Massive War Mod

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

xor
x2

Post by xor »

Ok, to i ja sie przestawie na MWM :D
Mialem dluuuga przerwe - praca, ME, sen, praca, ME, itp. Z malymi urozmaiceniami :wink: Nie bylo czasu na iksy. A i puste zagrywanie po zakonczeniu nedznej fabuly juz mi sie znudzilo.
Tylko w takim razie nieaktualne staja sie nasze x-tremalne znaczki... :wink:
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Moze jeszcze nalezy poczekac. Egosoft zamierza wypuscic razem z patchem 1.4 pakiet nowych misji dla ludzi, ktorzy przeszli juz watek fabularny w grze. To oficjalna wiadomosc, choc bez zadnych szczegolow :) Jestem ciekaw, jak zainstalowanie dodatkow i patcha wplynie na gre z modem - i na odwrot. Jakies sugestie?
xor
x2

Post by xor »

Aha -kupic drugi komputer.
Albo zrobic obraz partycji systemowej i z gra, potem zainstalowac MWM, jak sie pojawi patch to zachowac obraz z MWM i odtworzyc ten z oryginalna gra, zainstalowac patcha, pograc az sie znudzi, potem wyjdzie patch do MWM wiec odtwarzamy tamten obraz, potem... Moge tak dlugo - chcecie ?
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Ale czemus sie tak zirytowal :D
Na razie mimo zainstalowania moda mozna zawsze powrocic do sejwa ze stara rozgrywka, by ja kontynuowac. Ale patch moze powaznie pozmieniac gre. Jak mawial Puchatek: "Z patchami nigdy nic nie wiadomo". :P
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Jak się spojrzy na listę zmian w 1.4 to serce rośnie a jak się to pomiesza z MWM to rośnie jeszcze bardziej. Myślę że nie będą się ze sobą gryzły a wręcz przeciwnie się uzupełnią i stworzą grę równie emocjonującą co kubusiowe "misie patysie: :lol:
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

No, to by bylo to, co tygrysy lubia najbardziej! :D
xor
x2

Post by xor »

Marcybiskup wrote:Ale czemus sie tak zirytowal :D
Na razie mimo zainstalowania moda mozna zawsze powrocic do sejwa ze stara rozgrywka, by ja kontynuowac. Ale patch moze powaznie pozmieniac gre. Jak mawial Puchatek: "Z patchami nigdy nic nie wiadomo". :P
Ja sie nie zirytowalem - ja zartowalem - po prostu zapomnialem dodac na koncu 'winka' :D
xor
x2

Post by xor »

Przed chwila dodalem posta poprzez przycisk 'quote' - i dodalo go na ostatniej pozycji na poprzedniej stronie... Przed postami wczesniej dodanymi :D :?
Jakis sabotazysta tu dziala ! :wink:
MariuszDW
x3tc

Post by MariuszDW »

Odpaliłem sobie tego moda i niechcący nadpisałem oryginalnego sejwa :(
Teraz gdy uruchomię oryginalną grę mam w rogu modified :evil:
Chamski przekręt na szybką kasę z MWM:
Spoiler
Show
Osprey kosztuje w modzie coś koło 29 mln. Wystarczy odpalić oryginał, kupić Osprey'a i potem sprzedać z odpalonym modem.
ps. fajna komenda "Transfer money..." - szybko ściąga kasę i równa konta fabryk. Można wygodnie obserwować jak zarabiają (aktualny stan surowców może trochę wypaczyć wyniki)
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Mnie już kusi tyn cały MWM, ale jezdem silny i poczekom na pacza 1.4... chociaż MWM tyż kiedyś sprawdza :P

-Pozdrowienia,
-Piquś
Przeżyłem Incydent Smoka! :D
X2 1.4 + Bonus-Pack PL + MWM (standardowa mapa)
27 Stacji, jakieś 50 TS'ów, 1xM6, 3xM3, 1xM4, 4xM5 i kilka innych badziewi. :)
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

Piquś wrote:Mnie już kusi tyn cały MWM, ale jezdem silny i poczekom na pacza 1.4... chociaż MWM tyż kiedyś sprawdza :P

-Pozdrowienia,
-Piquś
ja też czekam :D
:)
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

