[X2] WIELU GRACZY, JEDEN SEJW - wspolna rozgrywka na bazie MWM

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Marcybiskup
x3ap

[X2] WIELU GRACZY, JEDEN SEJW - wspolna rozgrywka na bazie MWM

Post by Marcybiskup »

Jones Abrahams wrote:Moim zdaniem to fajny patent i wart kontynuowania.

Ponawiam pytanie; jest ktoś chętny do takiej zabawy z modem WMW, albo MWM, jak kto woli?

Marcyś, co z Tobą? Nie chciałbyś, jeśli zagrasz po mnie, zobaczyć świata wolnego od Boronów? :twisted:
Ciekawe, ze tez o tym od razu pomyslalem... najwazniejsze kto po kim, bo albo Boronow, albo Splitow nie bedzie :twisted:

Pomysl Klarixa jest bardzo fajny. Czemu tym razem tez nie sprobowac razem? Musimy zgodzic sie tylko co do paru szczegolow. Bo jakis stopien rywalizacji (a raczej autonomii osobowosci) mozna zachowac.
Mozna miec WLASNE fabryki - wystarczy opis.
Kasa tez moze byc ROZDZIELNA - np. moja to ta tylko na koncie moich fabryk (trzeba konczyc gre w taki sposob, zeby w portfelu bylo zero, tylko w stacjach - reszta to zwykle zaufanie).
Mozna wybrac WLASNY SEKTOR - jest ich w MWM sporo, wiec nie musimy sie klocic. A najfajniejsze jest to, ze mozna go nazwac i opisac po swojemu po polsku (patrz Saurona spolszczenie MWM).

Do rozwiazania:
1) Kto rozpoczyna (i przejmuje statek gonerski)?

2) Chyba powinno sie grac przez rowne okresy czasu, tylko jak dlugo - liczymy w godzinach realnych, tych z gry, czy jeszcze w jakis inny sposob?

3) Czy nie bedzie nam przeszkadzac, ze w MWM nie mozna kupic wlasnej stacji ani doku? Akurat w takiej rozgrywce bardzo by sie przydaly Glowne Siedziby.

4) No i o sklad mixa - bo procz MWM moznaby jeszcze cos dorzucic fajnego. Na przyklad to:
http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtopic.php?t=85639
czyli AL Plugin : Race Response Fleets - gwaltowna militarna reakcja rasy, ktorej dany statek zostal zaatakowany. Na ratunek przybywa flota M6 lub M2 i ratuje/msci zaatakowany statek. Podobno bardzo urozmaica gre...
A takze to:
http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtopic.php?t=89073
czyli [AL Plugin] Pirate Guild v1.20 - Intelligent Pirate Behaviours - wzmocniona inteligencja piratow, czyli zorganizowane akcje zbrojne, napady na konwoje, na stacje itp.

5) Jest tez pytanie o ilosc wspolgraczy - nieograniczona? I kto by chcial wziac w tym udzial?

Jakies inne propozycje?
Last edited by Marcybiskup on Mon, 9. Jul 07, 12:18, edited 1 time in total.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Osobiście na rywalizacji komletnie mi nie zależy. Raczej na fajnej zabawie. Jest mi wszystko jedno czy będę rozwijał coś od początku czy kontynuował czyjeś dzieło. Ale to jest drobiazg.

ad 1. Dla mnie nie ma żadnego znaczenia (no, prawie, większej ilości fabryk mój sprzęt może nie pociągnąc).
ad 2. Myslę, że czas gry, ale, by inni się zbytnio nie nudzili, ograniczony czasem rzeczywistym; np. 5 godzin czasu gry, lecz nie dłużej jak tydzień czasu tzw. realnego :D .
ad 3. Fakt, przy założeniu rywalizacji będzie to przeszkadzać - rozwiązanie/propozycja poniżej.
ad 4. Dla mnie git.

Co do rywalizacji to mam taką małą kontr-propozycję. Czemu nie stworzyć paru kilkuosobowych teamów i porównywać osiągnięcia (w zasadzie mam na myśli bezczelne przechwalanie się :P )? Myślę że to całkiem zdrowe. Trzeba tylko obrać cel/profil organizacji; rozwój ekonomiczny, bojowy, zrównoważony, albo "na rympał", czyli jak kto woli.
Co sądzicie?

