Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum

Niedawno nabyłem X3 i choć podstawowe informacje można znaleźć w dołączonym poradniku, mam kilka dodatkowych pytań, na których konkretnych odpowiedzi nie znalazłem w poprzednich wątkach.
1. Czym się dokładnie różni nadanie transportowi statusu przedstawiciela handlowego, od przywiązania go do danej stacji, bo są to dwie osobne opcje w poleceniach handlowych.
2. Zbudowałem pierwszą fabrykę, produkującą płytki krzemowe w Ore Belt. Cenę zakupu ogniw ustawiłem na 15 kr, cenę sprzedaży płytek na 500 kr. Mam rozumieć, że obcy transport w tej cenie będzie mógł w tym miejscu sprzedać swoje ogniwa, oraz kupić płytki, a mój własny będzie ogniwa nabywał w maksymalnie tej cenie i dostarczał je do bazy, natomiast płytki sprzedawał w sąsiednim systemie(wytwórnia kryształów Home of Light) za minimum 500 kr.
3. Jeśli wybrana przeze mnie cena sprzedaży danego produktu nie zostanie osiągnięta, to moje transporty przypisane do określonej bazy będą czekać na jej osiągnięcie i dopiero wtedy ruszą sprzedać towar?
4. Czy transport zawsze czeka na zapełnienie swojego luku ładunkowego w 100%?
5. Czy jest możliwość zablokowania sprzedaży produktu w danej fabryce? Przykładowo chcę, aby płytki krzemowe woziły tylko moje własne transporty, a nie były one skupowane przez inne. W ten sposób zarobki będą znacznie wyższe, bo obcy transport płytki kupi maksymalnie za 500 kr(w zależności od sytuacji na rynku), a moje mogą je zbyć nawet za 700kr. Można to nazwać pewną formą monopolu
6. Mam już 10 poziom handlowca, ale nadal nie mogę nadać mu statusu handlowca wszechświatowego(opcja wciąż na szaro).
7. Czy jest możliwość zniszczenia asteroida? W Ore Belt mam błąd, który polega na tym, że statki mają ogromne problemy z lądowaniem w kopalni krzemu, ponieważ "ścieżka podejścia" automatu dokującego jest za blisko innego asteroida, co sprawia, że wszystkie lądujące statki po prostu wariują i zaczynają krążyć w kółko...
Na razie tyle. Z góry przepraszam jeśli odpowiedzi na te pytania już zostały udzielone, ale przeszukałem chyba większość tematów i satysfakcjonujących mnie konkretów nie znalazłem.
Co do samej gry, to jak na razie jestem pod wielkim wrażeniem i nie chodzi tylko o doskonałą grafikę, czy niezwykle klimatyczną ścieżkę dźwiękową. Zaskoczył mnie przede wszystkim ogrom możliwości jaki niesie ze sobą ten tytuł i wypływająca z niego szeroko rozumiana "grywalność". Wszak rzadko która pozycja pozwala ciągnąć tak dużą przyjemność z handlu kwiatkami

Walka też została świetnie rozwiązana, bo jej wynikiem nie są wyłącznie statystyki - w niektórych przypadkach można zdobyć naprawdę niezły statek. Natomiast iście "kosmiczny" klimat zawsze był mi bliski, bo jestem wieloletnim graczem 'Freelancera", który - mimo, że już dość wiekowy - niezmiennie przykuwa mnie do monitora(oczywiście tryb multi).