W sumie tez czekam na patcha. Ale probuje troche moda, bo to jakby inna gra. Wczoraj troche polatalem, w wersji z normalna mapa i bez watku. Powiem wam, jest ciezko. Nikt nie daje TSa na poczatku gry :( Trzeba latac cieniutkim Disco i ciulac, ciulac i jeszcze raz ciulac. Ale nudno nie jest. Raz po raz trzeba kogos ratowac. W takiej misji mozna dostac statek w nagrode - ale wedlug mnie najlepiej od razu go sprzedac i zainwestowac w Disco. Ale prawdziwa frajda sa dodatkowe sektory. Tak rozne, tak piekne i czesto baaardzo niebezpieczne. Ogolnie bardzo fajne wrazenie, ale jeszcze nie wiem jak funkcjonuje poprawiona ekonomia. Wydaje sie, ze nie ma juz taki strasznych brakow w stacjach handlowych, wiec moze byc trudniej ;)
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Wow! Kolejne wrazenia - sektorow naprawde jest duzo i sa cholernie interesujace :) Maja dziwny design, a ich opisy sa czesto dowcipne, np. jeden z sektrow na polnoc od Omicron L. ma krotki opis od autora - "wedlug mnie to idealne miejsce do zycia" :P
To plus. Minusem jest jednak to, ze gdy naparzaja sie w sektorze ze cztery M1 i cala chmara M4, M3 i M1 - gra spowalnia baaardzo znacznie. Ruchy sa sfazowane, nie ma mowy o jakiejs swiadomej walce czy zbieraniu porzuconych ladunkow. Moze w statku innym niz Disco bedzie to latwiejsze, bo Disco ma za gwaltowne ruchy...
Wszystkim wstrzymujacym sie od moda radze sprobowac. To sa dwie rozne gry i gra sie w rozny sposob. Jesli chcecie odpoczac i kontynuowac watek miliarderow ;) , gracie w normala. Jesli chcecie sie rozerwac, wlaczacie moda. Tam nie bedziecie sie nudzic, zwlaszcza obok xenonskich sektorow :P To sa dwie rozne gry i wcale sie nie dubluja!
Spoiler
Show
PS - czy ktos z grajacych zrobil juz misje odszukania patrolu w sektorze Khaakow? Chyba ta misja jest nie do przejscia w Disco, prawda? Czy wiecie, co dokladnie trzeba zrobic, gdy zlokalizuje sie statek? Co to znaczy pomoc nawiazac lacznosc? No i co za to mozna dostac? Licze na niezly bonus :P
MariuszDW
x3tc

Post by MariuszDW »

Spoiler
Show
Ja dostałem taką misję od wywiadu splitów. Przy kontynuacji gry z oryginału siedziałem sobie w Smoku, więc się przypaliłem (już im rozwaliłem parę stacji). Pisało, że dostałem koordynaty sektora Khaaków 1X 1Y, ale nic takiego nie mam! Mam tylko te z wątku plus 5 dokupionych. Przepadło :evil:
To samo mam przy zaproszeniach do najazdu na jakiś sektor. "Skaczemy za minutę!" - no to skaczę. I co? Nic tam się nie dzieje. Mogę sobie czekać. A po 15 minutach przychodzi "Wyskakujemy! Dzięki za wsparcie!"
Normalnie nie mogę... Jak w to grać?
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Nie robie spoilera, bo to ogolna uwaga i wskazowka dla grajacych:

Mod ma ogolny problem z wyswietlaniem nowych sektorow na mapie galaktyki. Nie zaznaczysz takiego na mapie, bo go nie widzisz :evil: Ja sobie poradzilem w ten sposob - gdy dostalem misje i "koordynaty sektora", wlaczylem mape (,) . Nie bylo takiego sektora, ale zaczalem strzalkami zaznaczac kolejne sektory. W pewnym momencie ta pogrubiona ramka na mapie, ktora wskazuje zaznaczony sektor znikla, jakby wypadla z mapy. I po chwili - to wazne, nie od razu, tylko po chwili - na ekraniku z lewej strony pojawil sie opis wspomnianego sektora Khaakow (ktory oczywiscie na mapie sie nie wyswietla). Kazalem autopilotowi tam poleciec i trafilem!
Problem w tym, ze to bylo na poczatku gry, gdy odslonilem dopiero jedynie kilka glownych sektorow. Wyobrazam sobie, ze pozniej, gdy poznam juz wszystkie sektory, nie bede za bardzo wiedzial, o ktory "niewidzialny" sektor chodzi.
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Podejrzewam że do reperacji statku w sektorze khaaków są potrzebne drony reperujące ( do kupienia na samym początku w stacji handlowej w Argon prime ) salvage insurance . Zaś co do skakania w sektory xenonów po komunikacie skaczemy w dany sektor i powinna tam być konkretna rozwałka z udziałem floty rasy króra nas wynajęła , za zniszczenie okrętów dosajemy kasę taką jak w opisie.
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Męczyłem misję w sektorze khaaków i jest tak jak pisałem. Kupujemy dronki naprawcze (najlepiej na początku bo potem ciężko je dostać) + salvage insurance . Lecimy do khaaków lecimy w pobliże uszkodzonego okrętu , wybieramy odpowiednią komendę i drona naprawia statek który przechodzi na naszą własność :D po ok 30 sekundach radości jest on rozwalany przez tych fioletowych ******** ( bo dostajemy go bez osłon, upgradów itp). :evil: :evil: :evil:
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