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Jones Abrahams wrote:Osobiście na rywalizacji komletnie mi nie zależy. Raczej na fajnej zabawie.
Zle sie wyrazilem. Rywalizacja jest dla niespelnionych i niedocenianych mlodych wilkow. Chodzi mi o podkreslenie autonomii. Po prostu chcialbym leciec kolo fabryki i wiedziec, ze nie jest moja, tylko mojego politycznego konkurenta... i myslec: "ciekawe, jak by mu szla produkcja... bez kosmicznych much!"

Nie chodzi o rywalizacje, tylko o ciekawosc i urozmaicenie. Tym bardziej, ze rywalizowac byloby mozna tylko ekonomicznie.

Raczej przyjemniejsze byloby zycie obok siebie :boron: No tak, do kogo ja mowie... :split:

Jones Abrahams wrote:Co do rywalizacji to mam taką małą kontr-propozycję. Czemu nie stworzyć paru kilkuosobowych teamów i porównywać osiągnięcia (w zasadzie mam na myśli bezczelne przechwalanie się :P )? Myślę że to całkiem zdrowe. Trzeba tylko obrać cel/profil organizacji; rozwój ekonomiczny, bojowy, zrównoważony, albo "na rympał", czyli jak kto woli.
Tu mam bardziej mieszane uczucia. Bo w sumie w X najfajniej jest byc samotnym wilkiem. Wole to, niz dzialanie w grupie. Tym bardziej, ze zabawe ma jeden czlowiek aktualnie grajacy, a nie jego grupa. Trudno mi to sobie wyobrazic. Ale moze ktos mnie przekona?
Rozumiem, ze piszesz o takie sytuacji, kiedy np. reprezentujesz wytworcow ogniw elektrycznych. Zarabiasz male sumy, ale czesto. A ja np. postawilem na PDF Gamma. I cala moja koalicja stara sie wszystko ustawic pod ta produkcje. Rzadka, ale zyskowana.
Ale jak znam siebie, wyszedlbym z takiej koalicji. Moze lepiej pojedyncze osoby niech tworza pojedyncze korporacje. I tak wyjdzie na jaw, w co najchetniej inwestuja ;)
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Też mam mieszane uczucia, bo nigdy tego nie próbowałem. :D
Ale weź pod uwagę występowania następstwa czasowego.
Spróbuję to jakoś wyjaśnić. Przykładowo Grupa A składa sie z czterech członków. Zaczynamy. Pierwszy lata, zbiera rakiety, w coś tam inwestuje, słowem zarabia pierwszy milion. I jego czas dobiegł końca. W grę wchodzi jego kolega z zespołu. Rozwija korporację stawia fabryki, dogląda inwentarza. Ale jego czas także się dopełnił. Trzeci przejmuje sejwa. I znów coś tam tworzy, rozwija, lub zwija, zależnie od umiejętności. Potem czwarty... I ponownie gra trafia w ręce pierwszego. I kolejna rundka. Ale przedtem wynik zostaje podany do publicznej wiadomości.
Drużyny można podzielić jak rasy w X. Na przykład. I dodać założenie (to już indywidualna sprawa teamów). Że stawiają fabryki wyłącznie w sektorach danej rasy i to fabryki tylko do danej rasy należące. Jedna, lub kilka z ekip może również przyjąć założenie, że wogóle nie stawia fabryk, a żyje z... z czego innego. I tyle.

Twoja koncepcja, panie Marcysiu, też jest ciekawa, tylko, jeśli gracze osobno ćwiczą, to, przy założeniu jak wyżej; czyli czterech graczy po 5 godzin czasu gry, firma KAŻDEGO leży 15 godzin czasu gry odłogiem! Nie muszę chyba mówić co z niej zostanie gdy pierwszy gracz wróci gry? Naturalnie zakładam, że wszyscy jesteśmy kryształowo uczciwi i nikt, ale to nikt nie "pożyczy" sobie "na start" z fabryk poprzednika. :twisted:
Warto by rozwiązać ten problem.

Pozdrawiam
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Tez ciekawie. W sumie w milej grupie tez jest milo. Meczy mnie jedno - zalozmy ze sa 4 teamy, a w kazdym po 4 osoby. Razem 16 graczy. Zanim 16 skonczy grac, to 1 zapomni, ze gral.
Ale to chyba po prostu problem ilosci graczy w ogole, a nie teamow.

