Przeglądarka internetowa. Jaką używasz Ty ?

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Jakiej przeglądarki używasz ty ?

Opera
7
14%
Seria Mozzilla [lub jej modyfikacje]
0
No votes
FireFox [wersja standard lub modyfikacja]
28
56%
Internet Explorer
12
24%
Inne ...
3
6%

Total votes: 50

fOX_a
x4

Przeglądarka internetowa. Jaką używasz Ty ?

Post by fOX_a »

Ja osobiście używam Opery 8.01 PL. Jest świetna... Wiele przydatnych funkcji [w ty moja ulubiona czyli gesty myszą :)] Niesawicie szybka, niesamowicie bezpieczna i świetnie wygląda [bez żadnych wtyczek] Jedyna wada to baner jaki ma nad przyciskami ale pracuje już nad zdjęciem go [wystarczy że na się zarejestrujesz i będziesz promował Operę [250 unikalnych klików na twój link] a dostaniesz orginalną licencję :) Normalnie można ją zakupić za około 30 zł :) Ja już uzbierałem 50 klików :)

EDIT: Zainteresowany Operą? :) Kliknij :) http://my.opera.com/CrazyfOXi/affiliate/
BArt_X
x2

Post by BArt_X »

Ja miałem kiedyś Operę, ale coś zaczęło się psuć - reinstalka i stracony plik z zakładkami :D Fajna była, ale strasznie się do niej wtedy zraźiłem. teraz uzywam Maxthona - nakładka na IE. Ogólnie jest to znacznie lepszy IE. Polecam.
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Ja już niemugłbym wrucić do IE. Tylko dla odważnych ona jest :D Bo przepuszcza dosłowne wszysko :) Poza tym wolna jest :)
BArt_X
x2

Post by BArt_X »

Maxthon wbrew pozorom bardzo różni się od IE. Fakt, że Opera jest szybka, ale gdyby nie te zakładki, to uzywałbym jej do teraz :)
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Używam Internet Explorera i nie planuję żadnych zmian w tej kwestii. Przede wszystkim nie znam się na wszelkich technologiach związanych z istnieniem internetu. Do tej pory wszystkie twierdzenia o szkodliwości IE są dla mnie niczym nie potwierdzoną bajką, bo jedyne problemy, jakie miałem z kompem z powodu jakichś wirusów, to przez trojana złapanego z płytki cover cd pewnego czasopisma, które jest już po raz drugi RiP. Oczywiście strony mogły by się szybciej ładować, czasem nie można otworzyć strony "Cd Action" albo Cd Projektu, ale to pewnie przez to, że używam Win 98 z IE 6.0 + wszelkie update'y krytyczne. Gdy już niedługo zmienię system na Win XP, to pewnie szybkość netu się poprawi - brat już ma i coś wspominał o tym. Outlooka nie używam, ale bardziej z lenistwa :D niż kwestii bezpieczeństwa.
Poza tym przypadkowo natykałem się na posty, w których ktoś prosi o poradę, bo coś mu sie nie otwiera w Firefoxie czy czymś innym i co z tym zrobić, gdzie zajrzeć. IE jest gotów do użycia bez żadnych kombinacji. Musiał bym być bardzo pewny działania czegoś innego i mieć pokazane jak i co się włącza, żeby zastosować inną przeglądarkę, czy jakąś nakładkę, bo jakbym stracił z jakiegoś powodu Ulubione to tylko sznur i gałąź.
Wokół systemu umiem zrobić to co potrzeba, instalka i podobne, ale nie odczuwam potrzeby grzebania w przeglądarkach internetowych.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

