co Mir[ON] wymienił w tym poście.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

GURU500 wrote:czy poziom Trudny sie rozni od sredniego tylko poczatkowym stanem konta i wyposazeniem statku -? czy jednak piraci sa bardziej agresywni i nastawienie innych ras jest mniej przychylne i jest trudniej zaproacowac na to ?
Z opisu wynika że różnica tylko jest tylko w stanie konta i wyposażeniu statków. Ja tylko raz zaczynałem grę z fabułą więc nie mam porównania, ale jestem skłonny uznać opis za pewnik.
GURU500 wrote:2 pytanie dotyczy UT ( universe tradera ) mam Merkurego na poziomie 10 a jemu nadal sie nie swieci handluj miedzy universami - koles ma kupiony Jump drive , oslony 25 MJ , uzbrojony, i takie tam :) i dlaczego nie chce on latac miedzy universami :) ??
Bo on UT jest tylko z nazwy, jak zauważyłem to UT handlować między sektorami zaczynają dopiero od poziomu 12. Przynajmniej ci pierwsi.
[ external image ]
Urban
x4

Post by Urban »

Yacek wrote:
GURU500 wrote:czy poziom Trudny sie rozni od sredniego tylko poczatkowym stanem konta i wyposazeniem statku -? czy jednak piraci sa bardziej agresywni i nastawienie innych ras jest mniej przychylne i jest trudniej zaproacowac na to ?
Z opisu wynika że różnica tylko jest tylko w stanie konta i wyposażeniu statków. Ja tylko raz zaczynałem grę z fabułą więc nie mam porównania, ale jestem skłonny uznać opis za pewnik.
Wg moich danych jest tak samo. Różnica polega tylko na wyposażeniu początkowym.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Wyposażeniu początkowym i nastawieniu innych ras (jeżeli rozpatrzymy wszystkie dostępne poziomy trudności).
AI gry, przeciwników itp, pozostają bez zmian i bardzo dobrze, na takim wzorcu powinny opierać się (prawie) wszystkie gry :P.

Co do UT, to UT działa od 8 poziomu, ale w obrębie 1-2 sektorów i wykonuje baaardzo rzadko skoki między sektorami. Odpowiednie doświadczenie do handlowania zyskuje dopiero na 12 poziomie, więc do 12 poziomu radziłbym nie uruchamiać wszechświatowego, bo to tylko strata czasu, jak on się wlecze z jednego sektora do drugiego nie używając napędu przy tym. Lepiej jest wyszkolić go w jakimś dobrym sektorze do poziomu 12 i dopiero wtedy odpalić UT.
Takie są moje doświadczenia przynajmniej.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
GURU500

Post by GURU500 »

ok super kumam .. teraz niech ktos mi jeszcze powie gdzie znajde tak jakby encyklopedie statkow bo w instrukcji nie ma .. tzn co to sa te m1 , m2 i takie tam ?:)
Klasa Ts to te duze ? Mamut i takie tam ;]
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

xudb.eu.org
firelink

Post by firelink »

Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum :) Niedawno nabyłem X3 i choć podstawowe informacje można znaleźć w dołączonym poradniku, mam kilka dodatkowych pytań, na których konkretnych odpowiedzi nie znalazłem w poprzednich wątkach.

1. Czym się dokładnie różni nadanie transportowi statusu przedstawiciela handlowego, od przywiązania go do danej stacji, bo są to dwie osobne opcje w poleceniach handlowych.

2. Zbudowałem pierwszą fabrykę, produkującą płytki krzemowe w Ore Belt. Cenę zakupu ogniw ustawiłem na 15 kr, cenę sprzedaży płytek na 500 kr. Mam rozumieć, że obcy transport w tej cenie będzie mógł w tym miejscu sprzedać swoje ogniwa, oraz kupić płytki, a mój własny będzie ogniwa nabywał w maksymalnie tej cenie i dostarczał je do bazy, natomiast płytki sprzedawał w sąsiednim systemie(wytwórnia kryształów Home of Light) za minimum 500 kr.

3. Jeśli wybrana przeze mnie cena sprzedaży danego produktu nie zostanie osiągnięta, to moje transporty przypisane do określonej bazy będą czekać na jej osiągnięcie i dopiero wtedy ruszą sprzedać towar?

4. Czy transport zawsze czeka na zapełnienie swojego luku ładunkowego w 100%?

5. Czy jest możliwość zablokowania sprzedaży produktu w danej fabryce? Przykładowo chcę, aby płytki krzemowe woziły tylko moje własne transporty, a nie były one skupowane przez inne. W ten sposób zarobki będą znacznie wyższe, bo obcy transport płytki kupi maksymalnie za 500 kr(w zależności od sytuacji na rynku), a moje mogą je zbyć nawet za 700kr. Można to nazwać pewną formą monopolu :wink:

6. Mam już 10 poziom handlowca, ale nadal nie mogę nadać mu statusu handlowca wszechświatowego(opcja wciąż na szaro).

7. Czy jest możliwość zniszczenia asteroida? W Ore Belt mam błąd, który polega na tym, że statki mają ogromne problemy z lądowaniem w kopalni krzemu, ponieważ "ścieżka podejścia" automatu dokującego jest za blisko innego asteroida, co sprawia, że wszystkie lądujące statki po prostu wariują i zaczynają krążyć w kółko... :x

Na razie tyle. Z góry przepraszam jeśli odpowiedzi na te pytania już zostały udzielone, ale przeszukałem chyba większość tematów i satysfakcjonujących mnie konkretów nie znalazłem.

Co do samej gry, to jak na razie jestem pod wielkim wrażeniem i nie chodzi tylko o doskonałą grafikę, czy niezwykle klimatyczną ścieżkę dźwiękową. Zaskoczył mnie przede wszystkim ogrom możliwości jaki niesie ze sobą ten tytuł i wypływająca z niego szeroko rozumiana "grywalność". Wszak rzadko która pozycja pozwala ciągnąć tak dużą przyjemność z handlu kwiatkami :wink: Walka też została świetnie rozwiązana, bo jej wynikiem nie są wyłącznie statystyki - w niektórych przypadkach można zdobyć naprawdę niezły statek. Natomiast iście "kosmiczny" klimat zawsze był mi bliski, bo jestem wieloletnim graczem 'Freelancera", który - mimo, że już dość wiekowy - niezmiennie przykuwa mnie do monitora(oczywiście tryb multi).

Return to “Polskie / Polish X-Forum”