Byc moze korporacje sa ciekawe. Najlepiej gdyby wypowiedzieli sie jacys inni chetni. Co tu tak cicho? Czy w kosmosie nikt nie slyszy naszych krzykow? :P

-OT-
Przyszlo mi teraz do glowy, ze jest jedna mala rzecz, ktora moglby Egosoft dla nas zrobic - albo jeszcze lepiej jakis zdolny modder. Przydalaby sie mozliwosc stworzenia w grze przez gracza ROZNYCH, ODDZIELNYCH, NIEZALEZNYCH i WIDZACYCH SIE JAKO OBCE podmiotow w grze. Idealnie pasowalby to do idei wspolnego sejwa. Umozliwiloby gre wspolna, z oddzielnym zyciem kazdego gracza, choc nie byloby multiplayerem.

Podam przyklad: jako Marcy zaczynam gre i cos tam sobie buduje. Stawiam na bizuterie, wiec buduje odpowednie fabryki. Wychodzi mi z tego cos w rodzaju Miedzygwiezdnej Korporacji Jubilerow. Zakladam wiec nadrzedny podmiot w grze - MKJ. Naleza do niej statki i fabryki. I ich zycie sie toczy.
Ale nagle mam ochote stworzyc siec tajnych fabryk produkujacych bron. Zupelnie nie pasuje mi to do MKJ, wiec - i tu uwaga - tworze kolejny podmiot, zalozmy Secret Guns Company. I dla SGC buduje nowe fabryki i kupuje statki.
I teraz najwazniejsze.
MKJ nie widzi SGC jako tego samego podmiotu (mnie). Dla gry sa to rozne "rasy". Dopiero w ustawieniach moge jako nadrzedny wobec podmiotow ustawic, czy i w jaki sposob moga ze soba handlowac.
Najfajniejsza bylaby w tym mozliwosc ustawienia wrogosci jednego podmiotu do drugiego. Wiec statki SGC moglyby dostac komende ataku MKJ i musialby ten rozkaz wykonac!

Podmioty mialyby nie tylko wlasne wyniki finansowe, ale i wlasne statystyki. Moglyby toczyc oddzielne wojny. Np. Splici mogliby byc naturalnymi wrogami jakiegos "boronskiego" podmiotu, ale juz SGC nie, bo skupowalby od Splitow tarcze.

W wersji soft moglby miec mozliwosc tranferu kasy miedzy podmiotami. Ale standardem bylaby wersja extreme, gdzie nie mozna takich rzeczy robic. Jesli kupuje cos z kasy MKJ, to moge to przypisac tylko temu podmiotowi MKJ. Statki MKJ nie moglby sluzyc w SGC.

Moznaby tez tworzyc pojednycze, calkiem niezalezne stacje. Fajnie byloby porownywac wyniki finansowe takich podmiotow!

Nadrzedny wobec podmiotow bylby tylko sam gracz, ktory opowiada sie po stronie jednego podmiotu, a inne kontroluje "tajnie". Mozna to oczywiscie zmieniac w grze, ale ponoszac konsekwencje, glownie dot. sympatii ras i podmiotow.

Wydaje mi sie, ze nie jest to wymagajce programowo zyczenie. Tak naprawde wymaga to tylko od gry mozliwosci dodawania "rasy". A przeciez w grze sa nawet puste sloty na "Nieznane rasy", ktore sa niewykorzystane.

Czy jakis specjalista moglby powiedziec, czy to jest wykonalne?
Mogget
x3ap

Post by Mogget »

no do pomysłu takiej wspólnej gry wpisuje się, także :D
Taka zabawa musi być poprostu świetna.
Mam tylko nadzieje, że bedzie ona tylko w MWM, ponieważ nie cgce instalować więcej modów które, działają nawet grając w normalną grę (otóż kiedy postanowiłem odetchnąć od świata MWM, to go wyłączyłem wczytałem starego sejwa i pochwili dostałem wiadomość o planowanym ataku na Xenonów).
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Idea niezła, też jestem ciekaw odpowiedzi.

Ale od początku. Równiez odczuwam kosmiczną pustkę. Wygląda na to, że tylko nas dwóch coś takiego interesi :(
4 teamy po 4-ech graczy to nie jest 16-graczy, tylko 4 grające drużyny. Każda na innym sejwie! Wymiana sejwa odbywa się wyłącznie wewnątrz teamu.