To musisz posiadać niezłe programy przeciwko takim czymś jak spyware i przeciwko wirusom :) Opera blokuje praktycznie wszysko nawet te durne wyskakujące okienka co tak ludzi denerwują :) Przez to tracę mniej czasu na niektórych stronach :D
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Gdybym miał jakiś program przeciwko pop-up'om to pewnie FlashGet by przestał działać :) ... Mnie nie denerwują.
[ external image ]
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Gratuluję cierpliwości zatem :). Mnie one doprowadzały do szału. Szcegulnie jak znaczek x gdzieś był schowany a reklama zajmowała całą stronę .... Teraz już niemam nerwów z tego powodu :D Poza tym dlaczego flash get miałby przestać działać? Przecież to nie pop up :P Mi teraz jak się limit na ściąganie skończył [szybko nie ? 11 dni i koniec ....] stronki ładują się z niezłączybkością :) I wiem jedno. Już nigdy niewrucę na IE 8)
BQB
x2

Post by BQB »

Fox, masz 32 kilobit teraz? To i tak masz szybciej niż ja, ja zawsze mam max 28 kilobit.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

fOX_a wrote:Opera blokuje praktycznie wszysko nawet te durne wyskakujące okienka co tak ludzi denerwują :)
Ja używam IE 6.0 z dodatkowym paskiem Google Toolbar, który ma m.in. włączoną opcję blokowania popupów i swietnie sobie radzi. Nie pamiętam, gdzie mi się ten pasek zainstalował, ale pewnie gdzieś na Googlach :) W tej chwili mam już 377 zablokowanych śmieci..

Btw co do ładowania stron to mówicie, że naprawdę dużo do powiedzenia ma przeglądarka, jakiej się używa? Sądziłem, że sama wydajnośc kompa, np. duża ilość RAMU no i szybkie łącze, np. Neostrada 640 załatwią problem szybkości.. ale ja laik jestem w tych sprawach..
"jesli wszystko działa jak trzeba to po co w tym grzebać" :wink:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Wybór przeglądarki, jak sądzę, zależy od tego, do czego jej się używa. Mam np. telefon Nokia 6800 i poza mocną baterią, praktycznie nie wykorzystuję jego możliwości. Podobnie przeglądarki. Pamiętam jak leciutka i przyjemna była Opera w wersji coś koło 3. Albo wczesne wersje Szkapy, jakby nie było, zawdzięczamy staruszce możliwość oglądania Internetu takim, jakim go widzimy. Teraz Netscape czy IE to krowy, napakowane różnym fajansem mniej lub bardziej zbędnym i przez to powolne. Może i komuś się te bajerki do czegoś przydają, ale mnie nie bardzo. Używam przeglądarki prawie wyłącznie do przeglądania stron -> Firefox.

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

fOX_a wrote: Poza tym dlaczego flash get miałby przestać działać? Przecież to nie pop up :P
FlashGet to adware, wyskakują okienka z reklamami. Programy do popup'ówe blokuja takie okienka. Gdzieś chyba czytałem, że te dwie rzeczy się kłócą ze sobą(?).
[ external image ]
BQB
x2

Post by BQB »

Nie kłucą, używałem jakiś czas, puki ktoś nie nakierował mnie na http://www.freedownloadmanager.org/download.htm
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Sau to nie zależy przede wszyskim od kompa. Najważniejsza jest optymalizacja przeglądarki. Taki IE niejest zoptymalizowany wogule. FireFox ma specjalne edycję pod dane procesory [przez co jest równie szybki jak Opera, ale gorzej wygląda], co do tego okienka google to też je miałem i mnie denerwowała ta coraz większa liczba :P [poza tym zainstalowało się to cuś bez mojej wiedzy grrr...]
BQB tak teraz mam 32 kilo na ściąganie ....
JA Opera cały czas jest leciutka i przyjemna :)
Reel Flash get to program który w wersji niezarejestrowanej wyświetla reklamy, nie powoduje wyskakiwania okienek [zresztą ta reklama cały czas siedzi we flash gecie a Opera bokuje tylko strony ... :P]:)