He he, juz to przerobilem. Podchodzilem do tej misji z szesnascie razy. Zasejwowalem w boronskim Ocean of Fantasy, bo Splici na razie mnie nie wpuszczaja. Ostatnim razem udalo mi sie sprytnym sposobem wyprowadzic z sektora Bajamona! Chce sprobowac jeszcze raz. Czy zauwazyles, ze gdy wypuscisz do JEDNEGO wraku dwa drony, po reperecji dostajesz DWA zreperowane statki? Z trzema juz to nie dziala :P

EDIT: pomylilem nazwy sektora
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Nieźle :twisted: . Dobrze wiedzieć o możliwości zdublowania zysków z tej misji. Tylko jak wyprowadzić te statki? Na razie latam iguaną i ledwo co dolatuję do tych warków :evil: . Może po reperacji szybko przerzucać transporterem jumpa i e-cellsy na pokład tego statku dawć mu rozkaz skoku i manualnie wracać do domu?Miałbym na to ok 30 sekund (po tylu dopadają mnie khaaki) . Lecę ćwiczyć....
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

To dublowanie to oczywiscie jakis bug... Masz Iguane? Znaczy sie, zdazyles sie rozwinac. Ja wciaz w Disco, bez zadnych fabryk itd. Jak tylko dostalem misje, polecialem ja robic. Najwazniejsze ze Disco wyciaga 490. Jesli chcesz wiedziec, jak mi sie udalo...
Spoiler
Show
Wlatuje do sektora i od razu w nogi gdzies w bok, bo Khaaki czekaja przy bramie. Leca za mna i wciaz pojawiaja sie nowe, ale dzieki predkosci co najwyzej lizna mnie laserami. Udaje mi sie pare zniszczyc Osami, przez co dziwnie blyskawicznie awansuje - jeden stopien na jednego Khaaka (zaczynam od zera, koncze w polowie sierzanta :?: ). Dobra, lecimy dalej. Najpierw pojawia sie unieruchomiony Bajamon. Zaznaczam go i wysylam dron, potem drugi. Czasem Khaaki zestrzela drona, czynnosc powtorzyc. Potem, troche dalej, pojawia sie Nova. I znow - celuje wysylam dwa drony. Teraz najwazniejsze - odwrocic uwage Khaakow. Skrecam wiec w srodek sektora. W trakcie lotu slysze, ze statki zostaly naprawione, wiec szybko kaze im wyleciec z sektora. I lece dalej w bok. Ostatnim razem polecialem daleko w lewo, daleko poza granice mapy. Okazalo sie (przypadek???), ze sa tam trzy samotne asteroidy olbrzymy. Wlecialem do nory, tam wlaczylem SETA i obserwowalem naprawione statki.
Khaaki oczywiscie scigaja mnie dalej. Ale zawsze zostaja jacys maruderzy ktorzy atakuja naprawione statki. Najpierw zniszczyli pierwszego Bajamona. Ale potem jeden taki nadgorliwy malec porzucil drugiego Bajamona i zajal sie Nova. Niestety, mozna tylko patrzec, jak powoli gina. Ale w miedzyczasie Bajamon przelacial juz polowe odleglosci do bramy :) Tymczasem wokol mojej kryjowki zebraly sie dwa niszczyciele i jeden lotniskowiec Khaakow. I cala masa malych. Dopiero gdy Bajamon szczesliwie wylecial z sektora, wystrzelilem z pelna predkoscia z drugiej strony asteroidu. I znow ucieczka, zwody itd. Udalo sie uciec. Zuzylem 15 os i stracilem 2 Novy i 1 Bajamona. Ale zyskalem drugiego Bajamona.
Misja jest arcytrudna. Marcytrudna nawet :P Tylko predkosc M5 pozwala mi ja przejsc. Nie wyobrazam sobie tej misji w wiekszym (wolniejszym) statku, bo wtedy Khaak dolatuja w tym samym momencie do naprawianych statkow i jakos nie widze szans na ich swobodny wylot. Chyba ze masz superszybkiego TLa i statki dokuja do niego. Albo jak pisales - transportujesz naped skokowy i energie i wysylasz je w bezpieczne miejsce. Albo jeszcze lepiej - transportuj tarcze i dziala i niech sie bronia same. Ale na to mnie jeszcze dluuuugo nie bedzie stac, wiec sprobuje jeszcze raz w Disco. Chce pokrecic sie na tyle blisko, by moc Osami zestrzelic te male Khaaki, ktore atakuja naprawione statki. Druga opcja - jak najszybciej zaznaczyc oba wraki i szybko odleciec w bok. Drony mozna wyslac pozniej, gdy juz sie daleko odleci i odciagnie Khaakow.
Niezle, co nie? :twisted:

Return to “Polskie / Polish X-Forum”