Ale może rzeczywiście zabrałby głos ktoś trzeci (dosłownie i w przenośni :P ).

Pozdrawiam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ja się piszę, ale proszę o tryb mało skomplikowany :wink: . Samotnie latać po kosmosie, mieć troche gotówki na starcie i wymaksowany statek.

Może cos takiego: mieć jedną stację wypadową, z której wszyscy za każdym razem jak przychodzi ich kolej - wyruszają i tam też przed skończeniem i zapisem gry dokują. Każdy następny robi tak samo.
Byłyby np. 4 takie same statki zadokowane w stacji (np. 4 splickie Mamby), oznaczone nickami (np. Mamba Jonesa, Mamba Marcyego, itd.). W stacji-bazie jest ustalona wcześniej ilość gotówki (np. 1000 kredytów), a na koncie gracza jest zero (po zakupie i wymaksowaniu Mamb trzeba by się reszty kasy jakoś pozbyć :roll: .
Każdy kto przejmuje sejwa korzysta z kasy zarobionej przez poprzednika i stara się działać tak, aby pomnażać stan wspólnego majątku. Za błędy i ewentualne akcje poprzednika odpowiada następny gracz. Nieważne co się zrobi - żadna akcja nie byłaby piętnowana. Jeśli ktoś zainwestuje w nietrafiony projekt - następny grający będzie się starał to naprawić.
Czas gry pojedyńczego gracza - np. 1 dzień kalendarzowy, niezależnie od ilości godzin w grze. Wieczorem zawsze przesyła zapisanego sejwa mailem do następnego gracza, który ma po pracy lub uczelni trochę czasu na podszlifowanie wspólnego interesu. Jeśli nie ma czasu informuje o ominięciu kolejki i sejw trafia w kompa nastęonego w kolejności. W ten sposób 4 osoby graja razem zapisując swoje starystyki po każdym dniu - w ten sposób można ocenić skalę aktywności i trafności decyzji poszczególnych graczy.
Hmm? :oops: :)

Edit: wydaje mi się, że możnaby zakazać sobie kupowania nowych stacji, tylko skupić się wylącznie na agresywnym modelu zarabiania kasy. 8)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Jones, Sau,
pisze pospiesznie, bo wpadlem na chwile do pracy. A wiec krotka pilka z mojej strony:
zainstalowalem od nowa i na czysto 1.4PL, bonus pack PL i MWM, a takze wymienione w pierwszym poscie plug-iny. One nie wymagaja wchodzenia do edytora skryptow, wiec sa nieinwazyjne. Trzeba je tylko przekopiowac do katalogu skryptow. Dzis probuje jeszcze jedna rzecz - skrypt dodajacy Urzadzenie Maskujace!:
http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtopic.php?p=955462
Jesli nic sie zlego nie bedzie dzialo, proponuje dolaczyc te trzy skrypty do miksa. Trzeba tylko bedzie zrobic sztuczke z zamiana 44 na 48, ktora wszyscy juz znaja (wkrotce napisze szczegolowa instalacje).

Co do gry - Sau, to co zaproponowales, wcale nie jest proste! Zwlaszcza problem z ta nadwyzka kasy, ktorej trzeba sie pozbyc :roll: :P

Jestem przeciwnikiem wiernej kontynuacji gry po poprzedniku, a zwolennikiem gry "obok siebie". Zwlaszcza ze MWM wlasnie po to ma trzy razy wiecej sektorow, zeby wszyscy sie w nim pomiescili, a nie tkwili w jednym miejscu! Niech kazdy robi co chce, lacznie z kupowaniem fabryk. Ja zamierzam tak robic i nazywac wszystko moim imieniem. I dla mnie najfajniesze wlasnie bedzie to sprawdzanie, gdzie i co kupiliscie/przechwyciliscie Wy i wasze korporacje.
Jak rozumiem, Sau bedzie samotnym wilkiem, i to wlasnie bedzie najpiekniejsze - rozne losy w tym samym swiecie!

Wrecz obowiazkowe powinno byc postawienie choc jednej fabryki - zeby kazdy mial tam konto ze swoja kasa. Umawiamy sie, ze nie "pozyczamy" z nie swoich fabryk - no chyba ze naprawde pozyczamy i umawiamy sie na splate (jakie dacie procenty? sssssssssss...)

Zelazna regula - nie kasujemu Dziennika! Wlasnie tam zapisujemy swoje ruchy i zostawiamy sobie wiadmosci!