EDIT: Te wersje FireFoxa zoptymalizowane pod konkretne procesory nazywają się MOOX :)
EDIT2: Co nowego w Operze 8.02?:
Opera to najlepiej wyposażone zaawansowane narzędzie internetowe na rynku, oferujące blokowanie wyskakujących okien, przeglądanie na kartach, wbudowane wyszukiwarki internetowe oraz zaawansowane funkcje, takie jak przełomowy klient poczty, klient BitTorrent, czytnik kanałów informacyjnych RSS/Atom oraz klient IRC. A ponieważ wiemy, że użytkownicy mają różne potrzeby, możesz dostosować wygląd i zawartość swojej Opery za pomocą kilku kliknięć myszy. A to wszysko w niecałych 4 MB :)
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

fOX_a - Owszem, w oknie programu reklamki są, ale wyskakują również osobno, w oknie IE. Ździebko to przeszkadza w graniu, gdy np. ściąga się duży plik, jak trailer X3, a gra co jakiś czas wyskakuje na pasek(minimalizuje się). Ale to w zasadzie drobiazg.
[ external image ]
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Hmm ciekawe. Ja tam bardzo żadko akceleratorów internetowych uzywam b przeważnie mi nieżle ciągnie z ftp. To co ma Opera mi wystarcza :)

Tak OT: Właśnie przedarłem się przez procedure zmiany maila :) Troche mnie przestraszył tekst: Twoje konto zostało dezaktywowane :)
Gmail rulz :) 2GB :)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

fOX_a wrote:Tak OT: Właśnie przedarłem się przez procedure zmiany maila :) Troche mnie przestraszył tekst: Twoje konto zostało dezaktywowane
Gmail rulz :) 2GB :)
Tak podtrzymując ten OT: ja mam konto 3GB...

PS.: Pożar w firmie!! Ale z pracy nie zwolnili... :/
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Szczeże mówiąc niepotrzebna mi już większa skrzynka :) Ta od googla mi wystarcza. Poza tym nieprzychodzi do tego spam jak narazie [o czym niemogłem powiedzieć w wp i o2 ....] No i zupełnie darmowa. Skrzynka 3GB przydaje się chyba tylko do sieci P2Mail :P a ja się tylko torrentami .... :P
BQB
x2

Post by BQB »

To zmień na Free Download Menagera http://www.freedownloadmanager.org/download.htm i nie będzie Ci nic wyskakiwać.
Visconius
x2

Post by Visconius »

:D Ja uzywam Netscape Navigatora 8.01 :D Jest wszystkim tym czego brakowalo mi w IE (oprocz Download managera choc dolaczone sciaganie plikow nie jest zle - opcja wznawiania). No i magiczna funkcja zazwyczaj otwiera strony enginem FireFoxa, ale jakby cos bylo nie tak (ew. strona jest pewna) mozna przelaczyc sie na engine IE.

Ma tylko kilka wad:
1. Nie wspolpracuje z Symantec Norton Systemworks - czyszczenie zbednych cookies i historii
2. Wlasne czyszczenie cookies i historii da sie ustawic na trzymanie az do wygasniecia waznosci, co czasem powoduje koniecznosc wpisywania loginu i hasla znowu :(
3. Na sile chce zmieniac domyslna przegladarke dla wszystkich uzytkownikow
4. Problemy z wpisywaniem polskich liter - na niektorych stronach, jak np. Tu, zamiast polskich wlacza sie zintegrowane szukanie (kombinowanie z sposobem kodowania pomoglo kiedys, ale cos sie znow pokrecilo)
5. Jest po Angielsku (ale osobiscie malo mi to przeszkadza - ten jezyk obcy akurat znam w wystarczajacym stopniu)

Jak ktos uwaza ze jak na idealna przegladarke duzo napisalem - byc moze, ale robilem to szczerze, bez gloryfikacji.

PS: Ma ktos pomysl co zaradzic na problem polskich liter??? Bo niestety jak czytam o kodowaniu stron to w pewnym momencie zamienia sie to w straszliwy belkot. Gdyby ktos znal latwe rozwiazanie to bym prosil :)

Return to “Polskie / Polish Off Topic”