Oczywiscie poczatek musi byc wspolny, bo nikt od razu nie da nam trzech statkow...

...i wlasnie w tym momencie wpadlem na sprytny pomysl! Pomysl wlasnie na poczatek rozgrywki. Troche oszukiwanie, ale w imie szybszej i od razu autonomicznej gry kazdego uczestnika. Co powiecie na to, zeby juz na starcie kazdy mial jedna wytwornie ogniw, a w niej wymaksowany jeden argonski M5. Na koncie fabryk tylko 1000 kr. I od tej pory kazdy ma swoje konto i zaczyna na czysto od zera. Co wy na to?

Chodzi o to, ze jest taki skrypt, ktory dodaje duzo forsy. Moglbym go uruchomic od razu w nowej grze, szybko kupic kilka (w zaleznosci od ilosci graczy) M5 i postawic kilka (w zaleznosci od ilosci graczy) fabryk w wybranych przez tych graczy sektorach. Na przyklad w tych z watku o nalozeniu mapy Warszawy lub Polski na mape MWM. W tych stacjach pozostawiam M5, porozdzielam kase i nadwyzke wysadze w powietrze!
Dopiero wtedy oficjalnie zacznie sie gra - wszyscy na tych samych warunkach startowych, ale juz samodzielnie.
Przemyslcie ta propozycje do poniedzialku, ok?

Hmmm, wraca ten dawno nieodczuwany dreszczyk emocji... ;)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Oki, popieram ostatni pomysł Marcysia. Proponuję aby Marcy wstępnie przystąpił do realizacji planu, czyli zaczął już preparować tego sejwa :)

Marcyś, jako osoba najbardziej kreatywna z naszego grona (wszyscy na pewno się zgodzą) proponuję, abyś to Ty wyznaczył główne zasady rozgrywki, a my się dostosujemy. Co Ty i pozostali na to? Inaczej będziemy w nieskończoność radzili co jest lepsze od dobrego lub od lepszego jeszcze lepsze. :roll:

-----------------------------------

Lista graczy i kolejność przesyłania sejwa prezentuje się następująco:

1. Sauron11 - email: sauron11@yahoo.com
2. Jones Abrahams - email: jonesabrahams88@wp.pl
3. Mogget - email: mogget13@gmail.com
4. Marcybiskup - email: marsul@wp.pl
Last edited by Sauron11 on Tue, 4. Oct 05, 17:24, edited 5 times in total.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Podpisuję się ręcami i nogami :D .
Osobiście mam zamiar prowadzić żywot kosmiczny podony do Sauronowego, ale zaopiekuję się Waszymi nieruchomościami i ruchomościami 8) . Mam tylko ogromną prośbę; nie twórzcie nieskończonej ilości fabryk, mój biedny mały pecet nie udźwignie :( .
Panie Marcysiu, do roboty! A jeśli potrzebujesz wsparcia merytorycznego z ustaleniem zasad, służę poprzez priva.
I powtórzę za Sauronem: Zacznijmy!
Jest nas już czterech. Dogadamy się bez problemu. W dzienniku zostawimy dyspozycje/prośby do następcy (np. żeby ożenił sznureczek statków zmierzających do stoczni :twisted: ). Marcyś ustalaj szczególiki, których i tak większość wyjdzie w trakcie, i jedziemy!

Pozdrawiam
Mogget
x3ap

Post by Mogget »

absolutnie się z wami zgadzam żeby wszystko ustalił Marcyś i tu mam do niego małą prośbe. Żeby kiedy wszystko ustalisz podałbyś liste wszystkich modów które będa zainstalowane wraz z instukcją ich poprawnej istalacji. :D
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Heh, dołączyłbym do was, ale sam MWM jest dla mojego modemu nie do przełknięcia :(
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Spoko, niechaj na razie cztery osoby zajmą się przetarciem szlaku. Jak wszystko dobrze pójdzie może będzie więcej zainteresowanych i utworzą się nowe grupy. Myślę, że 4 osoby to max jeśli chodzi o wymianę sejwa.

Czekamy zatem na decyzję Marcy'ego i może już jakieś bliższe konkrety odnośnie regulaminu rozgrywki :roll:
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Witam! Właśnie przeczytałem ten wątek i jestem :evil: że nie mam w domu netu. :evil: Bardzo chętnie dołączyłbym do następnej edycji tej multigraczowej rozgrywki (BTW, ciekawe czy ktoś już na takie rozwiązanie wpadł wcześniej, czy jesteśmy pierwsi? Chodzi mi oczywiście o X2 - czytalem wątek Klarix'a).
Marcy wrote:Przyszlo mi teraz do glowy, ze jest jedna mala rzecz, ktora moglby Egosoft dla nas zrobic - albo jeszcze lepiej jakis zdolny modder. Przydalaby sie mozliwosc stworzenia w grze przez gracza ROZNYCH, ODDZIELNYCH, NIEZALEZNYCH i WIDZACYCH SIE JAKO OBCE podmiotow w grze. Idealnie pasowalby to do idei wspolnego sejwa. Umozliwiloby gre wspolna, z oddzielnym zyciem kazdego gracza, choc nie byloby multiplayerem.
W grze przecież jest system "nastawienia" danej rasy do gracza - przy pewnym, niskim poziomie nie można u nich lądować i kupować, ale nie jest się atakowanym. Może dało by się z tym pokombinować? Gdzie ci modderzy i skrypciarze? :wink: Niech się wypowiedzą w tym temacie.
Również Marcy wrote:Hmmm, wraca ten dawno nieodczuwany dreszczyk emocji... :wink:
Dokładnie, Marcyś, dokładnie! 8)
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Witajcie!
Nie proznowalem w weekend i bardzo starannie przygotowalem sejwa startowego! Oto szczegoly.

Wprowadzenie
Gdy Wszechswiatowe Forum Wspierania Kolonizatorow postanowilo zafundowac chetnym do zasiedlania kosmosu darmowe elektrownie sloneczne, opinia publiczna byla zachwycona. Mnostwo kolonizatorow bez grosza przy duszy wyobrazala sobie bezbolesny start w nowe zycie. Jednak plan losowego rozsiania stacji w kosmosie szybko okazal sie nierealny. Pierwsza podroz Mamutem do Rolk's Drift trwala tak dlugo, ze stalo sie jasne, ze pozostale stacje nie zostana postawione przed tajemnicza data wydanie X3 :P

Wlasnie wtedy glowny konsultant WFWK, znany proboronski dzialacz i propagator idei wolnego, pokojowego wszechswiata, podsunal Radzie pomysl wybrania jednego sektora, w ktorym stanal wszystkie elektrownie. Jest jedno miejsce we wszechswiecie, ktore symbolizuje walke o raj w kosmosie, symbioze wszystkich ras i oswiecenie - to wypelniony swiatlem czterech slonc system Akeela's Beacon.

W ten oto sposob dwa Mamuty wypelnione elektrowniami rozpoczely mozolna wedrowke z Argon Prime do "stolicy' wszechswiata. Mijajac po drodze siedliska piratow, trujace mglawice i chmury promieniowania, dotarly do swietlistego sektora. Wkrotce osiem elektrowni zostalo rownomiernie rozsianych w sektorze.

Plan Wszechswiatowego Forum Wspierania Kolonizatorow czas wprowadzic w zycie!

Warunki poczatkowe
Dosc lania wody. Start wyglada tak: osiem argonskich elektrowni slonecznych stoi w Akeela's Beacon. Kazda ma na koncie 5000 kredytow. W kazdej czeka zadokowany wymaksowany Odkrywca. Warunki sa rowne. Wszechswiat jest nieodkryty, przetarta jest tylko sciezka od Argon Prime do Akeela, a potem z Akeela do Gerandoru, gdzie musialem podeslac Mamuty na pozarcie Xenonom. Pierwszy gracz niech wybierze sobie stacje i Odkrywce - niech je nazwie po swojemu i niech leci, gdzie chce.

Dlaczego osiem?
Bo tyle uniosly dwa Mamuty. I tak jest juz gesto w Akeela, a poza tym mysle, ze jak na jeden sejw, to i tak za duzo graczy!.

Arka Gonerow
Poniewaz gramy w MWM, na poczatku moglem uratowac gonerski statek. Zrobilem to i wyslalem go do stoczni. Jest oznaczony jako ARKA GONEROW - statek relikwia. Mam ogromna prosbe - nie sprzedawajmy go. Niech bedzie wspolnym dobrem wszystkich grajacych. Gdy bedziemy mieli wiecej kasy, ustalimy fundusz na jego remont i oslony. Wtedy bedziemy mogli sobie nim polatac.
Przyznam sie szczerze, ze nigdy nie latalem gonerskim statkiem... bo nigdy nie mialem serca atakowac Gonerow.

Zasady
Kase trzymamy na koncie fabryki. Gdy konczymy, po prostu przelewamy tam wszystkie pieniadze i czyscimy kase pilota. Pieniadze mozemy pozyczac, ale oficjalnie na forum i z procentem. Mozemy skladac sobie zamowienia np. na jakis bron - to moze byc przydatne, gdy ktos zrazi sobie jakas rase... Moze jakies wspolne kontrakty handlowe? Zlecenia dla siebie za kase? Przede wszystkim nie zabijamy swoich statkow. Ale mozemy liczyc zestrzelone statki rasy, ktorej nie lubimy... ;) Zostawiamy sobie wiadomosci w dzienniku, moze jakies przesylki w kosmosie.
Reszte podpowie zycie.

Skladniki miksa
Podstawa wiadomo: X2 PL, patch 1.4 PL, Bonus Pack (ten przedostatni, ktory jest po polsku) i update AI, nie pamietam dokladnej nazwy.
Potem instalujemy MWM without plot, czyli bez watku glownego i Sound Pack. Dokladny proces instalacji jest w watku o MWM: http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtopic.php?t=76025

Nastepnie dodajemy sprawdzowne przez wujka Marcysia i serdeczne polecane (nie tylko do tego miksa, ale do kazdej rozgrywki w X2!!!) cztery plug-iny. Sa to tylko skrypty i wykorzystywane przez nie teksty, wiec trzeba odpowiednia zawartosc przekopiowac odpowiednio do katalogow "scripts" i "t". A w katalogu "t" zrobic sztuczke z zamiana numeru jezyka (szczegoly takze w watku o instalacji MWM).
Te plug-iny uruchamiaja sie same w grze. Nie trzeba grzebac w edytorze skryptow.

Oto one:
1) pirateguild116.rar - do sciagniecia z watku http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtopic.php?t=89073
2) jumpfleets15.rar - do sciagniecia z watku http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtopic.php?t=85639
3) al-pluginstmattacker60b.rar - do sciagniecia z watku http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtopic.php?t=84468
4) CamouflDeviceST1-V1.zip - do sciagniecia z watku http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtopic.php?p=955462

Bezposrednie linki do sciagniecia sa w pierwszych postach tych watkow.

Sa to skrypty, ktore cudwnie wzbogacaja i utrudniaja gre. Piraci dzialaja grupowo, maja swoja baze glowna, swoje strategie, wlasna flote i podobno skutecznie niszcza stacje i M6. Czulem to podczas przelotu Mamutem! Z kolei floty wojenne pojawiaja sie w sektorze zawsze, gdy zbytnio uszkodzi sie statek danej rasy. Podobno potrafia sie zrobic z rego powodu niezle walki. Sa tez nowe, idelanie pasujace do MWM misje wojenne. Dana rasa albo prosi nas o pomoc w odparciu wroga, albo prosi o pomoc w zaatakowaniu. No i wreszcie mozna zakupic Urzadzenie Maskujace. Jest w niewielu stacjach, ale zajrzyjcie do HQ TerraCorp... Wlacza sie je w dodatkowych komendach statku. Statek co prawda nie znika, ale w promieniu 15.000 metrow od statku wszyscy wrgowie widza Cie jako przyjaciela. Wrazenia sa niesamowite! Wleciec Odkrywca do Sektora 666 i powolutku przelatywac wsrod stada xenonskich K... brrr!

Uwaga! Sejw zawiera wlasnie te dzialajce skrypty. Nie grajcie bez nich, bo schrzanicie sejwa!

Jakby co, moge przeslac spakowane skrypty mailem. Zreszta MWM tez, Rafio ;)

MWM po polsku!
Zachecam takze do skorzystania z czesciowego spolszczenia MWM przez Saurona. Sau, zapodaj jeszcze raz linka i co trzeba zrobic. Mysle, ze teraz tlumaczenie sektorow pojdzie pelna para i bedzie bardziej spersonalizowane. Ja sporo dodalem do tlumaczenia, ale tez wystapil mi problem z kodowaniem tekstu. Sau, pomoz.

To kto zaczyna pierwszy?
Ja moge poczekac, bo nalatalem sie tymi Mamutami z fabrykami. Kto moglby zaczac najszybciej?

O ile wiem, Sauron ma juz wszystkie skladniki miksa. Moze niech zacznie grac, gdy inni beda uzupelniac skladniki. Co Panowie na to?

Pozdrawiam
:D
Mogget
x3ap

Post by Mogget »

Ja zgadzam się z Marcysiem całkowicie, mam tylko jedną prośbę- niech mi ktoś poda link do starego bonus packa (jeszcze tego po polsku) ponieważ z strony egosoftu można ściągnąć tylko tego najnowszego.

Poza tym niemogę doczekać się rozpoczęcia gry!!!
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

No dobra Marcysiu, przyczytałem Twoją wypowiedź i zgadzam się. Na wszystko. Mam tylko prośbę; Sau skasuj może połowę elektrowni (sorki Marcyś, że namawiam do niszczenia Twojej pracy, nie żebym miał coś przeciw bezmyślnej przemocy, ale dobrze, że spadło to na Saurona :P ), chyba że zmieniamy liczbę graczy z czterech na więcej? Ale osobiście zgadzam się, że do przetarcia szlaków jest to liczba wystarczająca.
Sau, możesz jeszcze sklasyfikować zasady? Gramy po jednym dniu bez względu na ilość godzin? Hmm, a mamy jeszcze jakieś inne zasady :o

To co, zaczynamy?
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

No to teraz ja :) .
Zainstalowałem już wszystkie składniki i zmieniłem 44 na 48, dodałem sejwa i uruchomiłem na chwilę - wszystko ładnie lata.
Mogę zacząć jako pierwszy 8) .
Myślałem nad 1 dniem ale chyba 2 dni byłoby bezpieczniej. Każdy miałby dwa dni dla siebie, niezależnie od czynności wykonanych w grze. Jeżeli ktos w kolejce nic by nie zrobił, bo np. by nie miał czasu, i tak musiałby przekazać sejwa dalej po upływie swojego czasu.
Ustalmy może, że ślemy sejwa mailem, najlepiej spakowany zipem, wieczorem drugiego dnia. Podajcie swoje maile gdzie chcecie sejwa :) Mój to sauron11@yahoo.com

Jednak zanim zaczniemy chciałbym wcześniej przetłumaczyć te trzy dodatkowe pliczki tekstowe do nowych skryptów - może jutro po pracy bo dziś już jest za późno. Dużo tego nie jest na szczęście.

Z mojej obserwacji wynika, że aby gra miała ręce i nogi, to jedna - centralna w sektorze stacja powinna być stacją wspólną (np. nazywać się WSPOLNA BAZA), do której każdy pilot po skończonej turze dokowałby swój statek. W tejże bazie powinny dokować wszystkie statki graczy na koniec każdej tury, aby następny gracz mógł tylko przesiąść się w doku ze statku "poprzednika" do swojego statku i wyruszyć dalej. Do swojej fabryki lub gdziekolwiek :) . Z tego powodu trzeba by uważać, żeby swoim M5 nie zapuścić się zbyt daleko od Akeela lub aby posiadany M3 miał dośc paliwa na powrót 8)
Stąd proponuję, że na początku "ściągnę" wszystkie statki do tej jednej bazy. Na początku każdy oznaczy swój statek i fabrykę nazwą, która będzie podawała nicka właściciela dla lepszej identyfikacji.

W chwili obecnej nie ma jak zniszczyć stacji, jest osiem ale na razie 4 chętnych więc jeśli jakieś zostaną wolne to na kolejnych chętnych jak sądzę. Gdyby było np. ośmiu chętnych to czas trzeba by skrócić do 1 doby. Dodatkowe stacje (4 szt.) będą więc na razie służyły jako bezpieczny odwód albo jako coś w rodzaju banku, gdzie mielibyśmy okazję zakładać fundusze inwestycyjne, opłacać składki na ubezpieczenie społeczne :P itp.
Wracam po przerwie (znaczy się za kilkanaście godzin :roll: )

Edit: wpólna baza mogłaby nosić nazwę: CENTRALA WFWK 8)
Last edited by Sauron11 on Tue, 4. Oct 05, 09:44, edited 1 time in total.
sonen
x2

Post by sonen »

zgłasza się nastepny chętny...przyjmiecie?

Return to “Polskie / Polish X-Forum”